Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Κ. Γαβρόγλου: Δεν είναι μόνον η αστυνομία, είναι η Δεξιά

"Είναι μεγάλο λάθος να λέμε ότι τα μέτρα της μοιάζουν με αυτά της χούντας. Μην τους δίνουμε άλλοθι"
Δημοσίευση: 12/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κώστας Γαβρόγλου, πρώην υπουργός Παιδείας

Πάλι από την αρχή, λοιπόν

Μετά τα όσα ανατριχιαστικά ακούστηκαν στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστημία.

Για να ξαναθυμίσουμε τις αξίες μας. Που τις εξευτέλησαν. Που βοηθήσαμε και εμείς καμιά φορά στην ισοπέδωση τους.  

Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν είναι μόνον η αστυνομία. Είναι η Δεξιά. Είναι μεγάλο λάθος να λέμε ότι τα μέτρα της μοιάζουν με αυτά της χούντας. Μην τους δίνουμε άλλοθι. Οι νέες ρυθμίσεις είναι ολόδικες της. Της νέας Δεξιάς. Αυτής που έχει καθοδηγητές τον Τράμπ και τον Τζόνσον.

Το νέο εγχείρημα στοχεύει στο σύνολο της κοινωνίας. Να γίνει πιο συντηρητικό. Και όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Ώστε να μπορέσουν να επικαλούνται την κοινωνία για ό,τι θελήσουν να νομοθετήσουν. Με τρόπους που η σύγκριση με την οργουελική ιστορία υποτιμάει όσα κάνουν. Με ό,τι σιχαμένο τους έρχεται στο μυαλό. Για να γκρεμίσουν όσα άλλοι με τόσους κόπους έχτισαν.

Πάλι από την αρχή λοιπόν.

Η δύσκολη, θλιβερή και απελπιστική ιστορία της αριστεράς. Είναι, όμως, η μόνη δυνατότητα που έχουμε.

Μαζί με τη δύσκολη και αμφίσημη πορεία πολιτών που δεν τους ενδιαφέρει η αριστερά αλλά δεν μπορούν και να διαπραγματευτούν την αξιοπρέπεια τους.

Μια πορεία που χρειάζεται μεγάλο πείσμα. Χωρίς να κοιτάμε πίσω. Χωρίς να λέμε ότι αφού τα  καταφέραμε τότε, θα τα καταφέρουμε και τώρα. Δεν είναι ώρα για ναρκισσισμούς. Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα που οι ενάρετοι απέτυχαν και ξεχάστηκαν.

Πάλι από την αρχή. Χωρίς ενδοιασμούς.

Σχόλια (29)

 
TEIτζης
16 Φεβ 2021 06:28

Παιδιά υπάρχει ανεργία στους αποφοίτους των κλάδων ΤΕ.

 
@ Νικόλαος
15 Φεβ 2021 12:36

Πες τα χρυσόστομε.

 
Νικόλαος
15 Φεβ 2021 01:07

Δεν είναι η "Δεξιά" που φταίει αλλά η ανύπαρκτη αντιπολίτευση. Φροντίσατε να αναδείξετε όχι μόνο την πλήρη αναξιοπιστία σας αλλά και την πλήρη έλλειψη σχεδιασμού. Δεν θα ήταν υπερβολή να πεις κανείς ότι η Κυβέρνηση έχει βρει στην αξιωματική αντιπολίτευση το καλύτερο στήριγμα.

 
Δεν θα πάρουμε
14 Φεβ 2021 15:46

Είδαμε και τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε άλλο

 
Κρούσματα διαφθοράς και αναξιοκρατίας
14 Φεβ 2021 14:38

Αναρίθμητα τα περιστατικά όπου φοιτητικές παρατάξεις από τον χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν συμπλακεί μεταξύ τους σε χώρους του Πανεπιστημίου (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΠΑΜΑΚ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πειραιά και αλλού) προξενώντας καταστροφές. Επίσης, συμμετέχουν ενεργά στην αφισορύπανση και την ηχορρύπανση και επηρεάζουν την εσωτερική λειτουργία των ΑΕΙ με διάφορους "πλάγιους" τρόπους, ειδικά την περίοδο 1975-2010.

Οι πολίτες της χώρας έχουν κρίση και κατανοούν ότι αυτές οι επιφανειακές ρυθμίσεις ούτε βελτιώνουν ριζικά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που ταλαιπωρείται από διαφθορά και αναξιοκρατία στις τάξεις των ακαδημαϊκών, ούτε υπερασπίζονται αποτελεσματικά το δικαίωμα χιλιάδων φοιτητών σε ποιοτική εκπαίδευση.

@ xyz
13 Φεβ 2021 22:21

Το ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο υποβαθμίστηκε μέσω των αποφάσεων των υπουργών και των μελών ΔΕΠ με την άναρχη ίδρυση 500 τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, με όλες τις δυσλειτουργίες που αυτές οι επιλογές επέφεραν (συντεχνιακά και τοπικιστικά συμφέροντα).

Μεταρρύθμιση θα γίνει όταν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και συζητήσουν τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προβλήματα αντί να εστιάζουν και να μεγαλοποιούν ήσσονος σημασίας μεμονωμένα περιστατικά.

Πρόσφατο παράδειγμα το εκλεκτορικό όπου χρειάστηκε να επέμβει ο υφυπουργός Παιδείας.

Ενδεικτικό της παθογένειας των ΑΕΙ που πρέπει να καταπολεμηθεί στη ρίζα της.Η αστυνόμευση της παραβατικότητας, που είναι εγγενής σε κεντρικές περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης, δεν σχετίζεται άμεσα με τα ΑΕΙ είναι απλώς ένα "πυροτέχνημα" δημοσίων σχέσεων που απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό ψηφοφόρων.

https://www.esos.gr/arthra/70211/eklektoriko-pan-dyt-makedonias-vgike-le...

 
ΑΝΤΙΔΕΞΙΟΣ - ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ
14 Φεβ 2021 11:46

Είπε και ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. "Αριστερά" της δεξιάς ή δεξιά της "αριστεράς" είστε.

 
Πρώτη και τελευταία φορά αριστερά...
14 Φεβ 2021 02:24

Ευτυχώς σας δοκιμάσαμε...και τώρα ξέρουμε....
Μπαρούφες και λόγια του αέρα και του καφενείου...
Πρώτη και τελευταία φορά αριστερά...
Κάτσε μπροστά στον καθρέφτη και μίλα μόνος σου τώρα...

 
xyz
13 Φεβ 2021 22:21

Τι εννοεί όταν λέει "Για να γκρεμίσουν όσα άλλοι με τόσους κόπους έχτισαν"?

Κάθε πολίτης της χώρας θα καταλαβαίνει ότι η δεξιά ΝΔ με τα μέτρα δεν αποσκοπεί να υποβαθμίσει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο των πανεπιστημίων. Αυτό είναι το δημόσιο αγαθό και τα μέτρα το υπερασπίζονται. Δεν είναι αυτό το διακύβευμα.

Προφανώς δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση της τάξης στα πανεπιστήμια για να μην μείνουν έξω έμποροι ναρκωτικών κλπ. Αυτό που υπερασπίζεται είναι το δικαίωμα στον τραμπουκισμό, την αυθαιρεσία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές των φιλόδοξων νεο-επαναστατών, που στη πράξη είναι εκμεταλεύσιμες ομάδες κρούσης για μια κυβερνητική "αριστερά".

 
Βασίλης
13 Φεβ 2021 21:45

Κύριε Γαβρόγλου ο Όργουελ όταν έγραφε το 1984 αναφερόταν στα καθεστώτα που εσείς και οι ομοιδεάτες σας θαυμάζετε.

Το τι ακριβώς φέρατε στην παιδεία και ποιο ήταν το όραμά σας το είδαμε. Επί των ημερών σας το ιστορικό κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ ήταν κατασκήνωση μεταναστών. Το οικονομικό πανεπιστήμιο άντρο λαθρεμπορίου και ανομίας.

Ευχαριστούμε πολύ, κρατήστε τις ιδέες σας, δεν θέλουμε άλλο.

 
Μαρία
13 Φεβ 2021 19:39

Η σημερινή κυβέρνηση σίγουρα δεν έχει πολύ καλή σχέση με φιλελευθερισμό, ορθολογισμό και δημοκρατικά ιδεώδη. Το μίσος που δείχνει απέναντι σε κάθε δημόσιο θεσμό και λειτούργημα, η συστηματική συκοφάντηση του ελληνικού πανεπιστημίου και η ιδεοληψία πως όλα θα λυθούν με αστυνομική παρέμβαση άλλα πράγματα μας δείχνουν! Ορθώς λέει, όσα λέει ο κ. Γαβρόγλου.

 
Nυστέρης βιολόγος ΝΔ
13 Φεβ 2021 18:16

Σκάι και σκάι ο κόσμος δεν ξεσκάει!

 
Μελίτακας ο Α΄
13 Φεβ 2021 16:29

@ {@Θρησκευτικά 13 Φεβ 2021 10:45}
Το 1968 - 1969 - δεν είμαι χουντικός - υπήρχε μία ραδιοφωνική εκπομπή στην ΥΕΝΕΔ που είχε την κατάλληλη μουσική υπόκρουση και έλεγε ένας δημοσιο-γράφος διάφορες τρομακτικές ιστορίες από το «σιδηρούν παραπέτασμα»! Οι ιστορίες αυτές ακούγονταν και από το μεγάφωνο του κοινοτικού καταστή-ματος κι όλα τα μικρά παιδιά ήταν φοβισμένα. Όταν λοιπόν μας ρωτούσε ο κοινοτάρχης εάν θέλουμε να πάμε στο «σιδηρούν παραπέτασμα», τα μικρά με μια φωνή έλεγαν:
- Όι, όι, όι, όι!....

 
Τι να σας σερβίρω σήμερα;
13 Φεβ 2021 13:58

- Σύγχυση, παροξυσμό, στρέβλωση, ιδεοληψία, τυφλότητα, ισοπέδωση, εμμονή, τελμάτωση, φαντασίωση, διχασμό, φανατισμό;
- Αφήστε, λέμε να μην πάρουμε καλύτερα.

 
Πέτρος
13 Φεβ 2021 12:47

Εσείς κ. Γαβρόγλου με την πολιτική σας προετοιμάσατε το έδαφος για την επαναφορά της Δεξιάς στην εξουσία. Δεν ακούγατε τη βάση και τα μηνύματα που σας έστελνε, αλλά κλεισμένος στον Γυάλινο Πύργο του Υπουργείου θεωρούσατε ότι δε θα αλλάξει η εξουσία...

 
Ευθαλια Δάκα
13 Φεβ 2021 11:59

Στο εξαιρετικό αυτό άρθρο οι αλήθειες είναι πολλές. Δυστυχώς η σήψη της πολιτικής και της κοινωνίας είναι πολύ βαθιά. Και αυτοί που πράττουν το κακό ξέρουν καλά τι κάνουν. Περισσεύει ο φανατισμός, η αλαζονεία και η μισαλλοδοξία. Πάρα πολύ κακή εποχή. Θα υπάρξει άραγε νέα αρχή; Δύσκολο, με τόση εμπάθεια και τόσο μίσος!

 
HΡΑ*
13 Φεβ 2021 11:31

@@ Φιλελευθερος
... και απ' τους εγχώριους φιλελευθερους εκείνος ο ανεκδιήγητος με το " Γερουν γερά..." και ό,τι αυτό εκφράζει για τη νεο-(ακρο) - δεξιά στη χώρα μας, ενώ απ' τους σύγχρονους "φιλελεύθερους" σε διεθνές επίπεδο δεν πρέπει να ξεχνάτε τους Τραμπ. Τζόνσον, Ουρμπάν καθώς και το ... γείτονά μας Ερντογάν κ.λπ. Εάν νομίζετε ότι μ' αυτήν την νεοσκοταδιστική πολιτική που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση κι εσείς με τέτοιο φανατισμό υποστηρίζετε ότι προσεφέρετε πραγματική υπηρεσία στον λαό και στην πατρίδα μας πλανάσθε πλάνην οικτράν. Και κάτι τελευταίο : Κακώς στρεφεστε με τέτοια ,,,θέρμη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά εναντίον του κ. Γαβρόγλου. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας ο τελευταίος κάθε άλλο παρά αριστερή πολιτική εφάρμοσε, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι η ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛΛ - κυβέρνηση είχε κάποια σχέση και με την αριστερή πολιτική...Απλά έστρωσε το "χαλί" στην παρούσα κυβέρνηση του κ. Μητροτάκη.

 
@Θρησκευτικά
13 Φεβ 2021 10:45

Μακάρι! Αν υπήρχε τετράμηνο "αριστερας" στα σχολεία, θα ξεπερνούσαν αυτές τις δογματικές σαπουνόφουσκες τα παιδιά και θα ησυχάζαμε εν πολλοίς από πολλά δεινά αργότερα. Η αριστερά χρειάζεται τη θολούρα και το μύθο της γιατί στο πεδίο του ορθολογισμού και της πραγματικότητας δεν μπορεί να υπάρξει. Το σιδηρούν παραπέτασμα και το τείχος του Βερολίνου δεν ήταν εκεί για να εμποδίζει τους ξένους να εισέλθουν. Ήταν για να κρατάει μαντρωμένους τους μέσα που ήθελαν να φύγουν στη Δύση και το φιλελευθερισμό. Να το θυμόμαστε αυτό, ε;

 
Άποψη
13 Φεβ 2021 10:42

Όποιοι διαβάζουν τις δηλώσεις των κ. Γαβρόγλου, Τσίπρα, Βαρουφάκη, Τσακαλώτου, Σταθάκη κ.α., θα πρέπει να αναρωτηθούν το εξής απλό: ΓΙΑΤΙ όλοι αυτοί οι "φραγκάτοι" μάχονται δήθεν εναντίον του συστήματος με το οποίο απέκτησαν τα φράγκα τους; Έχετε δει αριστερό μεροκαματιάρη; Πουθενά! Όλοι είναι ευκατάστατοι . Και όλοι δήθεν νοιάζονται για εμάς. Ο κ. Γαβρόγλου σπούδασε στο Cambridge! Πέρασε απο Harvard και MIT! Αλλά ως υπ. παιδείας ΔΕΝ ήθελε να εφαρμόσει ΚΑΜΙΑ απο τις καλές πρακτικές αυτών των πανεπιστημίων στην Ελλάδα! Αλλά, εφήρμοσε και υποστήριξε πράγματα για τα οποία στα παραπάνω ιδρύματα θα γελούσαν και θα σε πετουσαν έξω από την πόρτα. Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε γιατί αυτά που είναι καλά για το Cambridge, Harvard, MIT τα αντιμαχόμαστε εδώ όπως ο διάολος το λιβάνι. Το αφήνω εδώ ως απορία για όσους έχουν ανοικτό μυαλό και δεν παρασύρονται από οπαδικές διαφωνές, δεξιά/αριστερά/πάνω/κάτω, γιατί εκεί έχουμε καταντήσει.

 
@@φιλελεύθερος
13 Φεβ 2021 09:14

Προφανώς αγνοείς τι είναι ο φιλελευθερισμός και τι προσέφερε ο φιλελευθερισμός στην ανθρωπότητα. Ο φιλελευθερισμός αντιπαρατάσσεται σε όλες τις μορφές ολοκληρωτισμού. Ο φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογική βάση των συγχρόνων πλουραλιστικών δυτικών δημοκρατιών. Ο Ρούσβελτ (Δημοκρατικό κόμμα) και ο Τσώρτσιλ (συντηρητικό κόμμα) ήταν φιλελεύθεροι. Ο φιλελευθερισμός έδωσε τη δυνατότητα στο Γαβρόγλου να γίνει υπουργός παιδείας και στο Σύριζα τη δυνατότητα να γίνει κυβέρνηση. Ο φιλελευθερισμός έχει κοινά σημεία με τη Δεξιά αλλά δεν ταυτίζεται με αυτή. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και θυμάται τι σημαίνει αριστερά. Οι φιλελεύθεροι δεν δέχονται μαθήματα δημοκρατίας από κανένα.

 
Αγγελος
13 Φεβ 2021 09:07

Πάλι από την αρχή λοιπόν.
Να ελπίζεις ότι ένας αριστερός μπορεί να αντιληφθεί τα αυτονόητα.
Η δύσκολη, θλιβερή και απελπιστική ιστορία της κοινής λογικής σε αυτήν την χώρα...

 
Θρησκευτικά
13 Φεβ 2021 08:26

Προτείνω να εισαχθεί και τετράμηνο "Αριστεράς" στα σχολεία στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, για να είμαστε δίκαιοι προς όλα τα δόγματα.

 
@φιλελευθερος
13 Φεβ 2021 08:17

Ευτυχώς που θυμάται ο λαός τι σημαίνει η αριστερά, όπως λέτε. Το πρόβλημα είναι με αυτούς που δεν θυμούνται ή αγνοούν τι σημαίνει ιστορικά σε παγκόσμιο επίπεδο η δεξιά.

 
Qwerty
13 Φεβ 2021 06:53

Πάλι τα ίδια, λοιπόν, κύριε Γαβρόγλου,
εμμονές, ιδεοληψίες, αναχρονισμοί.
Αυτονόητα πράγματα ρυθμίζει ο νόμος.
Οι παγκόσμιες εξελίξεις στην παραγωγή της γνώσης τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς και εσείς κατοικείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν.

 
Χμ
13 Φεβ 2021 01:42

Το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα απέτυχε. Η αριστερά απέτυχε. Η Κεραμέως θα κριθεί επίσης εκ του αποτελέσματος. Η κατάσταση στα μεγάλα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τραγική και κάτι πρέπει να γίνει.

 
φιλελεύθερος
13 Φεβ 2021 01:06

Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστερά.

τέως σχολικός σύμβουλος

 
Το αυτονόητο είναι
12 Φεβ 2021 23:20

Γιατί κακοφαίνεται η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους; Θυμηθείτε σκηνές απείρου κάλους με κουκουλοφόρους να σουλατσάρουν και να εξευτελίζουν καθηγητές; Τον καθηγητή που τον έχτισαν στο γραφείο τον θυμάστε; Γιατί δεν υπάρχει αυτό πουθενά στον κόσμο ; Γιατί διατηρούνται οι μεσήλικες μόνιμα αιώνιοι φοιτητές που έχουν να δώσουν μάθημα 20 χρονια ; Τόσο πια ;

 
Κι όμως υπάρχει και άλλο
12 Φεβ 2021 22:34

Ψευδοαριστεια με 2 μηχανογραφικά, ο υποψήφιος με χαμηλή βαθμολογία δεν θα εισάγεται στο πανεπιστήμιο αλλά με το απαιτούμενο ποσό θα παίρνει ισότιμο πτυχίο με το πανεπιστήμιο από το κολέγιο, τα σχολεία ανοιγοκλεινουν γιατί δεν κολλάνε αλλά τελικά κολλάνε τα παιδιά (άραγε κολλάνε 25-30 μαθητές στην τάξη; Θεωρείται συνωστισμός;), τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, επειδή δεν διασφαλιζεται η υγεία των φοιτητών, επιτέλους η αστυνομία θα μπει στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν θα οπλοφορεί, άρα όταν κινδυνεύει θα καλεί την υπόλοιπη αστυνομία που θα οπλοφορεί (και αυτό δεν το επιθυμεί ούτε η αστυνομία) κλπ κλπ. Θέλετε και άλλο;

 
Ευθύνες όλων των κυβερνήσεων
12 Φεβ 2021 22:11

Οι ευθύνες για τα ΑΕΙ είναι διαχρονικές, δεν "ξεφύτρωσαν" την τελευταία πενταετία 500 τμήματα και σχολές σε όλη την Ελλάδα.

Περικοπές στη χρηματοδότηση έγιναν ήδη από το 2009, και δίδακτρα είχαν επιβληθεί από πολύ παλιότερα.

Τέλος, οι δήθεν "αιώνιοι" είναι απλώς εγγραφές στους καταλόγους των Γραμματειών που δεν έχουν κάνει εκκαθάριση. Με έναν απλό έλεγχο θα φανεί ότι πόσοι φοιτητές με έτος εγγραφής πριν το 2010 έχουν εμφανιστεί σε εξεταστική περίοδο την τελευταία τριετία - είναι λιγότεροι από το 10% του συνολικού αριθμού που καταγράφονται ως εγγεγραμμένοι.

 
ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
12 Φεβ 2021 21:35

Πάλι από την αρχή με το ρωμαλεο φοιτητικο κίνημα, τους φοιτητές ετών 60 στο πρωτο πτυχίο, τα ψευδοτμήματα, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά τα ψεμματα τις τραγικές συγχωνεύσεις το τραγικό νέο μισθολόγιο των μελών δεπ που προκάλεσε την ισοπέδωση προς τα κάτω....τι άλλο;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.