Εντός των ημερών, χωρίς να αποκλείεται και σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση των δικαστών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μιχάλη Πικραμένου, για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τη την αδειοδότηση και λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, μετά τις προσφυγές:
Α. Της ΠΟΣΔΕΠ και επτά πανεπιστημιακών, και,
Β. Του πρώην υπουργού, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου με την ιδιότητα του καθηγητή και της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ.
Το esos θα επανέλθει με νέο ρεπορτάζ για να σας μεταφέρει ότι νεότερο υπάρχει από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την απόφαση αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο η νυν υπουργός Σοφία Ζαχαράκη και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά ειδικότερα , προσωπικά,ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις ομιλίες του για την ανάπτυξη της χώρας έκανε συνεχείς αναφορές στο νόμο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και στην αλλαγή του άρθρου 16, προκειμένου να απελευθερωθεί η εγκατάσταση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αφαιρώντας την "ταμπέλα" Μη Κρατικά .
Τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα δεχθούν 6.280 φοιτητές τον Σεπτέμβριο




Στους πίνακες βλέπουμε προσωρινά δεδομένα από τις αιτήσεις ξένων Πανεπιστημίων για ίδρυση πραραρτημάτων στη χώρα μας.
Ενδεχομένως, τα νούμερα να μην είναι ακριβώς σωστά, δηλαδή τα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών που μπορεί να είναι κατευθύνσεις, να είναι, δηλαδή, ένας τίτλος με τρεις ή τέσσερις κατευθύνσεις, παραδείγματος χάρη στη διοίκηση επιχειρήσεων που μπορεί να έχει πολλές κατευθύνσεις.
Μπορεί τα προγράμματα σπουδών να είναι γύρω στα 100 - 120.
Η συντριπτική πλειοψηφία τους στην Αττική, όπως είπα και κάποια στη Θεσσαλονίκη.
Οι εισακτέοι όπως έχουν δηλωθεί, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη χρονιά, αν υποθέσουμε ότι θα αδειοδοτηθούν όλα, θα είναι της τάξεως των 6 χιλιάδων.
Σε αυτόν τον πίνακα επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει μία προτίμηση σε προγράμματα σπουδών, αυτές οι κατηγορίες οι δέκα που αναφέρονται είναι οι επιστημονικές κατηγορίες όπως τις αναφέρει και η Ουνεσκο, business and law, διοίκηση επιχειρήσεων, δηλαδή και νομικές επιστήμες και δεύτερες να έρχονται οι επιστήμες υγείας και οι κοινωνικές επιστήμες, η πληροφορική και ακολουθούν οι ανθρωπιστικές οι πολυτεχνικές, οι επιστήμες μηχανικών κ.λπ..
Δεν υπάρχουν καθόλου γεωπονοδασολογικές ή αγροδιατροφή, , ούτε κτηνιατρική, μέχρι στιγμής,..
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των ΝΠΠΕ από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης
Στην πρώτη φάση, που βρισκόμαστε τώρα, ελέγχεται ο φάκελος της αδειοδότησης, που περιλαμβάνει μία μεγάλη σειρά δικαιολογητικών εγγράφων, όπως ορίζει ο νόμος. Η ΕΘΑΑΕ βλέπει το μεγαλύτερο μέρος τους, κυρίως αυτό που αφορά την ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυμάτων, την εκπαιδευτική συμφωνία, το καταστατικό, τον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών, την ακαδημαϊκή οργάνωση και τους τρόπους επιλογής φοιτητών, καθηγητών κ.λπ..
Η ΕΘΑΑΕ έχει ορίσει τριμελείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, με δύο καθηγητές από το εξωτερικό Έλληνες, ελληνικής καταγωγής, γιατί τα έγγραφα είναι στα ελληνικά κατατεθειμένα.
Αυτοί οι καθηγητές έχουν εμπειρία διοικητική σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχουν χρηματίσει, δηλαδή ή είναι αυτή τη στιγμή πρόεδροι, κοσμήτορες, αντιπρυτάνεις, σε πανεπιστήμια, μεγάλα πανεπιστήμια και σε κάθε επιτροπή θα υπάρχει και ένα μέλος του ανώτατου συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ.
Αυτή η τριμελής επιτροπή θα δει όλα τα δικαιολογητικά και θα έχει και μία ημερήσια επιθεώρηση στο υποψήφιο ίδρυμα.
Οι επισκέψεις αυτές θα γίνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσα στον Ιούνιο. Οι πρώτες δύο έγιναν στις 28 Μαΐου και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 ή 28 Ιουνίου.
Οι επιτροπές θα καταθέσουν στη ΕΘΑΑΕ μία έκθεση, με ένα πρότυπο που έχει συνταχθεί και το ανώτατο συμβούλιο αυτές τις εκθέσεις θα τις δει στο σύνολό τους και θα κάνει την τελική εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας.
Αν η ΕΘΑΑΕ αρνηθεί δε μπορεί να προχωρήσει η λειτουργία .
Η δεύτερη φάση, η οποία θα πρέπει να ακολουθήσει, είναι η αρχική πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών.
Ακολουθεί η έναρξη λειτουργίας και σε τρίτη φάση, σε μόνιμη φάση πια, θα γίνεται η ετήσια καταγραφή των βασικών δεδομένων λειτουργίας των παραρτημάτων, όπως γίνεται και με τα δημόσια, ενδεχομένως όχι στη λεπτομέρεια που ζητούνται από τα δημόσια, τα οποία χρηματοδοτούνται και από το κράτος και θα γίνεται και η περιοδική πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, δηλαδή κάθε 5 χρόνια, με τα ίδια πρότυπα που εφαρμόζουμε για τα δημόσια πανεπιστήμια.
@Master chef (300 couvert/μέρα), χαχα κερκιδα και μαύρες ελιτσες κύριε μάγειρα!