Σήμερα η ανακοίνωση του Σχεδίου Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση-Λειτουργία ειδικοτήτων με βάση την τοπική αγορά εργασίας

Το esos θα είναι στη Συνέντευξη Τύπου - H υπουργός Παιδείας θα δεχθεί και ερωτήσεις για θέματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας , πέραν του Σχεδίου Νόμου

23/11/2020

Ενημερώθηκε: 23/11/2020, 15:08

Άκουσε το άρθρο

Σήμερα  Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι,  θα ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου,  το προσχέδιο Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθηση ΔΒΜ), και στη συνέχεια θα τεθεί σε 15νθήμερη δημόσια διαβούλευση.

Στη Συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας  θα δεχθεί και ερωτήσεις για θέματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας , πέραν του Σχεδίου Νόμου.

Το esos  θα είναι στη Συνέντευξη Τύπου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δημοσίευση του Σχεδίου Νόμου  και ειδήσεων που θα προκύψουν από  τις ερωτήσεις  στη Συνέντευξη Τύπου.

Στόχος  της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως είναι το Σχέδιο Νόμου να ψηφιστεί  στη Βουλή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η μεγάλη καινοτομία του Σχεδίου Νόμου είναι ότι πλέον οι ειδικότητες στις σχολικές μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  θα δημιουργούνται με βάση την τοπική αγορά εργασίας του κάθε Νομού ή Περιφέρειας.

Προϋπόθεση για την δημιουργία αυτών των ειδικοτήτων θα αποτελεί η προηγούμενη διαβούλευση  με τους τοπικούς φορείς

Οι  ρυθμίσεις Σχεδίου Νόμου θα  καλύπτουν όλο το φάσμα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, επιχειρείται συνολική αναδιάρθρωση ενός ιδιαίτερα υποβαθμισμένου έως σήμερα τομέα της εκπαίδευσης, σε 3 άξονες:

Άξονας 1: Ο κοινός στρατηγικός σχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (π.χ. Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ). Για πρώτη φορά, με διακριτά επίπεδα προσόντων, σε εφαρμογή και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, προς αποφυγή επικαλύψεων δομών και υπηρεσιών.

Άξονας 2: Η άμεση σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης με την αγορά εργασίας, με την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό τους και σε Κεντρικό και σε Περιφερειακό Επίπεδο.

Άξονας 3: Η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, αρχικής και συνεχιζόμενης, σε επίπεδο δομών, διαδικασιών, προγραμμάτων σπουδών και πιστοποίησης.

Εισαγωγή των διπλωματούχων ΙΕΚ, μέσω κατατακτήριων και προϋποθέσεων στα Πανεπιστήμια

Το Προσχέδιο Νόμου θα περιέχει και ρύθμιση   με την οποία  θα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να εισάγονται, υπό προϋποθέσεις, στα Πανεπιστήμια .   

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει:

Α. Κατατακτήριες εξετάσεις για τους αποφοίτους των ΙΕΚ

Β. Προϋπόθεση για την συμμετοχή στις κατατακτήριες θα αποτελεί η απόκτηση της πιστοποίησης , μέσω εξετάσεων που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ.

Γ. Τους όρους για την εισαγωγή των αποφοίτων των ΙΕΚ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα ορίζουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Δ. Τα ΙΕΚ από την άτυπη εκπαίδευση εντάσσονται στην τυπική.

Επίσης με άλλη ρύθμιση, του ίδιου Σχεδίου Νόμου,  θα καταργηθεί ο νόμος για τα διετή  Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) των Πανεπιστημίων  ο οποίος με δύο συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις βρίσκεται για δεύτερη χρονιά σε αναστολή.

Σχόλια (25)

Περιμένουμε...
|

Τι έγινε ανακοινώθηκε;

μία η ώρα
|

φανταζόμασταν σε ένα ιδεαλιστικό σενάριο ότι 1 ξεκινούσε η παρουσίαση και την ίδια ώρα θα είχε ανέβει στη διαβούλευση συγχρονισμένα (συμβολικά) το νομοσχέδιο. χαχαχαχαχα, ξυπνήσαμε. 1.25 τίποτα δεν έχει ανέβει (τι να κάνουμε την παρουσίαση , ελληνικά και ανάγνωση ξέρουμε, αιτιολογική έκθεση υπάρχει).

α, τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών εκλογών που στα κομμάτια είναι; χάθηκαν οι ψήφοι ;

για τα υπόλοιπα νομοσχέδια και χρονοδιάγραμμα για κρίσεις στελεχών (μπουχαχααχααααχαχαχαα) μη ρωτήσουμε

Εκπαιδευτικός
|

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό με τον κάθε υπουργό της κάθε κυβέρνησης να κάνει και μια μεταρρύθμιση στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Η επαγγελματική εκπαίδευση θέλει χρήματα να αναβαθμιστεί δεν θέλει λόγια.
Έχουμε χορτάσει από αυτά.

στα σόσιαλ δημόσια το ν/σ
|

ανακοινωθηκε σε κομματική εκδήλωση με υπουργό και γγραμματείς- στελέχη του ΚΡΑΤΟΥΣ , εύγε . τα κορόιδα (εκπαιδευτικής κοινότητας) περιμένουν μήνες και μήνες , ανακοινώσεις και ματαιώσεις. δώστε κι άλλο σανό ! αίσχος στη νιοστή

@Ήδη σου παίρνουν τη δουλεια
|

Θα σου απαντούσα σε συναδελφικά επίπεδο αλλά έτσι όπως γράφεις ακόμα για το αν με κόφτει σου απαντω με το γνωστό ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ....

Tom
|

Το esos πρέπει να μας ενημερώσει για τις κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης, που είχε βγάλει κ το προσχέδιο νόμου με τα κριτήρια, κ έτρεξαν όλοι να τακτοποιηθούν!!!!

εκτός πραγματικότητας
|

τρώει απανωτά τα μούτρα της , δεν την κουνάει κανείς και κάνει πειράματα άστοχα. αυτό με τα ΙΕΚ θα γράψει ιστορία. αντάξια του τσύριζα, για να αποτελειώσει τα πάντα. πού είναι οι σοβαρές υποστηρικτικές δομές στα σχολεία, πού είναι οι τομές απλοποίησης , μηχνογράφησης και διαφάνειας για τις υπηρεσιακές μεταβολές; πού είναι η τομή για τα στελέχη; όλα υπολειτουργούν , η απογοήτευση έφτασε στο κόκκινο. η ιδεοληψία και οι κρίσεις μεγαλείου από τα αριστερά τώρα και από τα δεξιά. ίδιοι που καραδοκούν για θέσεις, πράγματι η φετινή χρονιά για βόλεμα ό,τι πρέπει

ηδη σου παιρνουν την δουλεια
|

Τέλης@ εσένα γιατί σε κόφτει αν ενταχθουν?

Τέλης
|

Να δουμε με ποιό τρόπο τα ΙΕΚ θα ενταχθούν στην τυπική εκπαίδευση, πράγμα φυσικά που αποκλείεται να γίνει για πολλούς λόγους.

φιλελεύθερος
|

@αίσχος

Συμφωνώ για το αίσχος. Θεωρώ όμως ότι οι πρωταθλητές σε αυτό το είδος είναι άλλοι. Θυμηθείτε τις ψηφοφορίες, τις καρατομήσεις , τα άθλια συμβούλια επιλογής, τους περιφερειακούς με τα κομματικά προσόντα και το απύθμενο θράσος. Δεν δικαιολογώ την Κεραμέως. Οι φιλελεύθεροι σχέση με τα αίσχη δεν έχουν.

@george
|

περίμενε κι ελπίδα να μην έχεις (μέχρι να μαζώξουν τα δικά μας παιδιά τα μόρια που πρέπει ώστε να είναι μπροστά στις αξιοκρατικές κρίσεις). μη βιάζεσαι...

φιλελεύθερος
|

@George

Το νομοσχέδιο για τα στελέχη της εκπαίδευσης αναμένεται στα μέσα του 2022.

George
|

Αυτό το περίφημο νομοσχέδιο για τα Στελέχη της Εκπαίδευσης πότε θα έρθει; Από τον περασμένο Οκτώβριο το περιμένουμε.

Απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά ΜSc
|

Είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι στο νομοσχέδιο αυτό θα συμπεριλαμβάνονταν και η θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων . Υπάρχει καποια τέτοια πληροφόρηση; Εμείς οι απόφοιτοι των ΤΕΙ βλέπουμε την νομοθέτηση αυτή ως την μόνη λύση στην αδικία που έχουμε υποστεί , με την μετατροπή των Σχολών μας σε Πανεπιστημιακές δίχως πρόβλεψη για εμάς .Μάλιστα , η δυνατότητα κατατακτηρίων στους αποφοίτους ΙΕΚ , έρχεται να υποβαθμίσει ακόμα πιο πολύ τα Πτυχία μας αφού επί της ουσίας εξισώνονται με αυτά των ΙΕΚ (κατατακτήριες για απόκτηση Πανεπιστημιακού).

αίσχος
|

αίσχος για τη χρονοτριβή, αίσχος για τα στελέχη (ποιο μάρτιο;;;;;; άστους 2-3 χρόνια να μάσουν μόρια και χαρτιά εξ αποστάσεως), αίσχος για τις δομές. ντροπή για την κατρακύλα του υπουργείου σε όλα τα επίπεδα. χειρότερες από τον τσίριζα καταντάνε. αηδία πια

&Ελενη
|

Αυτό λέμε.Τον Μάρτιο του 2022 ομως

Ελενη
|

Το νομοσχέδιο για τα στελέχη εκπαίδευσης θα δωθεί μέχρι το Μάρτιο.

φιλελεύθερος
|

@κατερίνα

Το νομοσχέδιο για τα στελέχη της εκπαίδευσης αναμένεται στα μέσα του 2022. Η πρόφαση θα είναι και πάλι ο κοροναϊός .

Mark
|

Για τα στελέχη εκπαίδευσης θα κάνει ότι έκανε με τους συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού, με τους διευθυντές εκπαίδευσης, με τους αναπληρωτές διευθυντές ευρωπαϊκών σχολειων και ο νοων νοειτω....

@κατερινα
|

Σε ενάμιση χρόνο.Προσφατα αντικατέστησε τους διευθυντές διεύθυνσης.θα τους κρατήσει δυο χρόνια και μετά θα έρθει το νομοσχέδιο στελεχών.τοσο απλα

κατερινα
|

ποτε θα δωσει το νομοσχεδιο για τα στελεχη εκπαιδευσης?

Ελεος, χώρα της θεωρίας!
|

Ολοι στα πανεπιστήμια;Τεχνίτες έχουμε αναγκη και δεν βρίσκουμε.

Παύλος
|

Στα κριτήρια που θα επιλέγει το εκάστοτε πανεπιστήμιο θα παίζει ρόλο και ο βαθμός??

Γιάννης
|

Η ενίσχυση της ΕΕΚ στην πράξη έχει καταργηθεί. Πλησιάζει ο Δεκέμβρης και ακόμη περιμένουμε την ΚΥΑ για την έναρξη της Ε΄ Φάσης της Μαθητείας των ΕΠΑΛ. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση όταν στην Β΄φάση του προγράμματος η αντίστοιχη ημερομηνία έκδοσης ήταν 28/8/2018. Όταν αποφασίσετε να την υπογράψετε οι μισοί μαθητές θα έχουν ξεκινήσει την στρατιωτική τους θητεία και οι μισοί εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θα ακυρώσουν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Alex
|

ΜΑ δεν είχε ανακοινωθεί για τις δυο Νοεμβρίου;τώρα ξαφνικά πήγε τρεις εβδομάδες μετά;Τηδευτρρα;μπα δεν το πιστεύω μάλλον θα βγει με το νομο για τα στελέχη που είναι να έβγαινε κατά προτεραιότητα εδώ και ενάμιση χρονο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ