Είναι όντως τα σχολεία εστίες υπερμετάδοσης του SARS-CoV-2;

Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα σε μαθητές είναι περισσότερα στα λύκεια και ακολουθούν τα γυμνάσια και τα δημοτικά

30/10/2020

Άκουσε το άρθρο

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, τα μικρότερα παιδιά δεν είναι πιθανό να συμβάλουν σημαντικά στη μετάδοση του SARS-CoV-2, ενώ τα μεγαλύτερα μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κυριότερα σημεία της δημοσίευσης.

Τα διεθνή δεδομένα δείχνουν ότι τα σχολεία ενδεχομένως να μην αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης της λοίμωξης COVID-19, παρά τους ενδοιασμούς κατά την επαναλειτουργία τους μετά το προηγούμενο lockdown.

Ο συγχρωτισμός μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ευοδώνει τη μετάδοση των ιώσεων από άτομο σε άτομο.

Παρόλο που τα παιδιά μπορεί να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 και να παράγουν ιικά σωματίδια, ωστόσο δεν καταγράφονται σημαντικές συρροές κρουσμάτων σε περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων σε σχολεία. Βεβαίως, σε περιοχές όπου η επιδημική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα θεωρείται ασφαλέστερη η λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία περισσότερο από 65.000 σχολεία άνοιξαν το Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα άρχισε να σημειώνεται άνοδος των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους μόνο 1.212 σχολικές μονάδες ανέφεραν κρούσματα COVID-19 και μάλιστα στο 93% των περιπτώσεων αφορούσαν μεμονωμένα κρούσματα που απομονώθηκαν έγκαιρα.

Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στην Αυστραλία. Στις ΗΠΑ το ποσοστό των παιδιών που ήταν θετικά στον SARS-CoV-2 συνέχισε να αυξάνεται με το άνοιγμα το σχολείων και παράλληλα με τη συνολική επιδημική καμπύλη στην κοινότητα.

Ωστόσο, δεν μπορεί να καθοριστεί η συμβολή των κρουσμάτων μεταξύ παιδιών στη μετάδοση του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων σε σχολεία αφορούν τους ενήλικες και όχι τα παιδιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια μετα-ανάλυση, η οποία έδειξε ότι ιδιαίτερα τα παιδιά κάτω των 12-14 ετών είναι λιγότερα ευάλωτα στη λοίμωξη συγκριτικά με τους ενήλικες.

Ειδικά τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.

Η πιθανότητα μετάδοσης αυξάνει με την ηλικία, ενώ οι έφηβοι έχουν την ίδια δυναμική μετάδοσης με τους ενήλικες.

Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα σε μαθητές είναι περισσότερα στα λύκεια και ακολουθούν τα γυμνάσια και τα δημοτικά.

Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως, αλλά αυτά τα δεδομένα μπορεί να οφείλονται στο μικρότερο μέγεθος των πνευμόνων των μικρών παιδιών και τη μικρότερη δυνατότητα παραγωγής αερολύματος ή/και στο μικρότερο δυναμικό μετάδοσης καθώς τα περισσότερα είναι εντελώς ασυμπτωματικά.

Συμπερασματικά, τα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν τις ομάδες των μαθητών στους οποίους πρέπει να στραφούν κυρίως τα μέτρα πρόληψης της διασποράς της COVID-19.

Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19 και άρα δε θα πρέπει να εφησυχάζουμε, ωστόσο τα σχολεία φαίνεται να μην αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης ειδικά σε περιοχές όπου η επιδημική δραστηριότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (9)

Εκπαίδευση
|

Είναι σημαντικό για την κοινωνία οι δομές εκπαίδευσης να παραμείνουν ανοιχτές και όσο γίνεται να μη διαταραχθεί η λειτουργία τους. Δεν μπορούμε για ένα χρόνο να κλείσουμε μαθητές και φοιτητές στο σπίτι, αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Σουμάχερ
|

Έχουμε κακούς δρόμους, κακούς οδηγούς, κακά αυτοκίνητα, πρωτεία σε δυστυχήματα.... Και λέμε να συνεχίσουμε να οδηγούμε αμέριμνοι, σαν να μη συμβαίνει και τίποτα σπουδαίο....

Διεθνή δεδομένα στην ελληνική πραγματικότητα;
|

"...τα σχολεία φαίνεται να μην αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης ειδικά σε περιοχές όπου η επιδημική δραστηριότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα." Δε μας λέει σε περιοχές με υψηλή επιδημική δραστηριότητα τι στοιχεία έχουν... και τι συγκρίνουμε ακριβώς; ελληνικά σχολεία μεγάλων αστικών κέντρων που είναι στοιβαγμένα 25 παιδιά σε μίνι-αίθουσες; Με τι αποστάσεις; Με 4 τουαλέτες για 300 παιδιά; Με τον/την δάσκαλο/δασκάλα να είναι στο μισό μέτρο και που δε μπορούν τα παιδιά πάντα να κρατήσουν τα απολύτως στοιχειώδη μέτρα (ας ξεκινήσουμε με τη σωστή εφαρμογή της μάσκας), οπότε τι συζητάμε... Θα έπρεπε να είχε γίνει καταγραφή των αναγκών του κάθε σχολείου και να υπάρχει προγραμματισμός για το άνοιγμα... τηρώντας τα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλα τα υπόλοιπα (δημόσιο & ιδιωτικό τομέα, εστίαση, καταστήματα κλπ.) Γιατί για κάποιο λόγο τα μέτρα αυτά δε λαμβάνονται υπόψη για τα σχολεία...

πάμε ξανά
|

χρήσιμα όσα λένε οι επιστήμονες και επιβεβαιώνονται λογικές μετριοπαθείς σκέψεις : 1. κλείνουν πανεπιστήμια (18+) αλλά λύκεια (15-18), εσπερινά (ενήλικες) και ειδικά σχολεία ανοιχτά ! μόνο η γ ΄λυκείου θέλει ειδικό καθεστώς. οι άλλες τάξεις δεν έχουν σοβαρούς εφήβους με αυτορρύθμιση; άρα το πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός. 2. στο γυμνάσιο τα παιδιά έπρεπε να είναι πιο υπέυθυνα , ω΄στε να μην μπορούν να προσαρμοστούν. το επιχείρημα ότι είναι έξω και αλωνίζουν (με κλειστά σχολεία ! ενώ με ανοιχτά το απόγευμα είναι μαντρωμένα;;;;;;) είναι θέμα χαλαρότητας γονέων και κοινωνίας ! 13-14 ετών έξω μόνα τους 10-11-12 το βράδυ;;;; 3. στο δημοτικό μεγάλο πρόβλημα . πολλές φορές τα παιδιά τα μικρά είναι πιο σοβαρά , αλλά υπάρχει το θέμα της παιδοφύλαξης. εκεί με οργάνωση (για όσους έχουν θέμα , ΟΧΙ για τους γονείς που έχουν παππούδες ή που θέλουν να ξεφορτώνονται τα παιδιά κάποιες ώρες για να ησυχάσουν). δεν λέμε την αλήθεια, το υπουργείο είναι ανίκανο να βρει λύσεις και να οργανώσει το παραμικρό, γενικά και αόριστα και όπως όπως...

LEGEND
|

Στη Γαλλία έχουν τώρα λοκντάουν αλλά τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά. Η αλλαγή: φορούν μάσκα από τα 6 έτη πια, άρα και στο δημοτικό. Τα Πανεπιστήμια φυσικά είναι εστίες υπερμετάδοσης, αφού οι φοιτητές είναι από διάφορα μέρη της χώρας και δεν έχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αντιθέτως, μετακινούνται διαρκώς και συνευρίσκονται με άτομα από πολλές και διαφορετικές ομάδες. Ο μέσος μαθητής δεν λειτουργεί έτσι. Παρατηρείται διασπορά στις αθλητικές δραστηριότητες π.χ. των μαθητών. Η αρνητική επίδραση ενός κλειστού σχολείο είναι δυσανάλογα μεγάλη από το όποιο κόστος της διασποράς που εμφανίζεται σε ανοιχτό σχολείο. Έτσι, και για όσο τα δεδομένα θα είναι αυτά, τα σχολεία θα παραμένουν ανοιχτά. Δεν είχαν τις γνώσεις που έχουν τώρα οι επιστήμονες για τον ιό αυτό (ακόμη επιμένουν κάποιοι να τον συγκρίνουν με τις απλές ιώσεις...αρκετά!) όταν συνιστούσαν το κλείσιμο των σχολείων τον προηγούμενο χειμώνα. Κακώς είχαν κλείσει ίσως τότε. Καλώς δεν κλείνουν τώρα. Δεν είναι υπερμεταδότες τα παιδιά. Ευτυχώς.
Στα Ειδικά υπάρχουν πολλά προβλήματα. Εκεί πρέπει να υπάρξει προσεχτική μεταχείριση. Μόνο ο ιδρυματισμός θα έσωζε την κατάσταση. Αλλά είναι αδύνατος....

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Έτσι όπως τα άνοιξαν ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ!

.........
|

Στα ειδικά γυμνάσια οι μαθητές είναι 15-20 ετών και μάλιστα χωρίς μάσκες..Τι γίνεται; Πρέπει να αρρωστήσουμε όλοι;

Τα στατιστικά
|

Τα στατιστικά όμως άλλα δείχνουν από αυτά που αναφέρει το άρθρο (χωρίς αναφορές και νούμερα!!!)

Στοιχεία για το σύνολο της Γαλλίας στις 5 Οκτωβρίου: 35,3% των clusters ήταν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια (21% από τον Μάιο ως 5 Οκτ) . Και όλα αυτά παρότι η μάσκα είναι υποχρεωτική στα γαλλικά Γυμνάσια, Λύκεια και πανεπιστήμια (όχι στα Δημοτικά) !!!!

Επίσης επίσημα στοιχεία από τον γαλλικό "ΕΟΔΥ" για το Ile-de-France (ευρύτερη περιοχή Παρισιού):
το 43,8% των clusters τον Σεπτέμβριο-μέσα Οκτωβρίου και το 27,6% από την αρχή της πανδημίας είναι στα σχολεία και τα πανεπιστήμια (milieu scolaire et universitaire).

Γονέας
|

Πως γίνεται κάθε χρόνο και αδειάζουν οι τάξεις από την εποχική γρίπη και ο κορωναιος να μην μεταδίδεται? Ναι τα παιδιά είναι ασυμπτωματικα, αλλά μεταδίδουν τον ιό.
Τι άλλαξε από το Σεπτέμβριο και μετά είχαμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων? Το μόνο που άλλαξε σε σχέση με τον Αύγουστο ήταν το άνοιγμα των σχολείων και πανεπιστημίων...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ