Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας ο πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών του Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Η επιστολή παραίτησης στο esos
Δημοσίευση: 19/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις τελευταίες ημέρες τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το Τμήμα στο οποίο έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος δεχόμαστε μια ενορχηστρωμένη επίθεση για την διαδικασία εκλογής στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή που προκηρύχθηκε (ΦΕΚ 417/13-04-2020 τ.Γ) με γνωστικό αντικείμενο «Μη Στοχαστική Μαθηματική Μοντελοποίηση» και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπό το κράτος των ανεπίτρεπτων θεσμικών και εξωθεσμικών αυτών πιέσεων, για λόγους ευθιξίας και με σεβασμό προς το μόνο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η διαγωνιστική διαδικασία, υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να προστατεύσω το κύρος του Πανεπιστημίου μας και την προσωπική μου αξιοπρέπεια.

Σας ευχαριστώ Κύριε Πρύτανη για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλο το διάστημα που ήμουν Πρόεδρος του  Τμήματος των Μαθηματικών και σας διαβεβαιώ ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις και ως απλό μέλος ΔΕΠ για το καλό του Τμήματος.

Με τιμή
Ανδρέας Πετράκης
Καθηγητής

Σχόλια (11)

 
Τριμελής εισηγητική επιτροπή
21 Οκτ 2020 18:50

Με το να είναι όλοι καθηγητές του οικείου ιδρύματος ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανανέωσης. Πρέπει να διευρυνθούν τα όργανα που εξετάζουν τα βιογραφικά των υποψηφίων για κάθε θέση.

 
Ενιαία εκλεκτορικά σε ΑΕΙ
21 Οκτ 2020 18:48

Οι θέσεις θα προκηρρύσονται ανεξάρτητα από τη σχολή, άρα ούτε το εκλεκτορικό σώμα ούτε οι υποψήφιοι θα μπορούν να επηρεαστούν από τη γεωγραφική θέση.

Τα εκλεκτορικά σώματα θα αποτελούνται από 9 μέλη, από διαφορετικά πανεπιστήμια, με συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων ακαδημαϊκών από το εξωτερικό. Θα επιβάλλεται εναλλαγή προσώπων μετά από ορισμένο αριθμό προκηρύξεων ώστε να μη συμμέτεχουν διαρκώς οι ίδιοι καθηγητές για πολλαπλές θέσεις.

Με το σημερινό σύστημα οι περισσότεροι επιλέγουν κατά προτεραιότητα τα κεντρικά ΑΕΙ. Επίσης, εδώ και πολλά χρόνια, τα ήδη εκλεγεμένα μέλη ΔΕΠ καθορίζουν ποιοι θα εκλεγούν ενώ το σκεπτικό των αποφάσεων δεν δημοσιοποιείται.

 
@ Εθνικό ακαδημαϊκό ΑΣΕΠ
21 Οκτ 2020 08:53

Διαφωνώ κάθετα με αυτό που γράφετε. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τα κεντρικά ΑΕΙ θα παίρνουν τους καλύτερους επιστήμονες και τα περιφερειακά τις "δεύτερες" επιλογές. Δεύτερον, μια μοναδική επιτροπή για πολλές θέσεις θα έχει τη δύναμη να προεξοφλήσει τις εξελίξεις για μια ολόκληρη γενιά σε κάθε ακαδημαϊκή περιοχή.

 
Εθνικό ακαδημαϊκό ΑΣΕΠ
20 Οκτ 2020 14:14

Τα εκλεκτορικά σώματα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα εθνικό ακαδημαϊκό ΑΣΕΠ, με συμμετοχή καθηγητών από όλα τα δημόσια ΑΕΙ αλλά και καθηγητές του εξωτερικού, και όλες οι αιτήσεις να εξετάζονται κεντρικά.

πχ. για 10 θέσεις σε όλα τα ΑΕΙ σε ένα δεδομένο γνωστικό αντικείμενο (πχ. Διαφορικές Εξισώσεις) οι αιτήσεις θα είναι κοινές. Είμαστε μικρή χώρα, τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το κράτος και δεν έχει νόημα να λειτουργούν πάνω από 9-10 Σχολές σε κάθε γνωστικό αντικείμενο.

Πρέπει όμως να σταματήσει η πρακτική οι ήδη διορισμένοι ως μέλη ΔΕΠ στην Ελλάδα να επιλέγουν ποιος μπορεί να σταδιοδρομήσει σαν ερευνητής και καθηγητής, χωρίς κανέναν ουσιαστικό εξωτερικό έλεγχο.

 
Δημήτρης
20 Οκτ 2020 11:28

Ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων οφείλεται και στην ευκολία με την οποία το σύστημα ΑΠΕΛΛΑ επιτρέπει την υποβολή αίτησης ακόμα και από υποψήφιους που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα . Επίσης, σε όλα τα εκλεκτορικά που γνωρίζω οι μισοί τουλάχιστον υποψήφιοι δεν έχουν ούτε μία εργασία που να πλησιάζει το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, ακόμα και όταν το γνωστικό αντικείμενο είναι δύο ή τρεις λέξεις (για να προλάβω τους κακοπροαίρετους). Προφανώς δεν μπορεί κάποιος να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να υποβάλλει υποψηφιότητα σε οποιαδήποτε θέση αλλά να μην απορούμε γιατί το ποσοστό που βγαίνει εκτός λόγω γνωστικού αντικειμένου ή και τυπικών προσόντων είναι μεγάλο.
Για τη συγκεκριμένη θέση δεν έχω προσωπική άποψη αλλά εικάζω ότι όσοι απορρίφθηκαν λόγω μη υποβολής πιστοποιητικών προϋπηρεσίας κακώς απορρίφθηκαν καθώς καμία προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος δεν τις ζητά. Η συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου είναι κάτι διαφορετικό και εναπόκειται στην κρίση του εκλεκτορικού σώματος.

 
@Observator
20 Οκτ 2020 08:13

Δεν έχω υπάρξει σε εκλεκτορικό τα τελευταία 2 χρόνια που ο αριθμός των υποψηφίων να είναι μικρότερος του 20. Η ερευνητική μου περιοχή είναι στα μαθηματικά. Το πάγωμα των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ από το 2012-19 έχει δημιουργήσει μεγάλη ... επετηρίδα. Το σύνηθες είναι ότι από τους 20+ υποψηφίους 3-4 μόνο να είναι αρκούντως καλοί για μια θέση. Το αρκούντως καλοί το ορίζω ως κάποιον που θα μπορούσε να εκλεγεί σε μια θέση σε μέτριο πανεπιστήμιο του "Δυτικού" κόσμου.

 
απάντηση στον observater
20 Οκτ 2020 01:39

Δε νομίζω.Τώρα πια σε κάθε θέση υπάρχουν απο 15 έως 30 υποψήφιοι....

 
Πρόβλημα δομής
20 Οκτ 2020 00:58

Το πρόβλημα ξεκινάει από την λειτουργία τέτοιων τμημάτων, ένα πρώην ΤΕΙ Πληροφορικής που μετεξελίχθηκε σε τμήμα Μαθηματικών. Κανονικά, απλώς οι θέσεις προσωπικού πρέπει να μεταφερθούν στα υπόλοιπα τμήματα και να ενισχυθούν οι περιφερειακές σχολές που έχουν μέλλον.

Σωστά το γνωστικό αντικείμενο είναι ευρύ, δεν πρέπει τα τμήματα να προσλαμβάνουν υπερεξειδικευμένους ερευνητές αλλά να στοχεύουν να προσελκύσουν υποψηφίους με ισχυρό βιογραφικό που μπορούν να εξελιχθούν ως επιστήμονες.

 
Να χάμε να λέγαμε
20 Οκτ 2020 00:47

Πώς είναι ευρύ και οι άλλοι βγήκαν εκτός γνωστικού αντικειμένου;
Αν ξέρει ο observator ας μας το πει το θέμα της ΔΔ του προτεινόμενου από την εισηγητική.

 
Observator
19 Οκτ 2020 22:40

Tο γνωστικό αντικείμενο της θέσης είναι πολύ ευρύ γι' αυτό ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγάλος.

 
Πιστεύω να το δημοσιεύσετε
19 Οκτ 2020 20:32

Δεν έχει καμία σημασία η παραίτηση του Προέδρου -πατερα-στην παρούσα φάση. Εάν ο τίτλος του διδακτορικού του υιού, είναι σχεδόν ταυτόσημος με τον τίτλο της θέσης, τότε πρέπει να επιληφθεί ο υφυπουργός!!!!
Δεν μπορεί οι υπολοιποι 29 να είναι εκτός γνωστικού αντικειμένου, αν αληθεύει και αυτό, πρέπει πάλι να επέμβει ο υφυπουργός...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ