ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Δύο λόγοι που απειλούν την ολοκλήρωση επιλογής των Διευθυντών Σχολείων

Δημοσίευση: 06/12/2022
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από τη σημερινή διαδικτυακή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Αλ. Κόπτση με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης διαφαίνεται μία πρόθεση του υπουργείου Παιδείας  να  ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να μην εκτεθεί πολιτικά η ηγεσία του.

Μολονότι η πρόθεση αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Υπάρχουν ωστόσο δύο κυρίως λόγοι που απειλούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο πρώτος, η προκήρυξη (σχετικά) πρόωρων εκλογών, απόφαση που βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού. Μολονότι οι "κοντινοί" στο Μέγαρο Μαξίμου μεταθέτουν τις εκλογές για το τέλος της τετραετίας, η προκήρυξή τους νωρίτερα είναι πάντα μια πιθανότητα στα πλαίσια του πολιτικού "παιχνιδιού".

Δεύτερος λόγος, η έλλειψη συντονισμού υπουργείου και Διευθύνσεων (και Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής). Εάν το υπουργείο δεν συνεχίσει να ασκεί στενό έλεγχο της διαδικασίας και "πίεση" για την ολοκλήρωσή της εγκαίρως, είναι δυνατόν να μην φτάσουμε ποτέ στην τοποθέτηση νέων Διευθυντών Σχολείων.

Η κύρια ευθύνη συντονισμού της όλης διαδικασίας βρίσκεται λοιπόν στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας και το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα αξιολογηθεί είτε θετικά  είτε αρνητικά ανάλογα με την έκβαση της. 

Σχόλια (24)

 
@προβληματισμένο
09 Δεκ 2022 06:32

τα σχόλια είναι "άντε γεια" , έχεις δίκιο . αλλά ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέοι διευθυντές ! στάχτη στα μάτια η διαδικασία , δεν προλαβαίνουν , με τις εκλογές κλπ και τον σεπτέμβριο οι ΙΔΙΟΙ διευθυντές θα είναι στην καρέκλα.

 
Προβληματισμένος
08 Δεκ 2022 22:53

Σε σχόλια αναφέρεται ότι θα γίνουν οι τοποθετήσεις των ΔΣΜ μέχρι το Πάσχα ώστε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς να γίνουν οι αξιολογήσεις των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Προφανώς όσοι το αναφέρουν δεν έχουν υπόψη τους την παράγραφο 2 του άρθρου 61 του 4823/2021 που αναφέρει
"2. Κάθε αξιολογητής υποχρεούται να συντάσσει εκθέσεις αξιολόγησης για όλα τα στελέχη της αρμοδιότητάς του, εφόσον άσκησε καθήκοντα στην οικεία θέση επί πέντε (5) τουλάχιστον μήνες κατά το τελευταίο έτος της εκάστοτε αξιολογικής περιόδου, ανεξάρτητα από το εάν είχε προηγηθεί απόφαση τοποθέτησης του αξιολογητή στη θέση αυτήν ή ορισμού του ως αναπληρωτή, έστω και αν, κατά τον χρόνο σύνταξης των εκθέσεων, υπηρετεί σε άλλη υπηρεσία. Αν ο αξιολογητής δεν έχει συμπληρώσει το ανωτέρω χρονικό διάστημα, αρμόδιος για την αξιολόγηση είναι ο προκάτοχός του στην οικεία θέση, εφόσον άσκησε καθήκοντα στη θέση αυτή επί πέντε (5) τουλάχιστον μήνες κατά τη διάρκεια της εκάστοτε αξιολογικής περιόδου."
Οπότε δεν είναι δυνατόν οι νέοι ΔΣΜ ή πολύ πιθανών και οι Σ.Ε. να αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς εφόσον δεν έχουν περάσει πέντε μήνες που θα ασκούν τα καθήκοντά τους.
Στην 3 παράγραφο του ίδιου άρθρου αναφέρεται για τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής με ορισμό των αξιολογικών περιόδων ... με μόνη εξαίρεση την αξιολόγηση από τον Υπουργό ή το Γενικό Γραμματέα ... ξεκαθαρίζει ότι "Σε καμία περίπτωση δεν συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης για άσκηση υπηρεσίας μικρότερη των πέντε (5) μηνών ανά αξιολογική περίοδο."
Καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι για θε΄ση ευθύνης να έχουμε μελετήσει το σχετικό νόμο.

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
07 Δεκ 2022 20:31

Ουδεν μονιμότερον του προσωρινού.

 
Vael
07 Δεκ 2022 09:28

@ Diversity
Για τη συνέντευξη τι τους είπε?
Δεν μπορεί,κάποιες οδηγίες και κατευθύνσεις δόθηκαν.Αν γνωρίζεις πες μας.

 
Αμάν αυτή η αξιολόγηση!
07 Δεκ 2022 01:07

Δηλαδή, θα τοποθετηθώ πχ στις 10 Μαρτίου Δ/ντής-ντρια σε ένα σχολείο που δεν γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις και θα πρέπει και εντός 2 μηνών, γιατί τόσο θέλει ως τη λήξη, να αξιολογήσω και τον δύσμοιρο τον Νεοδιόριστο, που - με το δίκιο του - δεν θα μπορέσει να με χωνέψει, ο άνθρωπος!

 
φωνη λογικης
06 Δεκ 2022 22:55

αν θελουν ψηφο να κανουν διευθυντες απο τη νεα σχολικη χρονια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Diversity
06 Δεκ 2022 22:16

Εσύ από που τα έμαθες αυτά; Και τόσο άμεσα;;;;;

 
Βασια
06 Δεκ 2022 22:16

Πριν από τις εκλογές πρέπει να είναι όλοι στις θέσεις τους...άρα οι διευθυντες πριν από το Πάσχα θα τοποθετηθούν. Δε γίνεται να επιλεγουν τωρα και να τους τοποθετήσουν 6 μήνες μετά. Ας είμαστε λίγο σοβαροί... (το λέω για κάποιους που ισχυρίζονται την τοποθέτηση των νέων διευθυντων το καλοκαίρι ενώ υα χουν επιλέγει από τον Γενάρη-Φλεβάρη

 
Τζον Τζον
06 Δεκ 2022 22:13

Αν θέλουν όλα τα μπορούν.

 
@οπωσδήποτε πριν το Πάσχα
06 Δεκ 2022 21:53

θα κάνει εκλογές μετά το πάσχα; ή αναφερεται στις δεύτερες; ή θα πάρουν εξαίρεση μεταβολών; ή θα πέσουν οι δεύτερες στις πανελλαδικές; γιατό δεν τη βιντεοσκοπούν τη συνάντηση παρά περιμένουμε να ακούσουμε διαρροές;;;;;;;
της επισυνδεσεως δεν γίνεται;

 
@ώστε να μην εκτεθεί πολιτικά η ηγεσία του
06 Δεκ 2022 21:45

αχαχαχαχαχα, πλάκα έχουν !

 
Diversity
06 Δεκ 2022 21:08

Ο Κοπτσης είπε στους ΔΠΕ ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να τοποθετηθούν οι ΔΣΜ πριν τις εκλογές στα σχολεία και οπωσδήποτε πριν το Πάσχα, ώστε μαζί με τους σχολικούς συμβούλους ( για τους οποίους η διαδικασία θα επισπευσθεί ,το τόνισε) να αξιολογήσουν τους νεοδιόριστους .

 
Στράτος
06 Δεκ 2022 20:51

@ΤΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ, 06 Δεκ 2022 19:39
Ακόμη κι αν γίνει η συζήτηση στο ΣτΕ για την προσφυγή των 50 υποψηφίων στελεχών εκπαίδευσης, η δημοσίευση της απόφασης θα γίνει τουλάχιστον ένα χρόνο μετά. Μεγαλύτερη καθυστέρηση θα υπάρξει στη συζήτηση μια τυχόν νέας προσφυγής για τα Πειραματικά.

 
Ευτυχώς συνταξιουχος
06 Δεκ 2022 20:15

Το Υ.Π.Κ. ( Υπουργείο. Παράτασης. Καθυστέρησης) ίσως μπορέσει να κάνει στο τέλος της τετραετίας κάτι σωστό!!!! Ελπίζω μετά τις εκλογές οι ........... να μη βρίσκονται στο Υπουργείο!!!

 
ΤΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ
06 Δεκ 2022 19:39

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ:ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Α) ΗΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ 50 ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ,ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΤΕΕΝ Β)ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 12ΜΗΝΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Δ/ΝΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΩΣ Δ/ΝΤΕΣ ΤΟ 2021 ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙΘΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ.

 
Σωστή κατεύθυνση;;;;; Εεεε;;;;;
06 Δεκ 2022 19:17

Εσείς θεωρείτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η επιλογή διευθυντών σχολείων μέσα στο διδακτικό έτος;
Καμία σωστή κατεύθυνση! Αυτά να πάει το Υπουργείο να τα πει εκεί στας Ευρώπας... Να δούμε τι γνώμη θα σχηματίσουν... Πέρα από τις βιτρίνες!
Ξέρετε πολύ καλά τι θα συμβεί. Από την αναστάτωση γιατί κάθε λίγο και λιγάκι πρέπει κάθε ορισμένο μέλος του Συμβουλίου Επιλογής να αφήνει τη δουλειά του στο σχολείο και να ασχολείται με γραφειοκρατία και συνεντεύξεις κλπ μέχρι την τεράστια αναστάτωση που θα φέρει στα σχολεία η αλλαγή των διευθυντών σε πολλές πολλές σχολικές μονάδες, στα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για τις ανατοποθετήσεις, στις Σχολικές Επιτροπές κλπ κλπ. Αυτά ούτε στην υποσαχάρια Αφρική δεν τα κάνουν! Αν θέλει να σώσει το κύρος η πολιτική ηγεσία πρέπει να κάνει τις κρίσεις το καλοκαίρι του 2023 ή τέλος πάντων να τις ξεκινήσει νωρίτερα αλλά να τοποθετήσει διευθυντές στα τέλη του Ιουνίου του 2023. (αφού το τρένο του 2022 το έχασε)!

 
Εδώ ο κόσμος καίγεται....
06 Δεκ 2022 19:17

...και κάποιοι είναι τόσο εγωκεντρικοί που νομίζουν ότι το σύμπαν όλο ασχολείται με τους Διευθυντές Σχολείων της Ελλάδας. Έλεος κάπου!
Αυτές οι διαδικασίες δεν γίνονται έτσι, στο πόδι και βιαστικά. Ας περιμένει λίγο ακόμη....Ιανουάριο θα έχει καινούριους συμβούλους εκπαίδευσης. Ας τους βάλει στα συμβούλια επιλογής . Ψυχραιμία λοιπόν. Τα σχολεία διοικούνται, δεν είναι ακέφαλα. Αφήστε τον κόσμο να κάνει διακοπές και αρχίστε από τη νέα χρονιά.

 
Χ.Ψ.
06 Δεκ 2022 19:11

Εάν θέλουν, μέσα στον Φεβρουάριο μπορούν να τοποθετήσουν νέους διευθυντές.
Αλλά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 3 χρόνια κοσκινίζει....
Αν αποτύχει να τοποθετήσει νέους διευθυντές φέτος, δεν πρόκειται να δει ψήφο ούτε με το μακαρόνι.
Την μούτζα μου θα βάλω στο ψηφοδέλτιο.
Την ανοιχτή παλάμη.

 
Φ.Φ.Φ.
06 Δεκ 2022 19:03

Αν υπάρχει πολιτική βούληση η διαδικασία μπορεί να χει ολοκληρωθεί ως τον Φεβρουάριο. Ως τότε δεν πρόκειται να παμε σε εκλογές. Άρα, όλα καλά.

 
Γεώργιος Αττική
06 Δεκ 2022 19:02

Μην τρελαίνεστε και τρελαίνεστε κ μας. Από το 2020 περιμένουμε αυτή τη στιγμή. Ας ξεκινήσει με το καλό. Και...θα ολοκληρωθεί αργά ή γρήγορα. Το θέμα είναι να γίνει η αρχή. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

 
Γεράσιμος 2000
06 Δεκ 2022 19:01

Άμα θέλουν...τα τελειώνουν όλα σε 10 μέρες.

 
αυτονόητο γαρ...
06 Δεκ 2022 18:58

Από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική βούληση, η διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων θα ολοκληρωθεί...

 
Θανάσης
06 Δεκ 2022 18:00

Αν θέλουν μπορούν.. υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ