Placeholder

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

Απάντηση της DPO του υπ. Παιδείας στην αναφορά της ΟΙΕΛΕ προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Δημοσίευση: 24/06/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμες Κυρίες / Αξιότιμοι Κύριοι,

Σε συνέχεια των εν θέματι επιστολών της Αρχής, δια των οποίων καλούμαστε να υποβάλουμε διευκρινίσεις-απόψεις επί:

α) της με αριθ. πρωτ. της Αρχής Γ/ΕΙΣ/3307/14.05.2020 αναφοράς και της με αριθ. πρωτ. της Αρχής Γ/ΕΙΣ/3701/29.05.20 συμπληρωματικής αναφοράς της ΟΙΕΛΕ στην Αρχή, και

β) της με αριθ. πρωτ. της Αρχής Γ/ΕΙΣ/4144/16.06.2020 αναφοράς της ΔΟΕ στην Αρχή,
σας γνωρίζουμε ότι το Γραφείο του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επεξεργάζεται ήδη τα εν θέματι έγγραφα, προκειμένου να Σας αποστείλει απόψεις το ταχύτερο δυνατόν.

Σημειώνουμε, πάντως, ότι η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ είχε προηγηθεί (14.05.2020) α) της έκδοσης της απόφασης 57233/Υ1/15.05.2020 της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (B' 1859), και β) της εκπόνησης της σχετικής από 15.05.2020 μελέτης εκτίμησης αντικτύπου. Ως εκ τούτου, το αίτημα για προσωρινή διαταγή προτάθηκε προώρως και εν τέλει αλυσιτελώς.

Η χρονική περίοδος κατά την οποία υπεβλήθησαν στην Αρχή οι αναφορές των ΟΙΕΛΕ και ΔΟΕ και συνακόλουθα κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς συμπίπτει, αφενός, με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους λόγω της πανδημίας Covid-19, αφετέρου, με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τη λήξη του διδακτικού έτους.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να Σας υποβάλουμε απόψεις επί των σχετικών αναφορών εντός των επόμενων τριάντα ημερών και ζητούμε ειλικρινά την κατανόησή Σας.
 
Με εκτίμηση,

Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Πόσο να χρειάζεται ακόμη το Υπουργείο Παιδείας για να απαντήσει στην αναφορά -καταγγελία της ΟΙΕΛΕ προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; Με χθεσινή του απάντηση (συνημμένη) προς την Ομοσπονδία ζητά κι άλλο …χρόνο (περίπου τριάντα ημέρες), ενώ ήδη έχει παρέλθει 1,5 μήνας περίπου από την καταγγελία μας!

Στην απάντηση του Υπουργείου είναι εμφανής η αμηχανία της DPO(Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων) του, που προφασίζεται ότι η αναφορά της ΟΙΕΛΕ έγινε … πρόωρα (πριν την κατάθεση της Υ.Α.), αν και ήταν ήδη σε ισχύ η σχετική διάταξη του Νόμου! Καμώνεται ότι δεν γνωρίζει αυτό που ξέρει καλά ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα και χιλιάδες γονείς και μαθητές. Ότι αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή (8/5),  δηλ. από τη Δευτέρα 11/5 ,σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ξεκίνησε παρανόμως η απευθείας μετάδοση μαθημάτων σε απόντες μαθητές με τη χρήση καμερών, ή άλλων μέσων. Είχαμε μάλιστα επισημάνει ότι η παράνομη αυτή διαδικασία είχε ξεκινήσει, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων δεν έχει συμμορφωθεί με το νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4624/2019 και Κανονισμό GDPR).

Αναρωτιέται εύλογα κάποιος, πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο Παιδείας που ισχυριζόταν ότι είναι πανέτοιμο για το livestreaming, ότι έχει έτοιμη την περιβόητη έκθεση αντικτύπου (που ακόμη την περιμένουμε μετά από αίτημά μας που έχει κατατεθεί από τις 18 Μαΐου), ότι διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των οικογενειών τους καθώς και των εκπαιδευτικών, να μην μπορεί να απαντήσει εδώ και 40 ημέρες σε όσα αναφέρει η καταγγελία μας προς την Αρχή;Και μάλιστα επί ζητημάτων που θα έπρεπε να ήταν νομικά αλλά και πραγματικά λυμένα προτού καν αποφασιστεί η «livestreaming» διδασκαλία;

Αποδεικνύεται έτσι η απίστευτη προχειρότητα και ανετοιμότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και δικαιώνεται η Ομοσπονδία μας που έκανε λόγο για μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις παραβίασης του δικαιώματος στην προστασία προσωπικών δεδομένων στην ιστορία της Ε.Ε. και σίγουρα τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Και το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι:

Αφού δεν ήταν έτοιμοι στο Υπουργείο Παιδείας, πώς και για ποιο λόγο προχώρησαν σε ψήφιση τροπολογίας και έκδοση Υπουργικής Απόφασης για το livestreaming, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων;

Μία είναι η λύση για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση στην εκπαίδευση που, πέραν όλων των άλλων, έχει διασύρει διεθνώς τη χώρα μας. Να καταργηθεί άμεσα η διάταξη του άρθρου 63 Ν. 4686/2020 (και η σχετική Υπουργική Απόφαση)  της «ηλεκτρονικής κλειδαρότρυπας» που, χωρίς ουσιαστικό λόγο, ξεσήκωσε θύελλα στο χώρο της εκπαίδευσης και εξόργισε την κοινωνία.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλια (1)

 
Ορκωτος
24 Ιουν 2020 15:57

Ως εκ τούτου, το αίτημα για προσωρινή διαταγή προτάθηκε προώρως και εν τέλει αλυσιτελώς.??? ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ