ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Διδακτική υπηρεσία Υποδιευθυντών και Διευθυντών ΣΔΕ στο Σχέδιο Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 26/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημήτριος Δημητρόπουλος
Φιλόλογος, Μ. Ed., Ph.D.

Στο κατατεθέν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο νομοθέτης διορθώνει την αβλεψία που υπήρχε στο σχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση τον Μάρτιο του 2018 και αναγνωρίζει ως διοικητική την υπηρεσία του διευθυντή και υποδιευθυντή των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (άρ. 24, παρ. 3α).

Ωστόσο, στο ίδιο άρθρο του κατατεθέντος νομοσχεδίου (παρ. 3β) δεν αναγνωρίζεται η υπηρεσία τους ως διδακτική, παρότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας δίνουν απολυτήριο Γυμνασίου και οι διευθυντές και υποδιευθυντές τους είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε αυτά που έχουν διδακτικό έργο. Ειδικά οι υποδιευθυντές των ΣΔΕ έχουν 9 διδακτικές ώρες εβδομαδιαία (Απόφ. υπ’ αρ. 10795/15-9-2014 του ΓΓΔΒΜ), χωρίς μάλιστα να λαμβάνουν το επίδομα του υποδιευθυντή. Το οξύμωρο είναι ότι αναγνωρίζεται η διδακτική υπηρεσία των διευθυντών και υποδιευθυντών ΔΙΕΚ, παρότι δεν έχουν διδακτικό έργο! Και το εντυπωσιακό είναι ότι στις δύο πρόσφατες προκηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας για διευθυντές και υποδιευθυντές ΣΔΕ αναφέρεται ρητά ότι η θητεία τους «λογίζεται ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων» (Κ1/53103 και Κ1/53106/30-03-2018)!

Ο νόμος 4473/2017, άρ. 1, προέβλεπε, όπως είναι λογικό, την αναγνώριση της υπηρεσίας των διευθυντών και υποδιευθυντών ΣΔΕ και ως διοικητικής και ως διδακτικής (ίδια αναφορά υπήρχε στον ν. 4186/2013, άρ. 27).

Σχετικές αποφάσεις είχαν λάβει παλαιότερα τα Διοικητικά Εφετεία Θεσσαλονίκης (αρ. 789/2016) και Τριπόλεως (αρ. 198/2017).

Επειδή πρόκειται προφανώς για αβλεψία, παρακαλείται ο Υπουργός Παιδείας, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα, να μεριμνήσει ώστε να διορθωθεί η συγκεκριμένη παράλειψη στο κατατεθέν σχέδιο νόμου ως προς την αναγνώριση της διδακτικής υπηρεσίας των διευθυντών και υποδιευθυντών ΣΔΕ, όπως σωστά διορθώθηκε ως προς την αναγνώριση της διοικητικής υπηρεσίας τους, και έτσι να  αποκατασταθεί πλήρως το πνεύμα ισοτιμίας.

Ως εκ τούτου, θα ήταν σωστό η παρ. 3β, εδ. ββ, να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Διδακτική υπηρεσία…του Διευθυντή και Υποδιευθυντή Δ.Ι.Ε.Κ. ή Σ.Ε.Κ. ή  Σ.Δ.Ε».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.