Μαθητές από το 2ο Λύκειο Γέρακα θα συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής Νέων για το Κλίμα στις Βρυξέλλες

06/12/2019

Άκουσε το άρθρο

Μαθητές από το 2ο Λύκειο Γέρακα θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2020 προκειμένου να συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής Νέων για το Κλίμα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και χρησιμοποιεί ως υπόδειγμα μια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (link is external) (COP).

Οι μαθητές θα κληθούν να εκπροσωπήσουν έναν τομέα, μια βιομηχανία ή μια ομάδα χωρών και να διαπραγματευτούν μεταξύ τους με στόχο τη διατύπωση συστάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα 33 σχολεία που θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία επιλέχθηκαν μέσω ηλεκτρονικού εργαλείου επιλογής, με κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Επιλέχθηκε ένα σχολείο από κάθε ένα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και από τις πέντε υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).

Τρεις μαθητές ηλικίας 16-18 ετών, συνοδευόμενοι από έναν καθηγητή, θα εκπροσωπήσουν κάθε σχολείο. Σχεδόν 800 σχολεία έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συμμετοχής στην εκδήλωση του επόμενου έτους.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αφουγκραστεί τις λαμπρές ιδέες των μαθητών για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κλιματικής κρίσης και να μας βοηθήσει να πλησιάσουμε περισσότερο στην επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των νεαρών συντονιστών, οι μαθητές θα συζητήσουν τις προτάσεις τους χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα μια Διάσκεψη των Μερών (COP) της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Οι μαθητές θα συναντηθούν με εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων νέων, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να μετουσιώσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους σε συγκεκριμένες συστάσεις.

Οι συστάσεις αυτές θα υποβληθούν από την ΕΟΚΕ σε διεθνείς ιθύνοντες αρμόδιους για τη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής και θα συζητηθούν σε διασκέψεις ανά την Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Για την προετοιμασία των συζητήσεων, ένα μέλος της ΕΟΚΕ θα επισκεφθεί κάθε συμμετέχον σχολείο προκειμένου, αφενός, να παρουσιάσει την ΕΕ και την ΕΟΚΕ και το έργο που επιτελούν για τους νέους, και, αφετέρου, να εξηγήσει τον τρόπο διεξαγωγής της εκδήλωσης και να διευκρινίσει τι ακριβώς αναμένεται από τα σχολεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ