Υπουργός: 9.500.000,00 ευρώ για τα προσφυγόπουλα

02/08/2016

Ενημερώθηκε: 02/08/2016, 11:06

Άκουσε το άρθρο

Υπάρχει ένα  κομμάτι σημαντικό, παιδιά προσφύγων τα οποία βρίσκονται σε μεγάλα camp μακριά από τους οικιστικούς χώρους, από τις πόλεις και η μεταφορά τους δεν είναι εύκολη. Είμαστε αναγκασμένοι σε ορισμένα να ιδρύσουμε σε πρώτη φάση σχολικές μονάδες μέσα στο χώρο των camp. Θα ήθελα να σας πω ότι στην προσπάθεια αυτή, είμαστε σε συνεννόηση με τις περιφέρειες, τους δήμους, ένα μέρος από τις 22.000  παιδιά για να μεταφέρεις είναι μεγάλη προσπάθεια. Η μεταφορά των παιδιών υπολογίζεται σε κόστος να είναι της τάξης των 9.500.000, επαναλαμβάνω από ξένους πόρους που αφορούν τους πρόσφυγες.

Τα παραπάνω είπε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και σημείωσε τα εξής:

Α. Ξέρω ότι τα παιδιά των 15,16,17, και 18 οι έφηβοι πολέμου είναι περιπτώσεις που χρειάζονται μια ειδική μεταχείριση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μέρος της οποία είναι η εκπαίδευση. Είμαστε σε επικοινωνία με τις διεθνείς οργανώσεις και τις ΜΚΟ αλλά και τις επίσημες οργανώσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε.. Έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια προκειμένου να προχωρήσουμε ένα σχέδιο το οποίο έχει μια πολυμορφία, μια ευελιξία.

Β. Η βασική μας κατεύθυνση είναι σταδιακά τα προσφυγόπουλα να μπουν στη τάξη των σχολείων στην τυπική εκπαίδευση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, χρειάζεται μια προετοιμασία για τα ίδια τα παιδιά και την εκπαίδευση. Γι’ αυτό θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής, με προσωπικό που θα προσλάβουμε και άλλο που είναι εύκαιρο να υπάρξει προκειμένου στις τάξεις αυτές υποδοχής, να υπάρξει η δυνατότητα να μάθουν τα παιδιά ένα γλωσσικό πρόγραμμα πολιτισμού, να μάθουν ελληνικά, μια ξένη γλώσσα γιατί τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Ας τα βοηθήσουμε για το μετέπειτα ταξίδι τους.

Γ. Να τους ενισχύσουμε τη γνώση γύρω από την μητρική τους γλώσσα είτε αυτά είναι Φαρσί είτε αραβικά, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί πολιτιστικό κεφάλαιο για τον μετανάστη, αναπαλλοτρίωτο πρέπει να το σεβαστούμε η μητρική του γλώσσα συν τα υπόλοιπα. Η ιστορία των παιδιών που θα πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής στα δημοτικά σχολεία, στην αρχή μετά τα μαθήματα του υπόλοιπου σχολείου, σιγά-σιγά με συνύπαρξη στο προαύλιο παιδιών που θα μπορούν να παίζουν να κάνουν γυμναστική, να κάνουν μουσική, καλλιτεχνικά μαθήματα, να μιλάνε με τη γλώσσα του σώματος που τα παιδιά ξέρουν

Δ. Επίσης, είναι σαφές ότι θα χρειαστεί εκπαιδευτικό υλικό κυρίως όμως, είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει το πρόγραμμα αυτό όχι μόνο γιατί εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχει αλλά γιατί υπάρχει η προσφορά των εκπαιδευτικών, αυτών που ήξεραν και δώσανε τη μάχη πριν 15-20 χρόνια στο δημόσιο σχολείο και φρέναραν το ρατσισμό και το νεοφασισμό στα σχολεία.

Ε. Είναι αυτοί που γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ισότιμο τρόπο και να τα εντάσσουν στην κοινωνία μας, είναι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, ανταποκρίνονται στο μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, συμπάθειας και αγάπης του ελληνικού λαού προς τους μετανάστες και τα παιδιά τους.

Ζ. Σ' αυτή ακριβώς την λαϊκή εντολή είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε. Δεν θέλω περαιτέρω να συνεχίσω και κυρίως δεν θα ήθελα να αρχίσω τη συζήτησή μας με αντιπαραθέσεις, οι οποίες συν τω χρόνω μπορούν να ωριμάσουν και να δημιουργήσουν από το σημερινό πλαίσιο, κάποιες συνεννοήσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ