Placeholder

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Επιστολή τριτοετών φοιτητών στην πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 03/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας,

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί,

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα,
Αξιότιμοι συνεργάτες,
 
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του τμήματος μας.          

Είμαστε φοιτητές τρίτου έτους στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

Όπως γνωρίζετε, η σχολή μας επικεντρώνεται πρωτίστως στην εργαστηριακή πλευρά του κλάδου της Βιολογίας. Υπό το πλαίσιο αυτού του εργαστηριακού χαρακτήρα, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές στο τρίτο και τέταρτο έτος της σχολής να διεκδικήσουν μία θέση για την εκπόνηση δίμηνης πρακτικής άσκησης τη διάρκεια των θερινών μηνών, από 01.06 εώς και 31.08.  Ωστόσο η πρωτόγνωρη κατάσταση, που οφείλεται στην πανδημία του SARS-Cov-2, είχε οδηγήσει στην έκδοση της Κ.Υ.Α. ∆Ια/Γ.Π.οικ. 73325 - ΦΕΚ 5060/Β/17-11-2020, η οποία μεταξύ πολλών μέτρων ανέστειλε και τη διενέργεια όλων των πρακτικών ασκήσεων με φυσική παρουσία, και άρα, λόγω της εργαστηριακής φύσης της σχολής μας, ανέστειλε συνολικά την δυνατότητα μας να επιτελέσουμε την πρακτική μας άσκηση.

Παρόλα αυτά, λόγω της προηγούμενης άρσης της αναστολής στις πρακτικές ασκήσεις κατά τους θερινούς μήνες του 2020, αλλά και λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων προστασίας, η διαδικασία αντιστοίχισης των φοιτητών με τους φορείς πραγματοποιήθηκε κανονικά, με την πεποίθηση  ότι η αναστολή της πρακτικής θα τελείωνε μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα. Έτσι η αντιστοίχιση των φοιτητών και όλες οι απαραίτητες διεργασίες ολοκληρώθηκαν, ενώ μάλιστα εκδόθηκε και εγκριτική απόφαση από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΔΠΘ. Ωστόσο, η ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.28503 (ΦΕΚ 1872/τ.Β΄/08.05.2021) επέτρεψε την διεξαγωγή της πρακτικής με φυσική παρουσία μόνο στους φοιτητές του τελευταίου (τέταρτου) και επί πτυχίου έτους. Περαιτέρω η ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ. 33506 (ΦΕΚ B 2233/2021), επέκτεινε την αναστολή έως τουλάχιστον και τις 07.06.2021, ενώ ταυτόχρονα σε σημαντικό αριθμό των συμφοιτητών μας έχει οριστεί η ημερομηνία έναρξης της πρακτικής τους στις 01.06 και 15.06.

Ως φοιτητές μιας σχολής με κυρίως εργαστηριακό, και ερευνητικό, χαρακτήρα η μη πραγματοποίηση μεγάλου μέρους των προβλεπόμενων εργαστηριακών μας ασκήσεων, κατά την διάρκεια της φοίτησης μας, μας έχει στερήσει σημαντικό μέρος της απαραίτητης, όπως κατανοείτε, εργαστηριακής εμπειρίας. Σε αυτή την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση η ακύρωση της πρακτικής μας άσκησης όχι μόνο θεωρούμε ότι μας αποτρέπει από το να καταρτιστούμε επιστημονικά, αλλά υποβαθμίζει και ενεργά τις δυνατότητες μας να ανταγωνιστούμε, τόσο στον εργασιακό όσο και στον ακαδημαϊκό τομέα. Επιπλέον ως φοιτητές, θεωρούμε αδιανόητο να μην επιτρέπεται να εκπονήσουμε την πρακτική μας άσκηση, η οποία γίνεται να τονίσουμε απαραίτητα με την τήρηση των κατάλληλων μέτρων και με την διενέργεια self-test, ενώ ταυτόχρονα τα μέτρα προστασίας -τα οποία σπάνια ακολουθούνται- επιτρέπουν την λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και των χώρων εστίασης.

Για αυτούς τους λόγους θα θέλαμε να απευθύνουμε αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να προβεί χωρίς χρονοτριβή σε αλλαγή της απόφασης έτσι ώστε άμεσα να άρει την αναστολή της πρακτικής άσκησης όσον αφορά και τους φοιτητές του τρίτου έτους. Φυσικά το παρών αίτημα πιστεύουμε ότι το συμμερίζονται και τα πολλά άλλα τμήματα στην χώρα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Με εκτίμηση,
Οι φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής

Σχόλια (1)

 
Πειραματικός
03 Ιουν 2021 16:16

Εύλογο αίτημα! Πολλά όμως τα γραμματικά λάθη... Έρημη μου γλώσσα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ