Αρχαία Ελληνικά/Πανελλαδκές: Το σχόλιο του καθηγητή του ΕΚΠΑ Β. Τσάφου

Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά ή ο ορισμός της αναλγησίας

07/06/2022

Άκουσε το άρθρο

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που εξετάζονται έχουν δώσει ελάχιστες εξετάσεις λόγω τηλε-εκπαίδευσης. Καθηλωμένοι/ες στα σπίτια τους με ό,τι σημαίνει αυτό για εφήβους.

Η εξεταστέα ύλη που ανακοινώνεται στην αρχή της χρονιάς είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Και παραμένει η ίδια ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Έστω και εάν κάποια σχολεία κλείνουν σταδιακά λόγω κρουσμάτων.

Έστω και εάν αρκετοί/ές τελειόφοιτοι/ες νοσούν και αναγκάζονται να μείνουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η μόνη λύση που προκρίνεται από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία που ρητά δηλώνουν ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες αδυνατούν να καλύψουν την εξεταστέα ύλη είναι να διδαχθούν οι ενότητες προσχηματικά με κατάργηση όλων των μη πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων.

Σημασία έχει να "κλείσει" η ύλη. Δεν πρόκειται μόνο για ακύρωση της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και εμμονή σε μια βαθιά συντηρητική και πολύ παρωχημένη αντίληψη για τη μάθηση.

Αυτή αναπαράγεται χρόνια τώρα με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πρόκειται για κραυγαλέα νομιμοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων και του αποκλεισμού.

Αναρωτήθηκαν άραγε ποιοι ευνοούνται από μια τέτοια επιλογή;

Και κυρίως πόσο απαξιώνεται το ίδιο το δημόσιο σχολείο στη διεκπεραιωτική αυτή λειτουργία του ως ταμιευτηρίου γνώσεων και μάλιστα σε μια "fast -track" εκδοχή;

Και η επιλογή των θεμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει τις προθέσεις:

Επιλέγονται στο διδαγμένο κείμενο 2 ενότητες από τα τελευταία κείμενα. Από αυτά που σε αρκετά δημόσια σχολεία "διδάχτηκαν" με αυτή την προσχηματική και αυτο-ακυρωτική διαδικασία. Και για το "αδίδακτο" κείμενο επιλέγεται Θουκυδίδης, και μάλιστα ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κείμενο που προϋποθέτει όχι μόνο γνώση αλλά και εξοικείωση με το ιδιαίτερο ύφος και τη διακριτή δόμηση της ιστορικής γραφής του συγκεκριμένου συγγραφέα. Προϋποθέτει δηλαδή άλλου είδους προσέγγιση, που δεν μπορεί να χωρέσει στα στενά όρια της διακεκομμένης εκπαίδευσης ή της παρωδίας της τηλε-εκπαίδευσης.

Δεν θα σταθώ στις άστοχες και λανθασμένες οδηγίες που στάλθηκαν από την επιτροπή των εξετάσεων.

Το έγκλημα για το δημόσιο σχολείο επιτελείται καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Μπορούμε να συνεχίσουμε να μένουμε απαθείς παρατηρητές;

Βασίλης Τσάφος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Σχόλια (22)

Δημήτρης
|

Συμφωνώ και προσυπογράφω το σχόλιο του Θανάση

@@Εντυπώσεις
|

κάποιοι τον ξέρουμε ακαδημαϊκά . μια χαρά καριέρα χτίζει ακαδημαϊκή στους νηπιαγωγούς. η κατακλείδα είναι όλα τα λεφτά : δεν βοηθά σε τίποτα ούτε η άποψη ΠΡΑΚΤΙΚΑ, έχουν τοποθετηθεί μάχιμοι , άλλοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι έχουν καταθέσει και εγχειρίδια επιτυχημένα (για το γυμνάσιο , που εξοβελίστηκαν άδικα και παράλογα ) . καλά στοιχεία, γενικότητες αλλά να ασχοληθεί άλλος καθ' ύλην από τη φιλοσοφική, όχι από παιδαγωγικές σχολές.

Πιτσιφλής
|

«Σημασία έχει να "κλείσει" η ύλη.». Με έξι λέξεις τα είπε όλα, διατύπωσε, δηλαδή, έναν άτυπο κανόνα που ισχύει και στην Πρωτοβάθμια εδώ και δεκαετίες. Κανόνας σκληρός, βαθύτατα αντιπαιδαγωγικός, που τον έχουμε αποδεχτεί σιωπηρά, παρόλο που είμαστε όλοι δάσκαλοι και μάλιστα, πολλοί από εμάς, με πολλά χαρτιά, πάρα πολλά χαρτιά, που δίνουν και πολλά μόρια...
Ωχ, Θεέ μου!...

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@Εντυπώσεις
Λυπάμαι, αλλά ισχύει ακριβώς το ανάποδο. Προφανώς εσείς μένετε στις "εντυπώσεις" που δημιουργεί το κείμενο σε βάρος του υπουργείου! Γιατί βεβαίως ο αρθρογράφος είναι εγνωσμένης επιστημονικής κατάρτισης και απολύτως σχετικός με το αντικείμενο. Λυπάμαι επίσης που οι εμμονές τελικά υπερισχύουν της προφανούς αλήθειας που αποκαλύπτεται ενίοτε αποστομωτική ενώπιόν μας με τον πιο πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα να διορθωθεί ποτέ το στραβό και οι εξοργιστικές παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Και είναι τόσο απλή η αλήθεια που καταθέτει ο άνθρωπος, ώστε κάθε αντίρρηση πλέον καταντά θλιβερή γραφικότητα!

@Εντυπώσεις
|

Ξέρεις, άνθρωπέ μου, την πορεία του αρθρογράφου στην εκπαίδευση και το συγγραφικό του έργο;
Επιτέλους, ό,τι του φανεί του καθενός εδώ μεσα...

Εντυπώσεις
|

Ο κύριος μένει στ5ις εντυπώσεις. Δεν το κατέχει το αντικείμενο.Όχι σαν επιστήμονας αλλά σαν μάχιμος εκπαιδευτικός. Ακραίες εκφράσεις για ντόρο.

ΔΕΠ
|

Το έγκλημα για το δημόσιο σχολείο ; Να μείνουμε απαθείς; Δηλ με την ρητορική αυτή του καθηγητή αυτού τι έπρεπε να κάνουμε δηλ;

Παναγιώτης
|

Τεκμηριωμένος, ώριμος παιδαγωγικός λόγος!

Αρετή
|

Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι έχει πτυχίο Φιλολογίας (΄άρα γνωρίζει Αρχαία Ελληνικά) και διδα΄σκει στο ΕΚΠΑ Παιδαγωγική Θεωρία / Αναλυτικά Προγράμματα).

Φιλολογίζων
|

Εύστοχο σχόλιο από έναν επιστήμονα με εξαιρετικό έργο στη Διδακτική των Αρχαίων Ελληνικών.
Αυτό πάλι, ότι επειδή γράφουν οι μαθητές δεν πρέπει να ασκείται κριτική , είναι αστεία δικαιολογία !

Καθηγητής Νηπιαγωγών
|

Μιλάει για «εγκλήματα» οταν εισάγονται στο τμήμα του αγωγής κ εκπαιδευσης φοιτητές με 12 κ 13 Χωρίς γνώση στοιχειώδους ορθογραφίας γιατι δεν θελουμε να τους κουράζουμε.

Πιτσιφλής
|

@ Ελένη
Είναι ολοφάνερο ότι με αφορμή τις Πανελλαδικές, σχολιάζει ένα από τα σημαντικά προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος που αφορά ακόμη και την Πρωτοβάθμια.

Αs
|

Επαναφορά των διεθνών ακαδημιών για δασκάλους και νηπιαγωγούς άμεσα.

Ελένη
|

Ο κύριος καθηγητής είναι καθηγητής στη σχολή νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ ποια η σχέση του με τις πανελλαδικές?

αααα
|

Σωστός. Πέστα

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Με απλά και απολύτως τεκμηριωμένα λόγια ο συντάκτης του κειμένου περιγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε, όλοι την περιγράφουμε και τη στηλιτεύουμε χρόνια, αλλά: α) Ουδενός αρμοδίου δεν ιδρώνει το αφτί, β) Υπάρχουν ακόμη και απλοί πολίτες-σχολιαστές που ενοχλούνται να διαβάζουν αυτές τις αλήθειες, προφανώς γιατί στα αξιακά τους κριτήρια προτάσσουν την κομματική εμμονή και όχι το αυτονόητο συμφέρον των μαθητών!
Δυστυχώς η εκπαιδευτική πολιτική του τόπου μας πορεύεται ερήμην της πραγματικότητας, διαποτισμένη από μαξιμαλιστικές στοχεύσεις και πεπεισμένη ότι μόνο η ποσότητα (βλέπε: ογκωδέστατη διδακτέα ύλη) θα αποφέρει τα επιθυμητά γνωσιακά αποτελέσματα και όχι η ποιότητα, δηλαδή η άνεση του εκπαιδευτικού να εμβαθύνει στο γνωστικό του αντικείμενο με άνεση χρόνου επιτυγχάνοντας έτσι την κριτική αφύπνιση του μαθητή.
Αν τελικά αυτή η χρόνια παθογένεια μοιάζει αθεράπευτη και διατρέχει δυστυχώς όλους τους επικεφαλής του υπουργείου με αποκορύφωμα ασφαλώς την παρούσα ηγεσία λόγω και της δυσμενούς υγειονομικής συγκυρίας, τότε προφανώς δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όντως να πληρούν τις προδιαγραφές της συνταγματικής επιταγής για ουσιαστική εγκύκλια μόρφωση, αλλά θα αποδίδονται στην κοινωνία ημιμαθείς με εξωφρενική άγνοια στοιχειωδών γνώσεων.

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του κυρίου Τσάφου. Προσθέτω ότι τα θέματα των Αρχαίων χαρακτηρίστηκαν από προχειρότητα. Μία προχειρότητα που γεννά διλήμματα ως προς την ορθότητα κάποιων απαντήσεων: Η πρώτη πρόταση της Α1 μεταφραστικής ερώτησης θα μπορούσε να μπερδέψει κάποιους πολύ καλά διαβασμένους υποψηφίους, καθώς αναφέρει ότι "η γνώση των αρχών του δικαίου συνιστά την οικογένεια και την πόλη", ενώ το κείμενο μιλά ξεκάθαρα για συμμετοχή (κοινωνία). Τελικά οι αγγλικού τύπου "μεταφραστικές" ερωτήσεις βασίζονται σε μετάφραση ή παράφραση του κειμένου; Η ερμηνευτική Β2 ερώτηση δεν οριοθετεί με σαφήνεια το πλαίσιο απάντησής της, με αποτέλεσμα να επικαλύπτεται ως προς την έννοια της προαιρέσεως από την απάντηση της Β5 ερώτησης του παραλλήλου κειμένου. Η μετατροπή σε πλάγιο λόγο που ζητείται στο αδίδακτο κείμενο δημιουργεί το δίλημμα της ετεροπροσωπίας ή της ταυτοπροσωπίας ως προς τη σύνταξη του απαρεμφάτου. Έπρεπε δηλαδή τα παιδιά, οι μαθητές και όχι οι τελειόφοιτοι της φιλολογίας, να καταλάβουν ότι πίσω από την αντωνυμία ημείς κρύβονται όλοι οι Πελοποννήσιοι, εκ μέρους των οποίων μιλούν οι Κορίνθιοι, και αναλόγως να αποδώσουν τη μετατροπή με ετεροπροσωπία αλλά και χρήση επαναληπτικής αντωνυμίας; Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να επισημάνει καποιος για την ποιότητα των θεμάτων και για τις προθέσεις των θεματοδοτών και της προϊσταμένης αρχής τους.

Γονε΄ας υποψηφίου και εκπαιδευτικός
|

Τα είπατε όλα κ. Καθηγητά. Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλε΄ς φωνές σαν τη δική σας.

Πιτσιφλής
|

Αυτό το "κλείσιμο" της ύλης είναι μια εκπαιδευτική ασθένεια που εμφανίζεται νωρίς, από το Δημοτικό και έχει ραγδαία επιδείνωση στα επόμενα χρόνια...
Δεν υπάρχουν και οι αναγκαίες, επίμονες
παρεμβάσεις των συμβούλων αλλά και των εκπαιδευτικών συλλόγων κι όλα έχουν γίνει μια συνήθεια...
Ποιοτικές αλλαγές, παρεμβάσεις χρειάζονται στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια.

Μαθουσάλες
|

Ας αφησουμε τα «εγκλήματα» και ας αφησουμε τα παιδιά μας να κάνουν την προσπάθεια τους!

λίγο υπερβολικός για τις εξετάσεις
|

αλλά για το λοιπό χάλι δίκιο. γιατί δεν αλλάζουν τα απαράδεκτα (από την πρώτη χρονιά το είπαν ξεκάθαρα οι διδάσκοντες) βιβλία αρχαίων; επαναφορά των εγχειριδιων μπαμπινιώτη και της α' λυκείου το παλιό σε πρώτη φάση ! πόση βλακεία πια !

«Περί εγκλήματος»
|

Τέτοιο πικρόχολο σχόλιο τη στιγμή που μαθητές που δεν έχουν ακόμη τελειώσει πανελλαδικές ; Έγκλημα; Ξέρουνε τι λέμε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ