“Κλειστά” κράτησε τα χαρτιά η Ν. Κεραμέως για τους Οργανισμούς της ΚΥ και των εποπτευόμενων φορέων του υπ. Παιδείας

27/11/2019

Ενημερώθηκε: 27/11/2019, 15:21

Άκουσε το άρθρο

Τη δέσμευση ότι θα βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Ομοσπονδία, ανέλαβε η υπουργός   Ν. Κεραμέως , στη συνάντηση με  το ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Κεντρικών Δομών υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο η Νίκη Κεραμέως κράτησε κλειστά τα χαρτιά της ως προς τις προθέσεις της στο ζήτημα των Οργανισμών   της ΚΥ και των εποπτευόμενων φορέων του υπ. Παιδείας, που τέθηκε από την πλευρά της Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία σε ανακοινωθέν τονίζει πως  “η συνάντηση έγινε σε συνεργατικό κλίμα και υπεβλήθη υπόμνημα  . Η υπουργός από τη μεριά της ανέφερε ότι θα βρίσκεται σε διάλογο με την Ομοσπονδία για τα θέματα που τέθηκαν”.  

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Α. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Σε ό,τι αφορά την ΚΥ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνουμε ότι αποτελεί θεμελιώδη συντελεστή στη διαδικασία παραγωγής και εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής για την Παιδεία και για τον λόγο αυτό συνιστούσε ανέκαθεν μια διακριτή υπηρεσία με χωριστό οργανισμό.

Με τον οργανισμό του 2014 καταργήθηκε η ονομασία «Κεντρική Υπηρεσία», διατηρήθηκε όμως, ουσιαστικά, η αυτοτέλεια του οργανισμού της. Καίριο πλήγμα στον ρόλο της ΚΥ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επήλθε το 2018 με την ενσωμάτωση σε έναν ενιαίο οργανισμό της ΚΥ του Υπουργείου και των 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης,  με αποτέλεσμα η ΚΥ του Υπουργείου να μην διαθέτει πια διακριτή οργανική υπόσταση, γεγονός που συνιστά πρωτοφανή διοικητική ανωμαλία.

Ο κοινός Οργανισμός -δίχως διακριτή ΚΥ- προσκρούει ευθέως όχι μόνο στη συνταγματική υποχρέωση του Κράτους να οργανώνεται με βάση το αποκεντρωτικό σύστημα, αλλά δημιουργεί σειρά προβλημάτων, καθώς η πρώην ΚΥ διαδραματίζει ρόλο επιτελικό και στρατηγικό ενώ οι περιφερειακές υπηρεσίες έχουν έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό, καθαρά εκτελεστικό, υλοποιώντας τις δημόσιες πολιτικές που σχεδιάζονται και καταρτίζονται στην ΚΥ του Υπουργείου από την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η αναγκαιότητα ρητής επαναφοράς της ΚΥ στον Οργανισμό του Υπουργείου έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική μετά τη δημοσίευση του ν. 4622/2019 περί Επιτελικού Κράτους και της εκτελεστικής του εγκυκλίου ΔΙΔΔΑ/Φ.20/οικ.33529/1-10-2019, καθώς δηλώνεται ξεκάθαρα ότι η υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών και του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβερνητικής πολιτικής προϋποθέτει την ύπαρξη ΚΥ σε κάθε Υπουργείο. Συνεπώς, η επανίδρυση της ΚΥ στο Υπουργείο εντάσσεται πλήρως στην ευρύτερη κυβερνητική πολιτική, δίχως ταυτόχρονα να επηρεάζει σε οτιδήποτε τις οργανικές διατάξεις για τις περιφερειακές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους εκεί υπηρετούντες υπαλλήλους.

Επισημαίνουμε δε ότι ο ενιαίος οργανισμός του 2018, όχι απλώς δεν συνέβαλε στην επίλυση διοικητικών δυσλειτουργιών, αλλά δημιουργεί και μια σειρά από προβλήματα που αφορούν σε ζητήματα νομιμότητας στο υπηρεσιακό καθεστώς των υπαλλήλων, σε αυθαίρετες μετακινήσεις τους ανά την επικράτεια και σε ένα καθεστώς γενικότερης ανασφάλειας και απαξίωσης.

Επιπλέον, σε αρκετούς εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν έχουν αλλάξει οι οργανισμοί εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι οργανισμοί να μην ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τη δημιουργία αυτοτελών και λειτουργικών οργανισμών για την ΚΥ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και για όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Β. ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Θεωρούμε απαραίτητο να ανοίξει ένας ουσιαστικός και συστηματικός διάλογος με την πολιτική ηγεσία για μια σειρά θεμάτων του χώρου (π.χ. διενέργεια κρίσεων για τις θέσεις προϊσταμένων όλων των επιπέδων, εδραίωση κλίματος αξιοκρατίας, βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και κλίματος) προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών τους, να επιτελούν αποτελεσματικά το έργο τους. Έτσι, θα τεθούν οι βάσεις για την δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων του Δημοσίου, κάτι το οποίο εντέλει θα λειτουργήσει προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ    

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (1)

ΜΙΚΗΣ
|

Καταργήστε τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης άμεσα. Μεταφέρετε τις αρμοδιότητές τους στις Διευθύνσεις Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης. Την δε εποπτεία των Διευθύνσεων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης στην ΚΥ του Υπουργείου Παιδείας .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ