Ανησυχία πανεπιστημιακών για τα μέτρα κατά του Κορωνοϊου στα Πανεπιστήμια

"Πλημμελείς έλεγχοι, αίθουσες υπερπλήρεις, ανεπαρκής καθαρισμός και αερισμός, συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων"

21/10/2021

Άκουσε το άρθρο

Την έντονη ανησυχία , διατυπώνει Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών , η ΠΟΣΔΕΠ , με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  για τα μέτρα κατά του Κορωνοϊου που στην πράξη εφαρμόζονται  στη δια ζώσης διδασκαλία  στα Πανεπιστήμια.

«Σήμερα, μία ή δύο κατά περίπτωση εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα πανεπιστήμια με αθρόα προσέλευση των φοιτητών, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι όροι υγειονομικής ασφάλειας ούτε και οι όροι της ΚΥΑ (B’ 4406/24.09.2021)» τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ προς την πολιτική ηγεσία και σημειώνει τα εξής:

  • Πλημμελείς έλεγχοι, αίθουσες υπερπλήρεις, ανεπαρκής καθαρισμός και αερισμός, συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων, αποτελούν συνθήκες που αυξάνουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
  • Με αυτά τα δεδομένα, ο εμβολιασμός, που στατιστικά αυξάνει την προστασία και περιορίζει τη διασπορά της νόσου, πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνεται με ατομικά και γενικά μέτρα προστασίας.   
  • Διακυβεύεται όχι μόνο η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και η προσωπική υγεία, ακόμη και η ίδια η ζωή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οικείων τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΣΔΕΠ

Αξιότιμοι κυρία και κύριε υπουργέ,

Πριν τρεις εβδομάδες η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ (συνεδρίαση 1-10-2021) υποδέχθηκε θετικά την επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια και υποστήριξε τον εμβολιασμό ως το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας.

Εκφράσαμε όμως την έντονη ανησυχία που επικρατεί για τους όρους που οριζόντια επιβάλλονται («υποχρεωτικά δια ζώσης διδασκαλία και με τη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών»), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές συνθήκες των ΑΕΙ και οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, καθώς και χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα, έχουν επιβαρυμένη υγεία, ή απομονώνονται ως κρούσματα.

Σήμερα, μία ή δύο κατά περίπτωση εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα πανεπιστήμια με αθρόα προσέλευση των φοιτητών, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι όροι υγειονομικής ασφάλειας ούτε και οι όροι της ΚΥΑ (B’ 4406/24.09.2021).

Πλημμελείς έλεγχοι, αίθουσες υπερπλήρεις, ανεπαρκής καθαρισμός και αερισμός, συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων, αποτελούν συνθήκες που αυξάνουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Με αυτά τα δεδομένα, ο εμβολιασμός, που στατιστικά αυξάνει την προστασία και περιορίζει τη διασπορά της νόσου, πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνεται με ατομικά και γενικά μέτρα προστασίας.   

Διακυβεύεται όχι μόνο η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και η προσωπική υγεία, ακόμη και η ίδια η ζωή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οικείων τους.

Θέτουμε λοιπόν και πάλι υπόψη σας τα αιτήματα της από 1-10-2021 απόφασης της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την άμεση και επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθούν οι κανόνες για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, προκειμένου

να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ χωρίς διακρίσεις εμβολιασμένων και μη.

να παρασχεθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Νηματούδης Καθηγητής

Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (13)

ΔΕΠ
|

Με τη σημερινή ανακοίνωση της ομάδας λυμάτων του ΑΠΘ η Θεσσαλονίκη επίσημα στο κοκκινο. Και έπονται οι εορτασμοί 26-28 Οκτωβρίου. Κατά τα άλλα..συνεχίζουμε δια ζώσης και όποιος αντέξει.

Απεραντη θλιψη
|

Καθημερινα βλεπω φοιτητες κατα δεκαδες να καθονται στα κυλικεια με τις μασκες κατω, πινοντας καφε.. Αμφιθεατρα με φοιτητες να καθονται στα σκαλια, αιθουσες με ορθιους φοιτητες.
Πιθανοτατα σε αλλα ιδρυματα, σε αλλες σχολες, να ειναι καλυτερα ή χειροτερα, δεν μπορω να γνωριζω.
Ομως αυτη ειναι η δουλεια των διοικησεων των ιδρυματων. Δυο τρεις βδομαδες μετα την εναρξη των μαθηματων, να συλλεξουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεια, ΟΧΙ εκτιμησεις, και να επανεξετασουν σοβαρα τη κατασταση.

Αλήθειες
|

Δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας πέρα από τη μάσκα. Μέσα σε δυο εβδομάδες λειτουργίας έχουμε κρούσματα και τις επόμενες μέρες θα είναι σίγουρα πολλαπλάσια! Τους νοιάζει; Όχι. Μας νοιάζει; Δυστυχώς ο ωχ αδερφισμός αν δεν πονάει το σπίτι σου νικά.

Καθηγητής Θεολογικής ΕΚΠΑ
|

Στα εγκαίνια του ανακαισμένου υπαιθρίου αμφιθεάτρου της Θεολογικής Σχολής στα οποία παρέστησαν και οι πρυτανικές αρχές τηρήθηκε αυστηρό πρωτόκολλο προστασίας από τον covid-19 με αποστάσεις άνω των δύο μέτρων μεταξύ των καθημένων σε εξωτερικό χώρο.
Την ίδια στιγμή οι πρυτανικές αρχές επιβάλλουν τη διεξαγωγή μόνο δια ζώσης μαθημάτων σε κατάμεστα αμφιθέατρα και με μηδενική απόσταση μεταξύ των παρόντων.
Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η πραγματικότητα;

Μέλος ΔΕΠ
|

"να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ χωρίς διακρίσεις εμβολιασμένων και μη"
=> Πολύ σωστό ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις. Ποιος όμως θα κάνει τα τεστ ; Ποιος θα πληρώνει ; Πώς θα γίνει ιχνηλάτηση τη στιγμή που όλοι οι φοιτητές μαζεύονται στους διαδρόμους, στα κυλικεία, στα εστιατόρια κλπ ;

Καταλήγουμε λοιπόν στο μόνο εφικτό:
"να παρασχεθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων."

Στ
|

Αχ θεέ μου. Από το κακό στο χειρότερο. Όλα μαύρα χάλια. Όλο δυσάρεστα. Τι περίμεναν; Όλα θα πήγαιναν καλά;

Ανορθολογισμός
|

Δυστυχώς το υπουργείο έδωσε υπερδιπλάσιες θέσεις από αυτές που ζήτησαν τα Πανεπιστημιακά τμήματα και όλοι αναρωτιόμαστε γιατί ; εφόσον το υπουργείο ευαγγελίζεται στην αριστεία με την ΕΒΕ, γιατί δεν κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να κατανείμει τις θέσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των τμημάτων. Τι υποκρύπτει αυτή την παράδοξη απόφαση που από τη μία εισάγει υπεράριθμους και μάλιστα σε μια εποχή που μαστίζεται από την πανδημία και από την άλλη εφαρμόζει την ΕΒΕ με συνέπεια να μένουν άδεια περιφερειακά τμήματα τα οποία θα μπορούσαν να αποσυμπιέσουν την κατάσταση.

Αμερόληπτος
|

"Πριν τρεις εβδομάδες η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ (συνεδρίαση 1-10-2021) υποδέχθηκε θετικά την επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια και υποστήριξε τον εμβολιασμό ως το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας."Δεν γνώριζε τότε η ΠΟΣΔΕΠ ότι η υπουργός ποσώς ενδιαφέρεται για την τήρηση των μέτρων παρά μόνο για το πλήρες άνοιγμα της δια ζώσης διδασκαλίας, όπως έκανε και με τα σχολεία, στα οποία τα κρούσματα είναι καθημερινά αλλά με το 50%+1 δεν πρόκειται να κλείσει κανένα τμήμα;

Σύνοδος
|

Η Σύνοδος όμως είχε διαφορετική άποψη...

Φοιτητής
|

Χίλιες φορές τηλεκπαίδευση παρά σαν σαρδέλα στα αμφιθέατρα και στις αίθουσες

@Δήμος
|

Όντως τα Πανεπιστήμια θέλουν αυτονομία, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους και επειδή ακριβώς έχουν την ικανότητα να αποφασίζουν για ό,τι τους αφορά και να αναλαμβάνουν και την ευθύνη των αποφάσεών τους. Ξέρουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει. Δε θέλουν κανέναν τρίτο να τους προφυλάσσει, απλώς ξέρουν ότι είναι αδύνατον να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος τόσων φοιτητών σε ανεκτό χρόνο. Γι’ αυτό και εξηγούν οι άνθρωποι ότι δεν μπορεί να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια με 100% πληρότητα, χωρίς αποστάσεις και χωρίς μέτρα, με αυτά τα ΜΜΜ, και χωρίς να επιτρέπεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία για ευάλωτους φοιτητές και διδάσκοντες σε ένα εξάμηνο με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δήμος
|

Ποιόν κατηγορούν άραγε για πλημμελείς ελέγχους ; Από τη μια θέλουν αυτονομία σε θέματα προσωπικού ενδιαφέροντος, χωρίς αστυνόμευση και επιτήρηση, αλλά απο την άλλη θέλουν "κάποιος" τρίτος να τους προφυλάσσει. Η αυτονομία των πανεπιστημίων εμπεριέχει και ελέγχους απο τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Επιτέλους!
|

Μπράβο, επιτέλους!

Μακάρι να ανταποκριθεί το Υπουργείο και να σταματήσει να αποκλείει από την εκπαιδευτική διαδικασία τους πιο αδύναμους, είτε είναι διδάσκοντες είτε είναι φοιτητές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ