Προϋποθέσεις και διαδικασία μετεγγραφής /Υπουργική Απόφαση 142413/2020 - ΦΕΚ 4617/Β

26/10/2020

Άκουσε το άρθρο

1.Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με Προϋποθέσεις και διαδικασία μετεγγραφής φοιτητών που τα αδέλφια τους σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

1η ερώτηση

Στο άρθρο 76 παράγραφος 1.    Νόμος 4692/2020 - ΦΕΚ 111/Α/12-6-2020

β) τα αδέλφια της περ. α΄ συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών και δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών, ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών,  στη φράση :δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών .....πως ορίζεται(και με βάση ποιον νόμο) ο ανώτατος χρόνος  σπουδών? ν ή ν+2?Αν υπάρχει ανώτατος υπάρχει και ελάχιστος. Με βάση ποιες εγκυκλίους έχει οριστεί ο ανώτατος χρόνος σπουδών

2.ερώτηση :     στο νεο φεκ Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 142413/2020ΦΕΚ 4617/Β/20-10-2020 άρθρο 10 ,παράγραφος γ:

γ)" τα αδέλφια της περ. α' συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών και"
o  "κανονικός χρόνος φοίτησης"  πως ερμηνεύεται;

Είναι  εμφανής η διαφορά διατύπωσης ανάμεσα στα δύο φεκ.

Ο ανώτατος χρόνος σπουδών μας παραπέμπει στο ν+2 .

Έχοντας υπ΄οψην και Ν 4009/2011 - ΦΕΚ 195/Α/6-9-2011 άρθρο 33 παρ 11.

α) Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα, μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος.

Τι ισχύει τελικά ; Τα αδέρφια δεν πρέπει να έχουν υπερβεί τα  ν ή τα ν+2  χρόνια σπουδών ;

Mε βάση Ν 4692/2020 - ΦΕΚ 111/Α/12-6-2020 (και την εγκυκλιο Μαρούσι, 11 - 10 - 2019 Αρ. Πρωτ.: 159709 /Ζ1) ...που ήταν οτι πιο πρόσφατο πριν αποφασίζουν τις σχολές, οι φοιτητές δήλωσαν μηχανογραφικό  ,σκεπτόμενοι  ότι δικαιούνται μεταγραφή λόγω αδελφού.

Επιπλέον αλλιώς δηλώνεις  σχολές σκεπτόμενος ότι δικαιούσαι μεταγραφή (καθ' υπέρβαση μάλιστα ) και αλλιώς να ξέρεις ακριβώς τι δεν δικαιούσαι.

Δεν είναι παραπλανητικό το ότι δεν διευκρινίζεται όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια?(στα φεκ και στις εγκυκλίους)

Η ερμηνεία στη διευκρινιστική εγκύκλιο θα δοθεί Δευτέρα-Τρίτη (26-27/10).Απλά καταθέτω μία απόκλιση στα δύο φεκ με ανυπολόγιστο κόστος ηθικό,οικονομικό και ψυχολογικό για τις οικογένειες των φοιτητών που για ακόμη μια φορά χάθηκαν στην μετάφραση...

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΜΑΡΙΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (10)

Ακαδημαϊκός χάρτης των ΑΕΙ
|

Έβαλαν βάση μετεγγραφής διότι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί δε θέλουν να πιστωθούν το κόστος του κλεισίματος δεκάδων απομονωμένων τμημάτων, τα οποία εδώ και χρόνια συντηρούνται χωρίς λόγο. Έτσι, μεταθέτουν την ευθύνη στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που από φέτος δε θα τα επιλέγουν στο μηχανογραφικό δελτίο.

Όλες οι στρεβλώσεις ξεκινούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη, που έχει δημιουργήσει τμήματα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Μαρινα Θ.
|

Η βάση μετεγγραφής ειναι πραγματι μεγάλη ατυχία, ειδικά για περιπτώσεις αδερφών που ένας μπορει να είναι στο βορρα κι αλλος στο νότο. Εφόσον δεν διεκδικούν μετεγγραφή σε Αθηνα ή Θεσσαλονίκη όπου γίνεται συνωστισμός, είναι τοσο επικίνδυνο να "πέσει το επιπεδο της σχολής" με κάποιες τέτοιες περιπτώσεις; Αν καποιος εχει 2.750 λιγότερο είναι ενταξει αλλα με 3.000 αποκλείεταιαπο την διαδικασία εντελώς!! Εξαλλου οι σχολές δεχονται φοιτητές με διαφορετικής κλίμακας βαθμολογίες ( 10%, απο εξωτερικο). Πόσα σπίτια μπορεί να συντηρεί μια μέση ελληνική οικογένεια; Ειλικρινά κανείς δεν σκέφτηκε αυτές τις περιπτώσεις ώστε να υπάρξει μια μέριμνα; Η δυνατότητα μετακίνησης, σημαίνει αλλαγή αντικειμένου σπουδών.
Παρακαλώ ας σχολιάσει καποιος.

ηξκμ
|

γιατι να βαλουν βαση ελεως

Βάσω
|

Πράγματι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού έγινε με το ν+2 και με τον περιορισμό των 2750 μορίων . Είναι κρίμα να αποκλείονται έτσι από το δικαίωμα μετεγγραφής . Δεν έχουν όλοι τα μόρια να επιλέξουν την μετεγγραφή με κριτήρια

Μ.Δ
|

Αναμένοντας για την εκγύκλιο αυτό ελπίζουμε ολοι...'' Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων" ..... και να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του θέματος.

Νικος Μ.
|

Συμφωνώ σε κάθε σχόλιο.
Μου κάνει εντύπωση δε και το ύφος και η σοβαρότητα του τρόπου γραφής των σχολιαστών. Εύχομαι να βρεθούν υπεύθυνοι στο Υπουργείο που να σταθούν σε τέτοιο πολιτισμικό επίπεδο.

Λίνα
|

Αυτό με το κανονικό χρόνο σπουδών είναι απαράδεκτο αν ισχύει με το ν. Με ποιο δικαίωμα αλλάζουν αυτά που έχουν πει ΜΕΤΑ τα μηχανογραφικά;;

Ευαγγελία Μπ.
|

Συμφωνώ απόλυτα με τη συγγραφέα του άρθρου.
Το μηχανογραφικό των παιδιών μας και ο προγραμματισμός των οικογενειών μας έγινε με βάση το ΦΕΚ 111/Α/12-6-2020, όπου ο ανώτατος χρόνος σπουδών παρέπεμπε στο ν+2, όχι μόνο με βάση την κοινή λογική (η ύπαρξη ανώτατου ορίου προϋποθέτει και την ύπαρξη κατώτερου ορίου), αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τον Νόμο 4009/2011 - ΦΕΚ 195/Α/6-9-2011 άρθρο 33 παρ 11.
Τώρα το ανώτατο, έγινε κανονικό και αναμένουμε ακόμα την ερμηνεία του.
Η ελληνική γλώσσα είναι πράγματι πλούσια στις εκφράσεις της, αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για να ψάχνουμε ακόμα την ακρίβεια στις διατυπώσεις και κυρίως ξεκάθαρες οδηγίες από το Υπουργείο, που να μην τινάζουν στον αέρα τον προγραμματισμό οικογενειών σε χαλεπούς καιρούς.

Παναγιωτης Γ.
|

Σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχα με το Υπουργειο Παιδειας την Παρασκευη, μου ειπωθηκε απο αρμοδιο υπαλληλο οτι ο κανονικος χρονος σπουδων ειναι ν+2. Σημερα λενε αλλα, πιθανως στην εγκυκλιο να λενε αλλα κοκ. Ντροπη!

Άννα
|

Στον παραπάνω σχολιασμό με τον οποίο συντάσσομαι, θελω να αναφέρω και μια ακόμη παράμετρο, που πάει να βαλει εκ των υστέρων η κα Κεραμέως. Μπορεί ένας φοιτητής να είναι ενεργός, για ν+2 έτη διατηρώντας τα προνόμια της ακαδημαικής ταυτότητας, το δικαίωμα της σίτισης και της στέγασης σε φοιτητική εστία, αλλά δεν θεωρείται φοιτητής στην περιπτωση της μετεγγραφής προπτυχιακού αδελφού; Και φυσικά όταν πληρούνται και οι άλλες προυποθεσεις που θέτει ο νόμος. Τελικά οι ολες κινήσεις δείχνουν ότι πασχίζουν να τιμωρήσουν τους πάντες. Γιατί μάλλον θεωρείται προνομιούχος ο πολίτης που προσπαθεί να σπουδάσει δύο παιδιά. Αμάρτημα μεγάλο!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ