Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Μετά τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές των φοιτητών

Δημοσίευση: 25/09/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Δεν μπορώ να είμαι τόσο σαφής. Είπαμε, για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις αιτήσεις να τις παραλάβει το υπουργείο. Άρα έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα υποδοχής των αιτήσεων για να ξέρουμε ακριβώς σε κάθε Τμήμα πόσοι έχουν έρθει»
Τη δήλωση αυυτή έκανε σήμερα στο Mega  ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος και πρόσθεσε
Α. Η διαδικασία ολοκλήρωσης των μετεγγραφών θα ολοκληρωθεί    όπως και πέρυσι.  Β.Δηλαδή η εικόνα που έχω από τις ερωτήσεις που κάνω και τις απαντήσεις που παίρνω είναι ότι πέρσι οι μετεγγραφές στον κυρίως όγκο τους έγιναν στην αρχή του επόμενου έτους.
Γ. Η Υπουργική Απόφαση θα βγει τις επόμενες μέρες. Δεν θα ανατρέψουμε το νόμο, απλώς αυτές τις δυο γωνιές του που ήταν αδιευκρίνιστες και παράλογες στην ερμηνεία τους, θα τις ερμηνεύσω. Και θα τις ερμηνεύσω με τον τρόπο που θέλω εγώ.
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Για την αναδρομικότητα του Νόμου ο κ. Λοβέρδος είπε τα εξής: Ξέρετε χτες στη Βουλή και  κάθε μέρα στο δρόμο με σταματάνε διάφορες μητέρες κυρίως και μου ζητούν αυτό που και πολλοί βουλευτές ζητούν, να πάμε την τροπολογία και πίσω. Δηλαδή να πάμε το δικαίωμα μετεγγραφής έτσι γενναιόδωρα και στο έτος ’13. Μέχρι και από το 3ο έτος. Λέω «δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί δεν αντέχουμε» μου λένε «τους πρυτάνεις ακούτε ή εμάς;» πρώτη ατάκα. Δεύτερη ατάκα «δηλαδή να μη σπουδάσει το παιδί μου;» λέω «μα δεν θα το δεχτούν». Υπάρχει κίνδυνος και φέτος τους τόσους πολλούς, αν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός να μην τους δεχτούν τα Τμήματα, δηλαδή να πουν «σηκώνουμε τα χέρια, δεν δουλεύουμε». Αν στο πουν αυτό, τι θα κάνεις;
ΓΙΑ ΤΟ 10%
Για το την κατηγορία φοιτητών  του 10%  υπουργός Παιδείας τόνισε  : Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε 4 Μαΐου ο υπουργός που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τον οποίο και χτες συζητούσα γιατί προσπαθώ πάντα να σέβομαι τον προκάτοχό μου και να προσπαθώ να καταλάβω και τι έχει κάνει για να μην κάνω εγώ πράγματα αντιφατικά. Μου είπε ο άνθρωπος ότι όταν μας το ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας εκείνη την ρύθμιση που επέτρεπε 10% να μπαίνει με ειδικά ποσοστά λόγω αναπηρίας αυτή την αδυναμία να κάνουμε αυτή την προστασία αδυνάτων, την περάσαμε στις μετεγγραφές. Αυτή ήταν η πρόθεση του υπουργείου.
Για το τι πρέπει να γίνει: Πρέπει να εκδοθεί μια Υπουργική Απόφαση -ενημέρωσα και τη Βουλή γι’ αυτό- που θα καθορίζει λεπτομέρειες. Μια λεπτομέρεια είναι πότε θα γίνουν οι αιτήσεις μετεγγραφής οι επίσημες. Θα την ορίσουμε αυτή την περίοδο τη μεθεπόμενη εβδομάδα και θα είναι πέντε ημερών. Σε πέντε μέρες πρέπει να πεις. Θα πούμε στην Υπουργική Απόφαση αυτή ότι δεν μπορείς να πας όπου θες, ότι ο σκοπός του νομοθέτη ήταν η προστασία της φτώχειας των κοινωνικά μη δυναμένων, των αδυνάτων που λέμε. Και οι οικονομικά μη δυνάμενοι πια, είναι και στα μεσαία στρώματα. Τα λέμε κάθε μέρα στις συζητήσεις μας. Όμως άλλο αυτό και άλλο έχω δικαίωμα να πάω όπου θέλω, επειδή έτσι θέλω γιατί έτσι θέλω να ζήσω, γιατί έτσι μου ήρθε στο  μυαλό. Εδώ κυρίως στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα έρθουν αυτοί με την άριστη επίδοση.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Για το αν ανατρέψει τον Νόμο των μετεγγραφών η απόφαση και αν προστρέξουν δικαστικά οι ενδιαφερόμενοι ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «  Είπα στη Βουλή ότι εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι ερμηνεία του νόμου και βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της κανονιστικής αρμοδιότητας που έχει το υπουργείο.  θα  πάω την τροπολογία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα».

Σχόλια (7)

 
ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ ΓΟΝΕΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΑ ΜΕ 10%
28 Σεπ 2014 10:35

Περιμένουμε με αγωνία αύριο Δευτέρα, για τη ρύθμιση που θα επιτρέπει τους φετεινούς επιτυχόντες με το 10% να πάρουν μετεγγραφή.
Κάναμε την εγγραφή σε τρίτη πόλη, ήδη νοικιάζουμε δυο σπίτια και πάμε και για τρίτο, αν ο κ. υπουργός συνεχίζει να ερμηνεύει κατ' αυτό το τρόπο το νόμο.
Τα μαθήματα αρχίζουν αύριο Δευτέρα.
Βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση της κρίσης.
Δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα οικονομικά βάρη.
Ζητάμε στην ύστατη ώρα την κατανόηση του υπουργείου.
Κύριε Υπουργέ, ως τρίτεκνος γονέας μας καταλαβαίνετε.

 
Εξάμηνο
28 Σεπ 2014 13:57

Δηλαδή παει το εξάμηνο...

 
ΤΙΓΚΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
29 Σεπ 2014 13:18

αν δεν κάνω λάθος ο κ. Λοβέρδος είχε πει ότι οι διαδικασίες μετεγγραφής θα κινηθούν γρήγορα έτσι ώστε να μη χαθεί εξάμηνο! Έτσι όπως πάει το σύστημα μάλλον θα χαθεί όλο το έτος......

 
dp
29 Σεπ 2014 17:24

Όταν οι υποψήφιοι δήλωναν στο μηχανογραφικό σχολές είχαν υπόψιν τους ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, ειδικά για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους χωρίς περιορισμούς και σπουδάζοντα αδέρφια. Γιατί διαβεβαίωσε την τελευταία μέρα υποβολής του μηχανογραφικού ο υπουργός ότι ο Νόμος ισχύει και δεν μας είπε ότι εκείνος θα τον ερμηνεύσει κατά το δοκούν, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, μιας που όπως επιβεβαιώνετε για μια φορά ακόμα ζούμε στην χώρα του "όπως λάχει'. Για να ξέρουμε αν θα ισχύσει η νομοθεσία, πρέπει να πηγαίνουμε στα μέντιουμ;

 
olga
29 Σεπ 2014 20:27

Σας παρακαλώ πέστε μου, θα δεχτούμε με σταυρωμένα τα χέρια τη απόρριψη των επιτυχόντων του 10% το 2014 απο το δικαίωμα μεταγγραφών? Παρακαλώ όσοι γονείς και φοιτητές βιώνετε αυτή την αδικία ζητήστε τα στοιχεία μου απο esοs να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη.

 
10% μετεγγραφόμενοι
29 Σεπ 2014 21:10

Μπορεί να μας εξηγήσει το υπουργείο, γιατί αποκλείονται από τις μετεγγραφές οι φοιτητές που πέτυχαν φέτος με το 10% ενώ έχουν όλα τα προσόντα που ο νόμος ορίζει;
Υπάρχει κάποια εξήγηση;
Οι φοιτητές αυτοί συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές με το βαθμό τους και κατέλαβαν νέα θέση, δεν ευνοήθηκαν από κανένα νόμο και είναι παντελώς άδικο να υφίστανται δυσμενέστερη μεταχείριση με τους υπόλοιπους που πέτυχαν με το 90%.
Δεν είναι δυνατό μια στενή και αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου να ταλαιπωρεί τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν ανά την Ελλάδα.
Σε περίπτωση που αποκλειστούμε από την υποβολή αίτησης, παρ΄όλο που δεν το επιζητούμε, θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας.
Επί τέλους, δώστε τέλος στα αδιέξοδα και στις αυτοπαγιδεύσεις.

 
olga
29 Σεπ 2014 23:26

Ti να κάνουμε το 10% τελικά? Έχουμε ή όχι δικαίωμα αίτησης μεταγγραφής?Ποιός θα μας πει?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ