Η τρόικα (κουαρτέτο) ζητά από το Ν. Φίλη να πάρει πίσω το νέο σύστημα επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε ζητάμε την έγκριση της τρόικας για το νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας

08/12/2015

Ενημερώθηκε: 08/12/2015, 10:15

Άκουσε το άρθρο

Η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το Μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για τη συνεργασία της ελληνικής Κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή  του προγράμματος ESM”.

Το παραπάνω γραπτό μήνυμα έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες-που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών-ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από  τον εκπρόσωπο της Ευρωπαικής Επιτροπής στο κουαρτέτο των θεσμών  που επιτηρούν την ελληνική οικονομία Ντέκλαν Κοστέλο, αναφερόμενος στην τροπολογία για την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ψηφίστηκε , κατά πλειοψηφία στη Βουλή.

“Η εντύπωση που αποκομίσαμε από τη συνάντηση μαζί σας ήταν πως δεν πρόκειται να υποβληθούν αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμού”, τονίζει , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο έγγραφο του  ο κ. Κοστέλο, αναφερόμενος στην πρόσφατη προγραμματισμένη συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας .

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε ζητάμε την έγκριση της τρόικας για το νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Νίκος Φίλη να διευκρινίσει αυτό που είπε ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης στη Βουλή ότι στάλθηκε το Σχέδιο Νόμου για την Έρευνα και την Ανώτατη Εκπαίδευση στους θεσμούς.

Η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Παιδείας ήταν η εξής:

-Δεν ξέρω τι ακριβώς ειπώθηκε, θα σας πω όμως τι έγινε.

-Εμείς, δεν θέτουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία μας υπό την έγκριση των πιστωτών, της τρόικας.

-Έχουμε υποχρέωση ενημέρωσης και υπήρξε ενημέρωση, όπως υπάρχει ενημέρωση και με τη διαβούλευση που κάνουμε δημοσίως.

-Αυτό ισχύει.

-Θα έρθει νομοσχέδιο για την έρευνα, το οποίο έχει αναρτηθεί και έχουμε πει επίσης, ότι θα υπάρξουν ορισμένες διατάξεις που αφορούν την αντιμετώπιση άμεσων και επειγόντων λειτουργικών προβλημάτων στα Πανεπιστήμια που θα συναποτελούν το νομοσχέδιο για την έρευνα και την ανώτατη εκπαίδευση.

-Δεν αναφέρομαι σε θέματα που αφορούν τη συνολική δομή των Πανεπιστημίων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΦΩΤΑΚΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι  πως ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Έρευνας της Βουλής αποκάλυψε ότι εκτός εκτός από το Σχέδιο Νόμου για την Ερευνα, στους θεσμούς για έγκριση θα σταλούν και οι ρυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ο κ. Φωτάκης διατύπωσε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο θα υπάρξει πρόβλημα ως προς το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ.

Πάντως είπε πως εάν τελικά υπάρξει πρόβλημα με τις ρυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αυτές θα αφαιρεθούν από το Σχέδιο Νόμο  για την  Έρευνα στο οποίο είναι ενταγμένες.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Πότε θα κατατεθεί το Σχέδιο Νόμου για την Ερευνα στη Βουλή;

ΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Αύριο πάνε στους θεσμούς ο κ. Μάλιος (Νομικός Σύμβουλος του υπουργείου  Παιδείας). Το έχουμε μεταφράσει .... Δε νομίζω ότι θα έχει το δικό μας -Σχέδιο Νόμου για την Ερευνα- πρόβλημα. Το παιδείας (σ.σ. εννοεί ρυθμίσεις για ΑΕΙ που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου) ίσως έχει κάποιο πρόβλημα.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Θα πάνε μαζί οι ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ με το Σχέδιο Νόμου για την Ερευνα;

ΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Προς το παρόν πάνε μαζί. Αν υπάρξει πρόβλημα αυτό που έχουμε συνεννοηθεί στο υπουργείο είναι ότι θα ξεχωρίσουν τα νομοσχέδια,   διότι πραγματικά επείγει να ψηφιστεί το συντομοτερο   και της παιδείας (ΑΕΙ) και της Ερευνας.

Οι ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ :

Α. Αναδεικνύουν τη Σύγκλητο ως κυρίαρχο όργανο διοίκησης των ΑΕΙ

Β. Καθιερώνουν το Συμβούλιο Ιδρύματος ως Γνωμοδοτικό Οργανο και αφαιρούνται όλες οι αρμοδιότητες αποφάσεων. Πάντως δεν καταργούνται.

Γ. Θεσμοθετούν ενιαίο προϋπολογισμό σε κάθε ΑΕΙ, προκειμένου οι διοικήσεις να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά των Ιδρυμάτων.Επιτρέπουν την αύξηση από 40% σε 50% των λειτουργικών εξόδων που μπορεί να καλυφθούν από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας στον οποίο εισέρχονται ίδια κεφάλαια.Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων από ένα κωδικό σε άλλο κωδικό για την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος

Δ. Διπλασιάζουν τα επταμελή εκλεκτορικά σε 15μελή

Ε. Επαναφέρουν τη συμμετοχή των φοιτητών και εργαζομένων στην εκλογή των οργάνων διοίκησης   των ΑΕΙ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

EΥΡΩΒΟΥΛΗ : Ενώπιον Πρωθυπουργού σχόλια για κομματική επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

Τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων, Γκι Φέρφχοφσταντ στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για το ελληνικό ζήτημα, ενώπιον του  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,  έκανε αναφορά με λεπτομέρειες, λες και ζούσε στην Ελλάδα, στην επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

«Μερικές εβδομάδες πριν διορίσατε στο υπουργείο Παιδείας 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης που κατά σύμπτωση οι 12 ήσαν του ΣΥΡΙΖΑ και ο ένας δεν γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι οι πολιτικοί του δεσμοί/συμπάθειες» , είπε ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και πρόσθεσε « Συνεχίσατε στην τακτική του ΠΑΣΟΚ».

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο κ. Φέρχοφσταντ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δείξει ότι είναι πραγματικός ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης και διερωτήθηκε:” πως θέλει ο κ Τσίπρας να τον θυμούνται, «ως ένα εκλογικό ατύχημα που έκανε το λαό του πιο φτωχό ή σαν μεταρρυθμιστή;”.

Σχόλια (3)

Mary
|

Κώστας 2...καταπληκτικός!

george
|

Όλοι διαμαρτύρονται με τα νέα συστήματα επιλογής διευθυντών. Θυμούνται όλοι τις εποχές απόλυτης αξιοκρατίας και διαφάνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων...

Κωστας2
|

Ομολογώ , ότι συγκινήθηκα από την υπερήφανη απάντηση του Έλληνος Υπουργού προς τον Κοστέλο!
Σπάνια μας δίδεται πλέον η αίσθηση εθνικής ανάτασης μπροστά στους εκβιασμούς των ξένων, ΝΤΕ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ!!!
Πάει να απαξιώσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ του ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ
Πάει να απαξιώσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ της ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ
Πάει να αλλοιώσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ της ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ
Νομίζει ο κάθε Κοστέλο, ότι η Χώρα μας είναι ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ!
ΑΜ ΔΕ!
Είναι Ελληνική, κομματική, ρουσφετολογική, αναξιοκρατική, αναξιοκρατούμενη, αναρχούμενη, κομματικοκρατούμενη, αυθαιρετούσα, παραλογούσα, τρώγουσα τα εαυτής τέκνα, ψευδοκρατούμενη, λιμώτουσα, χυδαιοκρατούμενη έχουσα ως σκοπό και στόχο την συλλογική ξεσκισμάρα κατά των θεσμών.
ΚΟΣΤΕΛΟ ΑΣΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ