ΦΕΚ: Τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΑΕΙ

03/12/2021

Άκουσε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση , με την οποία ορίζονται τα κριτήρια , οι δείκτες   ποιότητας και επιτευγμάτων για την κατανομή της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (2)

@άνθρακες ο θησαυρός
|

Το πόσα λεφτά είναι παράλογο να γραφτεί στο νόμο γιατί δεν είναι όλες οι χώρες ίδιες. Το μισθολογικό πχ δε βαρύνει τους πανεπιστημιακούς πρϋπολογισμούς στην Ελλάδα. Στο ΗΒ αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες τους βαρύνει.

Στο ΗΒ η χρηματοδότηση είναι πολύ απλή. Οι φοιτητές πληρώνουν ένα μέρος του κόστους σπουδών τους με τα δίδακτρά τους (περίπου 9200 λίρες το έτος δηλ. 10 χιλιάδες ευρώ) και το κράτος χρηματοδοτεί τα υπόλοιπα ανά φοιτητή για τους Βρετανούς (περίπου 6000 λίρες το έτος). Οι Βρετανοί φοιτητές δικαιούνται να παίρνουν σχεδόν άτοκα δάνεια για τις σπουδές τους τα οποία αποπληρώνουν αναλογικά μόνο αν μισθός τους ξεπερνάει τις 1500 λίρες το μήνα (πχ αν βγάζεις 1500 δίνεις 100, αν βγάζεις 3000 δίνεις 250 κ.ο.κ, αν μείνεις άνεργος δε δίνεις τίποτα και αφού δεν υπάρχει σοβαρός τόκος δεν αυξάνονται αυτά που χρωστάς). Οι υπόλοιποι πληρώνουν πλήρως τα δίδακτρά τους. Το κράτος μετά κάνει 3 αξιολογήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ανα πενταετία/εξαετία) τις επονομαζόμενες REF, TEF και KEF. EF = Excelenence Framework, R= Research, T= Teaching, K=Knowledge trasfer. Ο βαθμός που θα πάρει κάθε τμήμα/σχολή κάθε ιδρύματος σε αυτές τις αξιολογήσεις δίνει και αντίστοιχα χρήματα ανά δραστηριότητα. Όποια σχολή/τμήμα πάει καλά, προσλαμβάνει τα καλύτερα ταλέντα, φέρνει χρηματοδοτήσεις, δημιουργεί συνεργασίες μεταφορά μάθησης στον ιδωτικό/δημόδιο τομεά, λαμβάνει και περισσότερα χρήματα για να αναπτυχθεί περαιτέρω. Όποια σχολή/τμήμα προσλαμβάνει υμέτερους με κομματικά/οικογενειακά/νεποτιστικά κριτήρια φτωχαίνει και, αν συνεχίσει έτσι, κλείνει ή απλά γίνεται ένα μεταλυκειακό τμήμα σπουδών.

άνθρακες ο θησαυρός
|

τι νόημα έχει αυτό το ΦΕΚ δεν ξέρω.
Πόσα λεφτά δίνονται στα ιδρύματα?? Αυτό πρέπει να συμφωνηθεί βάσει των χρημάτων που δαπανώνται σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να μπει σε ΦΕΚ.
Αλλιώς γίνεται υπερανάλυση χωρίς αντίκρισμα μόνο και μόνο για να πούμε ότι έχει γίνει φοβερή δουλειά.
Ε λοιπόν όσοι είμαστε στον χώρο έχουμε δει αντίστοιχα κείμενα (και ποιο προχωρημένα) σε άλλες χώρες εδώ και χρόνια, οπότε το copy paste δεν εκτιμάται, να ξέρετε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ