Διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

“Το ΥΠΑΙΘ επιλέγει την σχεδιασμένη σύγκρουση με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλογικούς φορείς τους, με στόχο τον περιορισμό της Δημοκρατίας στην Εκπαίδευση”

13/10/2020

Άκουσε το άρθρο

Την έντονη διαφωνία του με την αντικατάσταση της κάλπης με την ηλεκτρονική ψηφοφορία  στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση , διότι όπως υποστηρίζει:

Α. Η εκλογή αντιπροσώπων των εργαζομένων σε δημόσιους θεσμούς αποτελεί μια συλλογική πολιτική πράξη Δημοκρατίας και δεν αποτελεί μια απλή τεχνική διαδικασία καταμέτρησης προτιμήσεων.

Β. Για να είναι η διαδικασία αντιπροσώπευσης αυθεντική και ουσιαστική προαπαιτούνται συνθήκες γενικά αποδεκτές, με πολιτικές και τεχνικές εγγυήσεις διασφάλισης της συμμετοχικής διαδικασίας αναγκαίου συλλογικού διαλόγου και τελικά της επιλογής ψηφοδελτίου στην κάλπη.

Γ. Το υπουργείο Παιδείας με νεοφιλελεύθερη σπουδή επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση με την εκπαιδευτική κοινότητα στο θεσμικό πεδίο της εκλογής αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Δ. Με νομοθετική εξουσιοδότηση κατασκευασμένη χωρίς όρους, το ΥΠΑΙΘ προχωρά στη βεβιασμένη οργάνωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Ενώ οι κρίσιμες υγειονομικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν τον διάλογο για να κρατηθεί ζωντανή η εκπαιδευτική διαδικασία με ασφάλεια και όρους καθολικότητας, το ΥΠΑΙΘ επιλέγει την σχεδιασμένη σύγκρουση με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλογικούς φορείς τους, με στόχο τον περιορισμό της Δημοκρατίας στην Εκπαίδευση.

Ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ  επιβεβαιώνει την αντίθεση του στην επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε αυτές τις συνθήκες, ως επιλογή που στοχεύει στην τεχνική αποξήρανση του ζωντανού κοινωνικού χώρου της Παιδείας.

"Ενώ όλες οι σχετικές εκλογικές διαδικασίες έχουν και νομοθετικά αναβληθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η σπουδή του ΥΠΑΙΘ αποκαλύπτει πολιτικές σκοπιμότητες" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: "Η παράταση της θητείας των σημερινών αιρετών, μέχρι να αποκατασταθεί σχετικά η φυσική και λειτουργική ομαλότητα στην εκπαίδευση και η εκλογή νέων αιρετών με αυτοπρόσωπη παρουσία είναι μοναδική λύση που εξασφαλίζει με ουσιαστικούς δημοκρατικούς όρους τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και την εκλογή αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια".

Ο ΣΥΡΙΖΑ   «δεσμεύεται να αποκαταστήσει το δημοκρατικό πλαίσιο της συγκρότησης και λειτουργίας των θεσμών της εκπαίδευσης, με την συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συνδικάτων των εργαζομένων εκπαιδευτικών».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (15)

ph
|

Είναι πράγματι απαραίτητες οι εκλογές? Συνήθως οι υποψήφιοι είναι πάντα οι ίδιοι και ακούω να λένε τα ίδια πράγματα.

Συνεχίστε
|

τις μπούρδες περί περιορισμού της Δημοκρατίας αφού πλέον απευθύνεστε στο στενό κομματικό σας ακροατήριο που καθημερινά λιγοστεύει.

....
|

Σωστή αντίδραση! Περιμένουμε να δούμε την τοποθέτηση και των άλλων κομμάτων.

Βασίλης
|

Έτσι περιορίζεται η δημοκρατία; Είμαστε σοβαροί;

Θυμιος
|

Ε τι; Θα συμφωνούσε ;

Legend
|

Απλώς κάτι πρέπει να πουν. Για να διασώσετε ο,τι σας έχει απομείνει απλώς μην εκτίθεσθε! Να μην μιλάτε ίσως...χωρίς να σκέφτεστε!

Kωνσταντίνος
|

κ.κ του ΣΥΡΙΖΑ αφου διαφωνείτε γιατί ψηφίσατε παρών στη Βουλή; Έλεος με το ψέμα.

ακούσαμε κι αυτό
|

Δυστυχώς διαδικασία καταμέτρησης ψήφων γίνεται. Συλλογική πολιτική πράξη Δημοκρατίας είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία ειδικά στην εποχή μας. Το δια ζώσης γίνονταν τον προηγούμενο αιώνα. Ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό επιβάλλεται. "τεχνική αποξήρανση του ζωντανού κοινωνικού χώρου της Παιδείας" όλα αυτά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία;

Νουνεχής
|

Δεδομένα:
α) ελάχιστοι συμμετείχαν ενεργά στις συνδικαλιστικές διαδικασίες
β) η άδεια για τις εκλογές και το κλείσιμο των σχολείων ήταν ένα όνειδος που το χρεωνόντουσαν εκόντες άκοντες οι εκπαιδευτικοί
γ) οι συνδικαλιστές επαγγελματικοποιήθηκαν και κομματικοποιήθηκαν και ελάχιστα εξέφραζαν την γενική βούληση του κλάδου
δ) δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς ζωντανό διάλογο δεν νοούνται.
Ζητούμενα:
α) ένα συνδικαλιστικό κίνημα ακομμάτιστο (αυτό δεν σημαίνει και ιδεολογικά άχρωμο και άγευστο)
β) αυξημένη, ει δυνατόν απόλυτη, συμμετοχή στις εκλογές των αντιπροσώπων μας
γ) ανάπτυξη ενός αληθινού διαλόγου για τα θέματα της παιδείας και τα καθαρά συντεχνιακά αιτήματα.
Συμπέρασμα:
η ηλεκτρονική ψηφοφορία μας απαλλάσσει από το όνειδος της απεργίας και των κλειστών σχολείων, δεν συμβάλλει όμως καθόλου στην επίτευξη των ζητούμενο, τα οποία θέτει οριστικά εκποδών.
Πρόταση: για να δοθεί μια απροσδιόριστη δυναμική στο συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει αυτό να απαλλαγεί από τα κομματικά δεσμά. Ενιαίο ψηφοδέλτιο, άμεσα ανακλητοί εκπρόσωποι,συνελεύσεις σε επίπεδο σχολικών συγκροτημάτων, αληθινές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Πανος
|

Δεν χρειαζεται ηλεκτρονικη ψηφος και μαλιστα αργια.Τεταρτη ολη την ημερα,οι πρωινοι εχοντες ωραριο μετα και βραδινοι εχοντες ωραριο πριν.ολοι προλαβαινουν.

Σήφης
|

Πάντα στην πρωτοπορία της προόδου και της καινοτομίας! Όπισθεν ολοταχώς!

Λογιος
|

Το ξέραμε εκ των προτέρων ότι είστε αντίθετοι κύριοι του σύριζα. Μας το είπε πριν από σάς η ολμε τα αυτιά της οποίας θέλετε να χαιδεψετε.

Δημόσια ηλεκτρονική ψηφοφορία
|

Η ψηφοφορία θα έπρεπε να γίνεται σε δημόσιο χώρο και να υπάρχει περιθώριο 4-5 ημερών για να ψηφίσουν όλοι ηλεκτρονικά, για παράδειγμα σε κάποιο γραφείο του Δήμου, με χρήση ενός απλού τυχαίου κωδικού που θα εκδίδεται εκείνη τη στιγμή από τους υπαλλήλους. Είναι θέμα εκλογικής διαδικασίας να μην ψηφίζουν μόνοι τους οι ψηφοφόροι.

Προτείνω
|

στο σύριζα ένα κρύο ντους να συνέλθει. Μια χαρά λοιπόν η ηλεκτρονική ψηφοφορία...

Qwerty
|

Οι μόνοι που δικαιούνται να διαμαρτύρονται είναι οι καταστηματάρχες εστίασης, που, σε ημέρα αργίας των σχολείων, είχαν αρκετή δουλίτσα μετά την ψηφοφορία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ