Οι διατάξεις για τα πτυχία των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων

Θεσπίζονται εξετάσεις στο οικείο ΑΕΙ, για τη χορήγηση επαγγελματικής ισοδυναμίας

09/10/2019

Ενημερώθηκε: 10/10/2019, 11:10

Άκουσε το άρθρο

Το esos δημοσιεύει τις διατάξεις ,για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας, των πτυχίων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων, όπως κατατέθηκαν από την υπουργό παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Συγκεκριμένα με τις  νέες διατάξεις:

α. Καθορίζεται εκ νέου η διαδικασία αναγνώρισης  επαγγελματικής ισοδυναμίας, των πτυχίων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων  και οι αρμοδιότητες  του ΑΤΕΕΝ

β. Παρέχεται η  δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν ενδικοφανή διοικητική προσφυγή κατά αποφάσεων του αρμοδίου για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας, για την οποία απαιτείται η καταβολή υπέρ του δημοσίου παραβόλου ύψους 50 ευρώ.

γ. Καταργείται το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του ΣΑΕΠ.

δ. Θεσπίζεται γραπτή δοκιμασία για τη χορήγηση επαγγελματικής ισοδυναμίας, η οποία διενεργείται σε κάθε εξεταστική περίοδο στο οικείο ΑΕΙ , κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ   ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Σχόλια (12)

Delta
|

@sjc @θαμώνας

Ο σχολιαστής "sjc" πολύ σωστά τα γράφει.
Σήμερα οι πτυχιούχοι ΤΕΙ εγγράφονται στο Μητρώο Πτυχιούχων του ΤΕΕ, πρώην Μητρώο Τεχνικών Επωνυμιών, και τους δίδεται Αριθμός ΤΕΕ. Όχι Αριθμός Μέλους ΤΕΕ. Δεν γνωρίζω τι γίνεται σχετικά με το εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Σε καμία περίπτωση δεν φέρουν τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Διπλωματούχων ενώ επειδή πολλές ηλεκτρονικές πλατφόρμες λειτουργούν μέσω του ΤΕΕ, υπάρχει κάποια σχετική δυσκολία στο να τις χρησιμοποιήσει ένας Πτυχιούχος Μηχανικός (π.χ. ανάρτηση τοπογραφικών διαγραμμάτων στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου από Πτυχιούχο Πολιτικό Μηχανικό). Αυτό που πρέπει να διευκρινισθεί είναι εάν τα Επιμελητήρια θα εγγράφουν ως ισότιμα μέλη, με τα ίδια Επαγγελματικά Δικαιώματα, όσους έχουν πτυχία Κολεγίων. Και επιτέλους πρέπει να βρεθεί μια λύση στα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕΙ, ιδιαίτερα των τμημάτων Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής.

Αναγνώστης
|

Ώρα και για την περίπτωση της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. !

sjc
|

@θαμωνας

Έγγραφονται στο νεοσύστατο μητρώο ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ
Δεν φέρουν τα δικαιώματα του μητρώου ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ εξού και δεν έχει εξετασεις

θαμώνας
|

@Sjz

Αξιότιμε σχολιαστή, με όλο το σεβασμό, δεν ξέρετε ακριβώς τι γράφετε.

Σήμερα εγγράφονται μηχανικοί Τ.Ε. στο ΤΕΕ και τους δίνει αριθμό μέλους κανονικά. Χωρίς εξετάσεις και παρόμοια. Οπότε δε μιλάμε για εγγραφή στο ΤΕΕ. ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ. Μιλάμε για ισοδυναμία! Μηχανικός Τ.Ε.+μεταπτυχιακό = Μηχανικός πολυτεχνείου. Γίνεται; Συγκεκριμένα πράγματα ζητάμε να μάθουμε. Μέσω του Α.Τ.Ε.Ε.Ν.!!!!!

βαγγος Σ
|

αυτοι που εχουν κανει στο σαεπ ηδη και περιμενουν αποφαση πρεπει να ξανακανουν αιτηση στον καινουριο φορεα δηλαδη??

Sjz
|

@θαμώνας

Αφού το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα (και σε πολλές άλλες χώρες άλλωστε) ειναι ρυθμιζόμενο με νόμο, η αναγνώριση ως μηχανικού που αναφέρεις έγκειται στην εγγραφή στο οικείο επιμελητήριο δηλαδή στο ΤΕΕ.
Η εγγραφή στο ΤΕΕ γίνεται ύστερα από εξετάσεις (εύκολες-δύσκολες αυτό είναι άσχετο) ανεξαρτήτως του τόπου σπουδών, δηλαδή και το ΕΜΠ να είχες τελειώσει θα έπρεπε να δώσεις εξετάσεις για να εγγραφείς στο ΤΕΕ.
Ο άλλος τρόπος εγγραφής στο ΤΕΕ είναι να μεταφέρεις την εγγραφή σου από κάποιο αναγνωρισμένο επιμελητήριο του εξωτερικού αλλά και εκεί θα χρειαστείς εξετάσεις για την αρχική εγγραφή.
Για το πρακτικο του θέματος τώρα, είναι πιθανόν το ΤΕΕ να αρνηθεί ακόμη και να σε αφήσει να δώσεις εξετάσεις χωρίς ακαδημαϊκή ισοτιμία.

θαμώνας
|

επειδή διάβασα πολλά με παραπομπές σε άλλους νόμους και δεν κατάλαβα καλά.
Έστω απόφοιτος ελληνικού ΤΕΙ με μεταπτυχιακό άρα χώρας εντός ΕΕ ζητήσει επαγγελματική ισοδυναμία για το επάγγελμα του μηχανικού του ζητάνε να δώσει κάποιες εξετάσεις ή κάτι παρόμοιο για να αναγνωρισθεί ως μηχανικός;
Ξέρει κάποιος να απαντήσει;

Δημητρης
|

Με τον νομο που καταθετει στη βουλή. Πρέπει. να επιλύει την εγγραφή στους συλλόγους και επιμελητήρια αλιως. μας κοροϊδεύουν

ΑΑ
|

Γνωρίζει κανείς αν όσοι έχουν ήδη κάνει αίτηση στο ΣΑΕΠ πρεπει να ξανακάνουν αίτηση μόνοι τους στο ΑΤΕΕΝ ή θα μεταφερθεί αυτόματα η αίτηση τους από το ΣΑΕΠ στο ΑΤΕΕΝ?

Αγανακτηση
|

Θανασης05 Οκτ 2019 23:22
Μας δουλευουν κανονικά ,αυτα που ήταν πριν πεντε χρόνια τα επαναφερουν, το αποτέλεσμα μηδεν,
Αν δεν ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΟΥΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ δεν σε γραφουν σε κανενα επιμελητηριο.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!!!!!!!

Αυτα εγραψε ο συνομηλητης Θανασης στις 5-10-2019
για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας, των πτυχίων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων

Και Συμπληρώνω:
(Αντιγράφω αυτολεξί από την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ συχνές ερωτήσεις )

15. Αναγνωρίζεται το πτυχίο μου που έκανα στο παράρτημα---- στην Ελλάδα, του πανεπιστημίου------του εξωτερικού;

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3328/2005, αρ.4, παρ.β, όλες οι σπουδές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί σε ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πτυχία που προέρχονται από σπουδές ή μέρος σπουδών που έχει πραγματοποιηθεί σε παράρτημα ξένου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται ακαδημαϊκά, καθώς η αναγνώρισή τους δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 16, παρ. 8 του Ελληνικού Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι: "Η σύσταση ανώτατων σχολών από Ιδιώτες απαγορεύεται".

ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!!!!!!!

Γιαννης
|

Την εγγραφή στο επιμελητήριο τεε θα μπορεί να γίνεται

LG
|

Ποίες είναι οι περιπτώσεις για τις οποίες απαιτούνται αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα,εκτός αυτών για τις θέσεις καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού;;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ