Η θεσμοθέτηση της διδασκαλίας ΚΑΡΠΑ στους μαθητές είναι πολιτικό καθήκον

29/01/2020

Άκουσε το άρθρο

Ελένη Πολύζου MD, MSc
Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων
Διευθύντρια Σεμιναρίων BLS Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Αναζωογόνησης
Διδάσκουσα ΤΕΦΑΑ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Συντονίστρια Τομέα Υγείας, Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων

Η εκπαίδευση των μαθητών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) είναι μία καινοτόμος ελπιδοφόρα δράση για να σωθούν 300.000 ζωές κάθε χρόνο, σ’ όλο τον κόσμο, μετά από εξωνοσοκομειακή Καρδιακή Ανακοπή, οδηγώντας σε αξιοσημείωτη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, συνεισφέροντας στους ευρύτερους μαθησιακούς στόχους της σύγχρονης εκπαίδευσης, για την προετοιμασία υπεύθυνων ενεργών πολιτών.

Η ΚΑΡΠΑ αναγνωρίζεται σήμερα ως βασική και πολύτιμη δεξιότητα ζωής.

Διεθνείς οργανισμοί δίνουν έμφαση στην αξία της διδασκαλίας ΚΑΡΠΑ στα παιδιά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την εκπαίδευση των παιδιών σχολικής ηλικίας στην ΚΑΡΠΑ από την ηλικία 12 ετών ή και νωρίτερα, για 2 ώρες το χρόνο, “Kids save lives - Training school children in cardiopulmonary resuscitation worldwide ”.

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν και τονίζουν τα συναρπαστικά οφέλη της εκπαίδευσης των παιδιών σχολικής ηλικίας στην ΚΑΡΠΑ. Τα παιδιά αποκτούν ζωτικής σημασίας γνώσεις και δεξιότητες αλλά και την κουλτούρα ανταπόκρισης, ώστε σαν μελλοντικοί πολίτες να είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν άμεσα, όταν παραστεί ανάγκη, σώζοντας ζωές. Κάθε παιδί που εκπαιδεύεται στην ΚΑΡΠΑ είναι ένας εν δυνάμει διασώστης και ταυτόχρονα πολλαπλασιαστής αυτής της ζωτικής γνώσης στην κοινότητα. Παράλληλα τα μαθήματα ΚΑΡΠΑ συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης και στην ενδυνάμωση της αυτοαποτελεσματικότητας των παιδιών. Με την εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ τα παιδιά μαθαίνουν να βοηθούν τους άλλους, καλλιεργείται το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και της συνεισφοράς στην κοινότητα.

Το σχολείο θεωρείται ιδεώδες περιβάλλον για τη διδασκαλία ΚΑΡΠΑ, καθώς η εκπαίδευση μπορεί να γίνει με δομημένο τρόπο. Για να είναι αποτελεσματική, απαιτείται να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών, να αναπτύσσεται και ανανεώνεται κάθε χρόνο. Τα προγράμματα εκπαίδευσης των μαθητών στην ΚΑΡΠΑ απαιτούν κατάλληλη διδακτική προσέγγιση, σύμφωνα με εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές αρχές. Η εκπαίδευση των μαθητών στην ΚΑΡΠΑ μπορεί να γίνει με επιτυχία από εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διδάξουν αποτελεσματικά ΚΑΡΠΑ, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση-επιμόρφωση και υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας. Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών να διδάξουν ΚΑΡΠΑ είναι μια μακροχρόνια επένδυση, καθώς μπορούν να εκπαιδεύσουν επιτυχώς πολλές ομάδες παιδιών. Η εκπαίδευση τους στην ΚΑΡΠΑ κατά τη διάρκεια των Πανεπιστημιακών σπουδών θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα προγράμματα ΚΑΡΠΑ στα σχολεία πρέπει ιδανικά να υιοθετηθούν από το τοπικό ιατρικό προσωπικό, ως σύμβουλοι-καθοδηγητές.

Καθώς η αξία της διδασκαλίας ΚΑΡΠΑ στα παιδιά έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, πολλές χώρες έχουν ήδη θεσμοθετήσει την ένταξη της στη σχολική μόρφωση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η εφαρμογή της εκπαίδευσης των μαθητών στην ΚΑΡΠΑ είναι εφικτή και στη χώρα μας. Μόνο ένα 3ωρο μάθημα το χρόνο απαιτείται. Τα προγράμματα διδασκαλίας ΚΑΡΠΑ μπορούν να ενσωματωθούν στο σχολικό πρόγραμμα και να εφαρμοσθούν στο σχολείο με το ήδη υπάρχον διδακτικό προσωπικό, χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία του σχολείου.

Για τη βιώσιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων, είναι απαραίτητη η ένταξη της διδασκαλίας ΚΑΡΠΑ στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με νόμο, που θα υποστηριχθεί από μια αποτελεσματική στρατηγική εφαρμογής. Απαιτείται συντονισμένη διεπιστημονική συνεργασία φορέων εκπαίδευσης και υγείας και πολιτική βούληση.

Η θεσμοθέτηση της διδασκαλίας ΚΑΡΠΑ στους μαθητές θα συμβάλλει στο όραμα μιας καλύτερης Ελλάδας, σ’ ένα σύγχρονο κόσμο και μια κοινωνία αλληλεγγύης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (10)

MP
|

Συμφωνω με ΜΠ και ΝΔ. Φώτιε ο ΠΟΥ είπε οτι ιδανικοι για την διδασκαλία ΚΑΡΠΑ είναι οι καθηγητές ΦΑ και οι βιολόγοι. Αυτο γιατι αυτες οι δυο ειδικοτητες μπορουν να κανουν υπενθυμιση και επαναληψη γνωστικου περιεχομενου που ειναι συγγενες και θα ενδυναμωσει την διατηρηση της γνωσης. Προφανως, επειδη στην χωρα μας μπαινουν ΚΦΑ στα δημοτικά, μπορουν και οφειλουν να το κανουν, τουλάχιστον στην 6η Δημοτικού. Μαζι τους και οσοι δάσκαλοι θελουν. Υπάρχουν ήδη ερευνες που δειχνουν οτι ειναι εφικτό, εξασφαλιζει παιδαγωγικα κριτηρια και εξασφαλίζει βιωσιμότητα.

ΝΔ
|

Ολα ξεκινούν από το πόσο εκτιμάμε την ανθρώπινη ζωή. Η διδασκαλία ΚΑΡΠΑ είναι χρήσιμη - τα παιδιά μπορούν να μάθουν να σώζουν ζωές - αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι μέσα από αυτό μαθαίνουν να κοιτούν πέρα από τον εαυτό τους, να εκτιμούν καλύτερα τη ζωη και την ανάγκη να είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια σε άλλους όταν χρειαστεί, κάτι που αν μη τι άλλο χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε στις μέρες μας.

Είναι πολλά τα λεφτά
|

@Tinos
Συγγνώμη, αλλά αν νομίζετε ότι το διαδίκτυο υπάρχει και συντηρείται από την ψυχολογία ή από την παιδαγωγική, μάλλον δεν ξέρετε τίποτα για το διαδίκτυο.

Φώτιος
|

Συμφωνώ απόλυτα με την θέση του "ΜΠ"

Η ΚΑΡΠΑ πρέπει να διδάσκεται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής (οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής διδάσκονται το αντίστοιχο μάθημα κατά την διάρκεια των σπουδών τους).
Η Σεξουαλική Αγωγή να διδάσκεται στο μάθημα της Βιολογίας.

@Τinos@Αριστεία όχι αστεία
|

Δεν γράφω για ταινίες αισχρού περιεχομένου.Υπάρχουν ενημερωτικά για το σχετικό θέμα με επιστήμονες,ψυχολόγους ,παιδαγωγούς κλπ πλήρως αναλυτικότατα που δεν προσβάλουν.Και για παιδιά και για εφήβους.Άρα για περιεχόμενο μαθήματος θα είναι απαρχαιωμένο.Ας μην κρυβόμαστε.Τα παιδιά από το δημοτικό ξέρουν τα πάντα.Φυσικά και σοβαρολογώ.Ένα τέτοιο μάθημα θα ήταν παρωδία.Ποιός εξ άλλου θα το δίδασκε;Πόσο χρονών θα ήταν;Θα το δέχονταν οι γονείς;Τί θα διδάξεις σε αυτούς που ξέρουν ήδη;Την καζούρα την σκέφτεστε;Τα τρελαμένα αγόρια της τάξης ;Εσείς προφανώς δεν ακούτε τα παιδιά πως μιλάνε μετσξύ του και τι λένε.

Αριστεία όχι αστεία
|

Ελπίζω αυτό που έγραψες να είναι αστείο.

Tinos
|

Συγγνώμη, αλλά αν νομίζετε ότι το διαδίκτυο, με το αισχρής ποιότητας περιεχόμενο και τις κάθε λογής χυδαιότητες και phishers, αποτελεί σεξουαλική αγωγή, δεν ξέρετε τίποτα ούτε από σεξουαλική αγωγή παιδιών και εφήβων ούτε από ψυχολογία ή παιδαγωγική.

ΜΠ
|

Η ΚΑΡΠΑ πρέπει να διδάσκεται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και η Σεξουαλική Αγωγή στο μάθημα της Βιολογίας.

Υπάρχει και το διαδίκτυο
|

@Αριστεία και όχι αστεία.Ποιά σεξουαλική αγωγή στα σχολεία.Τα παιδιά την ξέρουν ήδη από το διαδίκτυο.Αν μπει για μάθημα θα είναι αναχρονιστικό γιατί οι μαθητές θα είναι σε γνώσεις χρόνια μπροστά.Οι μαθητές θα διδάσκουν τον διδάσκοντα.

Αριστεία, όχι αστεία
|

Ας μπει πρώτα η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία για να μαθαίνουν τα παιδιά τα βασικά και μετά τα υπόλοιπα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ