Ερώτηση στη Βουλή για τις προσλήψεις στη Γενική και Ειδική Αγωγή με παλαιούς πίνακες

30/08/2019

Ενημερώθηκε: 30/08/2019, 23:36

Άκουσε το άρθρο

Κατάφωρη αδικία αποτελεί η απόφαση του Υπουργείου σας να προχωρήσει στις προσλήψεις αναπληρωτών στη Γενική και στην Ειδική Αγωγή βάσει των παλαιών πινάκων κατάταξης, δηλαδή των πινάκων του σχολικού έτους 2018 – 2019, οι οποίοι συγκροτήθηκαν τον Απρίλιο του 2018 (!).

Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε αποκλεισμό και ανισότιμη μεταχείριση των υποψηφίων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος στην προκήρυξη.

Η ΔΟΕ αλλά και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους. Επισημαίνουν τον αποκλεισμό αυτών που για πρώτη φορά φέτος κατέθεσαν αίτηση ένταξης στους πίνακες, καθώς και την ανισότιμη μεταχείριση αυτών που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες νησιωτικές ή ορεινές περιοχές την προηγούμενη σχολική χρονιά. Επίσης, ο περσινός πίνακας δεν λαμβάνει υπ’ όψιν πρόσφατα αποκτηθέντα προσόντα (π.χ. μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών κλπ) ή ιδιότητες που συνεπάγεται την προσμέτρηση επιπλέον μορίων (π.χ. πολυτεκνική κλπ).

Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν επίσης ότι σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η ισχύς των παλαιών πινάκων αναπληρωτών έχει λήξει και επομένως η χρήση τους είναι προδήλως παράνομη και αντισυνταγματική.

Παράλληλα, οι απόφοιτοι των δυο Πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής συγκρίνονται με τους αποφοίτους παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής ως προς τον βαθμό του πτυχίου, παρ’ όλο που τα προγράμματα σπουδών δεν ταυτίζονται. Ουσιαστικά δηλαδή συγκρίνονται δυο διαφορετικοί τίτλοι σπουδών. Επίσης, προσμετράται ολόκληρη η προϋπηρεσία ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο προσφέρθηκε (π.χ. κάτοχος μεταπτυχιακού με προϋπηρεσία μόνο στη γενική αγωγή καταλαμβάνει θέση και διορίζεται σε θέση ειδικής αγωγής), χωρίς κανένα κριτήριο, όπως για παράδειγμα η προϋπηρεσία να έχει αποκτηθεί μετά την κτήση του βασικού τίτλου σπουδών, όπως άλλωστε ισχύει στο σύνολο των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:

1. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει του Υπουργείο σας ώστε να αρθεί αυτή η κατάφωρη αδικία;

2. Πόσα είναι τα οργανικά και πόσα τα λειτουργικά κενά στη Γενική και Ειδική Αγωγή; Ποιο είναι το
χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους;

3. Πόσα είναι τα εγγεγραμμένα ποσά του Τακτικού Προϋπολογισμού για μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών στη Γενική και Ειδική Αγωγή;

4. Πόσες είναι οι προβλέψεις για προσλήψεις αναπληρωτών από το ΕΣΠΑ;

5. Πόσες προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών θα πραγματοποιηθούν τελικά στην Ειδική Αγωγή;

6. Πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί η κατανομή σε κλάδους και ειδικότητες των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ