Δύο λόγοι που απειλούν την ολοκλήρωση επιλογής των Διευθυντών Σχολείων

Από τη σημερινή διαδικτυακή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Αλ. Κόπτση με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης διαφαίνεται μία πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να μην εκτεθεί πολιτικά η ηγεσία του.
Μολονότι η πρόθεση αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Υπάρχουν ωστόσο δύο κυρίως λόγοι που απειλούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο πρώτος, η προκήρυξη (σχετικά) πρόωρων εκλογών, απόφαση που βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού. Μολονότι οι "κοντινοί" στο Μέγαρο Μαξίμου μεταθέτουν τις εκλογές για το τέλος της τετραετίας, η προκήρυξή τους νωρίτερα είναι πάντα μια πιθανότητα στα πλαίσια του πολιτικού "παιχνιδιού".
Δεύτερος λόγος, η έλλειψη συντονισμού υπουργείου και Διευθύνσεων (και Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής). Εάν το υπουργείο δεν συνεχίσει να ασκεί στενό έλεγχο της διαδικασίας και "πίεση" για την ολοκλήρωσή της εγκαίρως, είναι δυνατόν να μην φτάσουμε ποτέ στην τοποθέτηση νέων Διευθυντών Σχολείων.
Η κύρια ευθύνη συντονισμού της όλης διαδικασίας βρίσκεται λοιπόν στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας και το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα αξιολογηθεί είτε θετικά είτε αρνητικά ανάλογα με την έκβαση της.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Live/ Βουλή (9 π.μ.): Αποκλειστικά για θέματα παιδείας η σημερινή συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή
- Το Columbia "προθερμαίνει" τις μηχανές για έλευση στην Αθήνα- Διαδικτυακή συνάντηση με Πρυτανικές Αρχές ελλη...
- Διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήματος ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των Α.Ε.Ι.
- Τα νέα αναθεωρημένα Προγράμματα Σπουδών μετά την πιλοτική εφαρμογή τους στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία
- Νέα Προγράμματα Σπουδών: Μέχρι 28 Φεβρουαρίου η αποτύπωση των νέων αναθεωρημένων Προγραμμάτων Σπουδών μετά την πιλοτικη...
- Τρεις Ομάδες Εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
- Διαδικασία επαναφοίτησης μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2023- 24
- Η Ν. Κεραμέως στο ερώτημα εάν οι γονείς θα μπορούν να επιλέγουν το σχολείο που θέλουν γα τα παιδιά τους
- Από μέρα σε μέρα το άνοιγμα των πινάκων των εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης
- Βραβεία σε ομάδες φοιτητών/τριών που πρώτευσαν ή διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς για το έτος 2023
Σχόλια (24)
τα σχόλια είναι "άντε γεια" , έχεις δίκιο . αλλά ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέοι διευθυντές ! στάχτη στα μάτια η διαδικασία , δεν προλαβαίνουν , με τις εκλογές κλπ και τον σεπτέμβριο οι ΙΔΙΟΙ διευθυντές θα είναι στην καρέκλα.
Σε σχόλια αναφέρεται ότι θα γίνουν οι τοποθετήσεις των ΔΣΜ μέχρι το Πάσχα ώστε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς να γίνουν οι αξιολογήσεις των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Προφανώς όσοι το αναφέρουν δεν έχουν υπόψη τους την παράγραφο 2 του άρθρου 61 του 4823/2021 που αναφέρει
"2. Κάθε αξιολογητής υποχρεούται να συντάσσει εκθέσεις αξιολόγησης για όλα τα στελέχη της αρμοδιότητάς του, εφόσον άσκησε καθήκοντα στην οικεία θέση επί πέντε (5) τουλάχιστον μήνες κατά το τελευταίο έτος της εκάστοτε αξιολογικής περιόδου, ανεξάρτητα από το εάν είχε προηγηθεί απόφαση τοποθέτησης του αξιολογητή στη θέση αυτήν ή ορισμού του ως αναπληρωτή, έστω και αν, κατά τον χρόνο σύνταξης των εκθέσεων, υπηρετεί σε άλλη υπηρεσία. Αν ο αξιολογητής δεν έχει συμπληρώσει το ανωτέρω χρονικό διάστημα, αρμόδιος για την αξιολόγηση είναι ο προκάτοχός του στην οικεία θέση, εφόσον άσκησε καθήκοντα στη θέση αυτή επί πέντε (5) τουλάχιστον μήνες κατά τη διάρκεια της εκάστοτε αξιολογικής περιόδου."
Οπότε δεν είναι δυνατόν οι νέοι ΔΣΜ ή πολύ πιθανών και οι Σ.Ε. να αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς εφόσον δεν έχουν περάσει πέντε μήνες που θα ασκούν τα καθήκοντά τους.
Στην 3 παράγραφο του ίδιου άρθρου αναφέρεται για τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής με ορισμό των αξιολογικών περιόδων ... με μόνη εξαίρεση την αξιολόγηση από τον Υπουργό ή το Γενικό Γραμματέα ... ξεκαθαρίζει ότι "Σε καμία περίπτωση δεν συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης για άσκηση υπηρεσίας μικρότερη των πέντε (5) μηνών ανά αξιολογική περίοδο."
Καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι για θε΄ση ευθύνης να έχουμε μελετήσει το σχετικό νόμο.
Ουδεν μονιμότερον του προσωρινού.
@ Diversity
Για τη συνέντευξη τι τους είπε?
Δεν μπορεί,κάποιες οδηγίες και κατευθύνσεις δόθηκαν.Αν γνωρίζεις πες μας.
Δηλαδή, θα τοποθετηθώ πχ στις 10 Μαρτίου Δ/ντής-ντρια σε ένα σχολείο που δεν γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις και θα πρέπει και εντός 2 μηνών, γιατί τόσο θέλει ως τη λήξη, να αξιολογήσω και τον δύσμοιρο τον Νεοδιόριστο, που - με το δίκιο του - δεν θα μπορέσει να με χωνέψει, ο άνθρωπος!
αν θελουν ψηφο να κανουν διευθυντες απο τη νεα σχολικη χρονια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εσύ από που τα έμαθες αυτά; Και τόσο άμεσα;;;;;
Πριν από τις εκλογές πρέπει να είναι όλοι στις θέσεις τους...άρα οι διευθυντες πριν από το Πάσχα θα τοποθετηθούν. Δε γίνεται να επιλεγουν τωρα και να τους τοποθετήσουν 6 μήνες μετά. Ας είμαστε λίγο σοβαροί... (το λέω για κάποιους που ισχυρίζονται την τοποθέτηση των νέων διευθυντων το καλοκαίρι ενώ υα χουν επιλέγει από τον Γενάρη-Φλεβάρη
Αν θέλουν όλα τα μπορούν.
θα κάνει εκλογές μετά το πάσχα; ή αναφερεται στις δεύτερες; ή θα πάρουν εξαίρεση μεταβολών; ή θα πέσουν οι δεύτερες στις πανελλαδικές; γιατό δεν τη βιντεοσκοπούν τη συνάντηση παρά περιμένουμε να ακούσουμε διαρροές;;;;;;;
της επισυνδεσεως δεν γίνεται;
αχαχαχαχαχα, πλάκα έχουν !
Ο Κοπτσης είπε στους ΔΠΕ ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να τοποθετηθούν οι ΔΣΜ πριν τις εκλογές στα σχολεία και οπωσδήποτε πριν το Πάσχα, ώστε μαζί με τους σχολικούς συμβούλους ( για τους οποίους η διαδικασία θα επισπευσθεί ,το τόνισε) να αξιολογήσουν τους νεοδιόριστους .
Καληνύχτα για αύριο....
@ΤΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ, 06 Δεκ 2022 19:39
Ακόμη κι αν γίνει η συζήτηση στο ΣτΕ για την προσφυγή των 50 υποψηφίων στελεχών εκπαίδευσης, η δημοσίευση της απόφασης θα γίνει τουλάχιστον ένα χρόνο μετά. Μεγαλύτερη καθυστέρηση θα υπάρξει στη συζήτηση μια τυχόν νέας προσφυγής για τα Πειραματικά.
Το Υ.Π.Κ. ( Υπουργείο. Παράτασης. Καθυστέρησης) ίσως μπορέσει να κάνει στο τέλος της τετραετίας κάτι σωστό!!!! Ελπίζω μετά τις εκλογές οι ........... να μη βρίσκονται στο Υπουργείο!!!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ:ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Α) ΗΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ 50 ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ,ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΤΕΕΝ Β)ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 12ΜΗΝΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Δ/ΝΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΩΣ Δ/ΝΤΕΣ ΤΟ 2021 ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙΘΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ.
Εσείς θεωρείτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η επιλογή διευθυντών σχολείων μέσα στο διδακτικό έτος;
Καμία σωστή κατεύθυνση! Αυτά να πάει το Υπουργείο να τα πει εκεί στας Ευρώπας... Να δούμε τι γνώμη θα σχηματίσουν... Πέρα από τις βιτρίνες!
Ξέρετε πολύ καλά τι θα συμβεί. Από την αναστάτωση γιατί κάθε λίγο και λιγάκι πρέπει κάθε ορισμένο μέλος του Συμβουλίου Επιλογής να αφήνει τη δουλειά του στο σχολείο και να ασχολείται με γραφειοκρατία και συνεντεύξεις κλπ μέχρι την τεράστια αναστάτωση που θα φέρει στα σχολεία η αλλαγή των διευθυντών σε πολλές πολλές σχολικές μονάδες, στα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για τις ανατοποθετήσεις, στις Σχολικές Επιτροπές κλπ κλπ. Αυτά ούτε στην υποσαχάρια Αφρική δεν τα κάνουν! Αν θέλει να σώσει το κύρος η πολιτική ηγεσία πρέπει να κάνει τις κρίσεις το καλοκαίρι του 2023 ή τέλος πάντων να τις ξεκινήσει νωρίτερα αλλά να τοποθετήσει διευθυντές στα τέλη του Ιουνίου του 2023. (αφού το τρένο του 2022 το έχασε)!
...και κάποιοι είναι τόσο εγωκεντρικοί που νομίζουν ότι το σύμπαν όλο ασχολείται με τους Διευθυντές Σχολείων της Ελλάδας. Έλεος κάπου!
Αυτές οι διαδικασίες δεν γίνονται έτσι, στο πόδι και βιαστικά. Ας περιμένει λίγο ακόμη....Ιανουάριο θα έχει καινούριους συμβούλους εκπαίδευσης. Ας τους βάλει στα συμβούλια επιλογής . Ψυχραιμία λοιπόν. Τα σχολεία διοικούνται, δεν είναι ακέφαλα. Αφήστε τον κόσμο να κάνει διακοπές και αρχίστε από τη νέα χρονιά.
Εάν θέλουν, μέσα στον Φεβρουάριο μπορούν να τοποθετήσουν νέους διευθυντές.
Αλλά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 3 χρόνια κοσκινίζει....
Αν αποτύχει να τοποθετήσει νέους διευθυντές φέτος, δεν πρόκειται να δει ψήφο ούτε με το μακαρόνι.
Την μούτζα μου θα βάλω στο ψηφοδέλτιο.
Την ανοιχτή παλάμη.
Αν υπάρχει πολιτική βούληση η διαδικασία μπορεί να χει ολοκληρωθεί ως τον Φεβρουάριο. Ως τότε δεν πρόκειται να παμε σε εκλογές. Άρα, όλα καλά.
Μην τρελαίνεστε και τρελαίνεστε κ μας. Από το 2020 περιμένουμε αυτή τη στιγμή. Ας ξεκινήσει με το καλό. Και...θα ολοκληρωθεί αργά ή γρήγορα. Το θέμα είναι να γίνει η αρχή. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Άμα θέλουν...τα τελειώνουν όλα σε 10 μέρες.
Από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική βούληση, η διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων θα ολοκληρωθεί...
Αν θέλουν μπορούν.. υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια!