Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας: Έρχεται νέο νομικό πλαίσιο για την απόδειξη γνώσης ξένων γλωσσών

Το πόρισμα , προ δεκαετίας, Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Παιδείας , το οποίο κρατήθηκε τότε ως "επτασφράγιστο" μυστικό

12/02/2022

Άκουσε το άρθρο

Νέο  νομικό πλαίσιο  για την απόδειξη γνώσης ξένων γλωσσών, ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών.

Ήδη στο υπουργείο Εσωτερικών   λειτουργεί   Επιτροπή   στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική ευθεία κατάρτισης του νέου νόμου πλαισίου, το οποίο μεταξύ άλλων :

Α. Θέτει προϋποθέσεις για την αναγνώριση από το ΑΣΕΠ των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας

Β. Ορίζει κριτήρια λειτουργίας στην Ελλάδα των Κέντρων που διεξάγουν τις εξετάσεις για τη χορήγηση των Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας.

Γ. Προβλέπει   τη δημιουργία  ενός οργάνου (οργανισμός;)  το οποίο θα εποπτεύει όχι μόνο τις εξετάσεις Γλωσσομάθειας , αλά και τις εξετάσεις πιστοποίησης Πληροφορικής.

Το πόρισμα

Ο Μάκης Βορίδης έχει επίσης στα χέρια του το πόρισμα , προ δεκαετίας,  Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Παιδείας , το οποίο κρατήθηκε τότε ως "επτασφράγιστο" μυστικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών στη σύνταξη του νέου νομοσχεδίου έχει λάβει επίσης υπόψιν και την προτροπή του ΑΣΕΠ  να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο  για την απόδειξη γνώσης ξένων γλωσσών, ε , στο  πλαίσιο αναμόρφωσης του προσοντολογίου (π.δ. 50/2001)

Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ:

A. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ΑΣΕΠ, απλώς εφαρμόζει, στο πλαίσιο του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, τις ως άνω διατάξεις σχετικά με τον τρόπο απόδειξης της γλωσσομάθειας, χωρίς να παρέχεται σε αυτό αρμοδιότητα ουσιαστικής εκτίμησης τίτλων που αποδεικνύουν την γνώση ξένης γλώσσας και κατ’ ακολουθία αναγνώρισης άλλων πλην των συγκεκριμένων (ΣτΕ 4093/2012).

B. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται δεκτά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε γλώσσες όπως οι βαλκανικές (αλβανική, βουλγαρική, ρουμανική, σερβική), η τουρκική γλώσσα, η κινεζική, η ιαπωνική ή ευρωπαϊκές γλώσσες όχι τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, όπως η πορτογαλική, η ολλανδική, η σουηδική, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση στο προσοντολόγιο, παρά μόνο η πρόβλεψη ότι για όλες τις γλώσσες που δεν αναφέρονται στο προσοντολόγιο, η απόδειξη της γνώσης τους γίνεται με πτυχίο ή τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Το ΑΣΕΠ εισηγείται με γνώμονα τη νομική φύση των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, στα οποία το προσοντολόγιο αναφέρεται, να γίνονται δεκτά και πιστοποιητικά για γλώσσες για τις οποίες αυτό δεν κάνει ρητή αναφορά, και πιστοποιητικά τα οποία είτε είναι αναγνωρισμένα από το υπουργείο Παιδείας ή από άλλο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο της οικείας χώρας ή προέρχονται από πανεπιστήμια δημόσιου χαρακτήρα ή εκδίδονται ή τελούν υπό την αιγίδα επισήμων μορφωτικών φορέων των οικείων κρατών.

Αποσύρθηκε "κακήν κακώς" τροπολογία για τα   πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας

Το 2014 ο τότε υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε να περάσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα μεταφέρονταν η αρμοδιότητα  αναγνώρισης των Οργανισμών που χορηγούν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας στον ΕΟΠΠΕΠ.

Μετά από έντονες αντιδράσεις Βουλευτών της ΝΔ και κυρίως του Άδωνι Γεωργιάδη ο Ανδρέας Λοβέρδος αναγκάστηκε  "κακήν κακώς"  να αποσύρει την τροολογία.

Σχόλια (4)

Όταν είσαι καλός καπετάνιος
|

Βορίδης και Γεωργιάδης.... για τις ξένες γλώσσες??? Ε να βάλουμε και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (υπάρχει?) να αποφασίζει για τα καράβια....

@ Χ.Ψ
|

Δεν κατάλαβα ένα γενικό μέτρο γιατί δεν ευνοεί κάποιους δεξιούς και αριστερούς και δεν αδικεί κάποιους άλλους δεξιούς και αριστερούς, αλλά μονομερώς ευνοεί τους "ημέτερους" της δεξιάς και αδικεί εκείνους της αριστεράς.
Το αν πρέπει να γίνει τώρα η αλλαγή ή όχι είναι ανοιχτό θέμα προς συζήτηση.

Δεξιόστροφος Αριστερός
|

Τώρα που στέλνουν τα ξενόγλωσσα πτυχία να εξεταστούν από το VAR για τα στελέχη της εκπαίδευσης τώρα αλλάζετε το νόμο στο ΑΣΕΠ.

Χ.Ψ.
|

Και όλως ξαφνικά η βόμβα πέφτει εν μέσω κρίσεων στελεχών....
Ό,τι αναγνώρισε το υπουργείο επισήμως (επάρκεια ξένης γλώσσας, άδεια διδασκαλίας ξένης γλώσσας) τώρα ξαφνικά αμφισβητείται.
Ό,τι αναγνώρισε το ΠΥΣΔΕ (μεταπτυχιακά, διδακτορικά ξένων πανεπιστημίων, συνάφειες, κλπ) ξαφνικά τώρα αμφισβητείται....
Εντωμεταξύ τα σημερινά στελέχη τα οποία είχαν κριθεί προ τετραετίας, τριετίας και είχαν καταθέσει πιστοποιητικά ξένων γλωσσών και μεταπτυχιακά, διδακτορικά ξένων πανεπιστημίων τώρα λαμβάνουν τα μόρια της προϋπηρεσίας ως στελέχη, ενώ κρίθηκαν με κριτήρια που τώρα αμφισβητούνται....
Δηλαδή, ούτως ή άλλως, αδικούνται οι νεοεισερχόμενοι, όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση στις κρίσεις στελεχών το 2017, 2018 και έχουν πιστοποιήσεις και αναγνωρίσεις που τώρα αμφισβητούνται από το υπουργείο.
Το ίδιο υπουργείο που τα αναγνώρισε προ τετραετίας στα νυν στελέχη....
Πολλά μαγειρέματα, δηλαδή, για να ευνοηθούν και πάλι οι "ημέτεροι"....
Ζήτω η "Αριστεία"!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ