Από “κόσκινο” τα 37 νέα πανεπιστημιακά τμήματα που θα λειτουργoύσαν από το 2020- Δείτε τον πίνακα

Την απόφαση θα κληθεί να εφαρμόσει ο “αρχιτέκτονας” των συγχωνεύσεων, “Γαβρόγλου”, που σήμερα είναι πρόεδρος της ΑΔΙΠ, Καθηγητής Παντελής Κυπριανός

07/11/2019

Ενημερώθηκε: 07/11/2019, 20:21

Άκουσε το άρθρο

Απόφαση η οποία θα προβλέπει την αναστολή έναρξης λειτουργίας, μελέτη και αξιολόγηση των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που θα εντάσσονταν στο νέο Μηχανογραφικό και θα  λειτουργούσαν από το 2020,  υπέγραψε σήμερα,   η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πρόκειται για απόφαση την οποία θα κληθεί να εφαρμόσει ο “αρχιτέκτονας” των συγχωνεύσεων,  “Γαβρόγλου”,που σήμερα είναι πρόεδρος της  ΑΔΙΠ, Καθηγητής Παντελής Κυπριανός, βάσει των οποίων προέκυψαν τα   τμήματα που οι σχετικές διατάξεις   ορίζουν να λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαικό έτος 2020-21, με αιτιολογημένες αποφάσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΑ 37 ΤΜΗΜΑΤΑ

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση αναφέρει ότι:

Α. Προχωρά άμεσα στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 37 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Β. Τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός  Βασίλης Διγαλάκης, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη. Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

• χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,

• χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,

• χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,

• χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,

• ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,

υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναστέλλουμε τη λειτουργία των 37 αυτών νέων τμημάτων με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω. Δεν είναι απλώς θέμα χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της πολιτείας, αλλά πρωτίστως ευθύνη και χρέος απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια και σε πτυχία με αντίκρισμα. Και παράλληλα μια ευκαιρία για να βελτιστοποιήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.   

Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε εντατικά και θα καταθέσουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση. Σκοπεύουμε να την ενδυναμώσουμε και να την καταστήσουμε βασικό εταίρο διαμόρφωσης πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, αποκεντρώνοντας παράλληλα μια σειρά από εξουσίες με τη μεταφορά τους εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν. Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από τη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής, στη βάση ευρύτερων συναινέσεων και με διάρκεια που υπερβαίνει τη θητεία μιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενδυνάμωση των θεσμών και τη συνεπή τήρηση διαδικασιών.

Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε παθογένειες ετών με τόλμη, βάζοντας τέλος σε πρακτικές που στερούν από τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας την Παιδεία που τους αξίζει. Και στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ακούγοντας τις προτάσεις όλων για το βέλτιστο τρόπο διαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας».

Σχόλια (32)

ΑΕΙ στην Ελλάδα
|

Οι νέοι φοιτητές, μετά το 2020, δεν πρέπει να υποστούν τις επιπτώσεις της προχειρότητας στη διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: χάθηκε μοναδική ευκαιρία την περίοδο 1980-2010 να φτιάξουμε αξιοπρεπή πανεπιστήμια.

Με σοβαρότητα πρέπει να επανεξεταστούν ΟΛΑ τα τμήματα, όλων των ΑΕΙ, χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις και "ειδικές" περιπτώσεις.

Υπάρχουν πάρα πολλά τμήματα ΑΕΙ που δεν μπορούν να στηριχθούν γιατί δεν είναι ελκυστικά για φοίτηση και έρευνα, έτσι θα είναι μονίμως γ' κατηγορίας, όσα χρήματα και αν επενδυθούν σε αυτά.

@Κρήτη ένα πανεπιστήμιο μόνο
|

Κρήτη ένα πανεπιστήμιο μόνο, ναι. Στο Ηράκλειο και τέλος.

@@Κώστας
|

Αυτό που συνέβη με την ΣΤΕΦ Χαλκίδας εγινε και με την ΣΤΕΦ Κοζάνης.
Καταργήθηκαν όλα τα τμήματα Μηχανολόγων,Ηλεκτρολόγων και μηχανικών Περιβάλλοντος αναίμακτα χωρίς να καταλάβει κανείς πως και πότε.
Άτυπο όμως που δεν καταλαβαίνω είναι πως οι φοιτητές και της Κοζάνης και της Χαλκίδας δεν έχουν βγει στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.
Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο φαινόμενο αυτή αδράνεια τους!!!

Δημόσια πολιτική για Εκπαίδευση
|

Χρειάζεται σύγχρονο σχέδιο, φτάσαμε να λειτουργούν 22 ΑΕΙ με 420 διάσπαρτα τμήματα, κάτι που δεν υπήρχε ΠΟΥΘΕΝΑ ως σχεδιασμός. Το θέμα δεν είναι ποιο τμήμα "πρόλαβε" να ιδρυθεί πριν το 2018 ή το 2013.

Αν το Υπουργείο δεν αναλάβει πρωτοβουλίες, μαζί με τα μέλη ΔΕΠ φυσικά, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και δυσαναπλήρωτοι πόροι.

Δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν ή τζάμπα
|

Το τζάμπα σε όλα πληρώνεται από την φορολογία μας.Δεν φυτρώνουν τα λεφτά από την γη,όπως οι πατάτες, και ούτε ανθίζουν στα δέντρα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015.Το τζάμπα το πληρώνουμε όλοι.Άρα τζάμπα παιδεία,τζάμπα μεταφορές,τζάμπα σχολές φαντάσματα και γενικά στην αριστερή ιδεοληψία το τζάμπα όλα ,δεν είναι καθόλου τζάμπα αφού το πληρώνουν τα κορόιδα οι φορολογούμενοι.

@ Άκης
|

Όχι φιλε μου. Δεν την ξέχασε. Εδώ και μερικούς μήνες έχει υπογράψει προηγούμενη απόφαση που προβλέπει την ακύρωσή της

@Κώστας
|

Αγαπητέ μου μια παλιά παροιμία λέει ΄αν δεν εχεις νυχια να ξυστεις μην περιμενεις να σε ξυσουν οι αλλοι΄ και αναφέρομαι στους αποφοιτους μηχανικους των ΤΕΙ, αλλα και στους φοιτητες των ΤΕΙ και συγκεκριμενα σε αυτους που πισω απο το καλυμμα της συγχώνευσης καταργηθηκαν και δεν υφιστανται πλεον όπως πχ το πρωην ΤΕΙ Χαλκιδας (Μηχανολογοι, Ηλεκτρολογοι, Αυτοματιστέςκλπ) οι οποιοι σήμερα αν και ¨"συγχωνευμενοι" απο το ΕΚΠΑ δεν υπαρχουν πλεον σε μηχανογραφικο, δεν αναβαθμιστηκαν και το χειροτερο, Νοέμβρη μήνα δεν κάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εργαστηριων γιατι δεν υπαρχουν καθηγητες !!με κινδυνο να χασουν εξαμηνο. Ειπωθηκε πουθενα σαν ειδηση αυτο?? Οταν οι ιδιοι οι φοιτητες δεν αντιδρούν αλλα και οι αποφοιτοι μέσω του Συλλόγου δεν ακουγονται πουθενα, περιμενεις την Κεραμεως να ενδιαφερθει? Λυπαμαι δεν θα γινει ΠΟΤΕ!!

Κώστας
|

Δεν έχετε καταλάβει ότι η Κεραμέως θα αγγίξει ότι μπορεί να αγγίξει για να μην σπάσουν αυγά ; Βλέπετε να κάνει κάτι για την ΑΣΠΑΙΤΕ ; να κάνει κάτι για τους χιλιάδες αποφοίτους από τμήματα Μηχανικών ΤΕΙ ; να κάνει κάτι για Πανεπιστημιακά τμήματα με 8- 10 μέλη ΔΕΠ ; να κάνει κάτι για τμήματα που δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ κοινωνικό αντίκρυσμα και επαφή με την αγορά ;
Αυτό για την αναστολή των 37 τμημάτων ήταν το εύκολο και αναμενόμενο, προς τι τόσος ντόρος...

Κρήτη ένα πανεπιστήμιο μόνο
|

Πολυεχνική σχολή στα Χανιά
Θεωριτικές σπουδες στο Ρέθυμνο
Τα υπόλοιπα στο Ηρακλειο

Άλλωστε αυτή είναι η κατανομή σήμερα ούτως ή άλλως!

Νομική Πατρών
|

Ας ιδρύσουν μια τέταρτη Νομική κι ας κλείσουν μερικά τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που όλοι σχεδόν παίρνουν μετεγγραφή, υπάρχουν μόνο για να μετακινούνται οι φοιτητές στο κέντρο.

nikos
|

καλά έκανε!
Δεν αντέχει άλλο η οικονομία της χώρας. Και να γίνονταν και κάτι παραγωγικό!!!
Μπράβο

Το βέλος του χρόνου
|

Δεν πειράζει. Οι Έλληνες έχουν χρήματα. Θα στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Υπάρχει πολύ λίπος ακόμα. Άλλωστε στην κανονικότητα, αξία έχει μόνο ότι πληρώνεις και ειδικά ότι πληρώνεις με δανεικά, για να κινούνται και οι τράπεζες. Η δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήκει στο πρίσμα του αντισυμβατικού, αντινεοφιλελεύθερου και ξεπερασμένου.

@Έλεος πια με τις σπατάλες...
|

Εσείς τι προτείνετε?
Ποιές και πόσες σχολές να έχει η χώρα?
Εσείς τι έχετε σπουδάσει?

Παλιός
|

Νομίζω ότι στην Ελλάδα χρειάζονται περίπου 10 Πανεπιστήμια.
Βασικά αυτά που έχουν Ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, και επίσης αυτά που πρέπει να υπάρχουν( duth, αιγαίο).
Επίσης υποχρεωτικά αυτά που προέρχονται από χορηγίες(ΕΜΠ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ).
Χρειάζονται όμως αρκετά ΤΕΙ που να προσφέρουν και 2ετή προγράμματα (τύπου HND οπως στο ΗΒ) στις τέχνες και τις επιστήμες.
Επομένως η αναστολή λειτουργίας των 37-38 τμημάτων είναι φυσικό επακόλουθο διότι καλύπτονται από ήδη λειτουργούντα τμήματα.

Κόσκινο
|

Ενώ τα υπόλοιπα 450 τμήματα που είχατε κάνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λειτουργούν σαν rolex....
Όλα από κόσκινο τώρα. Αλλιώς, όλοι το ίδιοι είστε.

Δημήτρης
|

Μάλλον θα πρέπει να βάλουν "χέρι" και σε όλα αυτά τα τμήματα που δημιουργήθηκαν σε μία νύχτα από τα τμήματα ΤΕΙ που καταργήθηκαν.
Με τι υποδομές και μέλη ΔΕΠ με συναφή γνωστικά αντικείμενα λειτουργούν τα τμήματα αυτά;

Νέα ανεξάρτητη αρχή???
|

Πέραν από την κατάργηση των 38 τμημάτων, εδώ φαίνεται ότι κρύβεται άλλη μια βόμβα την οποία δε βλέπω να σχολιάζει κανείς. Τι εννοεί η κ. Κεραμέως όταν λέει "Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε εντατικά και θα καταθέσουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση." Ποιά είναι αυτή η νέα ανεξαρτήτη αρχή? με την ΑΔΙΠ τι θα γίνει? Μήπως έχει διαφορετικές απόψεις από το υπουργείο και θα γίνει προσπάθεια ώστε να γίνει πιο "ανεξάρτητη"?

Πανεπιστήμια
|

Ωραία βρε Κεραμέως. Πράξε εσύ νέες συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και τμήματα με ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά για τα επόμενα χρόνια. Απλά εγώ αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι 16 δημόσια πανεπιστήμια, αρκούν. Ιδρύστε και ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα να δούμε πως θα πάει.

Αρθούρος
|

Ευτυχώς,που η θυσία της Νομικής Πατρών,δεν πήγε χαμένη.Θα κρύψουν την κατάργηση της Νομικής Πατρών,πίσω από τη μη λειτουργία αυτών των 37 τμημάτων,το οποίο είχα έγκαιρα προβλέψει πριν από 3 μήνες στο εσοσ. Φαίνεται ότι συζητούσαν επί εβδομάδες ότι, όπως είχαν σχολιάσει και αχαϊκοί φορείς,μόνο τη Νομική της Πάτρας,κατάργησαν ,ενώ τα άλλα τμήματα του νομοσχεδίου Γαβρόγλου,τα είχαν αφήσει απείραχτα,χωρίς δικαιολογία. Τώρα,αισθανόμενοι τύψεις γι'αυτό και βλέποντας ότι τα επιχειρήματά τους γιά τη Νομική,δεν έπεισαν ούτε τους Νεοδημοκράτες κι αφού πέρασε η μπόρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από τους φοιτητές,βγήκαν με το χειρουργικό μαχαίρι και σάρωσαν τα πάντα.Ίσχυσε η αρνητική δικαιοσύνη εξισωτικά.Κάτι είναι κι αυτό.
Θα πάρουν και πόντους δίκαιης αντιμετώπισης όλων,όπως είχαν εξαγγείλει, γιατί αυτή η δεύτερη παρτίδα τμημάτων,δεν είχαν ιδρυθεί με πραγματικούς όρους και πιό πολύ στηρίζονταν στη βάση τοπικών ισορροπιών και παραχωρήσεων.Να δω τώρα,πώς θ'αντιδράσουν στη Θεσσαλία,που εκεί υπήρχε το πιό μεγάλο πρόβλημα,μιας και οι φορείς,περίμεναν να τους κάνει κι άλλα τμήματα ο Γαβρόγλου.

@Έλεος πια με τις σπατάλες...
|

Στην Δανία υπήρχε ένα από τα καλύτερα μεταπτυχιακά στον κόσμο. Και έκλεισε. Η αιτία; "Δεν μπορούμε να εκπαιδεύουμε εμείς ειδικούς που μετά πηγαίνουν και εργάζονται σε άλλες χώρες".

ΔΕΠ2
|

ΔΕΠ, κι εγώ ήμουν εκεί και δεν σε είδα

Όχι μόνο αυτά από κόσκινο
|

Να περάσουν από κόσκινο και τα υπόλοιπα, κι ας ξεκινήσουν από αυτά που λειτούργησαν φέτος όπως επίσης και από αυτά που μετονομάστηκαν ΑΕΙ από ΤΕΙ. Τα περισσότερα δεν έχουν ούτε 5 μέλη ΔΕΠ - κι αυτό είναι καλή περίπτωση - και με το ζόρι έβγαλαν πρόγραμμα σπουδών για το τρέχον κια.μόνο εξάμηνο.

Γιαννης
|

Μπραβο στην ηγεσια του Υπουργείου. Ελπιτελους λιγο συνεση μετα τα μεγαλεπηβολα και ανερμάτιστα της περιοδου Γαβρόγλου

Πε19
|

Καλός μπάτσος-κακός μπάτσος
Ο κ. Γαβρόγλου έκανε το εξής καταπληκτικό από 37 τα ΑΕΙ τα έκανε 24 ενώ τα τμήματα από 450 τα έκανε 424 και θα γίνονταν 460. Με μειωμένο τον αριθμό των ΑΕΙ και να είναι μέσα ο κάθε πικραμένος φοιτητής που έχει γράψει 3 (με δύσκολα θέματα) η κ. Κεραμέως θα "εξορθολογίσει" το σύστημα συγχωνεύοντας επιπλέον τα τμήματα. και μειώνοντας τον αριθμό τους σε κάτω από 400 ή και 350. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ !!!!!!!

Πολυτεχνείο Κρήτης
|

Πότε θα ενωθεί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης; Να ξεκινήσουν συνενώσεις στις σχολές που ήδη λειτουργούν, αυτό είναι το αυτονόητο.

Χαιρετισματα τωρα
|

Στην Καρδιτσα τους πηραν το καλυτερο κ πολυπληθεστερο τμημα κ το πηγαν Τρικαλα με την υποσχεση ενος νεου απ' αυτα τα 37. Βεβαια οποιος παρακολουθουσε ηξερε πως αν ηταν να ιδρυθουν αυτα τα τμηματα θα γινοταν αμεσα κ οχι με μελλοντικες υποσχετικες. Ουδεν μονιμοτερον του προσωρινου.

γλουπ!!
|

Μήπως σε επόμενη φάση, αλλάξει και ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ για να εναρμονιστεί με τις επιταγές της κυβέρνησης;

3ετης φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Η σχολη μας λερωνει? Δεν την ακουμπατε και εσεις? Ελπιζα απο τα πρωτα πραγματα που θα κανατε σαν νεα κυβερνηση στην παιδεια θα ηταν η δικαιη λυση εξελιξη σε πανεπιστημιο η ΑΣΠΑΙΤΕ.

Έλεος πια με τις σπατάλες...
|

Κάποτε πρέπει να σταματήσει η αφαίμαξη του Ελληνα. Όχι άλλες σχολές ανέργων, αλλά ούτε και αποφοίτων που θα φύγουν στο εξωτερικό με την πρώτη ευκαιρία.

ΔΕΠ
|

επειδη ημουν εκει σας λεω πως ακριβως οπως το λεει ο κ.Διγαλακης εγινε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ