ΚΕΔΕ-ΠΟΕ ΟΤΑ: Κλειστοί σήμερα οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

20/02/2018

Άκουσε το άρθρο

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. και σε συνεργασία με την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.  σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου,  οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί “ως πρώτο βήμα αντίδρασης στην υποβάθμιση των Παιδικών Σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και των επαγγελματικών δικαιωμάτων του έμπειρου Παιδαγωγικού προσωπικού που εργάζονται σε αυτούς”.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Π.Ο.Ε. -Ο.Τ.Α., “σε ελάχιστους Δήμους της χώρας εμφανίζεται το φαινόμενο αιρετοί να μην πειθαρχούν στην απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε.”

Σε αυτές τις περιπτώσεις που οι αιρετοί λαμβάνουν απόφαση να μην κλείσουν τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκηρύσσει 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ για όλους τους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών, για την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου “διευκολύνοντας έτσι τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί με απόφαση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την ίδια ημέρα και ώρα 10.00 το πρωί έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27-Αθήνα)” .
Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, εργαζόμενοι στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και Γονείς ενώνουμε τη φωνή μας, για την προστασία των παιδιών μας και των εργαζομένων»

Το αίτημα της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος να αποσυρθούν άρθρα από το Ν/Σ για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που αφορούν στην ένταξη παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, μετέφερε το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νίκος Χιωτάκης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, στη σχετική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

 Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ επί συγκεκριμένων διατάξεων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις».

Στο υπόμνημα επισημαίνεται πως η αιφνιδιαστική και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, να συμπεριλάβει στο Νομοσχέδιο διάταξη με την οποία καθιερώνεται η ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων (4) ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και εργαζόμενους σε πετυχημένες δομές Δήμων, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται πως η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες:

  •     Στην ομαλή λειτουργία 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα και στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών
  •      Σε αρκετές χιλιάδες παιδιά, ακόμη κι αν υπάρξει αρχικά πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, κάτι που δεν υφίσταται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα χωρίς να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
  •     Στους χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο
  •      Σε χιλιάδες εργαζόμενους γονείς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, μεγάλες δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς και επιπρόσθετα δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού).

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Το υπουργείο Παιδεία απαντώντας στην ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ. τονίζει τα εξής:

Η ελληνική κοινωνία για δεκαετίες προβάλλει ως σταθερή αξίωση προς την Πολιτεία την παροχή αξιόπιστων και ποιοτικών κοινωνικών δομών με προτεραιότητα αυτών της Εκπαίδευσης.

Το ΥΠΠΕΘ θεσμοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, και σταδιακά αρχίζει να την υλοποιεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιεί μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο και  του ευρωπαϊκού στόχου για ένταξη τουλάχιστον του 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης)  στην προσχολική εκπαίδευση.

Είναι γνωστές οι έρευνες που καταδεικνύουν ότι η εκκίνηση της προσχολικής αγωγής από την πρώιμη παιδική ηλικία λειτουργεί αντισταθμιστικά στις άνισες ευκαιρίες που προσφέρουν τα διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα προέλευσης των μαθητών.

Ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αναβαθμίζονται οι σπουδές των λειτουργών που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν. Τα αντίστοιχα Τμήματα στα ΤΕΙ παραδοσιακά ανήκαν στις Σχολές Υγείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών και ανοίγονται πλέον καινούργιες ακαδημαϊκές δυνατότητες έρευνας και διεπιστημονικότητας στις σπουδές τους.

Ως υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε σε συνεργασία, από τη μια πλευρά να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί η λειτουργία των παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών, την ευθύνη λειτουργίας των οποίων έχουν οι Δήμοι και από την άλλη να αναβαθμιστούν οι υποδομές των νηπιαγωγείων, η ευθύνη λειτουργίας των οποίων ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον οι ανησυχίες που εκφράζουν από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΥΝ μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών.
Πόσο πιο «εκκωφαντικά» πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει  ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε άλλωστε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης  στις 4-1-2018, στο πλαίσιο της συνάντηση της Αν. Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ «Εθνική ανάγκη η δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα……Μπορεί να αποτελεί ένα θετικό βήμα η επιδότηση έως και 75.000 ευρώ για τη δημιουργία μέχρι δύο νέων τμημάτων σε υφιστάμενους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ωστόσο αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης δομών».

Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί στην παραπέρα αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στα παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

 

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ