Μη κρατικά και όχι Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα ορίζει ο νέος νόμος "Πιερρακάκη"

Ποιοι έχουν δικαίωμα να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν Μη Κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα

04/08/2023

Άκουσε το άρθρο

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και όχι Ιδιωτικά θα είναι ο όρος ο οποίος θα δοθεί στο νέο νόμο τον οποίο ήδη ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης.

Ο όρος   "Μη Κρατικά Πανεπιστήμια" μπορεί να παραπέμπει στο σχετικό  Σχέδιο Νόμου, του 1995, του τότε υπουργού     Γ. Παπανδρέου , αλλά δεν θα έχει καμία "συγγένεια".

Το Σχέδιο Πιερρακάκη :

  1. Θα αποκλείει αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.
  2. Θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων   στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς  ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο συμμετέχει στη σύνταξη του νέου νόμου, σε   ερωτήσεις του esos, μας το ξεκαθάρισε ότι χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος δεν μπορεί να δοθεί η δυνατότητα,  σε αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες, ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων και τη διαδικασία επαγγελματικής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Τα δικαιώματα των πτυχιούχων θα είναι  ακριβώς τα  ίδια με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων , δηλαδή θα τους χορηγείται ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στην πρόσφατη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

"Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως -εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση", δήλωσε, και σημείωσε:

"Αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία θα διορθωθεί, αλλά με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η Ελληνική Πολιτεία θα έχει θέσει".

Έντονη κινητικότητα ξένων ΑΕΙ για αγορά ακινήτων

Οπως ήδη σας έχει ενημερώσει το esos με άλλο ρεπορτάζ υπάρχει έντονη κινητικότητα   από ξένα Πανεπιστήμια για την αγορά ακινήτων στην Αττική.
 
Ηδη  βρίσκονται στην Ελλάδα για αγορά ακινήτων, αντιπροσωπείες:

Α. Κυπριακών  Πανεπιστημίων

Β. Ενός Ισπανικού Πανεπιστημίου

Γ. Ενός ομίλου "κολοσσού" , ο οποίος στο δυναμικό του έχει δεκάδες Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ανά τον κόσμο.

Οι εντολές τις οποίες έχουν λάβει οι αντιπροσωπείες των ξένων Πανεπιστημίων, είναι η αγορά ακινήτων να είναι:

Πρώτον: Αγορά ακινήτων εντός της Αθήνας και να έχει άμεση πρόσβαση στο Μετρό , και

Δεύτερον:  Αγορά επιπλέον ακινήτων σε  μικρή χιλιομετρική απόσταση από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Σχόλια (43)

Ελληνική πατέντα το "μη-κρατικό πανεπιστήμιο"
|

Σύμφωνα με την διεθνή ορολογία για τα πανεπιστήμια, το "μη-" -->"non-" υφίσταται στα "non-profit universities or colleges" (δηλαδή τα μη-κερδοσκοπικά) σε αντίθεση με τα "for-profit universities or colleges" (δηλαδή τα κερδοσκοπικά).
Προς τι λοιπόν η επιλογή του "μη-κρατικού πανεπιστημίου"?
Αυτό φαίνεται αμέσως από τις προϋποθέσεις #1 και #2 που θέτει ο υπουργός, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τα λειτουργούντα ήδη εν ελλάδι κολέγια. Τι εξυπηρετεί αυτή η μεθόδευση να αναγνωρίσει αυτά τα κολέγια ως "μη-κρατικά πανεπιστήμια"?
Μάλλον εξυπηρετεί την δημιουργία τετελεσμένων πριν καν έρθει στην Βουλή η αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος, καθόσον η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των κολεγίων είναι "for-profit colleges" (δηλαδή κερδοσκοπικά).
Εσκεμμένα ή λανθασμένα, πάντως ο υπουργός δεν χρησιμοποιεί την διεθνώς αντίστοιχη ορολογία, που θα έπρεπε να είναι είτε ιδιωτικά "μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια" ή ιδιωτικά "κερδοσκοπικά πανεπιστήμια".
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, τα μέχρι σήμερα τεκταινόμενα επί της παρούσας διακυβέρνησης στην χώρα μας δείχνουν ότι καταλήξατε να γίνει το πρώτο "μη-κρατικό κράτος", μάλλον δίχως να το καταλάβετε.
Περίεργο και όμως ελληνικό, όπως συνηθίζεται να μας το λένε.

Master chef (300τακατό και πάμε για ανώτερα)
|

Προς @Mastrer chef 07 Αυγ 2023 12:48
Ξεχάσατε όμως να μας πείτε, ποιος έχει την ευθύνη, που όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές (για τις οποίες πληρώνουμε μια θάλασσα φόρους) υπολειτουργούν.... κι έτσι εκχωρήθηκαν τα πάντα σε επιχειρηματίες.
Ο τουρισμός είναι παντού ιδιωτικός.... αλλά μόνο στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσεις 20 ευρώ (πχ στο ρώσο πρώην κομμουνιστή και νυν ολιγάρχη επενδυτή και ιδιοκτήτη της επιχείρησης) για να έχεις πρόσβαση στην ελληνική παραλία (και δεν μιλώ καν για τα νησιά μας). Αν πεις να φας και κανένα ψευτοσνάκ και να πιείς μια λεμονάδα(όχι από λεμόνι), καλύτερα να έρθεις να φας μια τίμια αστακομακαρονάδα στην ταπεινή μου ταβέρνα.... και θα έχω και λιγότερο χρόνο για να γράφω εξυπνάδες στο esos.
Σε όσες χώρες του εξωτερικού ταξίδεψα.... και περιποιημένες δημόσιες παραλίες είδα και εξαιρετικά δημόσια πάρκα και λαμπερές δημόσιες πλατείες και σύγχρονα δημόσια μουσεία και δημόσιους πολυχώρους αναψυχής και πολιτισμού και άριστες δημόσιες συγκοινωνείς και εθνικούς αερομεταφορείς και χιλιάδες χιλιόμετρα αξιοπρεπέστατου δημόσιου οδικού δικτύου. Και στην Ελλάδα υπάρχουν μερικοί Δήμοι (δυστυχώς μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού) που προσπαθούν και κάνουν μικρά και μεγαλύτερα (δημόσια) θαύματα....
ΥΓ. Ναι, ΔΕΗ και ΟΤΕ τα πάνε καλύτερα.... γιατί αυξήσαν τα τιμολόγιά τους κατά 300τακατό από τότε που ήταν δημόσιες....

@ 200ευρώ τα γυαλιά της μυωπίας
|

προσφορά του μάγειρα, αν κάνουν λογαρισμό 4ψήφιο στον μισελενάτο, να είναι μπλε όμως ε; σαν τα μπαλόνια του μαρουσιού ! άριστος και πάλι !

@Mastrer chef (200ευρώ τα γυαλιά της μυωπίας) 07 Αυγ 2023 10
|

Υπάρχει θεμελιώδης διαφορά με τα περισσότερα παραδείγματα που δώσατε και με τα ΑΕΙ (εκτός της ΔΕΗ): ο ανταγωνισμός έρχεται όταν υπάρχει οικονομικό κίνητρο. Για παράδειγμα ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ λειτουργούν πολύ καλύτερα από το δημόσιο παρελθόν τους. Το πτυχίο ΑΕΙ έχει κύρος και σε πολλές περιπτώσεις υποβοηθά καριέρα και επαγγελματική επιτυχία. Επίσης στα ΑΕΙ γίνεται επιστημονική έρευνα και με αυτόν το τρόπο προσλαμβάνονται (ή θα έπρεπε να προσλαμβάνονται) οι ΔΕΠ. Η επιστημονική έρευνα είναι εξ ορισμού ανταγωνιστική. Η ιδιωτική ιατρική, τα σχολεία, τα ΚΤΕΟ, και τα περισσότερα παραδείγματα απλά υπάρχουν γιατί το κρατικό αντίστοιχο υπολειτουργεί -- το ιδιωτικό απλά υποβοηθά την κακή κρατική υπηρεσία και την υποκαθιστά. Η Ολυμπιακή ήταν το βύσμα, του βύσματος, ώ βύσμα και γι αυτό διαλύθηκε. Ο τουρισμός παντού εκτός Βόρειας Κορέας και Κούβας είναι ιδιωτικός. Έχετε πάει στη Βόρεια Κορέα ή στην Κούβα να δείτε υπηρεσίες;

Πως θα προκύψει ο "κολοσσός" επενδυτής?
|

Θα προκηρυχθεί διαδικασία "φυσικής επιλογής" κατά το διεθνές πρότυπο διαγωνισμού Mad-Max: "Δύο μπαίνουν ζωντανοί στο κλουβί ένας μόνο βγαίνει ζωντανός".
Ο "κολοσσός" επενδυτής θα αναδειχθεί από την αναγγελθείσα μονομαχία Έλον Μάσκ εναντίον Ζούκεμπερκ σε κλειστό κλουβί μέχρι τελικής πτώσεως, από διεθνή διαγωνισμό με διαδικτυακή κάλυψη. Στην Ελλάδα θα μοιραστούν λαχνοί για επιλαχόντες επενδυτές, ανάλογα το ποντάρισμα, τους θα κερδίσουν την εγκατάσταση παραρτημάτων τους στην χώρα μας.
Άρτος και θεάματα με κολοσσιαίο επενδυτή.
Όλε, όλε όλε για την επενδυτική βαθμίδα ρε γαμ..το!

Silver award
|

Master chef εξαιρετικά εύστοχη σύντομη αναφορά.

Μπαραλί(δ)ες με μη-κρατικά ομπρελοπτυχία
|

και νέες δουλειές για εργαζόμενους στο delivery. Το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης σαρώνει στα έσοδα της χώρας.
Ω παίδες Ελλήνων, νυν υπέρ πάντων η επενδυτική βαθμίδα!
Έχουν στήσει παραγάδι,
σας αρέσει η Ελλάδα Μις,
τι θα κάνετε το βράδυ,
do you like μαμαζελ in Greece?
Προλάβετε να κάνετε εφέτος καμιά βουτιά πριν η Α(ΕΙ)κτή γίνει μη-κρατική. Από του χρόνου προβλέπεται βουτιά από πενηντάρικο και πάνω, όσο αντέχει η τσέπη σας, αλλιώς στην ιδιωτική (την λες και μη-κρατική?) μπανιέρα σας.
Καλές βουτιές. βουτηχτάδες μου, άντε και μπαραλίδες!

Mastrer chef (200ευρώ τα γυαλιά της μυωπίας)
|

Το ρώτησα κι άλλη φορά. Όταν μια δημόσια υπηρεσία-αγαθό, προσφέρεται ταυτόχρονα ΚΑΙ από ιδιώτες, πότε οδήγησε στη βελτίωση της αντίστοιχης δημόσιας υπηρεσίας ή έστω στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των δύο?
- Με την άνθηση των φροντιστηρίων, βελτιώθηκε το δημόσιο σχολείο?
- Με τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, βελτιώθηκε το ΕΣΥ?
- Με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, βελτιώθηκαν τα δημόσια?
- Με τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες "χαμηλού κόστους", πετάει σήμερα η Ολυμπιακή?
- Με τους ιδιώτες στο σιδηρόδρομο, έχουμε ασφαλή τραίνα, οικονομικά εισιτήρια και δρομολόγια σε όλο το δίκτυο(όπως με τον ΟΣΕ)?
- Με τα ιδιωτικά διόδια, βελτιώθηκε το σύνολο του οδικού μας δικτύου ή μήπως έγιναν οικονομικότερες οι οδικές μετακινήσεις λόγω ανταγωνισμού?
- Με τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, έχουμε καλύτερες υπηρεσίες και φθηνότερο ρεύμα από τη ΔΕΗ?
- Με τους μεγαλοεπενδυτές στον τουρισμό (ντόπιους και ξένους), πόσο πάει η ξαπλώστρα στην παραλία, το δίκλινο τον Αύγουστο και το μεροκάματο του "σερβιτόρου κολυμβητή"?
Όταν μια δημόσια υπηρεσία προσφέρεται και από ιδιώτες, η δημόσια υπηρεσία απαξιώνεται πρώτα από όλους από το ίδιο το κράτος (με λιγότερους πόρους, μέσα και προσωπικό) και στο τέλος υπολειτουργεί, αν δεν βάλει λουκέτο. Όποιος δεν το βλέπει αυτό εδώ και 40 χρόνια, ή έχει θεματάκια με την όρασή του ή έχει συμφέρον να μην το βλέπει.

@KONSTANTINOS 06 Αυγ 2023 14:37
|

Η δωρεάν παιδεία δεν καταργείται με την εισαγωγή ιδιωτικών ΑΕΙ. Το μόνο που καταργείται είναι το μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη παιδεία. Κατανοώ βέβαια την πρεμούρα μέρους του πολιτικού φάσματος σχετικά με μια τέτοια πιθανή εξέλιξη: θα χαλάσει και το μονοπώλιο στις καταλήψεις και στην προσπάθεια πλύσης εγκεφάλου για την ταξική πάλη έξω από τα αμφιθέατρα.

Προς @Πολιτη Ν
|

Πολίτη Ν αυτο που λές ειναι επι της ουσίας το μεγαλο θέμα που θελουν να πετύχουν. Ολα τα άλλα ερχονται δεύτερα... ολα για ταο χρήμα (και κυρίως το κρατικό!)

@Μη-κρατικά πανεπιστήμια τα κολέγια
|

Μη λέτε ότι νάναι. Στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και παντού αλλού μπορούσε όποιος ήθελε να παει ΗΔΗ, εδώ και 10ετίες. Φυσικά - αν τα μη-κρατικά εντός Ελλάδας είναι υπερβολικά ακριβά, ο κόσμος θα προτιμήσει να πάει αλλού. Το θέμα είναι οτι θα υπάρχει ΕΠΙΛΟΓΗ μεταξύ α) δημόσιου ΑΕΙ, β) μη-κρατικού ΑΕΙ στην Ελλάδα, γ) εξωτερικό. Και ο καθένας θα κάνει ότι προτιμά και ότι αντέχει η τσέπη του.

@Πτυχιούχος μη ιδιωτικού πανεπιστημίου
|

Συγνώμη φίλε αλλά τόσα χρόνια είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα που "τροφοδοτούν" τα ΑΕΙ της περιφέρειας, και όχι το ανάποδο. Το 80% του πληθυσμού ζει σε 4 πόλεις. Εκεί πρέπει να είναι τα ΑΕΙ. Όχι στην Ορεστιάδα και στη Λήμνο (τυχαία παραδείγματα). Τόσο χρόνια οικογένειες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, αναγκάζονται να πληρώνουν νοίκια και έξοδα γιατί το κράτος έστηνε Τμήματα σε ακριτικές περιοχές.
Αυτοί όλοι αν έχουν την επιλογή προτιμάνε να ζουν και να σπουδάζουν στην πόλη τους και καλά κάνουν.
Σε καμία χώρα του κόσμου δεν ιδρύει το κράτος ΑΕΙ στο "πουθενά". Εδώ επειδή όλοι νομίζετε ότι είναι "δωρεάν" τα φεσώναμε στον φορολογούμενο τόσα χρόνια.
ΑΜΗΝ και ΜΑΚΑΡΙ να ξεκινήσουν τα μη-κρατικά ΑΕΙ και να κανονιζει ο καθένας την πορεία του.

KONSTANTINOS
|

Ντροπή είναι και μόνο που το σκέφτονται κάποιοι, η κατάργηση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά.

Μη-κρατικά πανεπιστήμια τα κολέγια
|

διότι περί αυτών ομιλεί και μεθοδεύει εξ αρχής η ΝΔ. Μόνον να το σκεφτούν διπλά, γιατί όπως έγινε με τον τουρισμό (που οι τιμές έγιναν απαγορευτικές για του Έλληνες), οι Έλληνες προτίμησαν διακοπές στο εξωτερικό που ήταν φτηνότερα. Τα ίδια αποτελέσματα θα έχει και αυτό που πάνε να κάνουν με τα μη-κρατικά. Θα γεμίσουν Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία με Έλληνες φοιτητές, γιατί εκεί θα είναι φθηνότερα τα πτυχία από τα μη-κρατικά νυν κολέγια.
Ξεπουλημένοι και εθνικά υπερήφανοι!

@stam
|

"Για να έχουν ίσα δικαιώματα οι απόφοιτοι των μην κρατικών Πανεπιστημίων θα πρέπει να έχουν και τις ίδιες υποχρεώσεις, δηλαδή να εισάγονται σε αυτά μετά από συμμετοχή και επιτυχία σε εξετάσεις..."

Για να έχουν τα ίδια δικαιώματα θα πρέπει να αποκτούν τις ίδιες γνώσεις. Η εισαγωγή ειναι ασχετη με την αποφοίητση. Η εισαγωγγή με εξετάσεις δεν ειναι κάποια υποχρέωση.

Σοβαρότης Μηδέν
|

@ Εύη
Με το 1/4 του ΑΕΠ να αποτελεί παρασιτική οικονομία (τουρισμός) που επι της ουσίας δεν δημιουργεί εξειδίκευση αλλά εργαζόμενους χωρίς ουσιώδη αξίωση (σερβιτόροι) προφανώς δεν αλλάζει το brain gain.

μου μυρίζει
|

οικονομία στο Δημόσιο (κλείσιμο σχολών) και σπρώξιμο στις σχολές με δίδακτρα....

Πτυχιούχος μη ιδιωτικού πανεπιστημίου
|

Με ΕΒΟ και άλλες αλχημείες δρομολογείται μεθοδικά η κατάργηση τμημάτων ειδικά στην περιφέρεια (πώς θα τροφοδοτηθούν εξάλλου και τα πάσης φύσεως κολλέγια Πανεπιστημιοποιημένα και μη). Τα παιδιά της περιφέρειας που θα είναι αναγκασμένα να πληρώσουν διαμονή και δίδακτρα θα είναι ακόμα πιο αποκλεισμένα.

Κωνσταντίνος Παπακώστας
|

Στο τέλος του άρθρου βλέπουμε στα bullets πρώτο και δεύτερο ότι ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθούν τα πρώτα μη κρατικά ιδρύματα είναι η Αττική. Αυτό είναι και το βασικότερο μειονέκτημα όλης αυτής της δραστηριότητας από το υπουργείο Παιδείας. Η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών-εύχομαι και όχι ιδιωτικών-πανεπιστημίων, θα ανασχέσει όλη την προσπάθεια γιά αποκέντρωση που είχε αναληφθεί στη χώρα μας από το κράτος γιά 45 χρόνια.
Η νέα κυβέρνηση παιδαγωγεί τους πολίτες της με την επιδίωξη του μικρότερου κόστους και στη μικρότερη απόσταση και προσωπική θυσία. Γι' αυτό και διαδίδεται η θεωρία γιά ύπαρξη άχρηστων, προβληματικών τμημάτων που λειτουργούν στα σύνορα και στα νησιά. Έτσι, το συγγενικό περιβάλλον του υποψήφιου, αφού όλα ανάγονται στο κόστος και την απόσταση, τα συγκρίνουν με όσα προσφέρει ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο με έδρα την Αττική. Και το αποτέλεσμα είναι υπέρ του δεύτερου.
Από την άλλη όμως, αυτές οι μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που θα εκπροσωπούν τα ιδρύματα του εξωτερικού, θα λειτουργήσουν "εύκολες" σχολές, όχι πολυτεχνικές, ιατρικές, γεωπονικές με πολλά εργαστήρια και ινστιτούτα που τολμά και λειτουργεί το κράτος στα σύνορα. Τέτοια τμήματα μπορεί να είναι τα επόμενα: Ψυχολογίας, Νομικής, Χημείας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ξένες Γλώσσες και Φιλολογίες, Πληροφορικής, Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ κλπ. Επίσης μπορεί να ιδρύσουν και μεταπτυχιακά προγράμματα. Έλα όμως που στο λεκανοπέδιο τέτοια αντικείμενα λειτουργούν εις διπλούν, εις τριπλούν κλπ. Σε ποιούς θα απευθυνθούν; Και με πόσα χρήματα;
Μέχρι στιγμής έχουμε δεδομένες τις τιμές των μεταπτυχιακών που οργανώνονται από τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας(σε λίγο και των διδακτορικών) όπως επίσης και τα δίδακτρα στα προγράμματα του ΕΑΠ. Ένα μέσο τετραετές πρόγραμμα στο ΕΑΠ κοστίζει μέχρι 7000ε. Άραγε θα κοστίζει το ίδιο κι ένα τετραετές τμήμα σε κάποιο μη κρατικό πανεπιστήμιο;
Αν ψάξει κανείς λίγο στις τιμές διδάκτρων στα κυπριακά πανεπιστήμια που μάλλον όπως λέει το άρθρο έχουν εκδηλώσει ήδη τις υποψηφιότητές τους, θα απογοητευτεί. Αυτές κυμαίνονται από το εξαπλάσιο της προηγούμενης τιμής γιά τα τέσσερα έτη έως το δεκαπλάσιο. Το ερώτημα παραμένει: Σε ποιούς θα απευθύνονται; Η απάντηση που δειλά ψελλίζεται είναι: σε υποψήφιους από το εξωτερικό. Μα και γιά εκείνους έχει φροντίσει μερικώς το ελληνικό κράτος μέσω της λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που λειτουργεί πολλά μεταπτυχιακά τμήματα με δίδακτρα ακριβώς γι' αυτούς τους φοιτητές.
Εκτός από τη νομιμοποίηση της ύπαρξης των κολλεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες και την προαγωγή τους σε πανεπιστήμια, δε βλέπω να προκύπτει κάτι νέο και σύντομα. Αυτά θα λειτουργούν με βάση τη συγκεκριμένη μικρή εγχώρια ζήτηση που υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή επιπλέον στη χώρα μας λειτουργεί στο κοινωνικό πεδίο, αλλά και στην αγορά ο νόμος της αδράνειας, τα αποτελέσματα αυτού του νομοθετήματος μπορεί να είναι θετικά, μετά από μία δεκαπενταετία.

@Φοιτητής Πανεπιστημίου
|

Διάβασε το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αυτός είναι ο λόγος. Ότι η "ανώτατη παιδεία" παρέχεται από το κράτος. Αυτό το ερμηνεύουν ότι "απαγορέυεται" να παρέχεται από ιδιώτες.

Το Σύνταγμα γράφτηκε σε άλλη έποχή, από τότε έχει αλλάξει το Σύμπαν, αλλά εμείς επιμένουμε στο Μεσαίωνα (ως τώρα).

@ stam 04 Αυγ 2023 20:14
|

Ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν είναι "υποχρέωση". Είναι διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, ώστε να μη σπαταλάται σε απόφοιτους του 2,3,4,5,6. Στα ιδιωτικά που πληρώνεις δίδακτρα, δε σπαταλάται δημόσιο χρήμα. Αν τώρα κάνουν και έρευνα τέτοιου επιπέδου ώστε να παίρνουν δημόσιες χρηματοδοτήσεις ακόμα καλύτερα: τα κτήρια/μισθοί/κόστη πληρώνονται από δίδακτρα και γίνεται περισσότερη έρευνα επιπέδου στην Ελλάδα. Η ταμπακιέρα είναι ότι αν πετύχουν τα ιδιωτικά, θ' απαξιωθούν τα δημόσια της περιφέρειας. Γιατί, κακά τα ψέματα, στα ιδιωτικά δεν θα πάνε οι πλούσιοι: αν έχουν 800 ευρώ δίδακτρα το μήνα, είναι το ίδιο κόστος να σπουδάζει κανείς σε άλλη πόλη σε δημόσιο ΑΕΙ (νοίκια, σίτηση κτλ). Οι πραγματικά πλούσιοι θα πάνε στην Αμερική, την Αγγλία και την Ελβετία που χρειάζεται 2-3 χιλιάρικα το μήνα με τα δίδακτρα.

Αλέκος
|

@ Polar_Fish

Το μόνο που κρατάω από αυτά που έγραψες είναι ότι τα ιδρύματα που παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση "έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από [το Κράτος]". Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό είναι το μόνο κομμάτι του Άρθρου 16 που θα εφαρμοστεί.

@stam
|

Μη λέμε ότι νάναι. Οι πτυχιούχοι ξένων ΑΕΙ από την αλλοδαπή έρχονται στην Ελλάδα, και εφ'όσον το ΑΕΙ είναι στη λίστα του ΔΟΑΤΑΠ έχουν 100% επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα. Χωρίς πανελλαδικές ή οτιδήποτε άλλο.
Αν το ΑΕΙ είναι σε Ελληνικό έδαφος και όχι Βουλγαρικό ή Γαλλικό γιατί θέλετε να ισχύει κάτι διαφορετικό;

Ι.Κ.
|

Μεταπτυχιακά με δίδακτρα τώρα και από το (δημόσιο) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πιτσιφλής
|

- 53%!... Ούτε ο Αντρέας δεν το είχε.
- Κι αν σοβαρευτούν εκείνα τα ατίθασα παλιόπαιδα...
- Ποια εννοείς;
- Ααα... τίποτα...

Φοιτητής Πανεπιστημίου
|

Έχω μια απορία, ειλικρινά. Διότι, στα αλήθεια δεν γνωρίζω.
Τόσα χρόνια στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια;
Ποιος ο λόγος; Δεν εννοώ για αυτά τα μη κρατικά που θέλει να ιδρύσει τώρα.
Εννοώ γενικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που είχαν σκοπό να ιδρύσουν.
Σε άλλες χώρες πώς υπάρχουν και εδώ όχι;

@
|

@Κριμα
ο όρος 1, ειναι για την παράκαμψη του αρ. 16

@Στράτος
Οι ιδεοληπτικοί και τα οργανα που ελέγχουν αντιτίθενται. Οι υπόλοιποι γνωρίζουν οτι δεν ειναι η αρμοδιότητα των ΔΕΠ των δημοσίων η ύπαρξη ή μη ιδιωτικών. Η γνώμη τους ειναι ισαξια με των υπόλοιπων ελληνων

@ Ο ακαδημαϊκός Καραμπουζούκης
Πουθενά στην EU δεν υπάρχει αρθρο 16 ...
Αποπ που προκύπτει οτι το ελληνικό δημοσιο πανεπιστήμιο μπορει να εγγυηθει το αδιαβλητο οποιουδήποτε;

stam
|

"Τα δικαιώματα των πτυχιούχων θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων , δηλαδή θα τους χορηγείται ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση."
Για να έχουν ίσα δικαιώματα οι απόφοιτοι των μην κρατικών Πανεπιστημίων θα πρέπει να έχουν και τις ίδιες υποχρεώσεις, δηλαδή να εισάγονται σε αυτά μετά από συμμετοχή
και επιτυχία σε εξετάσεις...

@ ο όρος 1
|

μα σου λεει θέλει αναθεώρηση αυτό. αργότερα. αλλά εντωμεταξύ να τρέξουν άλλοι

@ μέγιστη ομολογία "μπανανίας"
|

40,5 τακατό (άντε και 52,5 να μη στεναχωριέται ο μάγερας) και να το λέμε δυνατά και να το γράφουμε (το μπανανία). ότι είμαστε το ξέρουμε. μπροστά τολμηρα με κυριάκο στο τετράγωνο !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ