Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εντοπίστηκαν τα τμήματα των ΑΕΙ που οι υποψήφιοι θα εισάγονται χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις

Σε δεύτερη φάση, όταν αποδειχθεί το εύρος, η αξιοπιστία και η λειτουργικότητα του νέου συστήματος, θα επιχειρηθεί και η σταδιακή αλλαγή των εξετάσεων και στον τομέα των σχολών υψηλής ζήτησης.
Δημοσίευση: 23/04/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την πρόσβαση των υποψηφίων στα ΑΕΙ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αντώνης Λιάκος, έχει εντοπίσει τα τμήματα και τις σχολές εξαιρετικά χαμηλής ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας, και εργάζεται με ένα σενάριο το οποίο αποσκοπεί στη μελέτη της δυνατότητας σταδιακής απελευθέρωσης των λιγότερο ζητούμενων τμημάτων από τις εξετάσεις.

Ο κ. Λιάκος, στο απολογιστικό σημείωμα  για τον διάλογο τονίζει ότι:

-Επειδή το σύστημα των εξετάσεων, παρά το διαστροφικό του χαρακτήρα, χαίρει της εκτίμησης ως αντικειμενικό και αμερόληπτο, σε πρώτο στάδιο δεν χρειάζεται να ανατραπεί.

-Η υπόθεση είναι ότι σε όσα τμήματα όσοι τα προτιμούν είναι λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις θα αρκεί να έχουν το (αναμορφωμένο) απολυτήριο του Λυκείου.

-Εκεί όμως όπου οι υποψήφιοι υπερβαίνουν τις προσφερόμενες θέσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ισχύον σύστημα εξετάσεων.

-Σε δεύτερη φάση, όταν αποδειχθεί το εύρος, η αξιοπιστία και η λειτουργικότητα του νέου συστήματος, θα επιχειρηθεί και η σταδιακή αλλαγή των εξετάσεων και στον τομέα των σχολών υψηλής ζήτησης.

-Παράλληλα, η επιτροπή εξετάζει τις δυνατότητες βελτίωσης του Λυκείου και ιδιαίτερα της δημιουργίας ενός αξιόπιστου απολυτηρίου.

-Όπως προκύπτει και από άλλες πλευρές, υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί το Λύκειο μέσα από μια συνολική αναδιοργάνωση της Μέσης Εκπαίδευσης η οποία θα ισχυροποιήσει το Γυμνάσιο κάνοντάς το τετραετές, ώστε να εξασφαλίζει έναν γεροδεμένο κορμό εκπαίδευσης που θα απλώνεται στα 4 χρόνια, και ταυτόχρονα θα αλλάξει το χαρακτήρα του διετούς Λυκείου το οποίο θα γίνει περισσότερο ερευνητικό, με δυνατότητες επιλογών ομάδων μαθημάτων.

-Η παρέμβαση στο σύστημα εξετάσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα ανακουφίσει οικονομικά τις οικογένειες ως προς τα έξοδα για φροντιστήρια και θα σταματήσει τις μεταγραφές οι οποίες ερημώνουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και δημιουργούν συνωστισμό στα κεντρικά.

-Κυρίως θα φέρει τους φοιτητές πλησιέστερα στις προτιμήσεις τους με την αρχή «Αν αγαπήσεις τη σχολή σου, και αυτή θα σε αγαπήσει», δίνοντας δηλαδή σχετική προτεραιότητα σε όσους επιλέγουν ως πρώτη ή δεύτερη προτεραιότητα μια σχολή ή ένα τμήμα.

Φυσικά το σύστημα αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη δυνατότητα οι φοιτητές να μπορούν να συνδυάσουν ή να αλλάξουν κατευθύνσεις μέσα στα τριτοβάθμια ιδρύματα, κάτω από συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς.

-Πάντως εδώ βρίσκεται η καρδιά των μεταρρυθμίσεων του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σχόλια (4)

 
Γιωργος
24 Απρ 2016 12:54

Συμφωνω σε αυτό.

Και να δωθεί και μία δυνατότητα σε κάποιους που έχουν ήδη κάποια προσόντα πχ πτυχίο και μεταπτυχιακό) να δίνουν καποια διδακτρα προκειμένου να φοιτούν σε προπτυχιακό τμήμα της αρεσκείας τους. Αρκει να μην ειναι ίδρυμα κεντρικής πόλης.

 
Λίτσα
25 Απρ 2016 14:00

Γιώργο, σε ποια δίδακτρα αναφέρεσαι? Δηλαδή να γίνει η εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική? Εσύ προφανέστατα έχεις την οικονομική δυνατότητα, η συντριπτική πλειοψηφία όμως δεν την έχει.

 
pk
28 Απρ 2016 12:14

ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑ Κ ΛΙΑΚΟ

 
παραξενος
05 Μάιος 2016 12:10

Θεέ και Κύριε! Και «Αγιον Φως» Αρχηγέ !
Αν αυτός είναι απολογισμός διαλόγου ειδικών και επιστημόνων , τότε καλύτερα να επιστρέψουμε στην ανάγνωση της Α' Δημοτικού. Οι απαντήσεις σε όλα αυτά που απασχολούν την επιτροπή, και άλλα πολύ πιο σοβαρά, βρίσκονται στο νόμο 4009/2011, καθώς και στα νομοσχέδια που είχαν περάσει από διακομματική επιτροπή και όδευαν τότε για ψήφιση στη Βουλή........
Όμως τι ψάχνω; Εδώ δεν έχουν ακόμη πληροφορηθεί ότι η “Μέση Εκπαίδευση” έχει εκλείψει πριν τριάντα τόσα χρόνια και έκτοτε ονομάζεται Δευτεροβάθμια.
Καλό κουράγιο ταλαίπωροι Έλληνες ! Από θεωρία πάμε καλά !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ