ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τι είπε ο υφ. Παιδείας στις ΕΛΜΕ Γερμανίας

Δημοσίευση: 24/03/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Γερμανία και στις εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το κάθε κρατίδιο, επικεντρώθηκε η συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους των Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας, Ε.Λ.Μ.Ε. Βάδης Βυρτεμβέργης και του Συλλόγου Δασκάλων Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Ο κ. Πελεγρίνης  στην ενημέρωσή του προς τους συνδικαλιστικούς φορείς διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προτίθεται να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των αμιγώς Ελληνικών Λυκείων στη Γερμανία και ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε αιφνιδιαστικές αλλαγές στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ήδη έχει συσταθεί ελληνοβαυαρική επιτροπή διαχείρισης των εκπαιδευτικών θεμάτων του κρατιδίου, ενώ οι διαδικασίες σύστασης διακρατικών επιτροπών στα υπόλοιπα κρατίδια βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι η εγκύκλιος των παρατάσεων και αποσπάσεων εκπαιδευτικών για το επόμενο σχολικό έτος, 2016-2017, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα στηρίζεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω συνδικαλιστικών φορέων χαιρετίζουν  την άμεση ανταπόκριση του κ. Πελεγρίνη στα θέματα που άπτονται ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ευελπιστούν ότι με τη στάση του αυτή θα συνδράμει στην επίλυση πολλών από τα προβλήματα που ταλανίζουν τόσο αυτήν όσο και τους εκπαιδευτικούς που την υπηρετούν.

Στη συνέχεια των επαφών τους στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, καθ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον οποίον αντήλλαξαν, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, απόψεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό.

Στο πλευρό των ομογενειακών φορέων, εκπαιδευτικών και μαθητών δήλωσε ότι βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχ. Κόκκινος, ο οποίος προτίθεται να στηρίξει την οποιαδήποτε προσπάθεια, η οποία αποσκοπεί στην ακώλυτη και χωρίς διακρίσεις διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και κατ ‘  επέκταση στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Σχόλια (1)

 
Διερευνητής
29 Μαρ 2016 23:01

Περί των «ὑπ’ ὑμᾶς και καθ’ ὑμᾶς» (απο)δεσμεύσεων και άλλων τινών όσον αφορά τις παρατάσεις και τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το επόμενο σχολικό έτος 2016-2017:

«Επίσης, δεσμεύτηκε ότι η εγκύκλιος των παρατάσεων και αποσπάσεων εκπαιδευτικών για το επόμενο σχολικό έτος, 2016-2017, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα στηρίζεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο.»

Και αυτά όταν, «εἰρήσθω ἐν παρόδῳ», προανήγγειλε στη Βουλή νέο νομοθετικό πλαίσιο το Μάρτιο, το οποίο θα προτείνει η νεοσύστατη Διυπουργική Επιτροπή.
(Πηγή: ESOS, 29/01/2016)

Και η ζωή μας, έτσι, χάνεται μες στις (απο)στροφές της (απ)άρνησης «ὑμῶν» όταν…

«Στὸ περιγιάλι τὸ κρυφὸ
κι ἄσπρο σὰν περιστέρι
διψάσαμε τὸ μεσημέρι
μὰ τὸ νερὸ γλυφό.

Πάνω στὴν ἄμμο τὴν ξανθὴ
γράψαμε τ᾿ ὄνομά της
ὡραῖα ποὺ φύσηξεν ὁ μπάτης
καὶ σβήστηκε ἡ γραφή.

Μὲ τί καρδιά, μὲ τί πνοή,
τί πόθους καὶ τί πάθος
πήραμε τὴ ζωή μας· λάθος!
κι ἀλλάξαμε ζωή.»

Από το ποίημα «Ἄρνηση» της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Σεφέρη «Στροφή»

Αντί επιλόγου, μόνο κουράγιο…

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.