Ν. Κεραμέως: Νέους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών εφόσον ο Ελληνικός λαός τιμήσει εκ νέου την Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη

Με εντολή άνωθεν "πάγωσε" στο υπουργείο Παιδείας κάθε διαδικασία κατάρτισης του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών

13/11/2022

Ενημερώθηκε: 15/03/2023, 12:33

Άκουσε το άρθρο

"Η πρόθεσή μας είναι, και εφόσον ο Ελληνικός λαός τιμήσει εκ νέου  την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  με την  ψήφο του, αυτή  η προσπάθεια ((μονίμων διορισμών εκπαιδευτικών) να συνεχιστεί με στόχο τον οι αναπληρωτές  να αναπληρώνουν μόνο περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης , (εγκυμοσύνης, ιατρικού προβλήματος".

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, ενώ σημείωσε ότι "ήδη με τους 25.000 διορισμούς έχει επέλθει μια πιο υγιής ισορροπία  των μόνιμων και αναπληρωτών.

Το νέο σύστημα διορισμών

Με εντολή άνωθεν "πάγωσε" στο υπουργείο Παιδείας κάθε διαδικασία κατάρτισης του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών.

Τι είχε αποκαλύψει το esos

Το esos πρώτο είχε αποκαλύψει και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε με δημόσιες δηλώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτση ότι το   νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών  το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο, έχει ως "κορμό" τις εξετάσεις ΑΣΕΠ".

Ειδικότερα το  Προσχέδιο το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έστειλε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για παρατηρήσεις,  περιλαμβάνει τέσσερις   άξονες :

Α. Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Β. Συνυπολογισμός με αντίστοιχη μοριοδότηση

  •                     προϋπηρεσίας,
  •                     παιδαγωγικής κατάρτισης
  •                     επιστημονικής κατάρτισης
  •                     κοινωνικά κριτήρια

Γ. Κατάρτιση πίνακα   μόνο για τους εκπαιδευτικούς που "πιάνουν" τη βάση.

Δ. Θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν πιάνουν τη βάση, ανεξάρτητα πόσα μόρια συγκεντρώνουν από  άλλα κριτήρια.

Σχόλια (69)

Δήμος
|

Κμ πραγματική αύξηση μετά 15χρονια κ με πληθωρισμο στα ύψη θα δοθεί;

Μαρκος
|

Είναι πολλά τα λεφτά των μετα πτυχιακών κ των εν γένει χαρτιών..

ΔΕΠ
|

Πέφτω απ'τα σύννεφα....πάλι ο ίδιος λαϊκισμός. Τάξιμο αυξήσεων και διορισμών. Να γελάς και να αηδιάζεις είναι αυτές οι τακτικές. Αντισυνταγματικά μισθολόγια ΔΕΠ; Κουβέντα. Αποδοχές καθηγητών και δασκάλων κα΄τω του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα; Κουβέντα.
Λυπάμαι, σε μερικούς τομείς η κυβέρνηση τα κατάφερε πολύ καλά, αλλά στην Παιδεία φαίνεται να άφησαν τη διαχείριση σε ανθρώπους που δεν έχουν κατάρτιση.

Προοπτικές νέων πτυχιούχων
|

Αν θυμάστε τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998 μάλλον είναι αδύνατον να κατανοήσετε το μέγεθος της αδικίας προς όσους *γεννήθηκαν* εκείνη τη δεκαετία.

Είναι αντισυνταγματικό όλοι οι πολίτες κάτω των 40 ετών να αντιμετωπίζονται σαν δεύτερης κατηγορίας μέτοικοι: στην ίδια την πατρίδα τους θεωρούνται κατάλληλοι μόνο για εποχιακοί υπάλληλοι ή εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης (τον μόνο τομέα που αναπτύσσεται σταθερά όλα τα χρόνια της κρίσης);

Ποιες οι προτεραιότητες των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια;

Τα μεταπτυχιακά εξάμηνα σε Yale και Columbia θα μειώσουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης του πιο δυναμικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας;

Ψέμματα Κεραμέως
|

Ώστε πάγωσε η αλλαγή συστήματος διορισμών ε;΄ Δεν τόλμησες κ. Κεραμέως... Αντιθέτως συνέχισες την αναξιοκρατία του Γαβρόγλου και θα το πληρώσεις στις εκλογές. Δεν μπορείς ανέξοδα να υπόσχεσαι σε χιλιάδες πτυχιούχος ένα νέο σύστημα και μέσα σε 4 χρόνια να μην κάνεις τίποτε για αυτό.

Τραγική αντιμετώπιση νέων καθηγητών
|

Όλοι βλέπουμε τη βιομηχανία πιστοποιητικών, επιμορφώσεων, σεμιναρίων και ΠΜΣ (έως διδακτορικών) που έχει στηθεί γυρω από τον Δημόσιο Τομέα.

Η Ελλάδα παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ τον διορισμό νέων πτυχιούχων στα Δημόσια Σχολεία.

Προσοντολόγιο και προϋπηρεσία: Λόγω του πλήθους των αναπληρωτών (φέτος ξεπέρασαν τις 40000 οι έκτακτες προσλήψεις), ευνοείται σκανδαλωδώς η προϋπηρεσία - είναι δυνατόν να μην αρκεί μια τριετία ή μια πενταετία για έναν καθηγητή Β'θμιας;

Και 1 μεταπτυχιακό αρκεί, δεν μπορεί να εκπονούνται διδακτορικά ή σεμινάρια ή Erasmus στο όνομα της συλλογής μορίων (περίπτωση στρέβλωσης κι αυτή - overqualification).

Σε όλες τις χώρες, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, υπάρχουν entry level positions. Η Ελλάδα χρειάζεται ΝΕΟΥΣ ανθρώπους στα σχολεία, είναι κοινωνικό ζήτημα πλέον.

Σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο
|

Υποσχέσεις για διορισμούς *μόνο* μεσω διαδικασιών ΑΣΕΠ γίνονται από το 1994 - πόσες δεκαετίες χρειάζεται για να υλοποιηθεί ένα σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο;

ΑΣΕΠ μεν αλλά...
|

@Επετηρίδα αναπληρωτών και προσοντολόγιο διορισμών
Με τα βασικά συμφωνώ. Έχω όμως και μερικές καλοπροαίρετες επισημάνσεις.

- Ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, ναι μεν "καθιερώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '90".... αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.... ούτε πλήρως(δηλ. για όλες τις θέσεις του Δημοσίου), ούτε μόνος του(δηλ. ως ο μοναδικός τρόπος διορισμού), ούτε φυσικά αδιαλείπτως. Χιλιάδες διορισμοί έγιναν από τότε (δικαίως ή αδίκως) και χωρίς διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ επίσης.... έχει κόστος για το κράτος(προϋπολογισμό-φορολογία).

- Μεταπτυχιακοί τίτλοι αμφιβόλου ποιότητας (δυστυχώς) δεν υπάρχουν. Στο Δημόσιο, κανείς δεν κρίνει (και πάλι δυστυχώς) την ποιότητα των τίτλων. Οποιοσδήποτε τίτλος από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του κόσμου, παίρνει ακριβώς τα ίδια μόρια, με τον ίδιο τίτλο από το Χάρβαρντ ή τη Σορβόννη.

- Το θέμα της συνάφειας των μεταπτυχιακών, "χωράει" πολύ συζήτηση και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του, προς αποφυγή στρεβλώσεων και αδικιών. Ποιός και πώς θα αποφασίζει από τα 1000δες μεταπτυχιακά-διδακτορικά ανά τον κόσμο, ποια θα έχουν συνάφεια και ποια όχι "με τα καθήκοντα και την εργασία των καθηγητών και των δασκάλων στα Δημόσια Σχολεία"? Δεν το θεωρώ απλή και εύκολη υπόθεση. Επίσης σε αυτή την περίπτωση, από την επόμενη κιόλας χρονιά, κανένα Πανεπιστήμιο δεν θα θέλει - δεν θα δίνει πια, ένα μεταπτυχιακό που δεν θα είναι συναφές.... και άρα ΟΛΑ τα μεταπτυχιακά, θα "γίνουν" πλέον συναφή....

- Η προϋπηρεσία είναι ένα ατού-προσόν στο βιογραφικό, για οποιαδήποτε εργασία ανά τον κόσμο. Μην το μηδενίζουμε. Και σπίτι αν χτίσω και στα δικαστήρια αν πάω και στο χειρουργείο εάν μπω, θα προτιμούσα έναν έμπειρο επαγγελματία σε σχέση με κάποιον που πήρε το πτυχίο του εχθές. Άλλωστε (νομίζω ότι) κανείς δεν διορίζεται ΜΟΝΟ με την προϋπηρεσία(δεν αρκεί).

ΥΓ. Επιτυχών (και διορισμένος) με τον πρώτο γραπτό ΑΣΕΠ του 1998.

Προσλήψεις για τα Σχολεία
|

Πόσους εκπαιδευτικούς και ποιας ηλικίας χρειάζονται τα Δημόσια Σχολεία το 2030;

Το ΑΣΕΠ δεν είναι διαγωνισμός "επιστημονοσύνης", ούτε είναι φυσικά αναγκαία η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής για τη διδασκαλία στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Απλώς πρέπει να τεθεί ποσόστωση στα κριτήρια προσλήψεων (80% με ΑΣΕΠ), ώστε να προσληφθούν κατά προτεραιότητα νέοι εκπαιδευτικοί και να αντιστραφεί η γήρανση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η χρειάζεται νέους δασκάλους και καθηγητές προκειμένου να μεταρρυθμιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα - με ανακύκλωση προσώπων είναι αδύνατη η ουσιαστική βελτίωση.

GIANNI
|

Λίγες είναι οι μέρες της , άντε οι μήνες της.
Έρχονται εκλογές

ΙΩΑΝΝΑ
|

Ναι θα δίνουμε εξετάσεις κάθε φορά για να αποδείξουμε τα αυτονόητα!!Πόσες φορές πια;;;Πρώτα να τακτοποιήσεις τους επιτυχόντες των προηγούμενων διαγωνισμών!! Εσύ πόσες έδωσες για να μπεις στη θέση που είσαι ;;;

Kitsos
|

Απροκάλυπτα προεκλογική δήλωση... Όπως παλιά...

Επετηρίδα αναπληρωτών και προσοντολόγιο διορισμών
|

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ καθιερώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '90, πριν από τριάντα χρόνια — είναι συνεπώς προκλητικό ορισμένοι να επιμένουν ακόμα και σήμερα σε άλλου τύπου συστήματα.

Για ποιο λόγο μοριοδοτούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι αμφιβόλου ποιότητας που επιπλέον είναι παντελώς άσχετοι με τα καθήκοντα και την εργασία των καθηγητών και των δασκάλων στα Δημόσια Σχολεία;

Με ποια αξιοκρατική λογική όσοι έχουν μεγάλη προϋπηρεσία κρίνονται ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ καταλληλότεροι από ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους νέους αποφοίτους Πανεπιστημίων (βλ. αποφάσεις για κλειστούς πίνακες αναπληρωτών και απόδοση συνολικά 120 μορίων, ένα για κάθε μήνα διδακτικής προϋπηρεσίας);

Επιτέλους, οφείλουν όλοι, και πρώτα το Υπουργείο, να αναγνωρίσουν πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει — κάποια στιγμή πρέπει να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και να θεσμοθετήσουμε νέες διαδικασίες επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού αντί να περιμένουμε να «κληθεί η σειρά μας».

χμμ...
|

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!! τι ειπε το ατομο...!

Ελένη
|

Για ποιους διορισμούς μιλάτε ότι κάνατε και θα κάνετε; Εδώ κρατάτε παράνομα σε ομηρία τους 4.500 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που διορίστηκαν το 2020 και έχει λήξει η δοκιμαστική περίοδος. Γιατί δεν τους μονιμοποιειτε; Άνθρωποι που έκαναν αναπληρωτές ακόμα και 18 έτη τους εμπαιζετε χάρην πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ντροπή σας στις εκλογές θα έχει μεγάλο μαύρισμα!!!

Dora
|

Αποκλείεται... το ίδιο λάθος δυο φορές.... θα σε στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ο λαός και ο εκπαιδευτικός κόσμος.... αρκετά δεινά μας έχεις προκαλέσει... θέλεις και άλλο για να μας αφανίσεις; Όχι, ποτέ.... ποτέ....

Ντροπή
|

΄Ντροπή και αίσχος. Παραιτήσου και φύγε από τη χώρα. Δεν έχουν ξανακουστεί τέτοιες αθλιότητες!!!!!!!

σωστά
|

θα διοριστούν μόνον όσοι ψηφίσουν το κόμμα μας και γίνουν μέλη του, χαχαχα

Νομικός
|

Η δήλωσή της μας εκβιάζει;

Θάνος
|

Η χειρότερη υπουργός Παιδείας της μεταπολίτευσης. Στις εκλογές δεν θα βρεις ούτε την ψήφο σου στην εκλογική σου περιφέρεια. Έκανες εχθρούς τους μάχιμους εκπαιδευτικούς αντί να τους έχεις σύμμαχους.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;;;
|

Είναι άραγε δυνατόν να συμβαίνει σε σε άλλη χώρα στον πλανήτη αυτά τα αίσχη που συμβαίνουν στη χώρα μας; Ας μου απαντήσει κάποιος γιατί δεν το χωράει ο νους μου.
Πως είναι δυνατόν να γίνεται διάκριση μεταξύ των δύο παιδιών μου στην μοριοδότηση μου αναφορικά με τα κοινωνικά κριτήρια για το διορισμό μου ως εκπαιδευτικός με αυτόν τον άθλιο νόμο του κ. Γαβρόγλου. Έχω δύο παιδιά το ένα από τον πρώτο μου γάμο στο οποίο τέκνο μου έχω τη γονική μέριμνα ενώ την επιμέλεια του την έχει η γονέας μητέρα του (πρώην σύζυγός μου) και το δεύτερο παιδί μου έχω τη γονική μέριμνα μαζί με τη σύζυγό μου.
Η μοριοδότηση που παίρνω είναι για το ένα παιδί μου ενώ για το άλλο παιδί μου προφανώς ο άθλιος νόμος Γαβρόγλου κρίνει ότι δεν πρέπει να πάρω τα μόρια και προς όφελος ποιου άραγε; Του παιδιού μου, της πρώην συζύγου μου η οποία δεν είναι εκπαιδευτικός ή μήπως προς κάποιου άλλου εκπαιδευτικού; Παρακαλώ να γίνει διόρθωση στο νόμο της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών στα κοινωνικά κριτήρια των γονέων τους ώστε τα παιδιά μας να είναι και τυπικά παιδιά μας όπως έτσι η κοινή λογική και οι νόμοι πρέπει να τα αντιμετωπίζουν. Στο μυαλό του κ. Γαβρόγλου μάλλον τα παιδία μας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο από την Πολιτεία. Άλλωστε ο μεταγενέστερος Νόμος 4800/2021 για το νέο οικογενειακό δίκαιο έχει εφαρμογή από την 16-9-2021 . Κυρία Υπουργέ κάντε κάτι γι αυτό.

Alexandros
|

Ψηλά τα παραθύρια σου
και μακριά κοιτούνε
κι όταν με δούνε κι έρχουμαι,
δίχως αέρα κλειούνε

Ψηλά τη χτίζεις τη φωλιά
και θα λυγίσει ο κλώνος
και θα σου φύγει το πουλί
και θα σου μείνει ο πόνος

Βασιλικό στη γλάστρα σου,
φυτεύεις και ποτίζεις
Εγώ δε θα περάσω πια,
γιατί με βασανίζεις

Μάχιμος εκπαιδευτικός
|

ΦΥΓΕΤΕ !!!

Κάθε χρόνο
|

παίρνουν σύνταξη από 3000-7000 από κάθε κλάδο (πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια). Άρα οι διορισμοί δεν έπρεπε να είναι αυτόματοι για αναπλήρωση σε ένα σωστό κράτος και όχι εργαλείο αλίευσις ψήφων των φουκαράδων αδιόριστων πτυχιούχων.....;;; (πάμε να κάνουμε τον ψηφίζω για κόμμα εξουσίας το "κανένα" τον δημοσκοπήσεων να έρθει σε εμάς, ε κα Υπουργέ;;)

Οι
|

υπόλοιποι εκπαιδευτικοί;
Είδαμε διορισμούς, είδαμε κουπόνια εξοπλισμού, ίσως φαγητού, διορισμού εκτός έδρας, βενζίνης κλπ
Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί τί να περιμένουν από εσάς; Νέα καθήκοντα κάθε χρόνο, αξιολόγηση αλλά με το μισθό καθηλωμένο στο 2008΄;

Ο κατώτατος μισθός εργάτη στη Γερμανία είναι 1625 ευρώ, διπλός σχεδόν από το μισθό ενός διοριζόμενου εκπαιδευτικού!!! Πότε θα δώσετε μισθούς κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης; η θα πάμε με κουπόνια μέχρι να πεθάνουμε;

Ministry
|

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις κρίσεις που επικαλείστε.
Τιμήστε μας με την ψήφο σας και θα τις κάνουμε μετά.

ΝΙΚΟΣ
|

Εκβιασμούς δε δεχόμαστε! Αν είναι να ξαναβγείτε κυβέρνηση, καλύτερα να μη διοριστούμε... Αίσχος...,

Γιώργος
|

Όταν μια υπουργός και μάλιστα της Παιδείας, βάζει ως προϋπόθεση για τον διορισμό εκπαιδευτικών, που τους έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα, την ψήφο στο κόμμα της, τότε καταλαβαίνει ο καθένας τι εστί Νίκη Κεραμέως. Τα λόγια περιττεύουν...!

Πιτσιφλής
|

Την Παρασκευή θα σας ψηφίσουμε!...
Όλα στην ώρα τους!

Άννα Αθήνα
|

Ζητάς ψήφο όταν μας έχεις καθηλώσει 6 χρόνια στην ίδια θέση και θέλουμε να φύγουμε και δεν μπορούμε;,;;;;; Που είναι οι περιβόητες κρισεις;;;Που είναι τα διευρυμενα;;;Που είναι η αξιολόγηση;;; Ο
εκπαιδευτικός κόσμος βλέπει την κατάντια. Ψήφο μηδενική απ όλους τους εκπ/κους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ