ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

"Ανάσα" Κ. Πιερρακάκη" στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτο

Απόφαση του υπουργού για επέκταση και εξέλιξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Δημοσίευση: 21/07/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την επέκταση και εξέλιξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η επέκταση και εξέλιξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:
 
Α. Ένταξη Δικτύου Πρόσβασης ΠΣΔ στο Δίκτυο Δημόσιου Τομέα – Υπηρεσίες υποστήριξης και αρωγής μελών ΠΣΔ: Αφορά την ένταξη του δικτύου πρόσβασης του ΠΣΔ στο Δίκτυο Δημόσιου Τομέα (ΔΔΤ) και την Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και αρωγής των μελών του ΠΣΔ.

Ειδικότερα, πρόκειται για βελτίωση και η υποστήριξη της υπηρεσίας δικτυακής πρόσβασης των σχολικών μονάδων στο ΠΣΔ από την ένταξή του στο Δίκτυο Δημόσιου Τομέα (ΔΔΤ) μέσω του έργου Σύζευξις ΙΙ, καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και αρωγής στα μέλη/χρήστες του ΠΣΔ.

Συμμετέχοντες φορείς: ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΣΔ (δηλαδή οι ΕΛΚΕ του: ΑΠΘ / ΕΚΠΑ / Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ / Π. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ / Π. ΚΡΗΤΗΣ / ΠΑΔΑ / ΔΙΠΑΕ)

Β. Αναβάθμιση Δικτύου Διανομής ΠΣΔ λόγω ένταξής του στο Δίκτυο Δημόσιου Τομέα (μέσω του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2): Αφορά την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής του ΠΣΔ και των Κεντρικών Υποδομών του με σκοπό την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της σχολικής κοινότητας αλλά και την ένταξη του ΠΣΔ στο Δίκτυο Δημόσιου Τομέα (ΔΔΤ).

Ειδικότερα, πρόκειται για την  αναβάθμιση των υποδομών του ΠΣΔ και η υποστήριξη της υπηρεσίας διασύνδεσης των κεντρικών υποδομών του ΠΣΔ με τα δημόσια δίκτυα (ΕΔΥΤΕ για Εκπαίδευση και Έρευνα και ΣΥΖΕΥΞΙΣ Δημόσια Διοίκηση).

Γ. Ανάπτυξη και υποστήριξη δικτυακών υπηρεσιών ΠΣΔ:  Αφορά την  αναβάθμιση και υποστήριξη των δικτυακών υπηρεσιών, όπως (ενδεικτικά):

 • η υπηρεσία εγγραφής και διαχείρισης μελών ΠΣΔ,
 • η υπηρεσία καταλόγου, πιστοποίησης και εξουσιοδότησης χρηστών,
 • η υπηρεσία ελέγχου πρόσβασης σε μη επιτρεπτό περιεχόμενο,
 • η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και λιστών,
 • η υπηρεσία διαχείρισης ιστοσελίδων σχολείων και εκπαιδευτικών,
 • οι υπηρεσίες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης,
 • οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών κοινοτήτων, ιστολογίων και σχολικών περιοδικών,
 • η υπηρεσία διαχείρισης ψηφιακών πιστοποιητικών,
 • η υπηρεσία κτηματολογίου υποδομών ΤΠΕ των σχολείων,
 • υπηρεσίες ασφάλειας,
 • δικτυακές πύλες ενημέρωσης και άλλες δικτυακές υπηρεσίες.

Συμμετέχοντες φορείς: ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΣΔ (δηλαδή οι ΕΛΚΕ ΑΠΘ / ΕΚΠΑ / Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ / Π. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ / Π. ΚΡΗΤΗΣ / ΠΑΔΑ και το ΕΠΙΣΕΥ)

Δ.  Προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση των Κεντρικών Υποδομών του ΠΣΔ: Πρόκειται για την αναβάθμιση των κεντρικών δικτυακών, υπολογιστικών και αποθηκευτικών υποδομών του ΠΣΔ
Συμμετέχων Φορέας : ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ (υλοποίηση μέσω ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω ορίων).

 • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση του υπουργού Παιδείας

Σχόλια (12)

 
Εκπαιδευτικός
22 Ιουλ 2023 18:13

Πολύ ωραία! Στο στοιχείο του Υπουργού από τη μια η συγκεκριμένη αναβάθμιση, απαραίτητη από την άλλη. Δεν λέει κανείς σοβαρός άνθρωπος όχι. Περιμένουμε ανάλογη συνέχεια και σε ΄άλλους (και πιο) νευραλγικούς τομείς...

 
Όλγα
22 Ιουλ 2023 14:51

Δηλαδή δεν είχαμε σύγχρονο κράτος όπως έλεγε η Κεραμέως;

 
@ριστεία, όχι αστεία
22 Ιουλ 2023 10:49

@Ξανθίππη 22 Ιουλ 2023 07:35
Κανένα σχολικό δίκτυο δεν άντεξε στην καραντίνα για αυτό και τα ξενύχτια και η Cisco.
Η υπουργαρα έφυγε, σας ξεχασε πισω;

 
Άντε να υπάρξει και ηλεκτρονικό πρωτόκολλο
22 Ιουλ 2023 10:10

όχι που η κα΄θε υπηρεσία κρατάει ανοιχτά πρωτόκολλα με το χαρτί ή σβήνει μια πρόσκληση σε εκδήλωση και την κάνει πρωτόκολλο απάντησης και σου λέει: "ορίστε κύριε σας απαντήσαμε έγκαιρα!" ενώ έχει 150 ημέρες καθυστέρηση!

επίσης να μη σβήνονται και οι απουσίες των παιδιών που έχει καταντήσει το σχολείο μία με΄σα δύο έξω και ο μαθητής να προάγεται με διαγραφή απουσιών βεβαίως-βεβαίως.

 
@Ξανθίππη
22 Ιουλ 2023 09:03

Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες και άμεσα προβλήματα που ταλαιπωρούν τα σχολεία, και με υποδείξεις από την εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να αναδειχθούν και να βρουν λύση. Αρκετά από τα γραφειοκρατικά των σχολείων μπορούν να επιλυθούν δίχως κόστος εξοπλισμού, άμεσα. Συμβολή σε εποικοδομητικό διάλογο γίνεται στους σχολιασμούς, και τα "παλαμάκια" και τα αφήστε τον να δούμε τι θα κάνει, είναι για την αγωνιστική κερκίδα, όσοι είναι μέσα στον αγώνα καθορίζουν την έκβαση του! (Περίεργη επιλογή στο όνομα σας, καθόσον είναι γνωστό στην ιστορία σε σύνδεση με την γκρίνια).

 
Ξανθίππη
22 Ιουλ 2023 07:35

Έχει γίνει υπερπροσπάθεια με το σχολικό δίκτυο και άντεξε καραντίνα. Οι βελτιώσεις ευπρόσδεκτες. Ας μην είμαστε γθα τα πάντα ακυρωτικοί ως ξερόλες. Έγιναν μικρά θαύματα και έχουμε δωρεάν πλατφόρμες. Έλεος με τη γκρίνια.

 
Αρχίσαμε δυνατά...
22 Ιουλ 2023 01:02

Φαίνεται ότι ξεκινάει καλά. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες χωρίς δίκτυα και υποδομές δεν γίνεται.
Να δούμε και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διακίνησης εγγράφων και πρωτοκόλλου για όλους και ολα, αξιόλογο και πλήρες και μετά θα βεβαιωθω ότι αλλάξαμε σελίδα....

 
Στράτος
21 Ιουλ 2023 20:52

Καταρχάς, Πιστιφλή, υποκλίνομαι. Ειδικά για εκείνο το "Να δω πανάκι φουσκωτό, στο δίκτυό μου το αργό".
Δευτερευόντως, τα δύο μείζονα προβλήματα της διαδικτυακής σύνδεσης πολλών σχολείων είναι: αργές συνδέσεις - "πέφτει" το σύστημα (κατεξοχήν το ΠΣΔ). Συνδυασμός και των δύο έχει πολλές φορές τραγικά αποτελέσματα.
Τρίτον, αφού καλά ξεκινήσαμε, κ. Υπουργέ ζήτα από Διευθυντές ή/και εκπαιδευτικούς σχολείων να σου πούνε προβλήματα καθημερινότητας για άμεση βελτίωση. Κι επειδή εμείς οι εκπαιδευτικοί γράφουμε πολλά, βάλε όριο λέξεων στη σχετική πλατφόρμα υποβολής προτάσεων! Σύντομα και εύστοχα! Και κάνε μετά άμεσες παρεμβάσεις που θα όλοι θα θυμούνται! Περιμένουμε...

 
Πιτσιφλής
21 Ιουλ 2023 20:47

Και TLS ενισχυμένο θα βάλει και τον Τάλο θα αναστήσει!
Σιγά σιγά, πριν από λίγο ανέλαβε.

 
Καλή είδηση, δίχως χρονοδιάγραμμα τι να το κάνεις?
21 Ιουλ 2023 19:33

Μέχρι να γίνουν αυτές οι αναβαθμίσεις, που είναι και "λεπτό" (έως πολύ λεπτό) ζήτημα, κάντε κάτι άμεσο και χειροπιαστό από Σεπτέμβρη, πχ τέλος με την χαρτούρα που υποβάλλουν στα σχολεία όσοι αναλαμβάνουν υπηρεσία (όπως οι αναπληρωτές), δηλαδή πράγματα που εξοικονομούν χρόνο και δεν ταλαιπωρούν όπως τώρα τους εκπαιδευτικούς.
Ρωτήστε έναν τουλάχιστον έμπειρο Δ/ντη σχολείου, να σας καταθέσει λίστα με άμεση κατάργηση γραφειοκρατικών κωλυμάτων στα σχολεία, που δεν κοστίζουν για να υλοποιηθούν!
Εξαγγελίες, δίχως χρονοδιάγραμμα και κόστος υλοποίησης είναι "δώρον άδωρον".

 
Φ.
21 Ιουλ 2023 19:18

Υπηρεσία απαρχαιωμένη για πέταμα. Εδώ δεν είχε TLS μέχρι πριν λίγο και ακόμα δεν έχει σε όλα.

 
Πιτσιφλής
21 Ιουλ 2023 18:40

Φύσα αεράκι, φύσα με
Μη χαμηλώνεις ίσαμε
Να δω πανάκι φουσκωτό
στο δίκτυό μου το αργό
Να δει του Αμαρουσίου η κορφή
τη πίκρα που 'χω στη ψυχή

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.