Ν. Κεραμέως: Τι σημαίνει ελεύθερη επιλογή σχολείου φοίτησης των μαθητών από τους γονείς

"Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη υπάρχει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι γονείς επιλέγουν τα διάφορα σχολεία, βλέπουν την αξιολόγηση που γίνεται συνολικά, βλέπουν το πως πορεύεται ένα σχολείο"

04/05/2023

Ενημερώθηκε: 05/05/2023, 18:57

Άκουσε το άρθρο

"Είναι ένας τρόπος να γίνονται όλα τα σχολεία καλύτερα" η ελεύθερη επιλογή από τους γονείς του σχολείου στο οποίο θα φοιτήσουν τα παιδιά τους δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως σε εκπομπή στον Real.

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει ελεύθερη επιλογή σχολείου φοίτησης από τους γονείς που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ;

Ν. Κεραμέως: Κοιτάξτε σε πολλές χώρες στην Ευρώπη υπάρχει ένα σύστημα  βάσει  του οποίου οι γονείς επιλέγουν  τα διάφορα σχολεία, βλέπουν την αξιολόγηση που γίνεται συνολικά, βλέπουν  το πως πορεύεται ένα σχολείο και μπορούν να κάνουν την επιλογή τους στο Α ή Β Σχολείο.
Σήμερα πως επιλέγεται το  σχολείο που  θα πάει κανείς; Επιλέγεται με βάση το δρόμο που μένει. Περί αυτού πρόκειται.

Δημοσιογράφος: Εάν ένα σχολείο έχει καλή φήμη και θέλουν όλοι οι γονείς να πάνε εκεί τα παιδιά τους, γατί το διπλανό σχολείο δεν έχει τόσο καλή φήμη;

Ν. Κεραμέως:Υπάρχουν φυσικά όροι   και φυσικά αυτός είναι ένας τρόπος να γίνονται όλα τα σχολεία καλύτερα. Θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σχετικά με  αυτό, συγκεκριμένοι όροι , συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (70)

Δαλιάνης
|

(εν συνεχεία του προηγούμενου) Κάνε μας ηλίθιους , να γνωρίσουμε τα πράγμα άλλα τα συναισθήματα μας που είναι τα από τα λίγα πράγματα που είμαστε υπεύθυνοι να μη ξέρουμε ότι καν υπάρχουν ...

Δαλιάνης
|

Αγγλικά στο νηπιαγωγείο! στην Ελλάδα τόσο πλούσιο έθνος λόγω της γλώσσας , πας και βάζεις αγγλικά. Υπάρχουν τόσα συναισθήματα που μπορεί να μάθει να ονομάζει κανείς και δεν υπάρχουν σε άλλες γλώσσες και πας και βάζεις αγγλικά για να αρέσεις στους τουρίστες. Κάνε πιο φτωχούς τους Έλληνες, that's ok , I got love
αμερι κανάκια

Είναι αντιγραφή
|

..του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος. Εξαιρετικά πιεστικό σύστημα και κακοπληρωμένοι οι εκπαιδευτικοί.
Γι'αυτό διεκδίκησαν πρόσφατα οι Βρετανοί εκπαιδευτικοί μισθολογικές αυξήσεις κάνοντας πολλές και μαζικές απεργίες -ευτυχώς τα κατάφεραν-.

Διευκρινίσεις
|

Δεν υπάρχει στη Φινλανδία σκληρή αξιολόγηση, γίνεται μόνο αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικών.
Ούτε παίρνουν τους ελληνικούς μισθούς πείνας.
Και έχουν πολλά θετικά οι εκεί εκπαιδευτικοί..
Η υπουργός είχε πει ότι δεν υπάρχει "τιμωρητική" αξιολόγηση, αυτό έχει αλλάξει τώρα;;;
Και όλο το υπόλοιπο αφήγημα!
Οι Ισπανοί και οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί αμοίβονται αδρά και δεν έχουν αξιολόγηση! Ποιούς .. χαλάει αυτό;

Ευτυχώς που κάποιοι γνωρίζουν
|

@@Γνωρίζετε 08 Μάιος 2023 20:52
Οπότε εάν πχ έρθουν οι Φινλανδοί καθηγητές στα Ελληνικά σχολεία..... ή εάν πχ γίνουμε εμείς τόσο καλοί όσο οι Φινλανδοί (επειδή θα αξιολογηθούμε???).... τότε θα γίνει η χώρα μας Φινλανδία στην εκπαίδευση ε?
Ε ότι το Ελληνικό σχολείο θα γίνει Φινλανδικό με την "αξιολόγηση Κεραμέως".... ούτε στα πιο τρελά Φινλανδικά μου όνειρα δεν θα το έβλεπα (κάτι τάρανδους και κάτι Αϊ Βασίλισσες βλέπω μόνο.... στην καλύτερη περίπτωση).

εκπαιδευτικός
|

Η κα Υπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει ακριβώς τι εννοεί με ελεύθερη επιλογή σχολείου, ποια τα κριτήρια, με ποια χρηματοδότηση;
Γιατί για αρκετούς γονείς "καλό σχολείο", είναι το μη συμπεριληπτικό σχολείο . Εκλογικευει το ρατσισμό.
Αν υπονοει το αγγλοσαξονικό μοντέλο, είναι εκτός λογικής.
Αντι για Δανία του Νότου, Αϊτή της Μεσογείου...

Ναι αλλά ποιος άρχισε πρώτος τα ανέκδοτα?
|

@Άννα 08 Μάιος 2023 15:18
Μα "για την υπουργό παιδείας" μας είπατε κυρία Άννα.... όχι για τον Αϊνστάιν....
Δεν φαντάζομαι πάντως να είστε εκπαιδευτικός ή έχετε παιδιά στο σχολείο.

@Γνωρίζετε
|

Στην Φινλανδία όλα τα σχολεία είναι καλά γιατί οι καθηγητές περνούν από πολύ σκληρή αξιολόγηση, από την οποία ένα 20% κόβεται.
Αυτό όμως δεν σας συμφέρει να το πείτε γιατί σας χαλάει το αφήγημα, η "τιμωρητική" αξιολόγηση σωστά;
Αν θέλετε να παρουσιάζετε παραδείγματα άλλων χώρων να τα παρουσιάζετε ολόκληρα, όχι μόνο το μέρος που σας συμφέρει.

Γνωρίζετε;
|

Στη Φινλανδία όλοι πηγαίνουν στο κοντινότερο σχολείο, γιατί είναι εξίσου καλά και δεν υπάρχουν «σχολεία ελίτ».
Τα σχολεία είναι μικρά για να γνωρίζουν οι δάσκαλοι τους μαθητές τους.
Δεν υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία γιατί η πολιτεία θέλει όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης να έχουν ίσες ευκαιρίες.
Αυτά τα λίγα για το φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης που είναι για πολλά χρόνια πρώτο στο παγκόσμιο στερέωμα..

Dim
|

@ τι πιο λογικό
Αν θεωρείς τη Γερμανία υπανάπτυκτη θα συμφωνήσω μαζί σου. Το παιδί μου φοίτησε σε γερμανικό σχολείο και μάλιστα εγγράφηκε σ'αυτό με βάση τη διεύθυνση κατοικίας. Τα περί πρακτικών Ευρωπαϊκών κρατών τα επικαλούνται και τα σερβίρουν αυτοί που βασίζονται στη δικαιολογημένη άγνοια του κόσμου.

Άννα
|

Μόλις πει κάποιος κάτι καλό για την υπουργό παιδείας αμέσως αντίλογος από ορισμένους για να φιμώσουν το σχολιαστή.Παραδεχτείτε όμως ότι η Κεραμεως άλλαξε την εκπαιδευτική διαδικασία με ψηφιακές λειτουργίες, χιλιάδες επιμορφώσεις , αγγλικά στο νηπιαγωγείο ( δεν έχω καταλάβει ακόμα για ποιο λόγο το απαξιώνετε αυτό) χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος και γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.

@ ενθουσιασμένοι που επιτέλους θα μπορούν να επιλέγουν
|

το δέχομαι , ΑΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΊ ΔΙΕΥΘΥΝΤΈΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ !

Προσοχή με τα νερά οι από πάνω
|

@Άννα
Άλλο πράγμα να ταράζεις τα νερά, άλλο να κάνεις μια τρύπα στο νερό, άλλο να τα κάνεις μούσκεμα, άλλο πράγμα το τσουνάμι. Γενικά, θέλει προσοχή με τα νερά....

Αριστεία, όχι αστεία
|

@Άννα 07 Μάιος 2023 11:59

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση, αρίστευσε στη δημοφιλία των πολιτικών τα 4 έτη της υπουργίας της.
Μα καλά οι δημοσκόποι μόνο πολίτες χωρίς παιδιά ρωτούσαν; Κανένας γονιός;

Κακό πράγμα ο μονόπλευρος ύπνος
|

@Άννα
- "τόλμησε να ταράξει τα νερά".... αλλά τα τάραξε τόσο πολύ-άτσαλα-αυταρχικά-κομματικά-νεοφιλελεύθερα και υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των συμφερόντων των ημετέρων..... που το καράβι έχει μπατάρει εδώ και καιρό..... και στις 21 του μηνός θα καταλήξει στη μαύρη άβυσσο. Σωσίβιο έχετε.... ή μόνο μάσκα-αλεξίπτωτο?
- "Η πλειοψηφία των γονιών.... είναι ενθουσιασμένοι που επιτέλους θα μπορούν να επιλέγουν σχολείο για τα παιδιά τους". Ενθουσιασμένος είναι ΜΟΝΟ ο ΠΘ. Οι γονείς μπορούν να επιλέγουν ένα σωρό άλλα πράγματα για τα παιδιά τους.... τουλάχιστον όσο αυτά είναι ανήλικα(κι αυτό όχι πάντα). Και τώρα μπορούμε να επιλέξουμε σχολείο για το παιδί μας. Τόσα καλά ιδιωτικά έχουμε πια στη χώρα μας. Το ίδιο και για την υγεία. Στο στρατό ακόμα δεν μπορούμε να επιλέξουμε.... αλλά δεν απογοητευόμαστε κιόλας.....

Γονιός
|

@ΕΛΕΝ
"Ως υπουργός παιδείας δουλειά σου ήταν να στηρίξεις τη δημόσια εκπαίδευση με σχολεία τα οποία θα βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο λειτουργίας."
Μαζί σου όλοι οι γονείς που προσπαθούν δίπλα στα παιδία τους για την καλύτερη δυνατή παιδεία και μόρφωσή τους, ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν ανεξάρτητοι, σκεπτόμενοι πολίτες και δημιουργικοί.

Άννα
|

@Ελεν
Δε συμφωνώ. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η πλειοψηφία των γονιών στηρίζουν Νίκη Κεραμέως γιατί είναι η μοναδική υπουργός παιδείας που τόλμησε να ταράξει τα νερά και την εμπιστεύονται γιατί έκανε πράξη όλα όσα υποσχέθηκε. Η πλειοψηφία των γονιών επίσης να ξέρεις Λενιώ , είναι υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και είναι ενθουσιασμένοι που επιτέλους θα μπορούν να επιλέγουν σχολείο για τα παιδιά τους χωρίς να πρέπει να σκαρφίζονται χίλιες δυο δικαιολογίες όπως συμβαίνει τώρα.

ΕΛΕΝ
|

Ως υπουργός παιδείας δουλειά σου ήταν να στηρίξεις τη δημόσια εκπαίδευση με σχολεία τα οποία θα βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο λειτουργίας. Εσύ όμως ως πιστός και καλός στρατιώτης του Κυριάκου, ακολούθησες ακριβώς τη γραμμή που σου έδωσε η οποία είναι η αυστηρή κατηγοριοποίηση σχολείων , εκπαιδευτικών ,μαθητών και η δυνατότητα επιλογής σχολείων από τους γονείς.
Θα μείνεις όμως με τα σχέδια στο χέρι αφού η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων έχει ενημερωθεί και έχει καταλάβει πως αυτό σημαίνει διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και του σχολείου της γειτονιάς.
Κρίθηκες για το έργο σου αυτά τα τέσσερα χρόνια και δεν πέρασες ούτε τη βάση. Γι ʼαυτό άντε και αντίο!

Alexandros
|

Δεν αναφέρετε την κριτική που έχει δεχτεί η πρακτική αυτή στις χώρες που εφαρμόζεται... Είτε δεν γνωρίζετε την κριτική είτε επιμελώς την κρύβετε....Και τα δύο είναι ανάρμοστα.....

Συνέχισε
|

Απλά μετά τις εκλογές
ίσως σε γράφουν
κανονικά
Όλοι
Ότι και να Λες

Σώστης
|

Σε μία χώρα 8.000.000 και ακόμη συζητούμε για καλά και λιγότερο καλά σχολεία!! Ανίκανοι!!! Να φροντίσετε ώστε όλα μα όλα τα δημόσια σχολεία να είναι αντάξια των φόρων μας, του πολιτισμού μας, του μορφωτικού επιπέδου των πολιτών, γονέων και καθηγητών, της προόδου… δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός στα δημόσια σχολεία!!! Όλα είναι καλά! Και όλα πρέπει να φροντίζει το ΚΡΑΤΟΣ να γίνονται όλο και καλύτερα!!! Χρήμα υπάρχει. Διαθέστε το, κύριοι εκεί που πρέπει: ασφαλή κτήρια, ενεργειακά αναβαθμισμένα, όμορφα για να χαίρονται να εργάζονται εκπαιδευτικοί και γονείς, εξοπλισμός για όλους, καλοπληρωμένο προσωπικό!!! Σε μία χώρα που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός σε βασικούς τομείς οικονομίας, παίζουν τη δημόσια εκπαίδευση στα ζάρια… ανόητοι!!! Μαύρο κυρία μου! Μαύρο!! Τι ανοησίες είναι αυτές!! Όλα τα παιδιά, γηγενών, μεταναστών, προσφύγvν αξίζουν τη μόρφωση!! Είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα, δεν μπαίνει στη λογική του χρηματιστηρίου… μακριά… είστε επικίνδυνοι! Αν όχι ανόητοι… ο λαός γνωρίζει καλά ποιος έστησε το κράτος δικαίου. Ξέρει ότι κάνετε το παν για να το ξεστελιώσετε!! Μακριά… μας!!

η άλλη όψη του νομίσματος
|

έστω υποθετικά 100 μαθητές μιας πόλης και 2 σχολεία. Το πρώτο σχολείο άριστο και το δεύτερο κανονικό. Βλέπουν οι γονείς τη δήλωση της Κεραμέως και σου λένε και με μια χαρα λένε ΜΠΡΑΒΟ της επιτέλους θα διαλέξουμε εμείς το καλύτερο για τα παιδιά μας....έλα όμως ότι είτε έτσι είτε αλλιω΄ς 50 μαθητές θα πανε στο ένα και 50 στο άλλο.... άρα προφανώς το άριστο σχολείο θα επιλέγει και τους μαθητές που θέλει και όχι και τους 100!!! Πως θα τους φαινόταν αν το παιδί τους δεν κατάφερε να μπει στο καλό σχολείο που μπήκε ο Γιαννάκης της γειτόνισσας???

κρίμα...
|

κρίμα τις σπουδές! Κρίμαααα. Η γυναίκα είναι άσχετη με το πώς λειτουργεί το δημόσιο στην Ελλάδα. Κυριαααα΄κο θα σε κάψει μάζεψε την πριν να είναι αργά. και φυσικά αντικατέστησέ την στο υπουργείο γιατί είναι εκτός τόπου χρόνου και πραγματικότητας

Γιε-Yes
|

Η γυναίκα δεν αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα στην οποία βρίσκεται και το εκπαιδευτικό σύστημα που διοικεί, αλλά με βάση το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας στην οποία θα ήθελε να είναι υπουργός. Ας την ενημερώσει κάποιος διακριτικά ότι δεν είναι υπουργός ούτε στις ΗΠΑ ούτε στη Μεγάλη Βρετανία ούτε στην Αυστραλία.

Φαντάζομαι ότι οι θιασώτες των απόψεων της υπουργού και υπέρμαχοι της ελευθερίας στην επιλογή θα ευθυγραμμίζονται μαζί της και στο θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ, σωστά; Εδώ λοιπόν που υπάρχει η δυνατότητα αυτή, η οποία τους δίνει απόλυτη ελευθερία, γιατί δεν την εκμεταλλεύονται; Γιατί δε γράφουν το παιδί τους - κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και εξαντλητικής σύγκρισης κι αξιολόγησης, βεβαίως βεβαίως - σε κάποιο από τα εξαιρετικά ιδιωτικά δημοτικά ή γυμνάσια-λύκεια της χώρας;

"Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη υπάρχει"....
|

Υπουργός Παιδείας που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα. Που μεριμνά για την αναβάθμιση όλων των σχολείων και για τα παιδιά όλου του κόσμου. Που σπούδασε στα πανεπιστήμια της χώρας του κι όχι στα ακριβότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Που δεν έχει καταθέσεις εκατομμυρίων στην άκρη(και στο εξωτερικό). Που δεν έχει ύφος χιλίων Καρδιναλίων, έπαρση, αλαζονεία και αυταρχική συμπεριφορά. Που δεν σέρνει στα δικαστήρια τους υπαλλήλους του. Που δεν παρουσιάζει το κρέας ως ψάρι και τον αέρα τον κοπανιστό ως καινοτομία.
Ας ελπίζουμε να έχουμε κι εμείς σύντομα, έναν-μία τέτοιο-α Υπουργό Παιδείας.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ
|

Η ελεύθερη επιλογή σχολείου είναι πρόταση που θα έχει ανάλογη κατάληξη με αυτή των διευρυμένων ολοήμερων και των εκπαιδευτικών ομίλων. Τουτέστιν, άνθρακες ο θησαυρός. Για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, στόχος μέσα από την ελεύθερη επιλογή σχολείου είναι ο περιορισμός των υπαρχόντων σχολικών μονάδων, ώστε να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος και η εξοικονόμηση πόρων. Σε δεύτερη φάση, η έλλειψη σχολείων σε συγκεκριμένες περιοχές-γειτονιές, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ιδιωτικά σχολεία. Ο έχων θα μορφώνεται και ο μη έχων θα μένει στα σκοτάδια. Αλλά κ. Υπουργέ της Εθνικής Παιδείας, με ρώτησες εμένα ως γονέα, εάν έχω τη δυνατότητα να μεταφέρω το παιδί με το ΙΧ μου στο σχολείο της επιλογής μου κι όχι στο σχολείο της γειτονιάς μας; Τα παιδιά ρωτήθηκαν εάν επιθυμούν να βρεθούν σε ένα σχολείο που απέχει χιλιόμετρα από το σπίτι τους. Ακόμα κι ο αντίλογος ότι τα παιδιά των απομακρυσμένων χωριών μεταφέρονται με έξοδα της Περιφέρειας, εάν είχαν την επιλογή,να γνωρίζει ο κόσμος ότι στο χωριό τους θα ήθελαν να πηγαίνουν σχολείο. Τέλος η υπερσυγκέντρωση μαθητικού πληθυσμού με ετερόκλητα συνεκτικά στοιχεία οδηγεί σε σχολεία που μόνο την ομαδικότητα και τη συνεργασία δεν προωθούν. Επιτέλους κ. Υπουργέ, οφείλετε να αντιληφθείτε ότι η παιδαγωγική δε είναι τέχνη της πολιτικής και της δημαγωγίας, αλλά είναι επιστήμη και η τέχνη του πνευματικά και σωματικά εφικτού από όλους τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία! Προς το παρόν αυτά! Επιτέλους η επιστημονική κοινότητα πρέπει να λάβει τεκμηριωμένη θέση και οι συνδικαλιστές να αντιδράσουν τάχιστα κι όχι με αντανακλαστικά, του κατά αλλά συμπαθέστατου βραδύποδα!

Ένας insider
|

Γιατί πάντα στην Ελλάδα (σε οποιοδήποτε τομέα) έχουμε στραμμένα τα μάτια πάντα "τι γίνεται στην Αμερική, τι γίνεται στην Ευρώπη, στην Σουηδία κτλπ."

ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ !!!
|

Πριν αναφέρει κάποιος υπουργός κάτι, και δή στο θέμα της παιδείας, καλό είναι να γίνεται μια συζήτηση με αυτούς που υπηρετούν το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μην απαξιώνετε χιλιάδες άτομα, επειδή δεν είναι βιομήχανοι πχ, γιατί θα σας απαξιώσουν κι εκείνοι με την ψήφο τους !!! Κοντά στο νου κι η γνώση και ο νοών νοείτω....

ΣΜ
|

Πρόκειται για τη χειρότερη εκπαιδευτική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Όχι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν περισσότερα για τη δημόσια εκπαίδευση. Ποτέ όμως δεν προβλήθηκε το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ ως σπουδαίο έργο. Όσο για τα σχέδια περί "ελεύθερης" επιλογής, είναι ανάξια σχολιασμού, δείχνουν, όμως, την ιδεοληψία της υπουργού. Οψόμεθα...

Rip
|

Όλα τα σχολεία πρέπει να είναι καλά είναι υποχρέωση σας πρώην κυρία υπουργέ (Απορώ γιατί κρατάτε τον τίτλο ακόμα).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ