ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Από φέτος η κατάργηση των εξετάσεων στα Πειραματικά Σχολεία

Το ανακοίνωσε ο Τάσος Κουράκης
Δημοσίευση: 13/02/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από φέτος θα καταργηθούν οι εξετάσεις για την εγγραφή των μαθητών στα Πειραματικά σχολεία και θα εφαρμοστεί η μέθοδος της κλήρωσης.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα μιλώντας στο Ρ/Φ Κόκκινο ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης.

Πατήστε στο βελάκι τη φωτό για να ακούσετε τι ακριβώς είπε ο Τάσος Κουράκης

 

Σχόλια (15)

 
μαρία γιαννακοπούλου
28 Φεβ 2015 22:55

οι περισσότεροι μαθητές και γονείς χάρηκαν με αυτή την αλλαγή αφού δεν πραγματοποιείται η σωστή προετοιμασία στα σχολεία και τα παιδιά οδηγούνται στα φροντιστήρια από μικρή ηλικία. επιπλέον, ένα πειραματικό σχολείο δεν γίνεται να είναι πρότυπο αφού δοκιμάζονται νέοι τρόποι διδασκαλίας με σκοπό να εφαρμοστούν σε όλα τα σχολεία. συνεπώς πρέπει να δοκιμάζονται σε διάφορες κατηγορίες μαθητών.

 
ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΛΕΝΑ
21 Φεβ 2015 12:56

Σας μιλώ σαν γονιός παιδιών που είναι σε πρότυπο πειραματικό σχολείο.Η παραπαιδεία καλά κρατεί και με το θεσμό των εξετάσεων και της τράπεζας θεμάτων ακόμα καλύτερα.Τα παιδία που μπήκαν με εξετάσεις έδωσαν μόνο δύο γνωστικά αντικείμενα (γλώσσα και μαθηματικά).Που είναι οι δεξιότητες των παιδιών στα υπόλοιπα μαθήματα?και φυσικά θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν ο πειραματισμός μπορεί να γίνει με δείγμα μια τάξη <<αρίστων>>.Ας δημιουργηθούν νέα πρότυπα σχολεία για τους άριστους και ας αφήσουν τα σχολεία να κάνουν τη δουλεία που έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια (καθεστώς κλήρωσης) με αποφοίτους που διδάσκουν σε μεγάλα πανεπιστήμια Μ.Ι.Τ. κα..

 
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΤΟΛΙΑ
20 Φεβ 2015 10:36

Είναι τυχαίο οτι ενα απο αυτά τα πειραματικά σχολεία κέρδισε το πρώτο βραβείο CERN; Τι λέτε στα παιδιά που φοιτούν εκεί και λατρεύουν αυτα τα σχολεία; Γνωρίζετε οτι υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που φέτος περίμεναν να ενταχθούν σε ενα απο αυτα τα σχολεία για να δούν ενα καλύτερο μέλλον;

Εφόσον δεν συμφωνείτε με την πρόοδο παιδιών που έχουν το μυαλό και την θέληση να πάνε μπροστά μην πάτε τα δικά σας παιδιά εκεί . Δεν έχετε όμως κανένα δηκάιωμα να το στερήσετε απο άλλα. Ολοι γνωρίζουν οτι η κλήρωση σημαίνει μέσον και επιστροφή στην ισοπαίδωση της παιδείας για μια ακόμη φορά!

 
ΤΣΙΒΕΛΕΚΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΛΕΞΙΑ
15 Φεβ 2015 17:00

...Το να συνεχίσουν οι μαθητές που βρίσκονται στο Γυμνάσιο , στο Λύκειο δίχως κλήρωση , είναι αυτό που ίσχυε από τη μέρα που δημιουργήθηκαν τα πειραματικά σχολεία με τα εξής κριτήρια ... Πρώτον είναι οι απλοί κανόνες και αρχές της παιδοψυχολογίας οτι η αλλαγή περιβάλλοντος στη μέση της εφηβείας αντενδείκνυται και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.Να θυμήσω οτι η πρώτη αλλαγή περιβάλλοντος που υπέστησαν ήταν ,όταν βρέθηκαν σε ένα Γυμνάσιο μακριά απο τη περιοχή του δημοτικού στο οποίο φοιτούσαν και δίχως τους συμμαθητές τους .Δεύτερον , είναι αναγκαίο να υπάρξει η συνέχεια των μεθόδων διδασκαλίας στις οποίες τα παιδιά αυτά έχουν εθιστεί.. Τέλος , τα θέματα των εξετάσεων δεν ήταν εναρμονισμένα με την ύλη των μαθημάτων .Αφορούσαν μόνο τα παιδιά των εκπαιδευτικών που από το δημοτικό διδάσκουν στα παιδιά τους την ύλη του Γυμνασίου και απο το Γυμνάσιο την ύλη του Λυκείου , μη και βρεθεί καλύτερος μαθητής από αυτά στην τάξη και θιχτούν οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα!

 
Μαργαρίτα
14 Φεβ 2015 19:38

Όχι ακριβώς κλήρωση, γιατί απλά θα συνεχίζουν οι μαθητές που φοιτούν ήδη σε κάποια απο τις βαθμίδες των πειραματικών. Άρα, το κόλπο είναι να συνεχίσουν οι ήδη φοιτούντες και αυτά με τις κληρώσεις είναι παραμύθια.

 
Δημήτρης Δημητρίου
14 Φεβ 2015 18:21

Προς Κώστα Δημητρίου
Δεν ξέρω πόσο ρατσιστικά είναι τα Πρότυπα Πειραματικά, αλλά το σχόλιό σου περί "βλαχο-..." είναι όντως ρατσιστικό, όπως είναι και πολλοί άλλοι χαρακτηρισμοί κοινωνικών ομάδων που "κατασκευάζεις".

Με κάποιες άλλες επισημάνσεις /προτάσεις σου συμφωνώ, αλλά δεν μπορούμε να καταδικάζουμε τον ρατσισμό με ρατσιστικές πρακτικές!

 
Κώστας Δημητρίου
13 Φεβ 2015 23:27

Τα "Πρότυπα -Πειραματικά" είναι τα "Ιδιωτικά του χλιδόφτωχου". Φαντασιώνονται συμμετοχή στην ελίτ της χώρας, στέλνοντας τα παιδιά τους στα "Πρότυπα Πειραματικά". Πληρώνουν ιδιαίτερα και άλλα φροντιστήρια προκειμένου να πεισθούν οι ίδιοι ότι το παιδί τους είναι πιο έξυπνο από τα άλλα. Νομίζουν ότι τα παιδιά τους θα βρεθούν σε ένα ιδεώδες σχολείο αλλά θα βρεθούν τελικά σ' αυτό που περιγράφει πιο πάνω η κ Παππά.
Δεν είναι πρότυπα και κυρίως δεν είναι πειραματικά. Είναι βλαχο-ταξικά σχολεία, γιαφιλόδοξους μικρο-φτωχοαστούς με που ηδονίζονται φαντασιωνόμενοι την "κάρτα μέλους της ελίτ". Είναι από κάθε άποψη απαράδεκτα σχολεία, είναι σχολεία ρατσιστικά, είναι σχολεία που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της υπεροχής στους φοιτώντες, που δημιουργούν κοινωνικά περιθωριακά άτομα, που ενισχύουν την απαξίωση όλων των άλλων σχολείων, είναι σχολεία ΝΤΡΟΠΗ. Αν θέλει το (άθλιο αυτό) κράτος να διακρίνει τους εγκεφάλους νωρίς και να τους αξιοποιήσει για "εθνικούς σκοπούς", ας ενισχύσει τα δημόσια σχολεία, ας απομακρύνει τους άχρηστους εκπαιδευτικούς (περίπου 10%), ας επιμορφώσει τους μέτριους (περίπου 30%), ας εξοπλίσει τα σχολεία, ας βελτιώσει τα προγράμματα σπουδών και τις υποδομές, ας επιβάλλει κοινωνική λογοδοσία σε κάθε σχολείο, ας δώσει δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι ευφυίες, ας εισαγάγει την συναισθηματική και καλλιτεχνική αγωγή και μετά ας αφήσει τα σχολεία να εργαστούν χωρίς την φρικτή γραφειοκρατία και τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους. Τοτε θα είναι όλα τα σχολεία πρότυπα και τα περισσότερα παιδιά ευφυίες. Τα άλλα είναι παραμυθία για μικροαστούς.

 
lmpgs
13 Φεβ 2015 19:11

Εύχομαι ο νυν υπουργός Παιδείας και οι λοιποί να παρακολουθούν τα σχόλια που γίνονται στα social media.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ξεκίνησαν στη μέση της σχολικής χρονιάς να μεταρρυθμίζουν τις μεταρρυθμίσεις που θα αναμεταρρυθμιστούν σε 2 χρόνια. Άθλια προσέγγιση. Αναλογίστηκαν ποτέ το πώς τα ίδια τα παιδιά εκλαμβάνουν όλο αυτό; Μήπως επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα των πρακτικών που ακολουθήθηκαν στα ΠΠΣ; Ρώτησαν τους μαθητές, ρώτησαν τους γονείς; Μπα. Μόνο τα περισπούδαστα στελέχη τους.

Για το θεσμό των ΠΠΣ και τις εξετάσεις, η ανάγκη για ποιοτική εκπαίδευση έστρεψε τις οικογένειες προς αυτά Αυτό το έλαβε κανείς υπόψη, ώστε να κινηθούν οι πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση;

Με όλο αυτό θέλω να πω ότι δεν υπάρχει σχεδιο, μόνο ιδεολογική νοητική κατεύθυνση, της οποίας τα αποτελέσματα δεν γίνεται να προβλεφθούν. Το μόνο που εύχομαι είναι να μην είναι καταστρεπτικά, γιατί έχοντας ζήσει κάθε είδους εκπαιδευτική αλλαγή από τα παιδικά μου χρόνια και τώρα στα χρονια των παιδιών μου, κάνοντας αναπόφευκτα συγκρίσεις με την εμπειρία σε ξένες και ευνομούμενες χώρες και την προσωπική εμπειρία, απλά βάζω τα κλάματα.

 
Μ Παπά
13 Φεβ 2015 18:33

Δεν υπάρχει αριστεία. Γονείς στέλνουν τα παιδιά τους γιατί νομίζουν ότι βρήκαν ιδιωτικό δωρεάν και η συμπεριφορά των περισσότερων απ αυτών είναι όπως αυτές που ακούμε ότι έχουν,δυστυχώς, απέναντι σε συναδέρφους των ιδιωτικών σχολείων, με παράλογες απαιτήσεις, παρεμβατικοί στη δουλειά σου και πολλές φορές απαξιωτικοί απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Σας μεταφέρω την εμπειρία μου και όχι προσωπικές εκτιμήσεις. Στο σχολείο μου, που έχουν έρθει πολλοί νέοι συνάδερφοι, ιδιαίτερα αξιόλογοι και με πολλά προσόντα,έχουν αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που περιγράφω πολλές φορές από γονείς, οι οποίοι ,βλέποντάς τους νέους, προσπαθούν να τους επιβληθούν

 
Leandros
13 Φεβ 2015 16:53

Σωστά.
Αλλωστε οι περίφημες εξετάσεις δεν ήταν τίποτε άλλο παρά έλεγχος στοιχειώδους γραμματισμού, κατοχής δηλαδή του ελάχιστου αναγκαίου για να μπορεί να παρακολουθήσει την ύλη της κάθε βαθμίδας!

 
Leandros
13 Φεβ 2015 16:50

Προσωπικές εκτιμήσεις....
Κάποιος θα πρέπει να ρωτήσει και τα παιδιά.
Εχω την αίσθηση ότι μάλλον θα απαντήσουν θετικά και για την ύπαρξη των προτύπων και των πειραματικών και των εξετάσεων και της αριστείας.

 
μανόλης
13 Φεβ 2015 14:54

Τα ειδικα σχολεία έχουν εδω και πάρα πολύ καιρό αυτοκαταργηθεί αφού υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη διδακτικού προσωπικού.Σε πολλά προτυπα πειραματικα ο αριθμός των εισαχθέντων καθορίζονταν από τις ανάγκες της σχολικής μοναδας με αποτέλεσμα ο τελευταιος να ειναι με ποσοστα κατω της βάσης. Για τι σχολειο αριστείας μιλάμε τότε.

 
Μ Παπά
13 Φεβ 2015 14:35

Είναι ντροπή να συγκρίνουμε τα ΑΜΕΑ ,με τις τόσες ανάγκες και δυσκολίες, με τα παιδιά των πειραματικών. Ως καθηγήτρια σε πρότυπο πειραματικό έχω να σας πω ότι τα δύο χρόνια των εξετάσεων , οι μαθητές που μας ήρθαν δεν ήταν πάντα οι καλύτεροι , αλλά εκείνοι που οι γονείς τους πλήρωσαν για φροντιστήρια. Όσοι για τα παιδιά είναι αγχωμένα, πιεσμένα και τρέχουν σαν άλογα κούρσας, να ικανοποιήσουν τους γονείς που τα θέλουν άριστα . Ο ανταγωνισμός, δε, είναι το ευαγγέλιο τους . Πιστεύω, μετά από 27 χρόνια εμπειρίας στην εκπαίδευση, ότι αυτό το σύστημα των συνεχών εξετάσεων από τη μια βαθμίδα στην άλλη, από μόνο του θα καταστρεφόταν, γιατί είναι παράλογο και εξοντωτικό για τα παιδιά, χωρίς κανένα, απολύτως, όφελος γι' αυτά

 
Μανούσος
13 Φεβ 2015 09:44

Γκρεμίζουν ότι αγκάλιασαν οι γονείς και οι μαθητές. Ε, τότε καταργήστε και τα ειδικά σχολεία για να μην έχουν οι μαθητές τη ρετσινιά του αμεα. Αν είναι δυνατό, ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ και με συντομες διαδικασίες, χωρις συζήτηση με την εκπαιδευτικη κοινοτητα

 
maria
13 Φεβ 2015 00:03

Προφανώς ο υπ. εννοεί τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και όχι τα (εδώ και λίγα έτη μη υφιστάμενα, άλλωστε) Πειραματικά Σχολεία.
Μάλλον όμως θα πρέπει να ερωτηθούν και οι εμπλεκόμενοι πριν από μια τέτοια απόφαση, καθώς υπάρχει μεγάαααααλη πιθανότητα, η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας μαθητών, γονέων, διδασκόντων και των περί της εκπαίδευσης πραγμάτων γνωριζόντων να είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ