Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για τον τρόπο υπολογισμού της ποσόστωσης για τους υποψηφίους που επιλέγουν το παλαιό σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων

Δημοσίευση: 05/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προς τους Υπουργούς:

- Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως
- Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο
- Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη
- Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο

Θέμα: Άνισος και άδικος ο τρόπος υπολογισμού της ποσόστωσης για τους υποψηφίους που επιλέγουν το παλαιό σύστημα εξετάσεων για εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο άρθρο 166 του νόμου 4635/30-10-2019 καθορίζεται ειδικά για το σχολικό έτος 2019 - 2020 η εισαγωγή των παλαιών αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα το οποίο ίσχυε μέχρι και το σχολικό έτος 2018-2019. Το ανωτέρω άρθρο δίνει τη δυνατότητα να εξεταστούν οι υποψήφιοι είτε με το νέο σύστημα εισαγωγής που θα ισχύσει το 2020 είτε με το παλαιό σύστημα που ίσχυε μέχρι και το σχολικό έτος 2018-2019. Οι υποψήφιοι, που θα επιλέξουν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, θα διεκδικήσουν -έως σήμερα άγνωστο- ποσοστό των θέσεων των σχολών και τμημάτων.
Το πιο πάνω ποσοστό θα ορίζεται με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, αφού έχει πρώτα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το παλαιό σύστημα. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Απριλίου δηλαδή ενάμιση μηνά πριν τις εξετάσεις.
Το ανωτέρω ποσοστό θα αποδοθεί στα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ορισθεί ο αριθμός εισακτέων της κατηγορίας αυτής για τα Τμήματα και τις Σχολές που τα αφορούν, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών, (δηλαδή για τις σχόλες των Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού, Εκκλησιαστικών και Τουριστικών) εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.
Κάθε χρόνο οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων γνωρίζουν ποια μαθήματα θα δώσουν, τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ποσοστό που θα διεκδικήσουν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή το 90% των θέσεων. Ομοίως και οι υποψήφιοι που συμμετέχουν χωρίς εξετάσεις αλλά με τη βαθμολογία τους που έχουν αποκτήσει τις δύο προηγούμενες χρονιές δηλαδή το 10% των θέσεων.  

Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος όμως που θα διαγωνιστούν με εξετάσεις δεν γνωρίζουν το ποσοστό επιλογής που έχουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 και θα το μάθουν μέσα στον Απρίλιο. Επίσης, για τις στρατιωτικές σχολές θα το μάθουν με την εγκύκλιο του ΥΠΕΘΑ μέσα στον Μάιο.
Οι υποψήφιοι δηλαδή πρέπει να επιλέξουν τον Φεβρουάριο με ποιο σύστημα θα εξεταστούν, παλαιό ή νέο, πριν την απόφαση της Υπουργού Παιδείας για τον καθορισμό των ποσοστών εισαγωγής τους που θα ληφθεί μέσα στον Απρίλιο και πριν την εγκύκλιο του ΥΠΕΘΑ τον Μάιο σχετικά με την εισαγωγή υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές όπου ορίζεται και ο αριθμός των εισακτέων σε αυτές.
Οι υποψήφιοι καλούνται να λάβουν δηλαδή μια τόσο σημαντική απόφαση για τις σπουδές τους και το μέλλον τους χωρίς να γνωρίζουν τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ποσοστό που θα διεκδικήσουν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Έτσι δημιουργείται ανισότητα και μια μεγάλη αδικία σε βάρος όλων όσων επέλεξαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα, του 20018 - 2019, γιατί δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εισαχθούν στις σχολές της επιλογής τους και γιατί θα πρέπει να έχουν ως βάση εισαγωγής πολύ υψηλότερες στις πιο δημοφιλείς (περιζήτητες) σχολές, όπως είναι π.χ. οι Στρατιωτικές Σχολές Ευελπίδων επειδή το ποσοστό συμμετοχής των παιδιών είναι υψηλό και οι θέσεις που τους αναλογούν λίγες. Αντίστοιχη ερώτηση σας έχω καταθέσει και για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. στις 29-11-2019 με αριθ. πρωτ. 2283.
Αν τα παιδιά που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα γνώριζαν έγκαιρα το ποσοστό που θα τους δοθεί “κατόπιν εορτής” και που θα είναι χαμηλό, πιθανόν να αποφάσιζαν να δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα.
Επειδή το σχετικό άρθρο εγείρει σοβαρά ζητήματα ισότητας και αντιβαίνει στην αρχή της χρηστής διοίκησης, καθώς δεν παρέχει ίσες ευκαιρίες για το σύνολο των υποψηφίων στις προσεχείς Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να άρει την αδικία σε βάρος των υποψηφίων - ήδη αποφοίτων που θα επιλέξουν στις προσεχείς πανελλήνιες εξετάσεις, να εξεταστούν με το παλιό σύστημα;
2.    Εξετάζεται εναλλακτικά να δοθεί και στους υποψηφίους που θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα το ποσοστό 10% όπως και στα παιδιά που με τις περσινές εξετάσεις κράτησαν τη βαθμολογία τους και διεκδικούν θέσεις χωρίς εξετάσεις;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Σχόλια (4)

 
γιαννης
06 Δεκ 2019 18:14

Το σωστό ειναι να δημιουργήσουμε το κατά δυνατόν ίσες συνθήκες για τα παλαιά και νέα παιδιά.
Αυτό που λέει η Χαρά μπορεί να ειναι πλεονεκτικό ή μειονεκτικό για τα παλαιά παιδιά ανάλογα με το πόσα θα δηλώσουν, ποτέ όμως ακριβές.
Αυτό που λέει η Νίκη ειναι ακριβές . Όσα παλαιά δηλώσουν τόσο ποσοστό, αρκεί να το εφαρμόσει.

 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 2020
15 Δεκ 2019 21:25

Κάθε φορά που το εξεταστικό σύστημα αλλάζει δημιουργούνται μικρότερες ή μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των υπόψηφίων διαφορετικών ετών τις οποίες οφείλει ο υπουργός να αμβλύνει έχοντας ως γνώμονα την ισότιμη δυνατότητα διεκδίκησης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για κάθε υποψήφιο.Επειδή εκείνοι που αδικούνται σε κάθε τέτοια αλλαγή είναι οι απόφοιτοι θα πρέπει:Οι υποψήφιοι να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:
1)σε εκείνους που θα διεκδικήσουν την προσβασή τους χωρίς εξέταση(10%).
2)σε εκείνους που θα διεκδικήσουν την προσβασή τους με γραπτή εξέτασ(90%).Η πρώτη κατηγορία αφορά απόφοιτους των ετών 2018& 2019 και το ποσοστό των θέσεων για την κατηγορία αυτή είναι το 10%.Η δεύτερη κατηγορία αφορά τελειόφοιτους αλλά και απόφοιτους παλαιοτέρων ετών και το ποσοστό των θέσεων για την κατηγορία αυτή ήταν και πρέπει να παραμείνει 90%.
(Όταν υποψήφιοι(απόφοιτοι) με γραπτή εξέταση δεν διεκδικούν το (90%) ,ενώ όταν εκείνοι ήταν τελειόφοιτοι διαγωνίζονταν με απόφοιτους, τότε έχουμε άδικο,αντι εκπαιδευτικό και αντισυνταγματικό εξεταστικό σύστημα.)
Οι απόφοιτοι να δηλώσουν αν θα διαγωνιστούν χωρίς εξέταση (10%) ή με γραπτή εξέταση (90%) παλαιό η νέο σύστημα και σε ποιά μαθήματα το Μάρτιο.

 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 2020
15 Δεκ 2019 21:26

Είναι ΑΔΙΚΟ να υπάρχει ξεχωριστό ποσοστό για όσους συμμετέχουν στις εξετάσεις με το παλιό σύστημα. Το σωστό είναι να πετυχαίνουν όσοι γράψουν καλύτερα. Αν οριστεί ξεχωριστό ποσοστό όπως το 2016, τότε θα εισάγονται υποψήφιοι που έγραψαν μέσο όρο 15 και δεν θα εισάγονται υποψήφιοι που έγραψαν μέσο όρο 17 ή και 18.
Ούτε το ποσοστό μπορεί να εξαρτάται από τον αριθμό των υποψηφίων, αλλά μόνο από το πόσο καλά έγραψαν. Αν π.χ. δώσουν μόνο 100 υποψήφιοι με το παλιό σύστημα και γράψουν όλοι για 20, τότε θα πρέπει να εισαχθούν όλοι και όχι μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς.
Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Από αυτό εξαρτάται το μέλλον χιλιάδων παιδιών. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι η λύση πρέπει να δοθεί σύντομα από τη ΒΟΥΛΗ με την τροποποίηση του άρθρου 166 και όχι με Υπουργική Απόφαση σε άγνωστο χρόνο.
Ευχαριστώ.

 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 2020
15 Δεκ 2019 21:26

Ποσό δίκιο έχει!! Η κυβέρνηση τις Ν.Δ αδικεί το μέλλον των παιδιών!! Να βγει απόφαση και να διεκδικούν το 90% των θέσεων νέο και παλαιό σύστημα!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ