Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

28/06/2019

Ενημερώθηκε: 28/06/2019, 16:57

Άκουσε το άρθρο

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου σε συγχρηματοδότηση με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στις 10 Ιουλίου 2019 ξεκινάει μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για νέους πολίτες, ηλικίας 22-30 ετών, με αντικείμενο την παροχή πολιτειακής εκπαίδευσης που στοχεύει στη δημιουργική επαναδιαμόρφωση της σχέσης της νέας γενιάς με τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τον κοινοβουλευτισμό και το κράτος δικαίου.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» με βασική αποστολή την προσφορά σφαιρικής και επικαιροποιημένης γνώσης σε σχέση με τη σημασία και τις λειτουργίες του Συντάγματος, τους ενδοκρατικούς θεσμούς, τα δικαιώματα. Απώτερος σκοπός είναι να καλλιεργηθεί εκ νέου το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δημοκρατίας, εφοδιάζοντάς την με χρήσιμες δεξιότητες για ενεργή συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις είναι σχεδιασμένες με τρόπο που θα βοηθήσουν τους νέους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να αναπτύξουν ένα δίκτυο δημιουργικών συνεργασιών, αντιμετωπίζοντάς τους ως τους ιδανικότερους πρεσβευτές ενός δημιουργικού τρόπου σκέψης και δράσης για μια καλύτερη μελλοντική λειτουργία της πολιτείας και των θεσμών της.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις, που βασίζονται στις αρχές της βιωματικής και διερευνητικής μάθησης, απευθύνονται σε νέους από διάφορα γνωστικά πεδία που έχουν καλλιεργήσει σε διαφορετικό βαθμό σχέσεις με τους πολιτειακούς θεσμούς. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να ενισχύσει την πολιτειακή εκπαίδευση των νέων οι οποίοι:

  • Είναι φοιτητές (σε προπτυχιακό επίπεδο προς το τέλος των σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο) ή είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών ή μέλη Συλλόγων και φορέων με γνωστικό αντικείμενο και πεδίο δράσης που σχετίζονται με τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου, τους θεσμούς και την κοινωνία γενικότερα (σχολές και σύλλογοι Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Κοινωνιολογίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή παρεμφερούς γνωστικού αντικειμένου)
  • Είναι φοιτητές (σε προπτυχιακό επίπεδο προς το τέλος των σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο) ή απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών ή μέλη Συλλόγων και φορέων με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το πεδίο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας γενικότερα.
  • Δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
  • Είναι επαγγελματίες στο ευρύτερο πεδίο της ενημέρωσης-επικοινωνίας (δημοσιογράφοι,επικοινωνιολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, διαμορφωτές κοινής γνώμης) και των νέων Μέσων επικοινωνίας (bloggers, media influencers, you tubers, social media specialists).
  • Αντιπροσωπεύουν νέα στελέχη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται ιδίως στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, της στρατηγικής επικοινωνίας, της διαχείρισης επικοινωνιακών κρίσεων, της συμβουλευτικής επί των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας γενικότερα.
  • Είναι άνεργοι κατά το διάστημα υλοποίησης του έργου και αναζητούν εφόδια πολιτειακής Παιδείας και Αγωγής.

Στις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020 περιλαμβάνονται:

  • τέσσερις θεματικοί δημόσιοι διάλογοι
  • έξι σεμινάρια
  • δύο προσομοιώσεις λειτουργίας του Κοινοβουλίου
  • ένα εργαστήριο για το Σύνταγμα των πολιτών
  • συμμετοχή στη δημιουργία περιεχομένου (γραπτού και οπτικοακουστικού) από τους νέους πολίτες για την πλατφόρμα syntagmawatch.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο https://www.syntagmawatch.gr/to-ergo/draseis/

Η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις είναι δωρεάν και μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή τους θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής.

Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει και υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας στον σύνδεσμο
https://www.syntagmawatch.gr/draseis/dilose-symmetoxi/

Καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ