Διαμαρτυρία Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων

19/06/2020

Ενημερώθηκε: 19/06/2020, 20:47

Άκουσε το άρθρο

Ο ΣΕΚ από τον την περίοδο ανάληψης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από την κ. Κεραμέως,  επανειλημμένα ζήτησε συνάντηση μαζί της για ένα δημιουργικό διάλογο , όσον αφορά την κατοχύρωση της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και γενικότερα τα μαθήματα που αφορούν στις Kοινωνικές Eπιστήμες και όχι μόνο.

Καμία συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, παρ’ όλες τις  συνεχείς  μας προσπάθειες,από τον Σεπτέμβριο 2019.

Με την ανακοίνωση του πολυνομοσχεδίου άμεσα ενεργοποιηθήκαμε με υπομνήματα με τις θέσεις του συλλόγου για την ενίσχυση των Κοινωνικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα για την αναγκαιότητα  διδασκαλίας και παραμονής  της Κοινωνιολογίας στην Γ΄ Λυκείου.

Εστάλησαν επιστολές σε όλα τα πολιτικά κόμματα και ανακοινώθηκαν άρθρα σε εκπαιδευτικές σελίδες και στον ημερήσιο τύπο .
Υπογράφτηκε ψήφισμα  από χιλιάδες πολίτες και  συμμετείχαμε στη δημόσια διαβούλευση με επιχειρήματα.

Αναμέναμε  πρόσκληση  από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τις μέρες που συζητούνταν το πολυνομοσχέδιο, μετά από το έγγραφο αίτημά μας και το υπόμνημα  που υποβάλαμε, το οποίο είχαμε στείλει παλιότερα σε όλα τα κόμματα, κάνοντας  για άλλη μια φορά  γνωστές τις θέσεις και τις προτάσεις μας, όμως  και πάλι αποκλειστήκαμε.

Η Υπουργός και το επιτελείο της όχι μόνο μας αγνόησαν αλλά παράλληλα με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, προχώρησαν και σε διαμόρφωση νέου ωρολογίου προγράμματος αφαιρώντας τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών της Β΄ Λυκείου. Ζήτησαν επίσης  από τα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΔΕ νέα κενά και υπεραριθμίες.

Έτσι ο κλάδος των ΠΕ78 θα βρεθεί από την επόμενη σχολική χρονιά χωρίς αντικείμενο διδασκαλίας  καθώς και η Πολιτική Παιδεία της Α ΄Λυκείου, που αποτελεί μάθημα συν ανάθεσης με τους ΠΕ80, μειώνεται  κατά μία ώρα.
Η απειλή της διαθεσιμότητας και απόλυσης είναι προ των πυλών .
Ζητάμε  έστω και τώρα έναν δημοκρατικό διάλογο .  Διεκδικούμε το δικαίωμα της ύπαρξης των ΠΕ78 στην εκπαίδευση  και τη διδασκαλία των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών.

Συστρατευόμαστε και συμπορευόμαστε με όλους τους φορείς , συλλόγους εκπαιδευτικών που πλήττονται , πανεπιστημιακούς, φοιτητές, σε μια κοινή διεκδίκηση για την άρση της εξαφάνισης των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημόνων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και θα προβούμε σε κάθε προβλεπόμενη νόμιμη ενέργεια.

Αναλυτικά :

Από τον Σεπτέμβριο 2019 αιτούμασταν συνάντηση, επικοινωνώντας  επανειλημμένα με τα γραφεία της Υπουργού κ. Κεραμέως, της Υφυπουργού κ. Ζαχαράκη και της Γεν. Γραμματέως κ. Γκίκα χωρίς φυσικά ανταπόκριση

•    17/12/2019  Υπόμνημα προς Κεραμέως, Ζαχαράκη, Γκίκα, πρώτο γραπτό  αίτημα συνάντησης
•    10/01/2020  Δεύτερογραπτό αίτημα  αίτηση  μέσω  Μ. Χαρακόπουλου
•    17/4/2020    Νέα επιστολή προς Κεραμέως, αίτημα συνάντησης
•    22/4/2020 Δημιουργία ηλεκτρονικού ψηφίσματος το οποίο και υπογράφηκε από χιλιάδες πολίτες
•    28/4/2020  Επιστολή προς Κεραμέως για την επιστήμη της Κοινωνιολογίας,
                                    αίτημα συνάντησης
•    29/4/2020    Προώθηση επιστολής στους αρμόδιους για θέματα Παιδείας
                        των κομμάτων.
•    1/6/2020      Αίτημα προς τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
                        Βουλής Επαναπροώθηση  επιστολής ως Υπόμνημα
•    1/6/2020      Κείμενο Διαμαρτυρίας προς Υπουργείο Παιδείας

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ                 ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ          

 

Σχόλια (2)

Νοναμε
|

Μια χαρά τα έκανε η υπουργός

Σπάρτακος
|

Καλά,δεν είναι τα νομοσχέδια αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης? Τι λέει επ'αυτού η κ. υπουργός? Η διαβούλευση είναι προπέτασμα καπνού? Impossible!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ