Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Βραδινή σύσκεψη υπουργού Πρυτάνεων-προέδρων ΤΕΙ για τις Μετεγγραφές φοιτητών

Δημοσίευση: 18/09/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε «αναμμένα» κάρβουνα ήταν ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με τους Πρυτάνεις και προέδρους των ΤΕΙ (τελείωσε δύο ώρες πριν τα μεσάνυχτα) για το ζήτημα των Μετεγγραφών των φοιτητών.
 Πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ  είπαν στον  υπουργό Παιδείας  ότι από τα πρώτα στοιχεία των δηλώσεων που κάνουν οι πρωτοετείς φοιτητές προκύπτει η διαπίστωση ότι οι 3 στους 10 ζητούν να μετεγγραφούν σε κεντρικά ΑΕΙ.
Ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ανησυχία του, δεδομένου ότι:
Α. Θα υπάρξει συνωστισμός στα κεντρικά ΑΕΙ με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα λειτουργίας των, και,
Β. Θα αδειάσουν τα Περιφερειακά ΑΕΙ.
Ο υπουργός  Παιδείας, ζήτησε να του κοινοποιηθούν όλα τα στατιστικά  στοιχεία δηλώσεων μετεγγραφών των φοιτητών  με την ολοκλήρωση των εγγραφών.
Στις προθέσεις του κ. Λοβέρδου είναι να διαμορφώσει την υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να περιοριστούν τα «κύματα» μετεγγραφών προς τα κεντρικά ΑΕΙ, ακόμη και αν χρειαστεί να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή.
Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τόσο το υπουργείο όσο και τις διοικήσεις των ΑΕΙ είναι ότι ο νόμος επιτρέπει τους φοιτητές να δηλώσουν μετεγγραφή σε όποιο ΑΕΙ  επιθυμούν και όχι στο πλησιέστερο της κατοικίας τους.
Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς εκτιμάται ότι φοιτητές που εισήχθησαν με πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε Περιφερειακό ΑΕΙ δεν θα επιλέξουν αντίστοιχο περιφερειακό που είναι κοντά στον τόπο κατοικίας τους αλλά θα ζητήσουν μετεγγραφή στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ, στο ΟΠΑ κλπ, όπου οι εισαχθέντες έχουν επιτύχει πολύ υψηλές βαθμολογίες.

Σχόλια (6)

 
Κώστας
18 Σεπ 2014 10:46

Αυτά συμβαίνουν όταν νομοθετούν στο πόδι άτομα που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Άλλη φορά να είναι πιο προσεκτικοί.

 
Κατερίνα
18 Σεπ 2014 11:10

Τώρα δηλαδή μπορεί να γίνει τροπολογία στον νόμο του Μαΐου που δεν μπορούσε να αγγίξει ο Λοβέρδος. Οπότε ας συμπεριλάβει και τα πολύτεκνα παιδιά που δεν μετεγγράφησαν στα περιφερειακά ΑΕΙ-ΤΕΙ του 2013.Ίσα ίσα που θα ενισχυθούν αυτά. Καλά ήθελα να ήξερα τα σχόλια που γίνονται εδώ οι πρόεδροι και πρυτάνεις δεν τα βλέπουν? Μια χαρά ιδέες τους δίνουμε.

 
Ιωάννης Κ.
18 Σεπ 2014 11:48

Έχω πάντα την άλυτη απορία ποιοι είναι αυτοί οι πανάσχετοι εγκέφαλοι που δεν έχουν καμμία επαφή με την πραγματικότητα και νομοθετούν ότι νά 'ναι. Πόσο θα ταλαιπωρείται ακόμη η Παιδεία σε αυτή την καταδικασμένη χώρα από όλους αυτούς που ζούνε σε άλλο κόσμο;

 
Μαν . Χρυσόγελος
18 Σεπ 2014 12:15

Η πρώτη τροπολογία που χρειάζεται να κατατεθεί άμεσα στη βουλή, είναι να συμπεριλάβει αναδρομικά κατά εξαίρεση τα 723 παιδιά πολυτέκνων οικογενειών που αδικήθηκαν από Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλο, είναι τα μόνα που προστατεύονται Συνταγματικά και δεν κάνετε τίποτα... Έλεος πια!Λέτε για 2 σπίτια, και άλλοι που έχουν 3 και 4 σε διάφορες πόλεις για να σπουδάζουν τα παιδιά τους δεν κάνετε τίποτα... Τι μίσος είναι αυτό;

 
Πέτρος
18 Σεπ 2014 13:04

Οι επιτυχόντες με το 10% που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, αδέλφια φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις κλπ) δεν είναι δυνατό να μην δικαιούνται μετεγγραφής αφού δικαιούνται οι επιτυχόντες με το 90%. Πρόκειται για νέους επιτυχόντες που συμμετείχαν στις πανελλαδικές του 2014. Πρόκειται για μεγάλο λάθος και παρανόηση. Ο νομοθέτης από αβλεψία (;) ενώ δίνει το δικαίωμα μετεγγραφής στους υποψηφίους των πανελλαδικών του 2014, δεν διευκρινίζει τίποτε για το 10%, ενώ και αυτοί οι υποψήφιοι συμμετείχαν και πέτυχαν νόμιμα και επάξια τη νέα τους θέση. Το υπουργείο αφού έδωσε το δικαίωμα σε όσους επιτυχόντες έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου για το 2014, θα πρέπει να το επεκτείνει ξεκάθαρα ώστε να καλύψει το 100% των φετινών επιτυχόντων. Κύριε Υπουργέ μπορείτε να αποκαστήσετε αυτή την κατάφωρη αδικία.

 
Τάσος
18 Σεπ 2014 13:23

Οι μεταγραφές είναι μια λύση χωρίς κανένα έξοδο για την κυβέρνηση. Δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ και καλεί τα πανεπιστήμια να σηκώσουν το βάρος. Βέβαια πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ φαίνεται να το αποδέχονται γιατί από την μια φωνάζουν ενώ κλείνουν το μάτι από την άλλη !! Ούτως ή άλλως κανένα περιφερειακό πανεπιστήμιο δεν έχει τις υποδομές για τον αριθμό φοιτητών που έχει προσδιορίσει το υπουργείο.Αλλά ούτε γονείς/φοιτητές βλέπω να αντιδρούν, μάλλον προσπαθούν να ωφεληθούν από το αποτέλεσμα καθοδηγούμενοι από τα 'φροντιστήρια' που συμβουλεύουν για την καριέρα των παιδιών με βάση τον χάρτη μεταγραφών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.