Ν. Κεραμέως : Πολίτης ταλαιπωρήθηκε για τρία χρόνια στο ΔΟΑΤΑΠ και στο τέλος χάθηκε ο φάκελός του

"Πρέπει να απαλλάξουμε τις ελληνικές οικογένειες από την επιβάρυνση από άδικους αποκλεισμούς, που συνεπάγεται η πολύμηνη, πολλές φορές πολυετής καθυστέρηση ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών του εξωτερικού"

31/01/2020

Ενημερώθηκε: 01/02/2020, 07:22

Άκουσε το άρθρο

Την ιστορία ενός πολίτη που επί τρία χρόνια ταλαιπωρήθηκε στον ΔΟΑΤΑΠ για να αναγνωρίσει το πτυχίο του και στο τέλος χάθηκε και ο φάκελός του ,ανέφερε  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής  .

Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:

Έλαβα μια επιστολή πριν από μερικούς μήνες από έναν πολίτη, ο οποίος αναφέρεται στη σύζυγό του, η οποία είχε πτυχία από το εξωτερικό και τα κατέθεσε το 2016.

Αν και κατέθεσε όλα τα δικαιολογητικά, πτυχία, μεταπτυχιακά κ.λπ., αυτή η διαδικασία αναγνώρισης δεν ολοκληρώθηκε εν αγνοία της.

Κανείς δεν την ενημέρωσε ότι η επίσπευση της διαδικασίας που ζητούσε το πανεπιστήμιο δεν θα οδηγούσε πλην αναγνώρισης.

Η ισοτιμία που θα της παρείχε το ΔΟΑΤΑΠ αφορούσε μόνο την υλοποίηση του διδακτορικού.

Όταν αντιλήφθηκε ότι υπάρχει ακριβώς αυτό το ζήτημα, έκανε αλλεπάλληλες οχλήσεις, οι οποίες έπεσαν στο κενό. Είμαστε στο 2016.

Στις αρχές του Δεκέμβρη, τρία χρόνια αργότερα, μετά από συνεχείς οχλήσεις, μετέβη αυτοπροσώπως στα γραφεία του ΔΟΑΤΑΠ στην Αθήνα για να ζητήσει απάντηση

. Εκεί έκπληκτη ενημερώνεται ότι δεν μπορούν να βρουν τον φάκελό της και ότι θα πρέπει να συγκεντρώσει και να υποβάλει τα δικαιολογητικά της εκ νέου και να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, από το 2016 μέχρι το 2019.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης τα εξής:

  • Ακούει κανείς τη λέξη Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και σκέφτεται τις πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
  • Πρέπει να απαλλάξουμε τις ελληνικές οικογένειες από την επιβάρυνση από άδικους αποκλεισμούς, που συνεπάγεται η πολύμηνη, πολλές φορές πολυετής καθυστέρηση ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών του εξωτερικού.
  • Να ανακόψουμε τη διαρροή εγκεφάλων και να μετατρέψουμε την χρόνια αιμορραγία σε ένα παράθυρο ευκαιρίας και για όσους θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα μας, αλλά αγωνιούν για τις επιβαρυντικές διαδικασίες που ισχύουν και εφαρμόζονται.
  • Να κάνουμε πράξη τις θεμελιώδεις αρχές της δημόσιας διοίκησης ως προς την υπεύθυνη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Να εξομαλύνουμε δυσκολίες που αυξάνουν το φόρτο εργασίας των υπαλλήλων του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και έχουν προκαλέσει συσσώρευση αιτημάτων προς διεκπεραίωση.
  • Να αναπτύξουμε γρήγορους μηχανισμούς και σαφείς διαδικασίες αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
     

Σχόλια (9)

Κώστας
|

Θα πήγαινα στο ΣΑΕΠ ευχαρίστως, αλλά το πρόβλημα είναι ότι και το ΣΑΕΠ το μισό Δημόσιο το δέχεται και το άλλο μισό όχι. Άλλοι σύλλογοι το δέχονται και άλλοι όχι, άλλα επιμελητήρια το δέχονται και άλλα όχι, άλλα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ κλπ το δέχονται και άλλα όχι. Όταν λοιπόν θα έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος σοβαρό που θα σέβεται τους πολίτες του τότε θα είναι όλα πιο καλά. Στο προκείμενο: Έκανα ηλεκτρονική αίτηση αναγνώρισης μεταπτυχιακού στο ΔΟΑΤΑΠ το καλοκαίρι και ακόμη δεν έχει πάρει ούτε αριθμό πρωτοκόλλου!

@Κωστας
|

Έκανε, πήγαινε στο ΣΑΕΠ που αναγνωρίζει πλέον και Διδακτορικά αρκεί να έχεις τις «επαγγελματικές» προϋποθέσεις.. τι παιδεύεσαι με το ΔΟΑΤΑΠ; Μόνο για θέσεις μελών ΔΕΠ απαιτείται!

Κωστας
|

Η Υπουργός πρέπει να κάνει κάτι με το ΔΟΑΤΑΠ. Πρέπει να διορθώσει αυτό το άρρωστο σύστημα των αναγνωρίσεων με ένα πιο γρήγορο που δεν θα απαιτεί 2 και 3 χρόνια για να αποφανθεί για τα βασικά. Ας κάνει κάτι για αυτό το θέμα με αυτό το τραγικό οργανισμό και θα μείνει στην ιστορία!

Κωστας
|

Και τώρα ο δοαταπ τόσο χρειάζεται για να αναγνωρίσει τα πτυχία. Σχεδόν ίδιος με τον χρόνο σπουδών.

Σα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός
|

"Ν. Κεραμέως : Πολίτης ταλαιπωρήθηκε για τρία χρόνια στο ΔΟΑΤΑΠ και στο τέλος χάθηκε ο φάκελός του".
Από όλα τα προβλήματα, τις αδικίες, τα αδιέξοδα, τις στρεβλώσεις, τα λάθη, τις ανισότητες στα θέματα της παιδείας και της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, στην Ελληνική οικογένεια, στο Ελληνικό σχολείο... ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ που έκανε την κα. Υπουργό να συγκινηθεί...
Τί άλλο θα ακούσουμε? Πόσο ακόμα θα το χρυσώσετε το χάπι κα. Κεραμέως? Αφήστε το. Καταλάβαμε όλοι...

Πλανητοποίηση
|

@Leo
Σε πέντε γραμμές, τρεις φορές γράψατε τη λέξη "πλανήτη"! Τόση παγκοσμιοποίηση πια(ή πλανητοποίηση) στο θέμα των ξένων πτυχίων? Πείτε μου ΕΝΑ πράγμα, που γίνεται σε όλο τον πλανήτη και γίνεται με τον ίδιο τρόπο και στην Ελλάδα? Ούτε το var στο ποδόσφαιρο αγαπητέ-τη μου. Ο ΔΟΑΤΑΠ, εδώ θα γίνει ΔΟΑΤΑΠΑ(το εξήγησα πριν αλλά δεν άρεσε) και το ξέρουμε όλοι εδώ και.... όλος ο πλανήτης.

Leo
|

Σε όλο τον πλανήτη υπάρχει ΔΟΑΤΑΠ ο οποίος ελέγχει όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας που εδρεύει αλλά και των υπολοίπων του πλανήτη και σε 20 ημέρες εργάσιμες βγάζει απευθείας αποφάσεις επαγγελματικής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης όταν τα πτυχία ή διπλώματα που θέλει ο αιτών να αναγνωρίσει είναι γνήσια και ισχύουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από εκεί και πέρα στην Ελλάδα ο ΔΟΑΤΑΠ για να δουλέψει σωστά θέλει ολόκληρος ίδρυση εκ νέου με δικηγόρους που να τηρούν σωστά την Ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακαδημαϊκός
|

Από ότι φαίνεται θα έχουμε σύντομα νομοσχέδιο κατάργησης του ΔΟΑΤΑΠ και την δημιουργία νέου φορέα

ANTONIOS
|

Ωχ, ωχ, ωχ ετοιμαστείτε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ