Υπουργός: Νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία στη Βουλή τον Ιούνιο -Θα αφορά το ΔΠΘ

Έχουμε αποδεχτεί την πρόταση του Πανεπιστημίου Θράκης για τη δημιουργία νέων τμημάτων

23/05/2019

Ενημερώθηκε: 23/05/2019, 12:53

Άκουσε το άρθρο

Νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία θα φέρει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στη Βουλή, μέσα στον Ιούνιο, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Ράδιο Παρατηρητή Θράκης.

Στο νομοσχέδιο αυτό όπως είπε ο Κ. Γαβρόγλου θα περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατόπιν εισήγησης της διοίκησης του Ιδρύματος.

“Υπήρξαν κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα δικαστικού επιπέδου που υπήρχαν με την προηγούμενη διοίκηση του ΔΠΘ. Ευτυχώς όλα αυτά είναι πίσω μας. Εμείς συνεργαζόμαστε άψογα με τη νέα διοίκηση, η νέα διοίκηση είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση.  Μας έχουν φέρει μια ιδιαίτερα συγκροτημένη πρόταση για την δημιουργία νέων τμημάτων κι εμείς έχουμε αποδεχτεί την πρόταση αυτή ως υπουργείο Παιδείας και θα νομοθετήσουμε ιδρύοντας τα τμήματα αυτά στο τέλος Ιουνίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας .
 
Σχετικά με το αίτημα ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής στο ΔΠΘ ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε:”Υπάρχει ένα θέμα το οποίο θα μελετήσουμε παραπάνω και αυτό είναι το θέμα της Κτηνιατρικής Σχολής, επειδή η Κτηνιατρική Σχολή είναι μια ακριβή σχολή θέλουμε να το μελετήσουμε ακόμη περισσότερο γιατί υπάρχουν κι άλλα μέρη της Ελλάδας που διεκδικούν Κτηνιατρικές Σχολές”.

Ειδικότερα η  πρόταση του ΔΠΘ έχει ως εξής:

Πολυτεχνική Σχολή

1.    Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής
2.    Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών και Φυσικών Πόρων

Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

1.    Τμήμα Εργοθεραπείας

Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών

1.    Τμήμα Ψυχολογίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

1.    Τμήμα Νοσηλευτικής

2.    Τμήμα Κτηνιατρικής

3.    Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής

Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας

1.    Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ποτών

Σήμερα

Σήμερα στο ΔΠΘ:

Α. Λειτουργούν 8 Σχολές με 20 τμήματα

Β. Υπηρετούν 562 Καθηγητές και Λέκτορες

Γ. Φοιτούν 24.055 προπτυχιακοί φοιτητές και 3.432  μεταπτυχιακοί

Σχόλια (36)

ΚΜ
|

Θα κάνουμε την καθημερινοτητα του κ.Γαβρόγλου καλύτερη...Είτε στις 30 Ιουνίου είτε στις 7 Ιουλίου θα πάτε για μόνιμες διακοπές. Μην ξεχάσετε και την κα.Τζούφη για παρέα....

Νέο Νομοσχέδιο
|

Πότε η διαβούλευση (sic); χαχααχχα

Αγανακτισμένος ασπαιτε
|

Όλα λοιπόν τώρα εξηγούνται??Δεν προλάβαιναν στο προηγούμενο νομοσχέδιο....Ήταν αργά τάχα. ..λίγο πριν απο τις χθεσινες εκλογές και ενώ περιμένουμε με αγωνία καποιος απο τους υπεύθυνους της Ασπαιτε, από το Υπουργείο να κάνει μια δήλωση και να δώσει μια απάντηση στο γιατί... ας πετάξουμε και ένα θα γίνει και άλλο νομοσχέδιο για την παιδεια μέσα στον Ιούνιο...λες και δεν γνώριζαν το αποτέλεσμα ...Και μετά Α!!Δεν γίνεται τώρα έχουμε εκλογές.άντε και αντίο θα ΣΕ δω στο πλοίο!!!!θα μας δείτε λοιπόν δεν προλάβατε εσείς μια θα προλάβουμε εμείς εκατό!!!Ντροπή σε όλους σας και σε αυτούς εκεί μέσα που καθυστέρησαν και σε αυτούς που δεν το πέρασαν ενώ μπορούσαν!!!Και τώρα φαίνεται καθαρά γιατί!!!!!! ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ!!!ΠΉΡΑΤΕ ΣΤΟ ΛΑΙΜΌ ΣΑΣ ΤΌΣΑ ΠΑΙΔΙΆ!!!!ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ!!!!

ΕΧΩΝ ΜΝΗΜΗ
|

Μετά από τόση κοροιδία στα μέλη ΕΔΙΠ των ΑΕΙ με MSc και PhD, ας μην μας πει ο κ. Γαβρόγλου ότι δεν περίμενε ότι θα τιμωρείτο ο ίδιος και το κόμμα του ΚΑΙ από τις οικογένειες-ψηφοφόρους αυτών των ΕΔΙΠ... "Μνήμη καλόν¨, έλεγαν οι αρχαίοι!

ekp
|

τώρα τι γίνεται; που είναι το νομοσχέδιο εδιπ;

K. G.
|

Πρέπει να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία που προσφέρεται σ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεν μπορεί όπως αναφέρει ο @Εκτακτος Επίκουρος η προϋπηρεσία στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση να μην προσμετράται στην Πρωτοβάθμια ή/και στην Δευτεροβάθμια. Η προϋπηρεσία στα ΙΕΚ να μην προσμετράται, με τα διετή στα Πανεπιστήμια τι θα γίνει; η προϋπηρεσία θα μετράει για τους πίνακες της Α/Θμιας ή/και Β/θμιας; Όλα αυτά έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Ας δοθεί λύση έστω και τώρα στο νέο νομοσχέδιο του Ιουνίου.

ΠΕ
|

Υπουργέ.Με τις αποσπάσεις στα ΑΕΙ τί θα γίνει;Θα μας πιάσουν οι εκλογές και δεν θα γίνουν;Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Δρ. ΕΔΙΠ
|

Αναμένουμε τη δυνατότητα εξέλιξης των επιστημόνων Δρ. ΕΔΙΠ, που στηρίζουν κατά την τελευταία 20ετία τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Με σύννομες διαδικασίες όπως αυτές έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν (άρθρο 31, Ν. 1268/15-7-1982, άρθρο 3, Ν. 2517/11-8-1997, παρ. 23, άρθρο 3, Ν. 3027/28-6-2002.)
Χωρίς συντεχνιακές και νομικίστικες λογικές, με αξιοκρατικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο των διδακτόρων ΕΔΙΠ.
Είναι η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να αποδείξει ότι δεν έχει μόνο το σθένος να καταργεί αναδρομικά και με ασάφειες, νομοθετικές ρυθμίσεις που η ίδια ψήφισε (παρ. 2, άρθρο 61, Ν. 4415/06.09.2016)!
Οι Δρ. ΕΔΙΠ γνωρίζουν πλέον καλά τους εμπαιγμούς και τα δήθεν άλλοθι. Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε τις εξελίξεις...

@Έκτακτος Επίκουρος
|

Σε συνέχεια του προβληματισμού σου... έχει ήδη δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος "απόκτησης διδακτικής εμπειρίας νέων κατόχων διδακτορικού" στα ΑΕΙ από το Υπουργείο Οικονομικών (ναι, όχι Υπ. Παιδείας!) με τριετή μάλιστα χρονικό ορίζοντα και φέτος τα νούμερα οφελουμένων ανά ΑΕΙ είναι πάρα πολύ αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Και είναι τόσο μεγάλα, που είναι σχεδόν σίγουρο το να μην προσλάβουν έκτακτους διδάσκοντες τα ΑΕΙ μέσω άλλου τύπου προκήρυξης (υφίσταται και η "οδηγία" στο να προσέξουν τα ΑΕΙ να εκμεταλλευτούν όλες τις προσφερόμενες θέσεις από το εν λόγω πρόγραμμα ΕΣΠΑ).

Εμείς οι μεγαλύτεροι λοιπόν με πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία (π.χ. 10-15 έτη) ήδη στα ΑΕΙ ως Έκτακτοι Επίκουροι δεν μπορούμε πλέον να αιτηθούμε στην ανωτέρω προκήρυξη και άρα δεν θα έχουμε καν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε έστω κάποια θέση από την προσφερόμενη εργασία.

Από τη μία λοιπόν η διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού στα ΑΕΙ μάς θέτει εκτός (αφού η επιλογή σε ποσοστό 100% θα γίνεται όπως ανωτέρω και μάλιστα το όλον μέσω των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και όχι από τα τμήματα προσωπικού τους!), παρόλο που πιθανά έχουμε τα περισσότερα προσόντα μεταξύ των συνυποψηφίων μας (όπως δηλαδή κρινόμασταν σε ετήσια βάση τα τελευταία 10-15 έτη και εργαζόμασταν ως ΙΔΟΧ) και από την άλλη είμαστε η μοναδική ομάδα εργαζομένων στα ΑΕΙ, που δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη κατά τις συγχωνεύσεις τους (ούτε καν η καταγραφή μας, για τα περαιτέρω).

Επιπλέον και σε περίπτωση που τύχει να βγει προκήρυξη για τη δβθμια γενικής παιδείας (Υπ. Παιδείας πάλι), η προϋπηρεσία μας από την τριτοβάθμια δεν προσμετράται (!!!!) παρόλο που είναι ανώτερης εκπαιδευτικής στάθμης (το αντίθετο θα είχε κάποιο νόημα μη-προσμέτρησης) ακόμα και αν έχει κάποιος και το πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας (τύπου ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ) και άρα εμείς οι έκτακτοι ΔΕΠ είναι σαν να μην υπήρξαμε ποτέ στο να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε υπηρεσίες τόσα χρόνια με τα δεδομένα προσόντα, που αποκτήσαμε με πολύ κόπο.

Παρακαλούμε και τους δημοσιογράφους του esos.gr να ενημερώσει το αν υφίσταται κάποια άλλη εξέλιξη επί του θέματος.

MANOS
|

Κύριε Υπουργέ, περιμένουμε τη ρύθμιση για τους Ε.ΔΙ.Π. που μας έχετε κατ' επανάληψη υποσχεθεί. Ελπίζω αυτή τη φορά να γίνει. Δεν μπορεί οι πρώην καθηγητές εφαρμογών των πρώην Τ.Ε.Ι., με μάστερ, να γίνονται λέκτορες εφαρμογών με δικαίωμα εξέλιξης και οι Διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. με μεταδιδακτορικές έρευνες και διδακτικό - ερευνητικό έργο να παραμένουν στάσιμοι. Πρέπει, με βάση τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, κατ' αναλογία προς τους πρώην καθηγητές εφαρμογών, οι Ε.ΔΙ.Π. με μάστερ να γίνουν λέκτορες εφαρμογών και οι Ε.ΔΙ.Π. λέκτορες. Δεν γίνεται να υπάρχουν στην εκπαίδευση δύο μέτρα και δύο σταθμά...

ΕΕΠ
|

μια ερώτηση: η αντιπολίτευση τι λέει για το νομοσέδιο εδιπ-εεπ που θα φέρει ο γαβρόγλου; συμφωνεί ή διαφωνεί;

bill_edip
|

για ιούνιο είχε πει ο υπουργός το νομοσχέδιο εδιπ. το θυμάται;
καμιά ενημέρωση από κάπου δεν έχουμε; σύλλογοι, ομοσπονδία; γιατί σιγή ιχθύος;

θαμώνας
|

@φοιτητή ΑΣΠΑΙΤΕ

Δεν υπάρχουν περιθώρια για συζητήσεις πια. Μόνο αν αναλάβετε με πράξεις μπορεί να αλλάξετε την κατάσταση. Ξεκινήστε λοιπόν τον αγώνα με ουσιαστικό τρόπο.
Προβλέπω να καταργούν την σχολή σας αν δεν πιεστούν από καταστάσεις που εσείς θα δημιουργήσετε.

χαχαχα
|

ωχ, ωχ και νέο νομοσχέδιο; τι άλλο θα έχει άραγε; τι άλλο θα ρυθμίσει;
δώσε σανό και πτυχία στο λαό... καλά λέει ο παραπάνω : αντί να ασχοληθούμε με τον πρωτογενή τομέα όχι για να εξάγουμε αλλά για να τρώμε... εμείς σανόοοοο. χειροκροτάτε , ρε, για την αύξηση σχολών-εισακτέων κλπ κλπ

Επαγγελματικά δικαιώματα
|

Με το ΕΑΠ τι πρόκειται να πράξουν? Θα πράξουν? Ή το ξέχασαν? Σε κάθε περίπτωση θα δοθεί μαζική απάντηση στις εκλογές κι αν κάποιοι νομίζουν πως δεν μπορούμε να συντονιστούμε θα εκπλαγούν αφόρητα!

nikos
|

Πρίν ένα μήνα δημιουργήθηκε Πολυτεχνικό Τμήμα Ορυκτών Πόρων στο Πανεπιστήμιο ΔΜ στην Κοζάνη, τώρα γίνεται νέο και στο Δημοκρίτειο. Ας γίνει τουλάχιστον Φυσικών Πόρων.

KM
|

Συνάδελφοι ΕΔΙΠ μην ξεχάσετε την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή στις κάλπες.Να πάρουν το μήνυμα.Δεν τους έχουμε ανάγκη....

Γονεας φοιτητη ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Ολα ειναι συμφωνημενα ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΙΤΕ συν το παιδαγωγικο για απορροφηση των τμηματων συνεπως δεν υπαρχει καποιο αλλο εμποδιο παρα μονο η αποφαση του υπουργου.Περιμενουμε να επικρατησει η λογικη.

Αρθούρος
|

Προς Θόδωρο:Και δε διαβάζεις προσεκτικά το άρθρο μου και με προσβάλλεις: "...το διάλογο που θ'ανοίξει το φθινόπωρο μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των τοπικών φορέων τόσο της Θράκης όσο και της Αχαϊας".Επειδή δεν έχεις διαβάσει άλλα άρθρα μου,πρέπει να σε πληροφορήσω ότι οι αναλύσεις μου στα θέματα παιδείας δε γνωρίζουν κομματικές τοποθετήσεις,παρά μόνο την προσέγγιση της αλήθειας.Αν ήμουν ΣΥΡΙΖΑ,θα έγραφα τα παραπάνω,δηλαδή γιά νέα κυβέρνηση που θα προκύψει το φθινόπωρο;
Αλλά γιά την οικονομία της συζήτησης,πρέπει επίσης να προτείνω μία ακόμα αλλαγή που δεν έχει προβλεφθεί στο λεγόμενο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.Δηλαδή την προσεκτική αξιολόγηση των ΕΔΙΠ και όσων άλλων μελών ΔΕΠ,όπως εκτάκτων επικούρων,λεκτόρων κλπ.έτσι ώστε να ενταχτούν οι πρώτοι ως λέκτορες,όπως οι λέκτορες εφαρμογών στα νέα πανεπιστήμια,και να δικαιωθούν οι δεύτεροι γιατί τα νέα τμήματα χρειάζονται καθηγητές.Έτσι,μαζί με τα δύο θέματα που πρότεινα,δηλαδή τη συγχώνευση της ΑΣΠΑΙΤΕ με το ΠΑΔΑ και τη συγχώνευση της ΑΣΤΕ Ρόδου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα γίνει ένα εξίσου αναγκαίο και αποτελεσματικό γιά την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου,νομοσχέδιο που όπως πιστεύω,θα ψηφίσει και η αντιπολίτευση.

30% αύξηση τμημάτων!
|

Σε απλά μαθηματικά πάμε σε 28 τμήματα, άρα 30%, χρειάζονται αίθουσες, ακαδημαϊκό, εργαστηριακό, διοικητικό προσωπικό, υπάρχει τέτοια άνεση άραγε?

Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Πρέπει άμεσα να κάνουμε Συνέλευση του φοιτητικού στην ΑΣΠΑΙΤΕ για να δούμε τι θα κάνουμε....
Η αδράνεια είναι η υποβάθμιση της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Το επείγον θέμα των ΕΔΙΠ και ΕΕΠ
|

Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει επιτελους το άρθρο για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ και ΕΕΠ;

Έκτακτος Επίκουρος
|

Περιμένουμε και εμείς με μακροχρόνια προϋπηρεσία στα ΑΕΙ κάποια πρόβλεψη στο νέο νομοσχέδιο περί τακτοποίησής μας ως ΔΕΠ, όπως είχε διαφανεί από την πλευρά του Υπουργείου πέρσι.

Γονέας φοιτητή Ασπαιτε.
|

Αγαπητέ Αρθρουρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σας και την αναφορά σας στην ασπαιτε!!!Μακάρι επιτέλους να λυθεί αυτό το θεμα. Υπηρχε η συμφωνία είναι άδικα όσα ακούγονται για υποτίμηση της σχολής δεν αξίζουν τα παιδιά μας κάτι τέτοιο.σκεφτητε του κοσμουτα παιδια που σε λίγο μπαίνουν στη μάχη των πανελληνίων.Πριν λίγα χρόνια ήταν τα δικά μας παιδιά που τωρα ειναι σε αυτή τη Σχολή ενώ μπορούσαν και είχαν τα μόρια να μπουν σε ΤΕΙ του ΠΑΔΑπου τώρα είναι πανεπιστημια. Ελπίζω οι υπεύθυνοι να δράσουν άμεσα .Όχι πάλι στο παρα πέντε.και ο υπουργός αυτή τη φορά να το περάσει στο νομοσχέδιο!!!

3ετης φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Περιμενουμε και στο νομοσχεδιο αυτο την λυση της ΑΣΠΑΙΤΕ διοτι υπαρχει συμφωνια μεταξυ ΠΑΔΑ-ΑΣΠΑΙΤΕ και παιδαγωγικου απο αρχες απριλιου και τελικα εσεις υπουργε αποφασισατε να μην τα λαβετε υπ οψιν στο πολυνομοσχεδιο.Παρακαλουμε ολοι εστω την τελευταια αυτη στιγμη να πρυτανευσει η λογικη.

Παρατηρητης
|

υπουργε δωσε την λυση στην ΑΣΠΑΙΤΕ που αποφασισες μονομερη να την αφησεις μονη της εξω απο την πανεπιστημιακη ομπρελα.Εχει τ ονομα σου και της κυβερνησης σου η υποβαθμιση της.Μαζεψτε το οσο ειναι καιρος πρωτον για την ιστορια της σχολης με τους αποφοιτους εξαιρετους τεχνολογους εκπαιδευτικους εδω και 60 χρονια για τους φοιτητες και τις οικογενειες τους ,τους καθηγητες και τελευταια γι εσας σαν κυβερνηση.Το σημερινο αποτελεσμα ειναι ντροπη και δυστυχως εχει την σφραγιδα σας.

ΕΔΙΠ1234
|

Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να γίνει πράξη η υπόσχεση που έδωσε ο υπουργός από το βήμα της βουλής περι καλυτέρευσης της ποιότητας των ΕΔΙΠ που έχουν ένα άστατο εργασιακό καθεστώς.
ή
η υπόσχεση θα γίνει ότι έγιναν οι υποσχέσεις προς τους ΕΔΙΠ των ΤΕΙ για το μισθολογικό τους. Οι ΕΔΙΠ των ΤΕΙ έχασαν μερικές χιλιάδες ευρώ περιμένοντας να ψηφιστεί μια τροπολογία που έμπαινε και έβγαινε την τελευταία στιγμή από τα νομοσχέδια.

Δρ ΕΔΙΠ
|

Περιμένουμε οπως δεσμεύτηκε ο κ.Φιλης και ο κ.Γαβρογλου τον Απρίλιο στη Βουλή την διάταξη για την εξέλιξη στη βαθμίδα του λέκτορα των Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ στο νομοσχέδιο που θα έρθει τον Ιούνιο.

"πτυχιούχος"
|

Γκρέμιστα όλα !!!!!

θεοδωρος
|

Ο αρθουρος εκτος από ΣΥΡΙΖΑ τι άλλο είναι και τι ξερει για το ΔΠΘ και τη Θρακη ???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ