ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Μερικοί στοχασμοί επί της κοινωνικής λειτουργίας και της φιλοσοφίας των νέων Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ)

Δημοσίευση: 15/02/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απόστολος Κ. Καρύδας (Σχολικός Σύμβουλος 9ης ΠΕ Ανατολικής Θεσ/νίκης & Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΠΠΣΠΘ)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Ο Νόμος 3966/2011 ορίζει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ).

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο λειτουργίας τα ΠΠΣ οφείλουν να εξελιχθούν σε σχολεία αριστείας, καινοτομίας και έρευνας και έτσι να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας.

Η ασάφεια η οποία υπάρχει γύρω από τη έννοια της αριστείας μας δίνει το δικαίωμα να ισχυριστούμε ότι με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΠΠΣ βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση.

Στην πρόκληση τα ΠΠΣ:

α) να επιδιώξουν την μαθητική αριστεία μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμο επιλογής αριστούχων μαθητών και μαθητριών ή

β) να επιδιώξουν την αριστεία του σχολείου, που σημαίνει να καταφέρουν να γίνουν καλά σχολεία για όλα τα παιδιά και με αυτό τον τρόπο παραδειγματικά σχολεία για τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας.

Στην εργασία θα παρουσιάσουμε επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι τα ΠΠΣ οφείλουν να υιοθετήσουν τη δεύτερη επιλογή, την επιλογή του καλού και παραδειγματικού σχολείου για όλα τα παιδιά έναντι του σχολείου ελίτ που αφορά σε αριστούχους μόνο μαθητές και μαθήτριες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σχόλια (4)

 
Απόστολος Κ. Καρύδας
17 Φεβ 2015 13:03

Αγαπητέ κ. Καρανικόλα,

Κατ' αρχάς το άρθρο μου (αν το διαβάσετε ολόκληρο) δίνει καθαρή απάντηση στο ερώτημά σας. Σε ότι αφορά το γενικό σας σχόλιο, σας ενημερώνω ότι το άρθρο έχει δημοσιευτεί τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2013 στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ – θεωρία & πράξη (Τεύχος 6).

Επίσης, να σας ενημερώσω ότι το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΠΠΣΠΘ (στο ΕΠΕΣ - Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο - του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος) είναι ανάμεσα στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία τα οποία εξαρχής έλαβαν θέση εναντίον των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΠΠΣ.

 
N.Karanicolas
17 Φεβ 2015 12:28

Γιατι, προφανώς, άλλαξε η κυβέρνηση. Οπότε κάποιοι εμφανίζονται πλέον υποστηρικτικές της νέας πολοτικής ηγεσίας. Αλλά έχω ένα προφανές ερώτημα. Πως θα κάνουμε ένα σχολείο καλό για ολους τους μαθητές όταν αυτό αποτελείται μόνο από καλούς μαθητές αφού έχει γίνει επιλογή μέσω εξετάσεων;

 
Απόστολος Κ. Καρύδας
17 Φεβ 2015 12:20

Η εργασία/άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2013 στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ – θεωρία & πράξη (Τεύχος 6).

 
ασεπιτης
15 Φεβ 2015 22:22

από το 2013 γιατί άραγε βγήκε στη φόρα σήμερα (2015) αυτή η "εργασία";

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.