ΜΑΘΗΤΕΣ

Υπ. Παιδείας: Τι ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα κάμερες και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες

Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.
Δημοσίευση: 13/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εγκύκλιο σχετικά με το τι ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα, τις  κάμερες   και Ηλεκτρονικές  Συσκευές στις σχολικές μονάδες, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α'/2006).

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α ́ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).

5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β ́/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

Σχόλια (11)

 
Σχολείο του 2022 όχι του 1982
12 Οκτ 2022 10:33

Αδύνατον να απαγορευτούν τα smartphones στους μαθητές Λυκείου - απλώς να απαγορεύεται η χρήση τους ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ στις αίθουσες διδασκαλίας ή εν ώρα μαθήματος/εκδήλωσης στο σχολείο (πχ. σχολική συγκέντρωση, μάθημα Γυμναστικής).

Το να χρησιμοποιεί ένα παιδί το κινητό τηλέφωνο στο σχόλασμα για να μιλήσει στους γονείς του ή για να πάρει μια φωτογραφία σε μια εκδρομή είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό στη σύγχρονη κοινωνία, άλλωστε δε ζούμε στο 1970!

( θυμίζει ορισμένους καθηγητές μεγαλής ηλικίας πριν δεκαετίες, που «κυνηγούσαν» τους μαθητές στο προαύλιο επειδή είχαν Walkman κι άκουγαν μουσική... )

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
11 Οκτ 2022 21:52

@Εύη
Όχι, Εύη μου. Στις εκδρομές δεν απαγορεύεται η κατοχή και χρήση του κινητού. Το αντίθετο μάλιστα! Γιαυτό και κατά την προετοιμασία της εκδρομής συντάσσεται ονομαστική κατάσταση των συμμετεχόντων μαθητών με τους αριθμούς τηλεφώνου τους, ώστε να είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή η επικοινωνία μαζί τους από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
11 Οκτ 2022 21:50

@μαθητής
Νεαρέ μου, υπάρχουν δύο αξιοσημείωτα στοιχεία στο σχόλιό σου:
α) Δυστυχώς η τιμωρία που σου επιβλήθηκε είναι σωστή, γιατί δεν επιτρέπεται η κατοχή του κινητού σε οποιοδήποτε χώρο του σχολείου σε ώρα λειτουργίας του. Η πρότασή μου είναι, αν το κινητό σού είναι απαραίτητο (π.χ. για να συνεννοηθείς μετά τη λήξη των μαθημάτων με τους γονείς σου), να το παραδώσεις απενεργοποιημένο το πρωί στο γραφείο και να το πάρεις κατά την αποχώρησή σου.
β) Αν ισχύει ότι "μια καθηγήτρια σε τράβηξε από το χέρι με δύναμη", τότε έχεις το δικαίωμα να το αναφέρεις στον (στην) διευθυντή του σχολείου σου παρουσία της εκπαιδευτικού, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις.

 
μαθητης
11 Οκτ 2022 19:35

Σημερα εφαγα μονοημερη αποβολη επειδη ειχα το κινητο μου στην σκαλα καθως εφευγα απο το σχολειο στο σχολασμα.. Μπορουν να το κανουν αυτο; Επισης μια καθηγητρια με τρβηξε απο το χερι με δυναμη, το οποιο πιστευω οτι ειναι παρανομο γιατι ειμαι ανηλικος. Ποια ειναι η γνωμη σας;

 
Ευη
26 Φεβ 2022 23:32

Και καλα στο σχολειο δεν επιτρεπεται το κινητο κ μπορει κ να συμφωνω.Στις σχολικες εκδρομες γιατι το απαγορευουν κ δεν δινουν το δικαιωμα στα παιδια ν απαθανατισουν τις στιγμες τους?Εχουν δικαιωμα να το κανουν?Ρωτω.

 
Νίκος
14 Σεπ 2021 23:22

Δυο χρόνια χρησιμοποιούμε το δικό μας εξοπλισμό για τις ανάγκες τις τηλεκπαίδευσης. Ώρες ατέλειωτες και τα laptop χάλασαν (σε άλλα χάλασε η οθόνη, σε άλλα κάηκε ο μετασχηματιστής, σε άλλα χάλασε ο δίσκος κλπ κλπ). Επιβάλλεται να δοθεί επίδομα αντικατάστασης / επισκευής, αλλά το υπουργείο κάνει πολιτική εις βάρος των εκπαιδευτικών.

 
@ΟΝ
13 Σεπ 2021 19:27

Σε όλα τα κράτη του κόσμου (συνολικά 237 κράτη στον πλανήτη γη) υπάρχουν παντού κάμερες, μα παντου, για αυτο και δεν εχουμε φασαρίες, ζημιές και bullying. Έχω μια απορία όμως.... πως τυχαίνει και στην Αμερική που παντού έχει κάμερες από το 2010- 2020 να έχουμε 228 νεκρούς μαθητές στα σχολεία από πυροβολισμούς κλπ? Πως τυχαίνει στο "παρατηρητήριο βίας" 28 πολιτειών της Αμερικής (απο τις πρωτοκλασάτες..) να έχουμε (το 2019) 2.576.000 (περίπου) καταγραφές βίας. bullying κλπ στα σχολεία? Οι κάμερες δεν λειτουργούσαν; Γιατί στη Γερμανία στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας το 2018 εγινε μια ριζική αναδιάρθρωση στη λειτουργία των σχολείων οσον αφορά τις φασαρίες και τα γεγονότα βίας μέσα στα σχολεία που συντάραξαν τις τοπικες κοινωνίες; Εκεί δεν ειχαν κάμερες; Είχαν, και μάλιστα είχαν τόσες, που το κρατίδιο αποφάσισε την ΜΕΙΩΣΗ τους κατα 50% στα σχολεία διότι αυτό λειτουργούσε πλέον οχι αποτρεπτικά αλλ' ως επιδίωξη ισχύος της παραβατικότητας... Άρα: κάμερες παντού και πάντα (???) για να (ΜΗΝ) ησυχάσουμε οριστικά!

 
ON
13 Σεπ 2021 18:53

Κάμερες παντού έπρεπε να υπάρχουν ώστε να αποφέυγονται φασαρίες, ζημιές και bullying όπως σε όλα τα κράτη του κόσμου!!!!

 
Ένας Πληροφορικός
13 Σεπ 2021 18:41

Το υπουργείο αντί να πάει να επιμορφωθεί στη χρήση συσκευών νέας τεχνολογίας στο μάθημα, όπως προστρέπει εμάς τους εκπαιδευτικούς να κάνουμε, αντί να βρει τρόπους να εντάξει τα κινητά στην εκπαιδευτική διαδικασία φροντίζει να απαγορεύει (δεν επιτρέπει, σικ) τη χρήση ρων κινητών.

Την ίδια ώρα όμως καλεί στη χρήση του webex ακόμη και μέσα από κινητά τηλέφωνα, όταν για οποιοδήποτε λόγο γίνεται αναστολή της λειτουργίας της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας (καταλήψεις, κακοκαιρία, πανδημία κλπ).

Έτσι όμως χάνει το κύρος του το υπουργείο και την εμπιστοσύνη των μαθητών (και όχι μόνον).

 
Δάσκαλος
13 Σεπ 2021 18:38

Οι εκπαιδευτικοί να αποφεύγουν φώτο , ενώ η υπουργός βγάζει χύμα σε όποιο σχολείο πάει.

 
Απορουσα
13 Σεπ 2021 16:29

Το υπουργείο φάσκει και αντιφάσκει; Για την τηλεκπαίδευση χρυσωσαμε το κινητό ελλείψει άλλων μέσων και τώρα που έχει γίνει προεκτάση των χεριών μας το απαγορευει;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ