Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Μια θετική επίδραση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Στη διάρκεια της Συνόδου ήλθε στην δημοσιότητα (ESOS, 27.4.2018) το σχέδιο του ΕΚΠΑ για ανάπτυξη του ΑΕΙ- Τ.Τ. στην Εύβοια. Ήταν χαρακτηριστικό τα σχόλια παλαιόθεν φίλου Πρύτανη, ο οποίος μου είπε "…να είχαμε και εμείς στην Περιφερειά μας ένα ΑΕΙ-Τ.Τ…" !
Δημοσίευση: 30/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κωνσταντίνος Μουτζούρης
Πρόεδρος Δ.Ε.
Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Στη  διάρκεια της Συνόδου ήλθε στην δημοσιότητα (ESOS, 27.4.2018) το σχέδιο του ΕΚΠΑ για ανάπτυξη του ΑΕΙ- Τ.Τ. στην Εύβοια. Ήταν χαρακτηριστικό τα σχόλια παλαιόθεν φίλου Πρύτανη, ο οποίος μου είπε "…να είχαμε και εμείς στην Περιφερειά μας ένα ΑΕΙ-Τ.Τ…" !

Η σημαντικότερη εντύπωση που απεκόμισα από την προχθεσινή 87η ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. των Ελληνικών ΑΕΙ- Πανεπιστημιακού Τομέα στη Θεσσαλονίκη είναι, ότι ένα πνεύμα ενοποιήσεως με ΑΕΙ – Τεχνολογικού Τομέα έχει καταλάβει τα Πανεπιστήμια και, μάλιστα, μάλλον αιφνιδίως, αν ληφθεί υπόψη το επικρατήσαν πνεύμα σε προηγούμενες Συνόδους με αποκορύφωμα στα Καλάβρυτα, όπως μου ελέχθη.

Πρυτάνεις παρουσίασαν δημόσια και με θετικό πνεύμα τις σχεδιαζόμενες / προγραμματιζόμενες ενοποιήσεις των Πανεπιστημίων τους. Άλλοι Πρυτάνεις μου εξέθεσαν κατ’ ιδίαν ανάλογες σκέψεις τους σε σπαργανώδη ή ολίγον προχωρημένη μορφή. Και στην διάρκεια της Συνόδου ήλθε στην δημοσιότητα (ESOS, 27.4.2018) το σχέδιο του ΕΚΠΑ για ανάπτυξη του ΑΕΙ- Τ.Τ. στην Εύβοια. Ήταν χαρακτηριστικό τα σχόλια παλαιόθεν φίλου Πρύτανη, ο οποίος μου είπε "…να είχαμε και εμείς στην Περιφερειά μας ένα ΑΕΙ-Τ.Τ…" ! Βεβαίως κάποιοι Πρυτάνεις είχαν ή διατηρούν επιφυλάξεις τεκμηριωμένες έως σοβαρές ή και άρνηση στην  ενοποίηση.

Είναι κατά την αντίληψή μου, προφανής η θετική επίδραση της ενάρξεως ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην μεταστροφή!

Τα λοιπά πολυάριθμα θέματα, που απασχόλησαν την Σύνοδο, ήταν περίπου τα ίδια με αυτά Συνόδων κατά τα έτη Πρυτανείας μου. Η διαφορά ήταν στην ορολογία παρουσιάσεως τους, η οποία σήμερα έχει προσαρμοστεί στις εξελίξεις της γραφειοκρατίας, και στα προβλήματα από την  κρίση.

Η οργάνωση της Συνόδου ήταν άρτια και η διεξαγωγή των συζητήσεων πολύ ικανοποιητική, υπό την στιβαρή Προεδρία του φίλου Πρύτανη του Α.Π.Θ.

Σχόλια (22)

 
Εκ των έσω...
30 Απρ 2018 14:21

Σ΄ευχαριστούμε κ. Μουντζούρη, που αν και προερχόμενος από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που ανέκαθεν ήταν τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανόδου των ιδρυμάτων του τεχνολογικού τομέα, ανέλαβες το δύσκολο έργο της συγχώνευσης- πανεπιστημιοποίησης των δυο μεγαλύτερων ΑΕΙ τεχνολογικού τομέα.
Εύχομαι, όσο είσαι κοντά μας, όντας απαλλαγμένος από εξαρτήσεις, να πράξεις τα βέλτιστα για το ίδρυμά μας. Θέλω να σου υπενθυμίσω, ότι εδώ που ήρθες, δεν είναι αναγκαίο να είσαι σ΄όλους αρεστός, τις παλαιές "αγκυλώσεις" πρέπει να τις θέσεις στο περιθώριο, δεν "χρωστάς" σε κανέναν υπακοή και ευήκοα ώτα... Πράξε αυτό που θεωρείς -ΕΣΥ- καλύτερο για το Ίδρυμα και απομάκρυνε από κοντά σου τους τυχών αυτόκλητους σωτήρες, έτσι, όταν με το καλό παραδόσεις την διοίκηση σε μια εκλεγμένη Σύγκλητο, να σε θυμόμαστε ως τον Πρύτανη που έθεσε τις βάσεις αξιοκρατίας στο νέο Ίδρυμα.

 
Alex TEI
30 Απρ 2018 15:24

Καλο ειναι να μας πει ο Πρυτανης ποιο ειναι το πλανο για τους παλιους αποφοιτους.

 
Ερώτηση προς τον Πρύτανη
30 Απρ 2018 16:02

Τελικά κύριε Μουτζούρη, θα μας εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει με το νέο αυτό Πανεπιστήμιο; Αποτελεί μετεξέλιξη και συνέχεια των δύο ΤΕΙ, άρα και πρόκειται να υπάρξει πρόβλεψη για τους αποφοίτους, ή τα δύο ΤΕΙ καταργήθηκαν και άρα πρέπει να προβείτε σε εκκαθάριση με ορκωτούς λογιστές; Που βρίσκονται τα δύο ΤΕΙ; Υπάρχουν ή καταργήθηκαν;

 
Απόφοιτος ΤΕΙ, MSc
30 Απρ 2018 17:16

Κύριε Μουντζούρη δεν έχει αναφερθεί τίποτα για την ισοτίμηση των παλαιών πτυχίων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά με τα νέα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ ζητάμε να προβλεφθούν διαδικασίες ισοτίμησης.

 
Απόφοιτοι και όχι μόνο....
30 Απρ 2018 18:56

Κύριε Μουτζούρη,

Αποκαταστήστε αυτούς που προσπάθησαν (θούν) επί σειρά ετών να κρατούν ψηλά την "σημαία" και την Ακαδημαϊκή εικόνα, των δύο Ιδρυμάτων Πειραιά & Αθήνας, για να καμαρώνουμε την μετεξέλιξη τους σε ΠΔΑ!!!

Είμαστε πτυχιούχοι με πολυετή εμπειρία (10&20 έτη) και με Μεταπτυχιακά!!

Δώστε ισοτίμηση στους αποφοίτους στην πρώτη διόρθωση - προσθήκες του Νόμου Ίδρυσης του ΠΔΑ, τον Ιούνιο!!

Μας δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουμε!!

Μην κάνουμε τα εύκολα, δύσκολα!!

Φανείτε ανώτερος και ξεχωριστός, για να σας θυμούνται γι'αυτά που κάνατε και όχι για τις παραλήψεις!!

Με εκτίμηση..

 
Απόφοιτος
01 Μάιος 2018 08:16

Κύριε Μουτζούρη,

Εφαρμόστε το δίκαιο.Κάντε πράξη την αυτόματη ισοτίμηση-αντιστοιχία των πτυχίων του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και ΑΤΕΙ Αθήνας με τα πτυχία του ΠΔΑ.Αυτό το οποίο ζούμε είναι ο απόλυτος παραλογισμός!Δεν κάνουμε επίκληση στο συναίσθημά σας.Κάνουμε επίκληση στη λογική και στην εφαρμογή του δικαίου!Να είστε εσείς αυτός που θα έχει το δικαίωμα να επικαλείται το δίκαιο που έγινε πράξη διότι κάποιοι το ποδοπάτησαν και μαζί του ποδοπάτησαν κ εμάς για άλλη μια φορά.

Με τιμή.

 
Απορία..
01 Μάιος 2018 14:30

Κύριε Μουτζούρη,
Γιατί κάποιος καλός μαθητής να επιλέξει να μπει στη Σχολή Μηχανικών του ΠΔΑ όταν θα ξέρει ότι θα βγει κατώτερος μηχανικός (σε σχέση με τους απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών);
Η Σχολή Μηχανικών του ΠΔΑ θα έπρεπε να αποτελείται από τμήματα 5ετούς φοίτησης και όχι 4ετούς, διότι μπορεί στο εξωτερικό οι μηχανικοί να σπουδάζουν 4 χρόνια, αλλά εδώ στην Ελλάδα είναι άλλη η πραγματικότητα. Επειδή, λοιπόν, τα πολυτεχνεία δεν πρόκειται να αλλάξουν, θα πρέπει οι μηχανικοί του ΠΔΑ να είναι 5ετούς φοίτησης, αλλιώς πάλι θα είναι κατώτεροι μηχανικοί, δηλαδή: Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα…..

 
Απόφοιτοι
01 Μάιος 2018 20:25

Γιατί δεν οργανώνονται οι απόφοιτοι οπως έλεγαν πριν την ψήφιση του νόμου και να κινηθούν δικαστικά; Νομίζω ότι μόνο χρόνο χάνουν παρακαλώντας τη διοικούσα να πάρει μια απόφαση για αυτούς. Αν ήταν να παρθεί απόφαση θα είχε παρθεί πριν την ψήφιση του νόμου. Νομίζω είναι αδύνατο λόγω μνημονίου να υπάρξει εξωδικαστικη λύση

 
Alex Tsironis
01 Μάιος 2018 22:47

Ευελπιστώ ότι τον Ιούνιο θα δούμε αποτελέσματα και ελπίζω να μην μας αφήσουν έτσι διότι πάνω στις "πλάτες" μας πάτησαν για να το ιδρύσουν. Πρώτη Διόρθωση - - > Ισοτιμηση Πτυχίων παλαιότερων αποφοίτων

 
Πτυχιουχος
02 Μάιος 2018 09:51

Συνάδελφοι νομίζω ότι πρέπει να επισκεφθούμε τους καθηγητές μας και να ξανασυστηθούμε ,αφού φαίνεται ότι μας έχουν ξεχάσει.
Θα πρέπει να λάβουν άμεσα δράση και προχωρήσουν το θέμα της ισοτίμισης .
Μην ξεχνάτε ότι αν εμείς μείνουμε μόνο στο πληκτρολόγιο του laptop αποτέλεσμα δεν θα έχουμε .
Τα ευχολόγια δεν έχουν πια θέση και η δικαιολογημένη οργή και αδικία που υφιστάμεθα ξεχειλίζει .
Αγώνας με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους τώρα .
Το δίκιο μας το αναγνωρίζουν όλοι το θέμα είναι ποιος συμπορεύεται μαζί μας .
Εδώ μετράς εχθρούς και φίλους και ειλικρινείς ανθρώπους .
Με εκτίμηση και σεβασμό στην αγωνία όλων καλώ τους πάντες να αγωνιστούν !

 
Apofoitos TEI
02 Μάιος 2018 14:54

Χα χα κάποιοι ακόμα περιμένου ισοτίμηση. Καθίστε στους καναπέδες και θα κερδίσετε πολλά. Μήπως θέλετε και ένα δωρεάν μεταπτυχιακό πακέτο με την ισοτίμηση??

 
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΔΑ
02 Μάιος 2018 23:54

@@@ Πτυχιούχος
Καλοδεχούμενοι κύριοι να έρθετε, αλλά αλήθεια τώρα, πιστεύετε ότι πέρα από τα καλά λόγια, μπορούμε να επηρεάσουμε κάποια κατάσταση υπέρ των παλαιών πτυχιούχων, ειλικρινά ΟΧΙ! όποιος σας δημιουργεί, φρούδες ελπίδες, απλά σας εμπαίζει και σας χαϊδεύει τα αυτιά και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί...
Αν δεν διεκδικήσετε δυναμικά το αίτημά σας -όχι προς το ΠΑ.Δ.Α. αλλά προς το υπουργείο- μην περιμένετε από ΚΑΝΕΝΑ άλλο να το πράξει για εσάς.
Καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο (αλλά όχι αδύνατο) να δικαιωθείτε, διότι το αίτημα σας, θα προκαλέσει κόστος για το ελληνικό κράτος, φανταστείτε όλοι οι "ΤΕ" στο δημόσιο, να γίνουν εν μια νύχτα "ΠΕ"... και φυσικά, υπάρχει και η "λογική", αν οι πτυχιούχοι ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά γίνουν ΠΕ, οι πτυχιούχοι των άλλων ΤΕΙ θα διεκδικήσουν και αυτοί το ίδιο, άρα αυτόματα θα καταργηθεί η κατηγορία ΤΕ από το ελληνικό δημόσιο.
Τέλος, η διοίκηση του ΠΑΔΑ, θεωρώ ότι δεν πρόκειται να εισηγηθεί υπέρ του αιτήματος σας στο υπουργείο, διότι αν γινότανε αυτό, τα "νέα" πτυχία του ΠΑΔΑ δεν θα είχαν πρόσθετη "αξία" και θα ήταν "ισάξια" με τα δικά σας...
Αυτά δεν σας στα λέω για να σας αποτρέψω, αλλά για να ξέρετε τι γίνεται και για να μην σας εμπαίζουν.
Καλή επιτυχία, κανένας πόλεμος δεν είναι χαμένος πριν δοθεί!

 
Πτυχιουχος
03 Μάιος 2018 00:37

@ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑ.ΔΑ
Άσχετως κατάληξης του θέματος μας για την ισότιμισή είναι αγένεια να προσβάλετε συναδέλφους καθηγητές σας όπως οι κύριοι Χιωτινης, Βαρελιδης, Μαλετεστας ,Βασιλειάδης και άλλοι που προσπάθησαν να υποστηρίξουν τους πτυχιούχους.
Εσείς λέτε ότι μας πούλησαν φρούδες ελπίδες. Θα δούμε και τότε θα ξανασυστηθουμε όπως είπα .

 
V. K.
03 Μάιος 2018 00:56

Οι ΤΕ είναι μόνο 50000. Το μισθολογικό κλιμάκιο των ΤΕ είναι 55€, ενώ των ΠΕ είναι 59€. Δεν παίζεται λοιπόν το παιχνίδι στα χρήματα. Χαλάει τη "σούπα" στις θέσεις ευθύνης του Δημοσίου και το αντίκτυπο που θα έχει στα Επιμελητήρια. Η λύση είναι να μην υπάρχει αυτή η κατηγορία (ΤΕ), δεν έχει λογική....

 
Φωτόπουλος Παναγιώτης
03 Μάιος 2018 06:45

@ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΔΑ

Φυσικά και δεν μπορείτε τώρα , εχετε απολυτο δίκιο .....
καλες κουβέντες λέγατε και δεν κόστιζαν σε σας τίποτα και θα τις λέτε τώρα περισσότερο , ώτα θα βρείτε ... είμαι βέβαιος...

Εκει που έχω μια μικρή Διαφωνία μαζί σας ειναι γιατί δεν βάζετε το όνομα σας να ξέρουμε και εμεις με ποιον ''μιλάμε''

Εαν έρθουμε πάντως να γνωρίζετε εσεις και μερικοι άλλοι οτι δεν θα χαρείτε και πολύ...

με εκτιμηση στην ειλικρίνια σας

η αληθεια σωζει....

 
Μέλος ΔΕΠ ΠΔΑ
03 Μάιος 2018 07:08

@Φωτόπουλος Παναγιώτης
"..Εαν έρθουμε πάντως να γνωρίζετε εσείς και μερικοί άλλοι ότι δεν θα χαρείτε και πολύ.."
Άσχετα με το δίκαιο του αιτήματος σας, προσωπικά το πάνω σχόλιο εμένα με θέτει απέναντι σας κ. Φωτόπουλε και δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος.
Προσοχή λίγο γιατί εύκολα (πχ απειλές εκφοβισμού) χάνεται το ηθικό πλεονέκτημα και το δίκαιο της υπόθεσης σας. Πράγματι, δυστυχώς δεν είναι πολλά που ως μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος μπορούμε να κάνουμε (πέρα από σχετικές προτάσεις της Διοικούσας προς το Υπουργείο).

 
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
03 Μάιος 2018 07:33

@Πτυχιουχος
εγώ δεν ανέφερα ονόματα, εσύ τα αναφέρεις και τα επικαλείσαι...
Τους συγκεκριμένους, τους σέβομαι απόλυτα, ξέρω τις απόψεις τους/μας και εύχομαι να γίνουν πραγματικότητα και να δικαιωθείτε.
Όμως, στην ζωή... οι καλές προθέσεις και τα ευχολόγια δεν είναι πάντα αποτελεσματικά.
Εγώ, το μόνο που σας προέτρεψα είναι να παλέψετε για να δικαιωθείτε, μην περιμένετε "μπροστάριδες", οργανωθείτε και διεκδικήστε προς αυτούς που νομοθετούν και αποφασίζουν, αν θέλεις ακούς την γνώμη μου, αν δεν θέλεις δικαίωμα σου...

 
Απόφοιτος ΑΕΙ Πειραια ΤΤ
03 Μάιος 2018 08:19

Ο σύλλογος αποφοίτων του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ απο τις 23 Φεβρουαρίου 2018 κοιτάζει τα σύννεφα.Ας προβεί σε κάποια δράση να συναντηθούμε σε κάποιο χώρο, να μιλήσουμε, να γνωριστούμε και να οργανωθούμε κινούμενοι δικαστικά ή οτιδήποτε, επιτέλους συνάδελφοι!Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.Τουλάχιστον να βγάλει μια ανακοίνωση να μας ενημερώσει για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη.Κάποτε είχαν ακουστεί διάφορα ότι γίνονται κάποιες ενέργειες και κάποιο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών ήταν σίγουρο για την τελική μας νίκη...Τι ήταν αυτές οι αναφορές;Ράδιο Αρβύλα;Βρισκόμαστε σε μαύρα μεσάνυχτα συνάδελφοι!Όσο ο σύλλογος μένει ακινητοποιημένος είμαστε χαμένοι...

 
Thomas Paschalis
03 Μάιος 2018 09:41

@ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Μέλος ΔΕΠ ΠΔΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΔΑ
Πριν αναγνωριστούν επίσημα απο την πολιτεία τα πτυχία των πολυτεχνείων ως επιπέδου μάστερ, τα πολυτεχνεία από μόνα τους έδιναν σε όλους τους πτυχιούχους βεβαιώσεις οι οποίες βεβαίωναν ότι τα εν λόγω πενταετή προγράμματα είναι επιπέδου μάστερ. Εσείς για αρχή δεν μπορείτε να κάνετε κάτι ανάλογο? Δηλαδή να δίνεται βεβαιώσεις αντιστοιχίας και ισοτιμίας των παλαιών με τα νέα πτυχία? Ακόμη και αν δεν αναγνωρίζονται επίσημα απο την πολιτεία. Έτσι για ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς του παλαιούς πτυχιούχους οι οποίοι συνεισφέραν τα μέγιστα στην όλη προσπάθεια για την αναγνώριση των ΤΕΙ ως πανεπιστήμια. Μπορείτε να απαντήσετε σας παρακαλώ? Για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης​ των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς κόκκινη γραμμή ήταν και η ισοτίμηση των πτυχίων με τα νέα. Τι έγινε ξαφνικά όλοι ξεχάσατε τους πτυχιούχους? Κανείς δε βγήκε να μας πει τους λόγους. Ντροπή

 
@Thomas Paschalis
03 Μάιος 2018 10:22

Πολύ καλή ιδέα. Να δίνονται χαρτιά χωρίς αξία, να περάσουν 5-10 χρόνια και να έρθει μία κυβέρνηση που θέλει ψήφους να το νομοθετήσει λέγοντας ήταν χρόνιο αίτημα και ‘ήταν δίκαιο και έγινε πράξη’.

Επιπλέον κ Μουντζούρη ένας επιπλέον λόγος που κανείς δεν θα προτιμήσει τις σχολές μηχανικών του ΠΔΑ και η βάση θα διαμορφωθεί κοντά στο 10, (εκτός του γεγονότος ότι δεν βγαίνουν κανονικοί μηχανικοί) είναι η μη υποστήριξη των αποφοίτων είτε από συλλόγους ή καθηγητές.

 
bob mastoras
03 Μάιος 2018 11:31

Ενώ αν περάσουν 5-10 χρόνια και πάλι δεν γίνει τίποτα θα είναι καλύτερα!;! Δεν νομίζω. Και οι απόφοιτοι πολυτεχνείων θα διευρύνουν το χάσμα με το κόλπο που περιέγραψες.
Αντίθετα νομίζω ότι τόσο το υπουργείο όσο και οι υπεύθυνοι καθηγητές των ΤΕΙ/ΠΔΑ πρέπει να θυμηθούν τις κουβεντάρες τους περί 240 ECTS.

@ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΔΑ
Τα ‘νέα πτυχία’ θα έχουν αξία αν και οι καθηγητές των ΤΕΙ/ΠΔΑ υποστηρίξουν τους απόφοιτους τους. Διαχρονικά δεν μπορούμε να το πούμε αυτό – τουλάχιστον για τους περισσότερους. Και θα πρέπει και οι απόφοιτοι ΤΕΙ να υποστηρίξουν τους νέους απόφοιτους. Αν θεωρηθούν μία νέα γενιά «ανώτερων» η ορθολογική στάση των αποφοίτων και των συλλόγων τους, θα πρέπει να είναι στάση αντίθεσης . Αυτό ετοιμάζεται;

 
Απόστολος
05 Μάιος 2018 09:32

Περιμένετε λίγο ακόμα. Να συγχωνευτούν όλα τα ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, και όταν καταργηθεί οριστικά ο κλάδος ΤΕ (θα αλλάξει και ο σχετικός νόμος που διακρίνει την Πανεπιστημιακή από την Τεχνολογική εκπαίδευση) τότε ίσως σηκωθείτε από τα πληκτρολόγια σας. Που είναι τα δικαστήρια και οι μηνύσεις που θα κάνατε? Ούτε αυτό το ελάχιστο δεν έγινε ακόμα. Καληνύχτα. Θα βρεθείτε χωρίς πτυχία μια μέρα!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.