Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Άνω- κάτω έκανε το υπ. Παιδείας τα σχολεία με την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Εκδόθηκαν δύο εγκύκλιοι: Η μία ορίζει ότι “δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων” και η δεύτερη “το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας”.
Δημοσίευση: 13/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναστάτωση προκάλεσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία της χώρας καθώς στη διάρκεια της ημέρας εξέδωσε δύο εγκυκλίους:

Η 1η εγκύκλιος που εκδόθηκε το πρωί ,από την υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, ορίζει ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων, και,

Η 2η διορθωτική εγκύκλιος- ανακοίνωση,η οποία  εκδόθηκε αργά σήμερα το απόγευμα από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, και τελικά θα ισχύσει  ορίζει  ότι το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

Ειδικότερα η 1η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

Α. Την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων, αλλά θα
πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες σχετικές με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γιορτής, δηλαδή την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα.

Β. Επιπλέον, τη συγκεκριμένη μέρα δύναται να πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός, κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Η 2η εγκύκλιος-ανακοίνωση που τελικά θα ισχύει ορίζει:

Α. Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας, ενώ τονίζονται τα εξής:

Β. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική.

Γ. Κατά τα λοιπά, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

Σχόλια (38)

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
13 Ιαν 2020 21:02

Εξαιρετικά! Το υπουργείο δείχνει υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας!

 
Θόδωρος
13 Ιαν 2020 21:27

Είναι μεθυσμένοι......δεν εξηγηται αλλιώς....

 
Πέτρος
13 Ιαν 2020 21:37

Άφησε άξιο συνεχιστή ο Γαβρόγλου...

 
ΚΜ
13 Ιαν 2020 21:40

Οι εγκύκλιοι δεν είναι προεδρικά διατάγματα ούτε νόμοι... Ας νομοθετήσουν πρώτα...

 
s.o
13 Ιαν 2020 22:01

Έχουμε λοιπόν δύο εγκυκλίους, που εκδίδονται πριν τη νομοθέτηση, και προβλέπουν αντίθετα πράγματα. Τι να πει κανείς. Τέτοια προχειρότητα από τους άριστους και έτοιμους δεν την περιμέναμε...

 
Νίκος
13 Ιαν 2020 22:12

Αφού αφήσουμε κατά μέρος την ταραχή εν κρανίω που έχουν όλοι οι παροικούντες στη Νερατζιώτισσα, ας περιμένουμε να νομοθετήσουν πρώτα, διότι οι εγκύκλιοι δεν νομοθετούν (παλαιόθεν ισχύει αυτό, τώρα αν στην κανονικότητά τους το αλλάξουν κι αυτό, να ρωτήσουμε κανα νομικό να μας πει).
Ωστόσο στο νομοσχέδιο που έχει δημοσιευτεί (https://www.esos.gr/arthra/65670/diataxi-payei-na-einai-argia-i-eorti-to...) αναφέρεται σε εορταστικές εκδηλώσεις κατά τρόπο ανάλογο με τις διατάξεις του άρθρου 3, παράγρ. 2 του Π.Δ. 79, το οποίο προσδιορίζει τον τρόπο εορτασμού (25η Μαρτίου, 28 Οκτωβρίου κ.λπ..
Ταραχή στα μυαλά των αρίστων του Υπουργείου μας...

 
Θόδωρος
13 Ιαν 2020 22:25

Αν θέλουν να έχει νόημα η εορτή, πρώτα απ' όλα πρέπει να υπάρχει εκκλησιασμός μαθητών και μια ουσιαστική και περιεκτική ομιλία από καθηγητή και όχι από ιερέα. Έτσι νοηματοδοτειται η γιορτή αυτή και όχι με κομπλεξικα τεχνάσματα. Αλλιώς ας την άφηναν αργία.

 
ΜΑΝΟΣ
13 Ιαν 2020 22:32

Τελικά καταβάλλουν προσπάθεια να ξεπεράσουν τον Γαβρόγλου.!

 
Επιστροφή στην κανονικοτητα
13 Ιαν 2020 22:41

Τα πράγματα είναι απλά...μπροστά στην κατακραυγή της 1ης εγκυκλίου (6ωρο κατηχητικο, τι να πεις στους αλλοδαπούς και στους αλλοθρησκους μαθητες) τα μάζεψαν αρον αρον και με τη 2η διφορούμενη εγκύκλιο πετάνε το μπαλάκι της ερμηνείας στους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Δηλαδή και εκδηλώσεις (ίσως και εκκλησιασμό) και μαθημα...ότι θελει ο λαός :)

 
ΙΕΡΑΡΧΗΣ
13 Ιαν 2020 22:48

Επιστρέψαμε στην κανονικότητα... Πειράματα κάθε φορά στου "κασιδιάρη" το κεφάλι. Την ΥΠΑΙΘ και την ΥφΠΑΙΘ ποιος θα τις αξιολογήσει, που δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να εκδώσουν μία (1) τελικά εγκύκλιο; Πάντως, αν δεν ήταν όντως η μόνη γιορτή που αξίζει και πρέπει να πάμε στην εκκλησία, θα έπρεπε όλοι οι Σύλλογοι να αποφασίσουν να υλοποιήσουν μόνο σχετικές δραστηριότητες με τον εορτασμό και να μην εκκλησιαστούμε. Και μετά να δω πού θα κρυβόταν η κ. Κεραμεύς από την Ιερά Σύνοδο...! Τελικά τους ενοχλεί; Η αργία; Ο μη εκκλησιασμός; Και τώρα που κάποιοι Σύλλογοι πιθανόν θ' αποφασίσουν να μην εκκλησιαστούν (μαθητές κι οι εκπ/κοί) για διάφορους λόγους, τι θα πουν στην Ιεραρχία;

 
Μανόλης Μ.
13 Ιαν 2020 23:09

H πρώτη Εγκύκλιος εκφράζει την μακροχρόνια παράδοση που τιμά τους Τρεις Ιεράρχες και την εορτή της Παιδείας.
Η δεύτερη Εγκύκλιος θα έπρεπε να μην υπάρχει. ΕΛΕΟΣ.
Η Υπουργός επιδικνύει μεγάλη προχειρότητα και ακυρώνει τις προσδοκίες μας.

ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΤΕ την 1η ΕΓΚΥΛΙΟ!

 
darkstar
13 Ιαν 2020 23:18

Πόσες ...τούμπες θα κάνουν ακόμα; Λένε στην αρχή εορτασμός και τέλος, και τα παιδάκια του δημοτικού ποιος θα τα παρει; Η υφυπουργός; Σου λέει θα γκρινιάζουν οι γονείς , ας βάλουμε και κανονικά το ωρολόγιο μετά και είμαστε κομπλέ! Όλοι ευχαριστημένοι και τα γραμμάτια πληρωμένα! Να χαρώ εγώ αριστεία! Παιδιά ξεχάσατε ότι ερμηνευτική εγκύκλιος βγαίνει μετά την τροποποίηση του νόμου! Τι ! Όχι πλέον! Να ξαναχαρω εγώ αριστεία!

 
Nikoleta
13 Ιαν 2020 23:24

Ανω κάτω το λέτε εσείς αυτό ? Υπάρχει μια άλλη λέξη που περιγράφει τέλεια αυτο που κάναν σήμερα οι 2 άριστες....αλλά δεν μπορώ να την γράψω γιατί θα την κόψει η λογοκρισία.

 
Σπάρτακοs
14 Ιαν 2020 07:53

Η γιορτή των τριών Ιεραρχών,ως γιορτή των γραμμάτων,αντιμετωπίστηκε ανάλογα από τους υπουργούς και την κυβέρνηση των ΑΡΊΣΤΩΝ!!

 
Πρόεδρος Εδεσσαΐκου
14 Ιαν 2020 08:45

Εγώ πάντως κατάλαβα.

 
Γιώργος Λιακέας
14 Ιαν 2020 08:52

Αν εκεί στο υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση να συννενοηθούν για τα "μικρά" (τι ακριβώς θα γίνει κατά την εορτή των Ιεραρχών), μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί όταν πρόκειται να παρθούν αποφάσεις για τα "μεγάλα" (προγράμματα σπουδών, κρίσεις στελεχών, αξιολόγηση, κ.τ.λ.).

 
Γ.Π.
14 Ιαν 2020 08:54

Εκκλησιασμός, Αρτοκλασία, Ανάγνωση και ερμηνεία αποσπασμάτων από τον Λόγο του Μεγάλου Βασιλείου προς τους νέους, λήξη του σχολικού εορτασμού και επιστροφή στο σπίτι. Οι μεγάλοι... στο γειτονικό καφενείο.

 
Και κλάμα οι εκπαιδευτικοί!
14 Ιαν 2020 10:44

Το τι κλάμα έπεσε αυτές τις μέρες από τους εκπαιδευτικούς δεν λέγεται!!Κλάμα με μαύρο δάκρυ. Ήταν Πέμπτη (30 )η γιορτή ,Παρασκευή καμια αναρρωτική και έβγαινε το τετραήμερο!!Εμείς οι γονεις έπρεπε να κρατήσουμε τα απιδιά για να κάθονται οι δάσκαλοι στις καφετέριες. Μπράβο στην Υπουργό. Έχει δύναμη και δεν τους φοβάται. Οι Συριζαίοι τους έτρεμαν!!

 
ΔΙΑΜΑΝΤΗ Α
14 Ιαν 2020 11:49

ΕΛΕΟΣ ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΚΑΤΙ ΣΑΦΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ .ΝΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΣ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ

 
Πόσα απιδιά?
14 Ιαν 2020 14:11

@Και κλάμα οι εκπαιδευτικοί!
Στα "απιδιά" που γράψατε, ο τονισμός σας είναι λανθασμένος. "Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει".

 
Ανθή
14 Ιαν 2020 14:58

Αυτά συμβαίνουν όταν κάποιες θέσεις υπουργείων καταλαμβάνονται από μη ικανούς.

 
Ξένια
14 Ιαν 2020 15:32

Αν εχει τα κότσια το υπουργειο, ας καταργήσει τελείως τον εκκλησιασμό που ούτως ή άλλως δεν πρεπει να γινεται απο το σχολείο. Όποιος θελει εκκλησια την Κυριακή με τη μαμα και τον μπαμπά. Και να κάνουμε κανονικά μάθημα. Ας τιμησουν οι παπαδες τους ιεράρχες. Ολα βέβαια γίνονται για το θεαθήναι. Και με την εκκλησία ειναι εντάξει και με την κοινή γνωμη που θεωρει πως,οι εκπαιδευτικοι δεν δουλευουν. Ανθρωποι ασχετοι με την εκπαίδευση. Σιγά που φοβηθηκαμε.

 
Μ.Σ
14 Ιαν 2020 15:56

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν στο Παιδείας.

 
ΕΚΠ/ΚΟΣ 2
14 Ιαν 2020 16:43

@Και κλάμα οι εκπαιδευτικοί!
Αγαπητέ/ή κύριε/κυρία. Δε γνωρίζω αν είστε γονέας όπως λέτε, αλλά θα πρέπει να καταλάβετε ότι η έκδοση την τελευταία στιγμή τέτοιων εγκυκλίων, που δεν έχουν σαφή και ξεκάθαρο στόχο, μόνο αναστάτωση φέρνει στο Σχολείο. Και δεν έχει σχέση με το αν οι εκπ/κοί θα έχουν αργία ή όχι. Επειδή δε γνωρίζετε λοιπόν τη διαδικασία, διαβάστε τι θα πρέπει να γίνει με τη νέα πρόταση/εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. μας: α) Να συγκληθεί ο Σύλλογος Διδασκόντων και να αποφασίσει εάν θα γίνει εκκλησιασμός, εάν θα γίνουν άλλες δράσεις (ομιλίες, παρουσιάσεις κλπ.). β) Να συνταχθεί σχετικό Πρακτικό γ) Να συνταχθούν και να συγκεντρωθούν τα σχετικά εγκριτικά σημειώματα από τους γονείς, για να επιτραπεί ή όχι η συμμετοχή των παιδιών στον εκκλησιασμό δ) Να οριστούν οι συνοδοί εκπ/κοί και να τροποποιηθεί πιθανώς το Πρόγραμμα ε) Να ενημερωθεί η αρμόδια Διεύθυνση Εκπ/σης για τη μετακίνηση στην εκκλησία και τις δράσεις στ) Να οριστούν οι εκπ/κοί που θα παραμείνουν στο Σχολείο για να επιτηρούν τους μαθητές που δε θα εκκλησιαστούν (αλλόθρησκοι, μη εκκλησιαζόμενοι κ.ά.) ζ) Να οριστούν οι εκπ/κοί που θα πραγματοποιήσουν τις ομιλίες, δράσεις και να τροποποιηθεί επίσης το Πρόγραμμα. Και μετά από όλα αυτά να γίνει και μάθημα. Γι' αυτό αγαπητέ/ή κύριε/α προτιμούμε να κάνουμε απλά μάθημα, διότι έτσι υπηρετούμε καλύτερα και τη μόρφωση των παιδιών μας, γλιτώνουμε όλοι αυτή τη διαδικασία και τη γραφειοκρατία και έχουμε ήσυχο το κεφαλάκι μας από τυχόν ατυχήματα (που πιθανώς να συμβούν καθ' οδόν). Ας αποφασίσει λοιπόν η αγαπητή κ. Υπουργός σας, να πάει αυτή στην εκκλησία τα παιδιά σας κι εμείς θα πιούμε τον καφέ μας στο διάλειμμά μας και μετά θα πάμε να ανάψουμε το κεράκι μας στην εκκλησία! Κι εάν της "τραβήξει το αυτί" η Ιερά Σύνοδος, επειδή εμείς δεν επιθυμούμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, ας μην αναζητήσει ούτε αυτή ούτε κι εσείς ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ή στους εκπ/κούς. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς!!! ΥΓ. Εάν αποφασίσει το Σχολείο του παιδιού σας να εκκλησιαστούν οι μαθητές, μην ξεχάσετε να το στείλετε. Γιατί μερικοί γονείς που πίνουν καφέδες..., κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, ειδικά στις σχολικές εορτές των εθνικών επετείων! Αλλά σε εκείνες τις περιπτώσεις, δε φταίνε οι εκπ/κοί... Φταίει το Κράτος που δε στέλνει την αστυνομία στο σπίτι, για να ελέγξει γιατί δεν έστειλαν οι γονείς το παιδί στο Σχολείο, όπως γίνεται σε άλλα κράτη. Βλέπε π.χ. Γερμανία!!!

 
dim
14 Ιαν 2020 18:10

Εθιμικά η ημέρα του "προστάτη αγίου" είναι ΑΡΓΙΑ και όσοι πιστοί προσέλθετε,
βλέπε γιατρούς,δικαστικούς,τεχνικούς,ζαχαροπλάστες,αρτοποιούς και άλλα συναφή. Συν τοις άλλοις η ΑΡΓΙΑ είναι η πλέον κατανοητή χωρίς να απαιτούνται αντιμαχόμενες διευκρινήσεις και μάλιστα ενόψει νομοθετικών ρυθμίσεων.

 
Σπάρτακοs
14 Ιαν 2020 18:33

Μ.Σ@ Διαφωνώ!Δυο λαλούν,η υφυπουργός και η υπουργός εναλλάξ,και οι υπόλοιποι,σχολεία,εκπαιδευτικοί ,μαθητές,χορεύουμε!

 
Μιλένα
14 Ιαν 2020 19:27

Μην πανικοβάλλεστε συνάδελφοι. Αναμένουμε την τρίτη εγκύκλιο που θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα και θα γνωρίζουμε τι θα ισχύσει τελικά στις 30/1...

 
Αντιπρόεδρος
14 Ιαν 2020 20:31

Ύστερα εμείς είπαμε αυτό που θέλουμε, άμα δε θέλουμε και μεις το αλλάξαμε και λέμε εντάξει δεν, ούτε και μεις θέλουμε μετά είπαν αυτοί πάλι ότι, ξέρετε εμείς λέει θέλουμε να γίνει, ε εμείς όμως μετά δε δεχτήκαμε μετά από όλα αυτά και είπαμε να γίνει.
Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο!!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.