Ν. Κεραμέως: Οι τρεις παρεμβάσεις στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με τις παρεμβάσεις στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
Πολιτική μας απόφαση είναι να μην αλλάξουμε τους βασικούς άξονες στο πρόσφατα ψηφισθέν σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση για τους μαθητές που εισέρχονται φέτος στη Γ’ Λυκείου, αλλά να προχωρήσουμε σε επιμέρους βελτιωτικές κινήσεις με στόχο να διορθώσουμε δυσλειτουργίες του εν λόγω συστήματος.
Σήμερα, ανακοινώνουμε παρεμβάσεις σε τρεις άξονες:
Εξεταστέα ύλη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση του ΙΕΠ και μετά από διαβούλευση με επιστημονικές ενώσεις, προχωρούμε σε λελογισμένη μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα για τα οποία η κάλυψή της δεν ήταν εφικτή. Συγκεκριμένα, μειώνουμε την ύλη στη Βιολογία, τη Χημεία, την Κοινωνιολογία, την Οικονομία, την Ιστορία, τα Αρχαία Ελληνικά.
Για τις λεπτομέρειες της εν λόγω απόφασης, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
Ενιαίος τρόπος εξέτασης Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Θεωρούμε θετική την ενιαία εξέταση των δύο αυτών μαθημάτων, καθώς με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η φιλαναγνωσία και ενισχύεται η κριτική σκέψη.
Ωστόσο, θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη, δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς αιφνιδιάζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κατά συνέπεια, προχωρούμε σε μείωση του συντελεστή βαρύτητας της Λογοτεχνίας στο 15% του συνολικού βαθμού του εν λόγω μαθήματος.
Για τις λεπτομέρειες της εν λόγω απόφασης, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
Κατηγοριοποίηση τμημάτων. Θα προτείνουμε στη Βουλή των Ελλήνων ενιαία αντιμετώπιση των τμημάτων, αίροντας την κατηγοριοποίησή τους σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων», καθώς η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται.
Για το μέλλον: Εκτενέστερες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση θα υλοποιηθούν τα προσεχή διδακτικά έτη, χωρίς αιφνιδιασμό και προχειρότητα, μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οσοι επανεξεταστούν στις Πανελλαδικές του 2020: Περαιτέρω, στην ίδια λογική, με σεβασμό στο σχεδιασμό και την προετοιμασία των μαθητών, ανακοινώνουμε ότι οι φετινοί απόφοιτοι, εφόσον επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν φέτος.»
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Πως θα εξασφαλίσετε μέγιστη μοριοδότηση στις προκηρύξεις με μεταδευτεροβάθμιες Δομές Εκπαίδευσ...
- Εγκύκλιος: Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο
- 3.265 κρούσματα σε άτομα ηλικίας μέχρι 17 ετών μέσα σε 25 ημέρες
- 281 σχολεία με κρούσματα Κορωνοϊού- (Συνεχής Ενημέρωση από το esos)
- Ερώτηση στη Βουλή για την διακοπή των σχολικών γευμάτων
- ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για τις απευθείας αναθέσεις ύψους 700.000 ευρώ προς δύο ιδιωτικές εταιρείες
- ΚΙΠΑΝ: Η κατάληψη στο ΑΠΘ και η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας
- Μέχρι το Σεπτέμβριο θα διοριστούν 5.250 μόνιμοι εκπαιδευτικοί
- Αξιολόγηση: Επιστολή 44 Διευθυντών Γυμνασίων-Λυκείων Εβρου στην υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως
- ΟΠΕΚΑ:Εκτιμάται ότι από την άλλη εβδομάδα θα συνεχιστεί η σίτιση των μαθητών
Σχόλια (7)
Ας την αφήσουν ήσυχη και ας ασχοληθούν με τις υπόλοιπες 5 προηγούμενες τάξεις.
Αν κάποτε καταλάβουν στο υπουργείο ότι το μαθησιακό προφίλ δε διαμορφώνεται τόσο στο Λύκειο αλλά έχει ήδη σχηματοποιηθεί στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο θα έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στο χάσμα κατανόησης μεταξύ μάχιμων εκπαιδευτικών και θεωρητικών της εκπαιδευτικής νομοθέτησης.
Η Γ λυκείου πρέπει κάποια φορά να αλλάξει. Έχει αλλάξει 4 φορές στα χαρτία και στην πραγματικότητα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του 1999. Δεν είναι λογικό αυτό. Το ΩΠ του 2014 ήταν το πιο λογικό.
Όταν ένα τμήμα έχει βάση εισαγωγής το 8 ή το 9 ή ακόμα και το 11-12 στην εικοσαβάθμια κλιμακα έχει ήδη γίνει ελεύθερης πρόσβασης. Σημαίνει καθιέρωση της μόρφωσης δύο ταχυτήτων, για τους «πατρίκιους» και τους «πληβείους».
Η αυξομειώσεις στην ύλη δεν ωφελούν χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα ανανέωσης των σχολικών βιβλίων, ξεκινώντας από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.
Σε ένα κτήριο ξεκινάμε να χτίζουμε από τα Θεμέλια όχι από την Οροφή:
Όλοι φαίνεται να ξεχνούν ότι πριν τις τελικές εξετάσεις για το Απολυτήριο Λυκείου προηγούνται 5 χρόνια γυμνασιακής και λυκειακής εκπαίδευσης, συν 6 χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο.
Ποιο το πλάνο του υπουργείου για τα πρώτα 11 ΧΡΟΝΙΑ σχολικής ζωής; (+Προσχολική Αγωγή)
Άλλα λέμε χτες άλλα σήμερα άλλα αύριο.
Τι υπάρχει άραγε εδώ ? διγλωσσία ή σοβαρό κενό σκέψης ?
Στην Οικονομια μειον 5 σελιδες (παπαγαλια κι ενας τυπος), ητοι 5% της υλης...
Απο 66 σελιδες που ηταν περυσι, πηγε στις 95 σελιδες επι Γαβρογλου, για να κατεβει στις 90 σελιδες επι Κεραμεως !!!
Πολυ ντορος για το τιποτα. Αυτος ειναι ο ορισμος του "εξορθολογισμου";
Ακομη μια διαδικασια με πολυ θορυβο, αλλα χωρις ουσια, οπως εκεινη με τον "ελεγχο" των νεων Τμηματων των Πανεπιστημιων και την παραταση για 3 ημερες της καταθεσης των μηχανογραφικων...
Και όσοι ήταν υποψήφιοι πριν το σχολικό έτος 2018-2019 να εξεταστούν με το παλιό σλυστημα και στην παλιά ύλη.