Η προσφορά του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων στη σύγχρονη ελληνική παιδεία

Η πολυετής πείρα και τα υψηλά προσόντα των ήδη υπηρετούντων σχολικών συμβούλων ενίοτε τυγχάνουν εμπαιγμού και μάλιστα ανωνύμως από ορισμένους, οι οποίοι πιθανόν να μην είναι καν εκπαιδευτικοί.

13/11/2017

Άκουσε το άρθρο

Ευάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ.
Σχολικός σύμβουλος θεολόγων Πειραιώς, Δ΄ Αθηνών, Κυκλάδων

Ανέκαθεν πίστευα, ότι ο εκπαιδευτικός οφείλει να προσφέρει τη γνώμη του στην κοινωνία, όταν διαπιστώσει ότι αυτή προβληματίζεται έντονα για κάποιο σοβαρό ζήτημα παιδείας, και μάλιστα όταν κινδυνεύει να υποπέσει σε ολίσθημα. Διότι ολίσθημα θα είναι τυχόν απαγόρευση, συρρίκνωση ή στρέβλωση ενός θεσμού ο οποίος έχει ήδη προσφέρει και είναι σε θέση να προσφέρει και στο μέλλον πολλά στην παιδεία.

Η διατήρηση καί ενίσχυση του θεσμού των σχολικών συμβούλων δεν είναι απαίτηση μιας συντεχνίας ώστε να κατοχυρώσει τάχα τα προνόμιά της, διότι έτσι κι αλλιώς οι σχολικοί σύμβουλοι δεν είναι προνομιούχοι, είναι σκληρά εργαζόμενοι. Πρόκειται λοιπόν για ανάγκη της παιδείας.

Και όταν οι ανάγκες της παιδείας παραβλέπονται, όταν παραβλέπεται και αυτή ακόμη η πραγματικότητα, όταν επιχειρείται να δοθούν βιαστικές ή εκβιαστικές λύσεις ή, ακόμη χειρότερα, όταν δημιουργούνται προβλήματα εκ τού μη όντος, ή όταν λόγω κακού σχεδιασμού δημιουργούνται νέα σοβαρότερα προβλήματα κατά την προσπάθεια να επιλυθούν παλαιά χρονίζοντα, τότε ξεσπούν όλες οι προχειρότητες επάνω στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά μας. Θα αναφέρουμε μερικά από τα πάμπολλα παραδείγματα ατυχών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, τα οποία έζησε η παρούσα γενιά εκπαιδευτικών: Ποιός ξεχνά, ότι η τρίμηνη εισαγωγική επιμόρφωση στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα για αδιόριστους εκπαιδευτικούς ίσχυσε μόνο για τρεις σχολικές χρονιές (1992-1994)  και σήμερα δεν λογίζεται ως συντάξιμος χρόνος για όσους την υπέστησαν; Ποιός ξεχνά ότι το 1995 επιχειρήθηκε εσπευσμένη εισαγωγή τής περιγραφικής αξιολογήσεως των μαθητών χωρίς προηγούμενη επαρκή μελέτη και απητείτο από τους εκπαιδευτικούς να απαντούν σε πλήθος ερωτήσεων για κάθε μαθητή, ενώ ο κάθε εκπαιδευτικός είχε πλήθος μαθητών ή πλήθος μαθημάτων και κινδύνευε έτσι να πνιγεί σε ένα πέλαγος γραφειοκρατίας; Κι όπως ήταν φυσικό απέτυχε το εν λόγω εγχείρημα προτού καν εφαρμοσθεί. Ποιός θα ξεχάσει το αμίμητο σύστημα των εικοσιοκτώ πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων σε δευτέρα και τρίτη λυκείου, το οποίο ίσχυσε για δύο μόλις σχολικές χρονιές (1998-1999, 1999-2000) και ταλαιπώρησε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς - ίσχυσε αφού οι εμπνευστές του είχαν προειδοποιηθεί ότι θα αποτύχει, αλλά παρ΄ όλα αυτά το διαφήμιζαν με τον απίστευτο χαρακτηρισμό "ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια"!

Και αποσαφηνίζω ένα πράγμα, ώστε να προλάβω τυχόν επιφανειακές αντιδράσεις, οι οποίες μάλιστα διατυπώνονται κατά κανόνα ανώνυμα και μάλιστα με απίστευτης εντάσεως δογματισμό: δεν με ενδιαφέρει αν θα είμαι  σχολικός σύμβουλος και αύριο, με ενδιαφέρει αφ΄ ενός μεν να επιτελέσω το καθήκον μου σωστά σήμερα και αφ΄ ετέρου να μη καταστραφεί ο θεσμός αυτός λόγω τυχόν ελλειπώς σχεδιασμένων μεταρρυθμίσεων, αντί να ενισχυθεί και βοηθηθεί στο έργο του.

Και γιατί πρέπει να ενισχυθεί αντί να καταστραφεί, συρρικνωθεί, απενεργοποιηθεί ή έστω στρεβλωθεί; Διότι μέσα στα τριανταπέντε χρόνια θητείας τα οποία αριθμεί ο θεσμός, καθιερώθηκε στη συνείδηση των εκπαιδευτικών ότι έχει προσφέρει, έχει προσφέρει στη βελτίωση της ποιότητας της παιδείας. Έχει προσφέρει, διότι όσοι υπηρέτησαν υπό αυτή την ιδιότητα εργάσθηκαν και κουράσθηκαν με ζήλο και αυταπάρνηση, και τυχόν εξαιρέσεις δεν αναίρεσαν τον κανόνα.

Καθιερώθηκε στη συνείδηση των εκπαιδευτικών, ότι έχουν ένα συμπαραστάτη στο δύσκολο έργο τους, πως υπάρχει ένας θεσμικός παράγοντας ο οποίος είναι πρόθυμος να τούς προσφέρει, επειδή έχουν τη δυνατότητα να τού εκθέσουν ό,τι προβλήματα αντιμετωπίζουν.

Επιτέλεσαν και επιτελούν οι σχολικοί σύμβουλοι καίριο έργο στον τομέα της υπηρεσιακής επιμορφώσεως των εκπαιδευτικών, τής εισαγωγικής για νεοδιόριστους και της τακτικής για έμπειρους. Με ποιά μέσα το επιτυγχάνουν αυτό:

Κατ΄ αρχήν με σεμινάρια, τα οποία διοργανώνει ο καθένας σχολικός σύμβουλος για την ειδικότητά του ή και ομάδες σχολικών συμβούλων σε συνεργασία μεταξύ τους. Τα σεμινάρια αυτά δεν διοργανώνονται στην τύχη. Τα διοργανώνουν οι σχολικοί σύμβουλοι, αφού έχουν πρώτα έχουν επισκεφθεί σχολεία της περιοχής δικαιοδοσίας τους και έχουν συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς, έχουν διδάξει μαθήματα μαζί τους ή έχουν διδάξει μαθήματα στους μαθητές τών σχολείων παρουσίᾳ τού ίδιου τού εκπαιδευτικού και κατ΄ αυτόν τον τρόπο έχουν λάβει γνώση τόσο τού επιπέδου, όσο και του δυναμικού των μαθητών. Γι΄ αυτό και τα σεμινάρια αυτά ανταποκρίνονται στις αληθινές ανάγκες τών εκπαιδευτικών και των παιδιών και δεν αποτελούν απλώς και μόνον κοινωνικές εκδηλώσεις επιδείξεως πολυμάθειας, ούτε αποσκοπούν εική και ως έτυχε σε επίδειξη δραστηριότητας, όπως κατά κανένα τρόπο δεν αποσκοπούν σε "απορρόφηση" κονδυλίων και επιδοτήσεων.

Ένας ακόμη τρόπος επιμορφώσεως των εκπαιδευτικών, τον οποίο έχουν χρησιμοποιήσει επί σειρά ετών με επιτυχία οι σχολικοί σύμβουλοι, είναι οι δειγματικές διδασκαλίες. Η δειγματική διδασκαλία δεν είναι κάτι απλό, δεν μπορεί να την παρουσιάσει επιτυχώς όποιος δεν ανήκει ως διορισμένος εκπαιδευτικός στη βαθμίδα παιδείας στην οποία ανήκουν οι μαθητές τους οποίους διδάσκει, όπως επίσης όποιος δεν έχει διδακτική πείρα εν γένει, αλλά και πείρα σε αυτές καθ΄ αυτές τις δειγματικές διδασκαλίες . Απαιτεί επίπονη προετοιμασία, ώστε αφ΄ ενός μεν να παρουσιάζει στους εκπαιδευτικούς κάτι πέραν των γνωστών και τετριμμένων, αφ΄ ετέρου δε να μη φορτώνει τη διδασκαλία πέραν των δυνατοτήτων τών συγκεκριμένων μαθητών .

Διοργανώνουν, και πάλι έχοντας διερευνήσει τις επιμορφωτικές ανάγκες των συναδέλφων, απλών εκπαιδευτικών ή ακόμη και διευθυντών σχολείων, ημερίδες όπου προσκαλούν ως επιμορφωτές ειδικούς για ζητήματα παιδοψυχολογίας, μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη η πρόβλημα τυχόν παρουσιάζουν παιδιά της περιοχής ευθύνης τους.

Σημαντική είναι και η παρέμβαση των σχολικών συμβούλων προς επίλυση αποριών των εκπαιδευτικών για το πώς η εκάστοτε υπουργική απόφαση γίνεται εκπαιδευτική πράξη. Διότι όταν εισάγεται οποιαδήποτε εκπαιδευτική καινοτομία, η πείρα έχει αποδείξει ότι ουδέποτε επαρκούν  τα κείμενα των υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων και οι αρχικές επιμορφώσεις οι διοργανωμένες από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να γίνεται η καινοτομία αυτή επιτυχώς και πλήρως εκπαιδευτική πράξη. Πάντοτε, όσο τέλεια οργανωμένη και αν είναι η καινοτομία, προκύπτουν πρακτικά προβλήματα, τα οποία δεν είχαν υπ΄ όψη οι σχεδιαστές της, και καλούνται οι σχολικοί σύμβουλοι να συμβάλουν στην επίλυσή τους. Χωρίς τους συμβούλους, τα ερωτήματα τών εκπαιδευτικών θα λαμβάνουν απλώς και μόνον γραφειοκρατικές απαντήσεις τού τύπου "δείτε την Α σχετική υπουργική απόφαση ή τη Β σχετική υπουργική εγκύκλιο".

Οι σχολικοί σύμβουλοι δεν περιορίζονται να συναινούν απλώς σε προτάσεις διδακτικών επισκέψεων τάχα σαν γραφειοκράτες, αλλά προτείνουν και διδακτικές επισκέψεις σε σημεία εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, τα οποία οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν υπ΄ όψη. Ενίοτε προβαίνουν και στη διοργάνωση επί τόπου σεμιναρίων, ώστε να υποδείξουν στους εκπαιδευτικούς τούς πλέον ενδεδειγμένους τρόπους ώστε να διοργανώνουν τέτοιου είδους επισκέψεις .

Για τις ερευνητικές εργασίες δεν περιορίζονται να δίνουν τυπική έγκριση, αλλά χορηγούν και πολύτιμες συμβουλές, όπως και χρήσιμη βιβλιογραφία, το ίδιο συμβαίνει και με τις λοιπές σχολικές μαθητικές εργασίες.

Η πείρα έχει καταδείξει, ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ τους και συντονισμού των προσπαθειών τους, την προς τούτο ευκαιρία χορηγούν οι σχολικοί σύμβουλοι με τις συναντήσεις εργασίας τις οποίες οργανώνουν. Εάν τυποποιηθούν οι συναντήσεις αυτές αυστηρώς σε "όμορα" σχολεία, τότε θα καλλιεργηθεί κλίμα τοπικισμού και θα χάσουν οι εκπαιδευτικοί πολλές ευκαιρίες επαφής και ανταλλαγής εμπειριών και γνωμών με συναδέλφους από ευρύτερες περιοχές, στις οποίες περιοχές υπάρχουν και διαφορετικά προβλήματα και προβληματισμοί.

Οι σχολικοί σύμβουλοι δεν αρνούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα και να συμβάλουν στην επίλυση ζεόντων προβλημάτων, τα οποία τούς εκτίθενται ακόμη και στις πλέον ακατάλληλες ώρες, διότι ως εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πως τα ζητήματα της παιδείας δεν τελειώνουν ποτέ και γι΄ αυτό δεν αδιαφορούν γι΄ αυτά.

Διαθέτουν υψηλού επιπέδου τυπικά και ουσιαστικά προσόντα: Σπουδές πέραν τού βασικού πτυχίου διορισμού τους, όπως δεύτερο πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, διαθέτουν πολυετή διδακτική υπηρεσία, συγγραφική και ερευνητική πείρα, πείρα στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στην επίλυση ενδοσχολικών κρίσεων. Έχουν επιμορφωθεί και αποκτήσει πιστοποιητικό καθοδηγητικής επάρκειας σε επίσημο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Έχουν ήδη υποστεί υπηρεσιακή αξιολόγηση κατά τό έτος 2014.

Η πολυετής πείρα και τα υψηλά προσόντα των ήδη υπηρετούντων σχολικών συμβούλων ενίοτε τυγχάνουν εμπαιγμού και μάλιστα ανωνύμως από ορισμένους, οι οποίοι πιθανόν να μην είναι καν εκπαιδευτικοί. Αναμένουμε να δούμε άρθρα και μελέτες επώνυμα και τεκμηριωμένα, όπου θα αποδεικνύεται πως όσα διαθέτουν και προσφέρουν οι σχολικοί σύμβουλοι στην παιδεία είναι από αδιάφορα έως και επιβλαβή. Μέχρι τότε θα παρακαλούσα, εάν δεν έχει κάποιος επιχειρήματα ή έστω εάν δεν έχει τό θάρρος τής επώνυμης γνώμης, να μη γεμίζει το διαδίκτυο με ατεκμηρίωτους ανώνυμους ισχυρισμούς!

Ακούσθηκε και η παγκοσμίως αμίμητη πρόταση για καθιέρωση ανωτάτου ορίου δύο θητειών ειδικά για τους σχολικούς συμβούλους! Αφού από τις αρχές τής δεκαετίας τού 1980 καθιερώθηκε το περίφημο σύστημα τής θητείας, ώστε να μη υπάρχουν μόνιμα στελέχη στην παιδεία, θα ερωτούσαμε τους εμπνευστές αυτής της ιδέας: γιατί ειδικά και μόνο για τους σχολικούς ή όπως αλλιώς και αν ονομασθούν, συμβούλους; Γιατί όχι και για όλους τους άλλους, διευθυντές σχολείων, διευθυντές εκπαίδευσης, περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης κ.ο.κ.; Μήπως π.χ. οι διευθυντές σχολείων έχουν να προσφέρουν στην παιδεία και μετά την δεύτερη θητεία τους, αλλά οι σχολικοί σύμβουλοι όχι; Πῶς διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο; Βάσει ποίων μελετών; Και γιατί δεν θεσμοθετείται και για τους θεμελιώδεις θεσμούς τής Δημοκρατίας μας, δηλαδή βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς; Μήπως έχουν και αυτοί κάτι να προσφέρουν στην Ελληνική Δημοκρατία και πέραν της δεύτερης θητείας τους; Και πώς είναι δυνατόν δημόσιος υπάλληλος να απομακρύνεται από τη θέση την οποία έχει υπηρετήσει ευδόκιμα επί οκταετία; Πῶς είναι δυνατόν σε δημοκρατούμενη κοινωνία να υφίσταται κάποιος ποινή χωρίς υπαιτιότητα, χωρίς ενοχή, χωρίς δίκη και καταδίκη; Δεν είναι αδικία για τον ίδιο; Και εφ΄ όσον έχει υπηρετήσει στη θέση αυτή ευδόκιμα, έχει ωφελήσει από τη θέση αυτή την κοινωνία και έχει αποκτήσει οκταετή πείρα, δεν αποβαίνει εν τέλει προς βλάβη της κοινωνίας η απομάκρυνσή του από τη θέση αυτή, αφού θα πάει χαμένη η πείρα του και η τεχνογνωσία την οποία αυτή συνεπάγεται;

Τί προτείνουμε: να οργανωθούν τα γραφεία των σχολικών συμβούλων, έτσι ώστε να διευκολύνεται η εργασία τους, να έχει ο σχολικός σύμβουλος επαρκή βοήθεια στο δύσκολο έργο του και όχι απλώς να διατίθεται ένας γραμματέας για κάθε είκοσι συμβούλους, διότι το γραφείο δεν λειτουργεί εάν ο μοναδικός γραμματέας ασθενήσει. Να υπάρξει επαρκής υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να μη δυσκολεύεται ο σύμβουλος ακόμη και για τα πλέον απλά πράγματα, όπως π.χ. για την έκδοση βεβαιώσεων παρακολουθήσεως για τους συμμετασχόντες σε σεμινάρια εκπαιδευτικούς. Οι περίφημες "δομές" τις οποίες ήδη διαθέτει το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αποκτήσουν και αυτές υλικοτεχνική επάρκεια, διότι εάν π.χ. τα νυν Π.Ε.Κ., ή όπως αλλιώς και αν μετονομασθούν, αφεθούν χωρίς καν καθαρισμό, χωρίς καν δυνατότητα προβολών σε τυχόν παρουσιάσεις προγραμμάτων, τότε θα είναι σχεδόν άχρηστα, όπως και οι λοιπές "δομές". Και ομιλώ για πράγματα τα οποία έχω δοκιμάσει προσφάτως εκ τού σύνεγγυς . Σύμβουλος δεν πρέπει να παύσει να τοποθετείται ο έμπειρος εκπαιδευτικός. Μέχρι στιγμής ίσχυε, ότι υποψηφιότητα για σύμβουλος είχε δικαίωμα να θέσει εκπαιδευτικός με τουλάχιστον δεκαέξι έτη υπηρεσίας, δώδεκα από τα οποία θα έπρεπε να είναι καθαυτό διδακτική υπηρεσία στη βαθμίδα για την οποία επιδιώκει να υπηρετήσει ως σύμβουλος. Εάν προτιμηθούν για τέτοιου είδους θέσεις ευθύνης εκπαιδευτικοί χωρίς πείρα, τότε, πιστεύω, ότι και το αποτέλεσμα της εργασίας τους θα είναι ανάλογο της μικρής τους πείρας.

Το καθηκοντολόγιο των συμβούλων πρέπει να καταστεί περισσότερο σαφές από ό,τι μέχρι στιγμής, χωρίς όμως και να καταλήξει να περιορίζει την αυτενέργειά τους. Ο σχολικός σύμβουλος για να δράσει σωστά και ωφέλιμα για την παιδεία, είναι απαραίτητο να έχει τη δυνατότητα αυτενέργειας και δημιουργικής δράσεως. Άλλως θα καταντήσει γραφειοκράτης κινούμενος σε προκατασκευασμένα πρότυπα, ανίκανος να βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση τής παιδείας.

Σε κάθε νέα κρίση συμβούλων να λαμβάνονται υπ΄ όψη και να αξιολογούνται τα πεπραγμένα τού καθενός συμβούλου κατά τη διάρκεια τής θητείας του, ώστε όσο διαρκεί η θητεία του να ωθείται να επικεντρώνει τη δράση του στα καθ΄ αυτό καθήκοντά του και να μη είναι αναγκασμένος να παρουσιάζει ολοένα και περισσότερα τυπικά προσόντα από φόβο μήπως δεν επιτύχει νέα θητεία. Να θεσμοθετηθεί εν τέλει σταθερή νομοθετική βάση για τις κρίσεις τών σχολικών συμβούλων και να μη μεταβάλλεται πριν από κάθε νέα κρίση.

Να μη πραγματοποιηθεί τυχόν οικονομική σύνθλιψη των σχολικών συμβούλων. Αν δεν υπάρχει και κάποιο υλικό κίνητρο, κανένας δεν θα προθυμοποιείται να υπομένει κόπωση, η οποία ενίοτε υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια και καταλήγει υπερκόπωση. Σε τέτοια περίπτωση δεν θα αναλαμβάνουν πλέον τέτοιες θέσεις ευθύνης άνθρωποι οι οποίοι έχουν αποδείξει την αξία τους στην αίθουσα διδασκαλίας και θέλουν να ωφελήσουν με την πείρα τους και άλλους, αλλά άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τη θέση ευθύνης ως κάλυψη της πιθανής διδακτικής ανικανότητάς τους.

Να παταχθεί το τέρας της γραφειοκρατίας, και η ψηφιακή τεχνολογία να ελαφρύνει την εργασία όχι να την επιβαρύνει. Να μη ξεπηδούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ολοένα και νέα "καθήκοντα" χωρίς μάλιστα πλήρη ενημέρωση και εκπαίδευση όλων όσων θα έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν σε αυτά. Αν π.χ. τίθεται σε λειτουργία μία νέα "ψηφιακή πλατφόρμα", θα πρέπει να είναι από την αρχή επιτυχώς σχεδιασμένη και να λειτουργεί επαρκώς, ώστε να μη βασανίζει όσους επιφορτίζονται με τη συμπλήρωση στοιχείων σε αυτήν. Τέτοιες καταστάσεις επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην παιδεία.

Tα πράγματα έφθασαν πλέον σε τέτοιο σημείο, ώστε να πρέπει να βοηθηθεί ο θεσμός με παροχή πλήρους υπηρεσιακής οργανώσεως και υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει ολοένα και καλύτερες υπηρεσίες στην παιδεία. Αλλιώς θα καταντήσει να εξουδετερωθεί με ποικίλες μεθοδεύσεις, θα τιμωρηθεί χωρίς να φταίει.

Καλό είναι να τεθούν όλα αυτά υπ΄ όψη τών υπευθύνων, οι οποίοι θα τα μελετήσουν επαρκώς και υπευθύνως, ώστε εν τέλει αφ΄ ενός μεν να βελτιωθεί ο θεσμός και να εξακολουθήσει να προσφέρει και να μη πάει χαμένη η πολυετής πείρα και τεχνογνωσία του, αφ΄ ετέρου δε να μη προκύψει αναστάτωση,  η οποία θα επιφέρει ταλαιπωρία στην παιδεία και στα παιδιά μας.

Σχόλια (11)

iremias
|

Στην πράξη έχει αποδειχθεί το εξέης: Αν κάποιος σύμβουλος έχει έδρα σε αστικό κέντρο(π.χ Αθήνα /θεσκη κλπ) και έχει στην περιοχή ευθύνης του μακρινές περιοχές(π.χ νησιά) δεν πάιε ποτέ ακόμα και αν δεν υπάρχει το πρόβλημα των οδοιπορικών.Αντίθετα αν έχει έδρα μέσα στο νομό, υπό κανονικές συνθήκες, έχει κάποιες δράσεις όπως συναντήσεις, δειγματικές κλπ και στις σχολικές μονάδες που βρίσκονται μακρία από την έδρα του κάνει και εκέι κάποιες αλλά κυρίως έχει ενεργή παρουσία με την τεχνολογία ή απαντά σε ερωτήσεις-απορίες κλπ.Κάθε "επόπτης¨, σύμβουλος ή ότι άλλο πρέπει να έχει την ευθύνη συγκεκριμένων σχολείων και λογικού αριθμού εκπαιδευτικών ώστε να μπορεί να φανεί χρήσιμος.Αν έχει 2-3-4.. περιφέρειες και απροσδιόριστο αριθμό εκπαιδευτικών κανένας δεν μπορεί να φανεί χρήσιμος.Οπότε αρχίζει η απαξίωση που είναι, γιατί κλπ.Βέβαια όσοι τα λένε δεν μπορούν ούτε αυτοί να διορθώσουν το πρόβλημα και δεν θα μπορούσαν αν ήταν στην ίδια θέση

Απόστολος
|

Φτάνει πια! Εσείς που στρέφεστε με μανία κατά των σχολικών συμβούλων. Για διευθυντές Λυκείου, γιατί δεν κάνετε αίτηση, ώστε να πάρετε περισσότερα χρήματα από το σχολικό σύμβουλο και να έχετε εξουσία και καρέκλα και, όταν θα γίνουν οσονούπω οι κρίσεις των σχολικών συμβούλων, να υποβάλλεται αίτηση στο "πουθενά", αν υπάρχει ο θεσμός των σχολικών συμβούλων... Αυτό το κακόφωνο τεριρέμ του αριστερού ψάλτη...Αναρωτηθήκατε αληθινά ποτέ, γιατί δεν έγιναν κρίσεις ακόμη των σχολικών συμβούλων; "Αξιολόγηση". Ελπίζω να ξαναγυρίσουν οι εξετάσεις ΑΣΕΠ για όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, ακόμη και για τους υποδιευθυντές σχολικών μονάδων.

Ηλίας
|

@κος.Πονηρός :

Δε κάνουμε επίθεση εδώ σε εσάς προσωπικά...

Η μη-έγκριση οδοιπορικών για μία νησιωτική περιφέρεια ισοδυναμεί σχεδόν με "απομόνωση" του σχολ. συμβούλου καθώς καθίσταται η επικοινωνία μονόδρομη στις περισσότερες περιπτώσεις. Με λίγα λόγια είναι σα να σας βάζουν να βγάζεται λόγο μπροστά σε χιλιάδες κόσμου και να μη σας δίνουν μικρόφωνο.

Η ύπαρξη του σχολ. συμβούλου, έστω και με αυτούς τους όρους, ίσως να είναι καλύτερη από την πλήρη απουσία αλλά πραγματικά, όσο και αν με βοηθά με τα mail κτλ, ποιο το νόημα να υπάρχει ένας άνθρωπος σε μία θέση για να βλέπει τους εκπ/κούς 1 φορά στα 5 χρόνια και να διοργανώνει δράσεις στις οποίες η συμμετοχή για τους περισσότερους είναι πρακτικά "απαγορευμένη"? Κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρχει μόνο ένας στην Αθήνα και να κάνει την ίδια δουλειά!

Από την άλλη βλέπω σχολ. συμβούλους άλλων κλάδων να μεταβαίνουν πιο συχνά εδώ που υπηρετώ έστω και αν η έδρα τους βρίσκεται αλλού και σκέφτομαι μήπως απλά η κατανομή των περιοχών ευθύνης είναι λάθος!

ΓΙΩΡΓΟς
|

Συμφωνώ απόλυτα να μην είναι κανένα στέλεχος πάνω από μία θητεία στην ίδια θέση ως περιοχή,νομόs, σχολείο, για να υπάρχει εναλλαγή, να μην είναι βαρετός και για να μπορεί ο καθένας να προσφέρει τη δική του εξειδίκευση, αλλά να ισχύει σε 'ολο το δημόσιο και στους πολιτικούς και βουλευτές.

ΕΡΩΤΗΜΑ
|

@Πονηρο Ε.Σας παρακαλω να με πληροφορησετε ποτε η ΠΕΣΣ εξεδωσε διαβηματα,οπως γραφετε,ποσα και που δημοσιευτηκαν και αφορουσαν το αιτημα της για αμεσες επιλογες σχολικων συμβουλων και σε ποιους απευθυνονταν γιατι απο οσο ξερω επιτακτικα και συνεχως δεν το ζητησε ποτε.Παρακαλω να με διαψευσετε απαντωντας.
@Γιαννης,Δεν ειναι απαραιτητο οποιος ζηταει επιλογες σχολικων συμβουλων να προσπαθεις να τον μειωσεις υπονοωντας οτι θελει να γινει ο ιδιος.Αυτες οι τακτικες δεν περνανε πλεον.Προσωπικα βαρεθηκα τον ιδιο σχολικο συμβουλο απι το 2007.Οτι ειναι να δωσει το εδωσε .Θελω ανανεωση δηλαδη αλλον νεωτερο και απορω γιατι σε ενοχλει.Δεκα χρονια και παμε για περισσοτερα ειναι παρα πολλα με τον ιδιο συμβουλο δε νομιζεις;Για αυτο και δεν τον καλουμε πια.

Ευάγγελος Στ. Πονηρός
|

H μέχρι τώρα συνεργασία μου με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης μου μαρτυρεί άλλα από αυτά που ισχυρίζονται όσοι μού απαντούν με ψευδώνυμα: οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη τον σύμβουλο και εκφράζουν τις ευχαριστίες τους επώνυμα για τις πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις του. Στις Κυκλάδες μεταβαίνω όσο συχνά επιτρέπει η μη ύπαρξη οδοιπορικών. Και, αν δεν το γνωρίζετε, χωρίς έγκριση οδοιπορικών δεν επιτρέπεται η μετάβαση. Ποιος σας είπε ότι έχω τάχα γνώμη επί παντός επιστητού; Τέτοιο πράγμα δεν ισχυρίσθηκα και αποτελεί συκοφαντία ο ισχυρισμός αυτός. Οι επανειλημμένες παρατάσεις της παρούσης θητείας δεν ήταν απόφαση των σχολικών συμβούλων. Αν δεν ενημερώνεσθε για τα διαβήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων για το ζήτημα αυτό, είναι δικό σας το σφάλμα! Γράφω πάντα επώνυμα και δέχομαι μόνο επώνυμες κριτικές. Όλα τα άλλα προφανώς δεν αρμόζουν σε εκπαιδευτικούς, αν τελικά τα ψευδώνυμα αυτά ανήκουν σε εκπαιδευτικούς!

Γιάννης
|

@ΕΚΠ
Για να λέμε "και του στραβού το δίκιο", αγαπητέ συνάδελφε, θα ήταν σκάνδαλο αν οι ίδιοι οι σύμβουλοι είχαν μεθοδεύσει τις παρατάσεις της θητείας τους. Όπως όμως καλά γνωρίζουν όλοι, οι παρατάσεις προέκυψαν από το ίδιο το Υπουργείο. Το γιατί και το διότι, ας το αναζητήσουν κυρίως όσοι θέλουν διακαώς να γίνουν σύμβουλοι ή έστω να εξοστρακίσουν τους τωρινούς.
Όσο γι' αυτά που λέει ο @Ηλίας, έχει δίκιο, γιατί προφανώς αναφέρεται σε συμβούλους ειδικότητας. Εμείς πάντως στην Α/βάθμια τους βλέπουμε τους συμβούλους μας. Και επιμορφώσεις κάνουν και στα σχολεία έρχονται συχνά αλλά και όποτε τους καλέσουμε. Να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι είναι, το λιγότερο, άστοχο.

ΕΚΠ
|

@κκ.Πονηρό.iremia.Αφού συμβαίνουν αυτά που γράφετε και οι συνταξιοδοτήσεις ΣΣ είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των σχολείων αρμοδιότητας σας, επειδή δεν υπάρχει ο πίνακας επιλαχόντων, γιατί δε ζητάτε άμεσα επιλογές;Αρθρογραφείτε και έχετε άποψη επί παντός επιστητού πλην αυτού που προφανώς,για να μην το απαιτείτε και δεν κάνετε ούτε νύξη , σας βολεύει.Βρίσκεστε στον τρίτο χρόνο παράτασης της θητείας σας κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές και αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.

iremias
|

Το θέμα της κατανομής σχολικών μονάδων όμως σε συμβούλους είναι θέμα της πολιτείας. 1 σύμβουλος ειδικότητας σε 120 σχολεία και σε 2000 εκπαιδευτικούς(αυτή είναι η αναλογία μετά τις συνταξιοδοτήσεις και άλλες αιτίες με τους συμβούλους που δεν αναπληρώνονται και αναλαμβάνουν και νέες περιφέρειες).Κατά τα άλλα έχετε δίκαιο από τη μεριά σας.

Ηλίας
|

Για όσους βαριούνται να διαβάζουν, μπορώ να πω πως δε ξέρω τα οφέλη ενός εκπ/κού από την ύπαρξη Συμβούλου της ειδικότητάς του γιατί πρακτικά... δεν έχω Σύμβουλο εδώ που είμαι!

Και εξηγώ :

Το Σύμβουλο της δικής μου ειδικότητας τον βλέπω μία φορά κάθε πέντε χρόνια περίπου. Τελευταία φορά τον είδα το 2015. Βλέπετε εδρεύει στην έδρα της (νησιωτικής) Περιφέρειάς μου και μας έχει πει πως δεν του δικαιολογούν οδοιπορικά οπότε δεν μπορεί να έρχεται συχνά.

Ο δικός μου συμμετέχει και διοργανώνει δράσεις στην ΕΔΡΑ της Περιφέρειας και μας προσκαλεί... όμως και για εμάς το κόστος μετακίνησης δεν καλύπτεται από κανέναν και είναι ιδιαίτερα υψηλό για να το καλύψουμε μόνοι μας. Σκεφτείτε πως χρειαζόμαστε 2-3 μέρες άδεια απουσίας για μία και μόνο συνάντηση.

Αλήθεια ο κος.Πονηρός πόσο συχνά επισκέπτεται τα Κυκλαδονήσια? Έχει αξία αυτή η ερώτηση καθώς αυτός καλύπτει μεγαλύτερη περιφέρεια με πολλά περισσότερα σχολεία!

Αριστερός ψάλτης
|

Ευχαριστούμε το σχολικό σύμβουλο για το ψυχωφελές ανάγνωσμα που μας πρόσφερε. Μόνο που η εκπαίδευση από άλλα έχει ανάγκη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ