Τροπολογία: Οικονομικά κίνητρα σε νεοεισακτέους στα Πανεπιστήμια Δημοκρίτειο, Αιγαίου και Δυτ. Μακεδονίας

24/07/2021

Άκουσε το άρθρο

Κινητροδοτείται, μέσω στεγαστικού επιδόματος η φοίτηση των νεοεισακτέων φοιτητών στα  περιφερειακά στα Πανεπιστήμια  Δημοκρίτειο, Αιγαίου και Δυτ. Μακεδονίας, με τροπολογία   η οποία κατατέθηκε , προς ψήφιση, στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας “κινητροδοτείται η φοίτηση σε περιφερειακά πανεπιστήμια που βρίσκονται σε παραμεθόριες και εθνικά ευαίσθητες περιοχές, καθιστώντας αυτά εξίσου ελκυστικά με τα πανεπιστήμια που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα”.

Ειδικότερα, η τροπολογία έχει ως εξής:

Στο άρθρο 10 του ν. 3220/2004 (Α’ 15), Περί του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών, προστίθεται παρ. 2Α ως εξής:

«2Α. Κατ’ εξαίρεση, στους προπτυχιακούς Φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το ετήσιο στεγαστικό επίδομα της Παρ. Ι χορηγείται εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά, οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο Φοιτητής διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία σι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης Θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης, Θεωρείται ως μία πόλη η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, καθώς και των πόλεων ή περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας Περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες Θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.

β) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα Θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται.

γ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος δεν Είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (Α’ 87)».

Σχόλια (17)

ga
|

Ο νόμος είναι από το 2004 και το λαμβάνουν όλοι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά απ το σπίτι τους. Απλά ανέβασα το όριο του οικογενειακού εισοδήματος στις περιοχές αυτές από 30000 στις 40.000€

Υπάρχουν και άλλα ακριτικά Πανεπιστήμια! Ντροπή!
|

Δεν σκαμπάζουν από γεωγραφία εκεί στο Υπουργείο? Πόσα μόρια πήραν στις εξετάσεις? Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν είναι ακριτικό και ευαίσθητο? Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο? Τα Πανεπιστήμια της Κρήτης? Οι φοιτητές αυτών των ιδρυμάτων και οι γονείς τους δεν δικαιούνται ενίσχυσης? Ντροπή! Να διορθωθεί άμεσα η αδικία!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ
|

Για τη ενίσχυση των πανεπιστημίων των ακριτικών περιοχών καλό είναι να θεσπιστεί ενίσχυση. Ελλάδα δεν είναι μονο η Αθήνα και τα άλλα ΑΕΙ είναι δεύτερα.

ΧΡΗΣΤΟΣ
|

Πιστεύω πως πρέπει να επεκταθεί και στους σπουδαστές των προηγούμενων ετών στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια στα πλαίσια της ισότητας , γιατί και οι οικογένειες αυτών των σπουδαστών έχουν πληγεί από την κρίση λόγω της πανδημίας. Η κόρη μου πέρυσι στην Κομοτηνή, πήγε για 20 ημέρες, μετά έκλεισε το πανεπιστήμιο λόγω covid, το σπίτι όμως το κρατήσαμε και μας στοίχισε 3000 ευρώ και για το νέο έτος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί αν θα ανοίξει το πανεπιστήμιο. ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ , ΟΜΩΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.

40000€ Εισόδημα!
|

Μας δουλεύουν πλέον τόσο πολύ που γελάνε και οι ίδιοι… ψηφίστε τους ξανά, αυτό άξιζετε!

στάχτη στα μάτια
|

ξανά και ξανά επανέρχεται το υπουργείο με μέτρα ενίσχυσης των 3 ιδρυμάτων.
Είναι απλά στάχτη στα μάτια, ημίμετρα με εκλογικό ορίζοντα, μηδενική επιπλέον επένδυση με δέσμευση οικονομικών πόρων σε υποδομές και όρους διαβίωσης και ακαδημαϊκής εξέλιξης.
Τώρα να δημιουργηθεί από ένα οικονομικό πρόγραμμα 150 εκατομμυρίων για τα επόμενα 3 χρόνια για κάθε ένα από τα ιδρύματα για εστίες, για εργαστήρια, για αίθουσες για στήριξη των καλύτερων (και όχι των τελευταίων) που επιλέγουν να σπουδάσουν στην περιφέρεια (μακριά΄από τα σπίτια τους).

Μαρια
|

Γνωρίζετε αν η ρύθμιση αφορά και όσους φοιτούν για δεύτερο πτυχίο;

pakis
|

Πρώτα μαστίγια και μετά ρουσφέτια.

OK
|

Πάλι βοήθεια στους φοροφυγάδες. Ποιός ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει εισόδημα πάνω από 40 χιλιάρικα; Από ψιλικατζήδες μέχρι χειρουργούς ξέρω, όλοι πιο κάτω. Τέτοια μέτρα έχουν νόημα μόνο όταν έχεις αξιόπιστα δεδομένα για τα εισοδήματα. Εδώ όλοι ξέρουμε τι γίνεται, έχουμε τη μεγαλύτερη σκιώδη οικονομία στην ΕΕ και τα βάρη τα πληρώνουν οι μισθωτοί. Λάθος μέτρο.

Polar_Fish
|

Ειναι ενα ποσο 1000 ευρώ το χρονο.

ΔΕΠ
|

Θα μας τρελάνετε; Γιατί πρέπει ο φορολογούμενος να επιδοτεί σπουδές του ενός και του άλλου στα περιφερειακά πανεπιστήμια;

Ερωτήματα
|

Εκτός τόπου και χρόνου! Πολίτες είναι όσοι/ες σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους. Στις συγκεκριμένες περιοχές που ενισχυεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, τα ενοίκια είναι φθηνά και υπάρχει τηλεθέρμανση. Τα ενοίκια στο Ιόνιο, την Κρήτη, τις πόλεις της Θεσσαλίας, τις πόλεις της Πελοποννήσου, τις πόλεις της Ηπειρου, τη Θεσσαλονίκη είναι ακριβά! Για αυτόν τον λόγο είναι στα κάγκελα οι γονείς των υποψηφίων! Με την ΕΒΕ θα αναγκαστούν να στερηθούν και το ψωμάκι, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Όμως οποιος/α τρώει παντεσπάνι, ανακοινώνει δήθεν ενίσχυση του ήδη φθηνού φοιτητικού ενοικίου ΜΟΝΟ στις παραμεθόριες περιφέρειες.

Παραίτηση τώρα!!!!!
|

Ακόμα;;;;;;;

Polar_Fish
|

Περιορίζεται μόνο στους φετινούς εισακτέους.

Ανώνυμος
|

Αν πραγματικά θέλατε η περιφέρεια να έχει φοιτητές και εσείς να είστε συνεπείς με την πολιτική σας θα μπορούσατε πολύ απλά να περιορίσετε τους εισακτέους σύμφωνα με τις αποφάσεις των Πανεπιστημίων. Υπονομεύεται τα περιφερειακά Πανεπιστήμια οταν αυτά ζητούν 50.000 φοιτητές και σεις τους αυξάνετε στους 78.000. Οι ρυθμίσεις για το στεγαστικό δάνειο αφορούν πολύ λίγους και αναμένεται να αποτελέσουν κίνητρο για ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα.

Ανώνυμος
|

Δημιουργήσατε εκτρώματα και τώρα θέλετε με ασπιρίνες να λύσετε το πρόβλημα

Ανώνυμος
|

αστεία πράματα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ