Υπουργός: Μετεγγραφές σε όλους τους φοιτητές με αδέρφια που σπουδάζουν με εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ

"Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να δεχθούν την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τις μετεγγραφές"

13/01/2018

Ενημερώθηκε: 13/01/2018, 19:27

Άκουσε το άρθρο

Όλοι οι φοιτητές  οι φοιτητές που έχουν αδέρφια που σπουδάζουν θα μπορούν να μετεγγραφούν με την προϋπόθεση ότι το οικογενειακό εισόδημα θα είναι μικρότερο από 40.000 ευρώ, δήλωσε  ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή εντός του Φεβρουαριου, προκειμένου η εφαρμογή της να ξεκινήσει εντός του δεύετερου ακαδημαικού εξαμήνου, είπε ο κ. υπουργός.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

Οσον αφορά τις αντιδράσεις των Πρυτάνεων να εγγράψουν στα Ιδρύματά τους μεγάλο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφές ο κ. Γαβρόγλου το ξεκαθάρισε: “Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να δεχθούν την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τις μετεγγραφές”

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

Δημοσιογράφος:  Εχετε υποσχεθεί ότι τα αδέλφια θα σπουδάζουν στην ίδια πόλη, κάνοντας τη χρήση του δικαιώματος της μετεγγραφής. Για να μην συντηρεί μία οικογένεια, όπως είπατε χαρακτηριστικά, πολλά σπίτια. Τώρα θα υπάρξουνε εδώ οικονομικά κριτήρια και από πότε θα ισχύσει;

Υπουργός: Αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια και θα ισχύσει από το εξάμηνο που μας έρχεται δηλαδή αρχές Μαρτίου. Η σχετική ρύθμιση θα έχει ψηφιστεί μέχρι 20-22 Ιανουαρίου. Συνήθως τα μαθήματα αρχίζουν τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο. Έχει σημασία ότι εμείς θα το ψηφίσουμε -γιατί πρέπει να είναι νόμος, δεν μπορεί να είναι Υπουργική Απόφαση- και καμία  οικογένεια η οποία έχει οικονομικά προβλήματα δεν θα συντηρεί πάνω από ένα σπίτι εκτός από το δικό της όσα παιδιά κι αν έχει. Οποιαδήποτε οικογένεια τετραμελής έχει κάτω από 40.000  εισόδημα, τα αδέρφια θα είναι στην ίδια πόλη και θα φροντίσουμε να είναι σε πόλεις που υπάρχουν οι ειδικότητες. Και όταν το εισόδημα των οικογενειών είναι ακόμη χαμηλότερο και εκεί που ζουν οι οικογένειες υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα, τα αδέρφια θα μπορούν να έρχονται στις οικογένειές τους.

Δημοσιογράφος: Κε Υπουργέ τα Πανεπιστήμια το δέχονται αυτό;

Υπουργός: Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να το δεχτούν. Και θα σας πω για ποιον λόγο. Δεν είναι ένα θέμα επιβολής. Είναι ένα κοινωνικό μέτρο. Δεν μπορούν στη χώρα μας να μην μπορούν να σπουδάσουν παιδιά λόγω οικονομικής κατάστασης. Και όταν παίρνουν περισσότερους φοιτητές, παίρνουν και περισσότερα χρήματα, επιχορηγούνται παραπάνω. Αν και φέτος για πρώτη φορά αυξάνουμε την επιχορήγηση των Πανεπιστημίων κατά 50%. Έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια αυτό.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, στη τελευταία συνεδρίαση διατύπωσε  τις αντιρρήσεις της “για τις συνεχείς αλλαγές αναφορικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών” και ζήτησε  “την πάγια εφαρμογή ενός συστήματος που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εκάστοτε κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και θα διασφαλίζει την ποιότητα εκπαίδευσης που οφείλουν να προσφέρουν τα Ιδρύματα της χώρας”.

Σχόλια (12)

ΜΑΡΙΑ
|

Με τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές φοιτητών δεν γίνεται τίποτα .Αλλάζουν συνέχεια τις ημερομηνίες και έχουν τόσο κόσμο στο περίμενε και στην αγωνία.
Είχε πει ο υπουργός πως 20-22 Ιανουαρίου θα έχει ψηφιστεί,μετά δήλωσε πως θα το πάει πακέτο με το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτ.Αττικής το οποίο δεν θα έχει ψηφιστεί πριν τις 20 Φεβρουαρίου.
Οι περισσότερες σχολές αρχίζουν το εαρινό εξάμηνο 22 Φεβρουαρίου.
Πότε θα το ψηφίσουν ,με ποια διαδικασία θα υποβληθούν τα δικαιολογητικά ,πότε θα αξιολογηθούν ,πότε θα γίνει η εγγραφή στα τμήματα της μετεγγραφής.....?
Οι ημέρες έτσι όπως το αναβάλουν δεν βγαίνουν με τίποτα.
Ο υπουργός θυμίζει κάποιους εργοδότες που προκειμένου να μην πληρώσουν πάνε την καθυστέρηση από Δευτέρα σε Παρασκευή και από Παρασκευή σε Δευτέρα........

Εφη
|

Τι θα γίνει επιτέλους με αυτές τις μετεγγραφές; Υποτίθεται μέχρι 22 Ιανουαρίου θα είχε ψηφιστεί! Ήμαρτον πια .... Ελπίζω όλες αυτές οι δηλώσεις να μην είναι φούμαρα για άλλη μια φορά διότι δίνετε ελπίδες σε πολλές οικογένειες. Κοντεύει να τελειώσει η εξεταστική και δεν ξέρουμε τελικά τι θα κάνουμε. Ψηφίστε τον επιτέλους

Στέλιος
|

Πάλι θα ωφεληθούν όσοι δηλώνουν ότι εισόδημα θέλουν. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν μπορούν να κρύψουν το εισόδημα τους θα είναι οι χαμένοι της ρύθμισης. Έχω δύο κόρες που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις και υπερβαίνω το κριτήριο κατά 130€. Με το οικογενειακό εισόδημα συντηρώ 3 σπίτια με ενοίκια, φως, νερό, τηλέφωνο φόρους, ΕΝΦΙΑ, δάνειο κλπ. Στο τέλος του μήνα δεν υπάρχει τίποτα. Ευτυχώς που η τράπεζα μου έχει δώσει τη δυνατότητα υπερανάληψης. Ας κάνουν τη ρύθμιση και να αφήσουν τα εισοδηματικά κριτήρια στην άκρη διότι είναι εικονικά δεδομένου ότι οι περισσότερες οικογένειες έχουν και δάνεια και φόρους και αυτοκίνητα και έκτακτες υποχρεώσεις όπως θέματα υγείας..

Ανώνυμος
|

Εμεις ζουμε με 3.150και δεν θα παρω μετεγγραφή και διαμαρτυρεστε εσεις με τις 50.000!Οκ!Μαλλον ειστε απο αλλο πλανητη!

Αντωνης
|

Καλυτερα να εχτιζαν τα πανεπιστημια φοιτητικες Εστιες που με ένα μικρο ενοικιο θα μπορουσε ς να μενεις και να σπουδάζει ένα μεγαλο μερος των πρωτοετων αλλα και το αλλων ετων. Αυτό ισως είναι καλυτερο από τις μεταγραφες που μειωνουν και την ποιοτητα σπουδων των φοιτητών.

Χρήστος
|

Γιατί πάλι οικονομικά κριτήρια κ.Υπουργέ δηλαδή εμένα οι γονείς μου που υπερβαίνουν κατά 800 ευρώ το όριο δε δικαιούμαστε αυτή την διευκόλυνση...Δύο χρόνια τώρα ξεπωλούνται στα ενοίκια για να σπουδάσουν τα δύο παιδιά τους σ ένα κράτος με <<δωρεάν>> παιδεία

Μαρια Μ.
|

Η δηλωση "καμια οικογενεια με πανω απο ενα φοιτητικο σπιτι" πηγε "περιπατο"????
Δηλαδη μια οικογενεια με εισοδημα πανω απο 40.000 που αποπληρωνει στεγαστικο δανειο μπορει να συντηρει δυο φοιτητικα σπιτια??
Γιατι ποτε δεν μιλαμε για καθαρο εισοδημα ??? οταν μονο ο φορος εισοδηματος για >40.000 οικογενειακο εισοδημα ξεπερνα συνηθως τα 10.000€ ??? και δεν ειναι ο μοναδικος φορος....!!!

Ευγενία
|

Μεγάλη αδικία!!! Έχει σκεφτεί ο κ. Υπουργός πόσοι θα εκμεταλλευτούν αυτή τη ρύθμιση για να πετύχουν την εισαγωγή τους σε σχολές που ούτε στο όνειρό τους είχαν φανταστεί; Δεν είναι αδικία κάποιοι να χάνουν τη σχολή που επιθυμούν για 1 μόριο (ΕΜΠ, Ιατρική, Νομική Αθήνας) και άλλοι με 1000 μόρια λιγότερα να παίρνουν μετεγγραφή σε αυτές; Το δίκαιο θα ήταν να πάρουν μετεγγραφή αλλά σε σχολές με βάση αντίστοιχη της βαθμολογίας τους. Ας σταματήσουμε να τα ισοπεδώνουμε όλα.

Lina
|

Αφού η φοροδιαφυγή δεν έχει καταπολεμηθεί, δεν πρέπει να μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια στα θέματα της Παιδείας και συγκεκριμένα στις μετεγγραφές. Ποιος μπορεί σήμερα να συντηρεί 3 σπίτια;

Μανώλης
|

Αρκεί τα αδέλφια να μην προέρχονται από οικογένεια πολυτέκνων...
Δεκάδες επιστολές έχουν στείλει οι πολύτεκνοι για συνάντηση και συζήτηση με τον υπουργό, προς εξεύρεση λύσης προς αυτή την κατεύθυνση και ουδεμίας απαντήσεως ή αριθμού μετεγγραφόμενων πολύτεκνων φοιτητών τους δίνουν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
|

Υπουργός: Μετεγγραφές σε όλους τους φοιτητές με αδέρφια που σπουδάζουν με εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ.......Οποιαδήποτε οικογένεια τετραμελής έχει κάτω από 40.000 εισόδημα....
δηλαδή οικογένειες με 1 τεκνο,οικογενειες με 2 τεκνα,οικογενειες με 3 τεκνα,οικογενειες με 4 και πλεον τεκνα ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ;
40.000€ αυτος που εχει 1 τεκνο ,40.000€ αυτος που εχει 8 τεκνα!!!

stelios
|

prepei na lifhi merimna gia oigogenies pentamelis me isodima megalitero apo 40000 euro!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ