Χαρά Κεφαλίδου, Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Χθες πραγματοποιήθηκε άλλη μια ανακοίνωση - επικοινωνιακή φούσκα για τα ΑΕΙ, σαν αυτή που είχε ξανακάνει η Υπουργός προ μηνών, για την ίδια νομοθετική πρωτοβουλία, που πολύ την ακούμε και δεν τη βλέπουμε.
Αυτό ήταν η χθεσινή φιέστα της ηγεσίας της Υπουργού Παιδείας προκειμένου να πιάσει το μομέντουμ της επιστροφής της από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της Υπουργού Παιδείας συμπεραίνουμε τα εξής:
Προτείνει ως καινοτόμα ή προτίθεται να νομοθετήσει θέματα που ήδη υπάρχουν, όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά ή το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο στις εκλογές εκπροσώπων των
φοιτητών σε πανεπιστημιακά όργανα, που ήταν νόμος του κράτους από το 2011 μέχρι το 2017.
Κάνει αυτονόητες προσαρμογές όπως η δυνατότητα Εσωτερικού «Erasmus», κοινά και διπλά πτυχία, start-ups φοιτητών.
Συντηρεί στρεβλώσεις του παρελθόντος και δημιουργεί νέες
- με την πρόβλεψη οργάνωσης προγραμμάτων εφαρμοσμένων επιστημών διάρκειας 3,5 ετών των ΑΕΙ
- με τη θεσμοθέτηση του πρύτανη μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης, όπου το όργανο που ελέγχεται (πρύτανης) θα είναι μέλος του ελέγχοντος οργάνου (Συμβούλιο).
Προς το παρόν ουδείς γνωρίζει με σαφήνεια πώς θα έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση.
Πάντως οι λαμπερές αλλά θολές ανακοινώσεις της Υπουργού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Το νομοθέτημα που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση δε φαίνεται να δίνει νέα πνοή στα πανεπιστήμιά μας και να τα φέρνει πιο κοντά στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τις παγκόσμιες εξελίξεις ούτε να εξασφαλίζει διαφάνεια και λογοδοσία της διοίκησης.
Χρόνος υπάρχει η κυβέρνηση να αντιληφθεί επιτέλους ότι με ανακοινώσεις, χρονοκαθυστερήσεις, μπαλώματα και κακέκτυπα του νόμου Διαμαντοπούλου 4009/2011 δε φέρνει τον πραγματικό εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων μας. Το μόνο που ίσως καταφέρει είναι να ροκανίσει τον χρόνο μέχρι τις εκλογές, χάνοντας αυτή την αξιοπιστία της και η χώρα άλλη μια ιστορική ευκαιρία για μια πραγματική τομή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που περιμένει πάνω από μια δεκαετία.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Με διάταξη "σβήνουν" εργατικές παραβάσεις στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
- Διάταξη για τους οργανισμούς των ΑΕΙ
- Διάταξη για τους υπαλλήλους των ΑΕΙ γα ένταξη σε ΕΕΠή ΕΔΙΠ
- Πιστοποιητικό ψηφιακών δεξιοτήτων
- Μεταβατική διάταξη για το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας
- Μεταβατικές διατάξεις για τους νυν Πρυτάνεις και Κοσμήτορες
- Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Ανακοινώθηκαν οι αναμορφωμένοι πίνακες μετά τις 113 ενστάσεις
- Μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Δημιουργία Χρηστικού Eκπαιδευτικού Yλικού» από το E-Learning του ΕΚΠΑ
- Οδοιπορικά έξοδα εκπαιδευτικών, συντονιστών και διοικητικών υπαλλήλων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού
- Αλλαγές ως προς την εξέταση στη ξένη γλώσσα των υποψηφίων στελεχών εκπαίδευσης
Σχόλια (6)
Κ Κεφαλιδου προς τιμη σας εχετε ασχοληθει επισημως μ ερωτησεις σας στην βουλη και στην κ Κεραμεως για την ΑΣΠΑΙΤΕ και δυστυχως οι τοτε απαντησεις απο τον κ Συριγο περι ανεμων κ υδατων ηταν το σχεδιο εξοντωσης της σχολης με την πληρη αδιαφορια ωστε να δωθει λυση.Στο νεο σχεδιο για τα ΑΕΙ ουτε κουβεντα για την ΑΣΠΑΙΤΕ ευχομαι το συντομοτερο να ερθει μια υπουργος παιδειας σαν και εσας στην θεση των τωρινων γιατι πολυ απλα αξιζει το καλυτερο η σχολη.
Κ.Κεφαλίδου , μετά την στάση που είχατε στο νόμο έκτρωμα για τις επιλογές στελεχών εκπ/σης, όταν έρθουν οι εκλογές θα εισπράξτε και το αντίστοιχο τίμημα..Ηδη το εισέπραξε και η ΔΗΣΥ που εκπροσωπείτε ως πρώην εκπ/κός ! !
Παρατεταμένη στασιμότητα στα πανεπιστήμια για δεκατίες. Ο κατήφορος του λαϊκισμού αγκαλιάζει όχι μόνο τις κυβερνήσεις αλλά και τους πανεπιστημιακούς. Η αξιολόγηση για την ποιότητα των πανεπιστημίων μετατίθεται για το μέλλον. Μήπως θα έπρεπε να αυξηθούν οι ώρες των διδασκόντων; Σε άλλες χώρες διδάσκουν 20 και πλέον ώρες; Εδώ το υποχρεωτικό ωράριο είναι μόνον 6 ώρες και τα προνόμια καλά κρατούν...
Η πράσινη Μιτσουμπίτσι? Λες και δεν ξέρουμε πως ήταν τα πανεπιστήμια και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ξέχασα, τώρα έχουμε παρθενογένεση....
Υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσουν τα κόμματα ; Όχι βέβαια. Μόνο όταν νομοθετούν τα ίδια!
Μία είναι η λύση:
Συνταγματική αναθεώρηση ώστε ο Υπουργός Παιδείας και ένα σώμα συμβούλων να εκλέγονται από ένα ιδιαίτερα ευρύ σώμα εκλεκτόρων.
Άντε, γιατί τον έχουμε απαξιώσει πλήρως τον Μακρυγιάννη τα τελευταία σαράντα χρόνια!...