Ερώτηση στη Βουλή για τα πτυχία και τα επ. δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ

23/01/2019

Άκουσε το άρθρο

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σχετικά με τους υπάρχοντες πτυχιούχους Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός αποφοίτων μεταξύ του Τ.Τ. των Α.Ε.Ι;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους ΑΤΕΙ μετά τις συγχωνεύσεις;

Στις ερωτήσεις αυτές καλείται να απαντήσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θ.Παπαθεοδώρου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Σχόλια (17)

περί "ΑΕΙ ΤΕΙ "
|

@The one

Αγνοείτε εν έτει 2019, την νομοθεσία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα ΤΕΙ από το 2001 είναι ΑΕΙ. Θα έλεγα για την περίπτωση σας, ότι " Όσο έχουμε το ελληνικό δαιμόνιο και αγνοούμε τους νόμους και το σύνταγμα, τότε μια ζωή πίσω θα πηγαίνουμε" Αντί να κοιτάξετε τα δικά σας χωράφια , ασχολείστε με τα χωράφια του γείτονα.

The one
|

Οσο το 1/3 της βουλής είναι μηχανικοί δεν θα υπάρξει ισότητα ΤΕΙ-ΑΕΙ. (δικαίωμα υπογραφής σε άδειες)

Πάνος
|

Συνάδελφοι,
Όπως και να ήταν τα πράγματα, όπως και να συνεχίζουν δυστυχώς μέχρι στιγμής και τώρα να μας αντιμετωπίζουν, γνωρίζουμε μόνο εμείς το επίπεδο σπουδών μας και τον κόπο που κάναμε για να αποκτήσουμε τα πτυχία μας. Πολλοί έχουμε μεταπτυχιακό, και διδακτορικό. Άλλοι απόφοιτοι τεχνολογικών ιδρυμάτων διδάσκουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, άλλοι έχουν εξέχουσες θέσεις σε επιχειρήσεις, κ.α.
Επειδή η προσπάθεια του Υπουργού Καλή η κακή, μελετημένη η όχι και τόσο, είναι προς το συμφέρον μας , καλό είναι ο καθένας με το σωματείο του, την ένωση του, να πιέσει για το αυτονόητο. Είτε με ισοτίμηση είτε με μιας μορφής ευνοϊκών κατατακτήριες (δίνοντας την διαφορά μαθηματατων) να ισοτιμήσουμε τα πτυχία μας. Όποιος πει ότι η προσπάθεια του Υπουργείου δεν ειναι εμβληματική μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτεί. Καμία κυβέρνηση δεν έκανε έως τώρα τα ΤΕΙ Πανεπιστήμια. Καμία κυβέρνηση δεν είπε "πολλά τμήματα ΤΕΙ είναι ντεφακτο πανεπιστημιακά" , καμία άλλη κυβέρνησης δεν έλαβε υπόψιν της τις εξαιρετικες αξιολογήσεις τμηματων ΑΕΙ Τεχνολογικού τομέα (ΤΕΙ Αθήνας, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) και να τους δώσει το "ΟΚ" για διοργάνωση διδακτορικών, και γενικότερα κανένας άλλος υπουργός δεν ασχολήθηκε με το θέμα των ΤΕΙ. Είτε λοιπόν είναι εντολή της Τροικας είτε προσωπικές φιλοδοξίες του Υπουργού , η προσπάθεια πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ είναι μεγάλη χαρά για όλους τους αποφοίτους, και πρέπει να κυνηγήσουμε για τα αυτονόητα από αυτήν την στιγμή και υστερα, και να μην βγάζουμε τα μάτια μας μεταξύ μας.

Υ.Γ.
Δυστυχώς όσο αναφορά τα μεταπτυχιακά και την αποδοχή των αποφοίτων των ΑΕΙ Τεχνολογικού τομέα, ορισμένα από τα παραπάνω που αναφέρθηκαν είναι μια πραγματικότητα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις όπου οι κριτικές επιτροπές για μεταπτυχιακούς φοιτητές κοιτάνε συνολικά την εικόνα, και όχι αν είσαι απόφοιτος από τον πανεπιστημιακό ή τον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σοφία
|

@Γιάννης Μ.

Πες τα Χρυσόστομε

Γιαννης Μ.
|

@Διαιτολόγοι ΑΤΕΙΘ 24 Ιαν 2019 14:46
"...γίνονται δεκτοί απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ", το ορθό είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, μην "πυροβολούμε τα πόδια μας", επειδή βαριόμαστε να δακτυλογραφήσουμε ορισμένα γράμματα παραπάνω...

AG
|

Μας δουλεύουν τελικά όλοι, παλιοί και νέοι πολιτικάντηδες!

Απόφοιτοι ΤΕΙ = παιδιά κατώτερου Θεού.

Διαιτολόγοι ΑΤΕΙΘ
|

Τελικά τι γίνεται με τη συνέργεια του ΑΤΕΙΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο;;;
Ήταν από τα πρώτα που ξεκίνησε...και τελικά φτάνει και ο Φλεβάρης και καμία είδηση.
Από τον Αύγουστο περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το μέλλον μας;

αποφοιτος μηχανικος ΤΕ
|

Όπως το βλεπω εγω : Λόγω του προπαγανδιστικού γεγονότος οτι τα ΤΕΙ δεν θεωρούνται ΑΕΙ (δυστυχώς κανείς δεν ξέρει οτι τα ΤΕΙ ανήκουν στα ΑΕΙ, ακόμα και οταν ο ιδιος ο Υπουργός λεει οτι τα ΤΕΙ ειναι defacto Πανεπιστημία ) θα πρέπει πρώτα να πάρουμε πτυχίο ΠΕ ( μιλάω για τους απόφοιτους ) . Για να πάρουμε πτυχίο ΠΕ θα πρέπει να δώσουμε έξτρα μαθήματα. Αυτόματη εξομοίωση δεν θα πραγματοποιηθεί δυστυχώς διότι θα ξεσηκώθουν φορείς και λοιποί που λόγω προπαγάνδας δεν γνωρίζουν την αλήθεια. Κάτι τετοιο ο Κ. Γαβρόγλου θα ήθελε να το παραλείψει και να μη δημιουργήσει εντάσεις. Aφού πάρουμε πτυχίο ΠΕ τότε θα γίνει ισοτιμία με τα αντίστοιχα τμήματα ΠΕ με επαγγελματικα δικαιώματα.
Τέλος, για τους μηχανικούς : Πτυχίο ΠΕ (δηλαδή έξτρα μαθήματα ) μαζι μεταπτυχιακό συναφούς αντικειμένου για εγγραφή στο ΤΕΕ με επαγγελματικά δικαίωματα διπλωματούχου.

Apostolos
|

Το ΕΑΠ ξεκίνησε να λειτουργεί προπτυχιακά προγράμματα σπουδών το 2001 και στα περισσότερα (εκτός από ΕΛΠ και ΕΠΟ) απόκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα το 2008.
Τα ΤΕΙ ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 1984 και (οι μηχανικοί) δεν απέκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα ποτέ, μέχρι που καταργήθηκαν!
Η αλήθεια είναι ότι απέκτησαν κάποια δικαιώματα αλλά δεν τους ικανοποιούσαν.

Διαιτολόγοι ΑΤΕΙΘ
|

Συμπληρώνω στο σχόλιο του απόφοιτου Αλεξάνδρειου ΑΤΕΙ...
Σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα (πχ Ιατρική Αθηνών ) δεν δέχονται απόφοιτους ΤΕΙ.
Ενώ σε αντίστοιχο μεταπτυχιακό της ιατρικής Θεσσαλονίκης γίνονται δεκτοί απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά τον διαχωρισμό που υπάρχει μεταξύ των δύο πτυχίων.

Κύριε υπουργέ πάρε δραστικά μέτρα για τους απόφοιτους ΑΤΕΙ.

ΤΗΕΟ
|

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΝΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Άκης
|

@Solwn στην Ελλάδα όμως δεν είναι!!
Στις ΣΟΧ για τα ΤΟΜΥ προηγούνταν οι ΠΕ (πχ Κοινωνικής Εργασίας), έστω και με μηδέν προϋπηρεσία, και εν ελλείψει αυτών ΤΕ. Άδικο.

Solwn
|

@Άκης

Τα περισσότερα πτυχία των τμημάτων ΤΕΙ είναι στό εξωτερικό πανεπιστημιακά. Και οι απόφοιτοι τους ισότιμοι αυτών. Τεχνολογία Τροφίμων, εργοθεραπεια, φυσικοθεραπεια, λογοθεραπεια.

ΚΛΑΜΑ ΨΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΕΙ
|

Τα ΤΕΙ από την εποχή του κ. Απόστολου Κακλαμάνη το έτος 1984 που επί Υπουργείας του ιδρύθηκαν θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών τους χωρίς ούτε μία μέρα καθυστέρηση από την πρώτη μέρα που βγήκε ο πρώτος απόφοιτος.
Τώρα όλοι γνωρίζουμε τι έγινε εδώ και 35 χρόνια γιατί απλά το ζήσαμε στο πετσί μας.
Καλά λοιπόν πόσες φορές έχει ερωτηθεί ο εκάστοτε Υπουργός της Παιδείας για το εν λόγω θέμα? Στην πράξη δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα που βγαίνουν στην σύνταξη πλέον οι πρώτοι απόφοιτοι ΤΕΙ.
Γιατί δεν καταγγέλλετε το θέμα στον αρμόδιο επίτροπο Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γίνει γνωστό σε όλη την Ευρώπη τι συμβαίνει στην Ελλάδα? Αλήθεια πιστεύετε ότι στην Ελληνική Βουλή θα δοθεί λύση?
Το κόμμα σας άλλωστε έχει κυβερνήσει 3 φορές και άλλη μία σε συνεργασία με την ΝΔ. Γιατί δεν έγινε τίποτα τότε?

Άκης
|

Η λύση είναι εξομοίωση των πτυχίων ως ΠΕ. Έτσι απλά. ΔΕΟ11.

Απόφοιτος Αλεξάνδρειου
|

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ και πληροφορήθηκα από πρώην καθηγητές μου, ότι το νέο τμήμα που θα είναι στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, κατά 95+ % θα είναι πανομοιότυπο με το παλιό! Αποφασίστε Κύριε υπουργέ μια διάταξη εξομοίωσης, δεν αντέχουμε τόσα χρόνια αυτόν τον διαχωρισμό. Προχωρήσαμε σε μεταπτυχιακά, κάποιοι συνάδελφοι σε διδακτορικά, και ξανά και ξανά το βασικό πτυχίο είναι "κατάρα" καθώς είναι ένα "πτυχίο ΤΕΙ" όπως έχει περάσει στην αντίληψή του κόσμου. Αφού κάνατε το Βήμα, "τελειώστε" το σωστά και υπολογισμένα, και εκτός από την απόδοση δικαιοσύνης και ευχαρίστησης από τους αποφοίτους, θα έχετε στο πλευρό σας ένα μεγάλο αριθμό αποφοίτων για τις ερχόμενες εκλογές.

Απόφοιτος Αλεξάνδρειου ΑΤΕΙ
|

Πολύ σωστά τοποθετήθηκε ο κύριος Θ.Παπαθεοδώρου.
Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει όλους τους φοιτητές των ΑΤΕΙ.
Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει διάταξη εξομοίωσης πτυχίων!!! Από τη στιγμή που λένε ότι δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ ΑΕΙ και ΑΤΕΙ να αναγνωριστούν τα πτυχία τους και να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
Αυτό πιστεύουμε πρέπει να ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να κάνουν και μετά όλα τα άλλα...

Γνωρίζει ο κος Υπουργός ότι για μεταπτυχιακές υποτροφίες δεν αναγνωρίζουν πολλά ιδρύματα τα πτυχία από ΑΤΕΙ;;;

Ας ξεκαθαρίσει το γρηγορότερο για αυτό το θέμα το τοπίο γιατί θα υπάρξουν πολλές διαμαρτυρίες...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ