Τι λένε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τα Μη Κερδοσκοπικά-Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέει δεν μπει εμπόδιο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο σχόλιο: "Η Κυβέρνηση θέλει να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες"

21/12/2023

Ενημερώθηκε: 21/12/2023, 14:34

Άκουσε το άρθρο

«Αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πPανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας το Σχέδιο Νόμου για τα Μη Κερδοσκοπικά-Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε   ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ την ενίσχυση του δημόσιου Pανεπιστημίου, που αφορά σε εκατομμύρια Έλληνες και όχι μόνο τους λίγους και προειδοποίησε πως «εάν η Νέα Δημοκρατία φέρει κάτι, το οποίο υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια, τότε θα είμαστε αρνητικοί».

Η  Εκπροόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρας Αυγέρη, περιορίστηκε στο ακόλουθο σχόλιο: 

"Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα.
Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός.
Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία.
Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει.
Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη".

​​​​​​Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"ι σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστούν πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας! Γιατί χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας.

Είναι εκ του πονηρού η αναφορά της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο, δήθεν, “καταργούνται τα τείχη” στην εκπαίδευση.

Τα πραγματικά τείχη στην εκπαίδευση τα βρίσκουν μπροστά τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια και βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων. Οι χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και οι οικογένειές τους, που κοπιάζουν και αγωνιούν, κάνοντας αμέτρητες οικονομικές θυσίες, για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια.

Το άδικο νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι αιτία «πολέμου» για φοιτητές-μαθητές και για όλο το λαό, γιατί:

Κλιμακώνει την επίθεση στα πτυχία των δημόσιων πανεπιστήμιων και πρακτικά καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, επιβεβαιώνοντας ότι ο «ενιαίος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης» είναι ενιαίος μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους επενδυτές. Την ίδια ώρα που κάποιοι θα εισέρχονται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τελικά, με τα «αυστηρά κριτήρια» της φορολογικής τους δήλωσης, η λαϊκή οικογένεια θα συνεχίσει να ματώνει για να περάσουν τα παιδιά της τα τείχη των ταξικών εμποδίων για μια θέση στο πανεπιστήμιο.
Δίνεται αποφασιστικό χτύπημα στην αξία του πτυχίου. Την ίδια ώρα που κόπτονται για το «χάσμα δεξιοτήτων», δημιουργούν ακόμα περισσότερες κατηγορίες πτυχίων για το ίδιο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η στρατιά των ανέργων πτυχιούχων, να συμπιέζονται προς τα κάτω τα δικαιώματα όσων καταφέρνουν να εργάζονται.
Η επέκταση της «ατομικής ευθύνης», που απαλλάσσει το κράτος από το «βάρος» της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν «αυξάνει» τις ευκαιρίες για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, αντίθετα όταν θεσμοθετείται το «αν θες να σπουδάσεις... πλήρωνε», αντικειμενικά θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους σπουδών και στα δημόσια πανεπιστήμια.
Η συνύπαρξη δημόσιων-ιδιωτικών θα επιταχύνει αντιδραστικές αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια. Με συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, νέους κόφτες εισακτέων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης κ.α. θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δημιουργηθεί χώρος για την αγορά των ιδιωτικών και ταυτόχρονα για να μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια. Έτσι, θα «απελευθερωθούν» πόροι για να φουσκώσουν τα πλεονάσματα και να τροφοδοτήσουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η πείρα δείχνει ότι ούτε τα δημόσια νοσοκομεία αναβαθμίστηκαν από τη συνύπαρξη με τα ιδιωτικά, ούτε τα δημόσια σχολεία από τη συνύπαρξη με τα ιδιωτικά.

 

Το νομοσχέδιο που παραπλανητικά τιτλοφορείται ως «ελεύθερο πανεπιστήμιο», μια «ελευθερία» υπηρετεί: την αγοραπωλησία πτυχίων, τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και με την επέκταση της εμπορευματοποίησης στα δημόσια: διπλά και κοινά πτυχία με πανεπιστήμια εξωτερικού, ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα, κλπ.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος της πρεμούρας της κυβέρνησης, να παρακάμψει το άρθρο 16 του συντάγματος, με αξιοποίηση του επικίνδυνου για όλα τα θέματα άρθρου 28, μέχρι να είναι δυνατή η αναθεώρηση του.

Αυτή η «ελευθερία» όμως, υποδουλώνει τις σύγχρονες ανάγκες για υψηλού επιπέδου μόρφωση κι εξειδίκευση, στους ιδιοτελείς στόχους ομίλων κι επενδυτών. Καταδικάζει τα πανεπιστήμια σε μόνιμη υποχρηματοδότηση των δωρεάν υπηρεσιών κι υποδομών για φοιτητές και εργαζομένους.

Οι φοιτητές, οι μαθητές, όλος ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν για να μην κατατεθεί, να μην ψηφιστεί αυτό το άδικο νομοσχέδιο και να διεκδικήσουν όλα τα αναγκαία για ένα αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο που δεν θα κοιτάει καμία και κανέναν στην τσέπη, αλλά θα μορφώνει επιστημονικά και το πτυχίο θα εξασφαλίζει εργασία στο αντικείμενο σπουδών με δικαιώματα.

Σχόλια (7)

Jeremy Pastor
|

Η απόφαση είναι ειλημμένη και η δημιουργία των μη κρατικών ΑΕΙ δεδομένη. Επίσης, τα δημόσια ΑΕΙ θα συνεχίζουν δυστυχώς να υποχρηματοδοτούνται. Όσα χρήματα και να δώσει ο ο Υπουργός, που δεν θα είναι και πολλά, η μόνη διέξοδος για τα δημόσια ΑΕΙ είναι η φυγή προς τα εμπρός. Εσωτερικό συμμάζεμα, αναδιάρθρωση και εφαρμογή αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με πλάνο και στοχοθεσία από τα δημόσια ΑΕΙ, είναι αναγκαία και μάλιστα άμεσα. Αλλιώς, θα κλαίνε και θα γρινιάζουν, ενώ τα ιδιωτικά θα αλωνίζουν.

ΔΕΠ
|

@ το ποίημα21 Δεκ 2023 08:24
Ευτυχώς που ήρθαν οι Κυριάκοι για να το αποτελειώσουν...

Κακό πράγμα να ξεχνάμε..
|

Είτε ξεχνάμε επίτηδες (είτε δεν έχουμε καλή μνήμη), ναι ήταν πολύ καλύτερη η κατ΄άσταση.

Αν και χρόνια μνημονίων (ξέρουμε ποιοι πτώχευσαν τη χώρα μας), τότε υποστηρίχθηκαν τα Πανεπιστήμια μας.

Ελπίδα
|

Σύγχρονη χώρα με μισθούς 90s, AI σε XP, 13ωρο, ξυλόσομπα και ένα οικόπεδο για ένα τενεκέ λάδι. Είναι ολοφάνερο πως έχουν υιοθετηθεί οι περισσότερες "βέλτιστες πρακτικές" από ένα χρονικό εύρος τουλάχιστον ενός αιώνα.

Προς ΣΥΡΙΖΑ
|

Θα πρέπει απλά να πείτε ότι δεν θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο, κάθετα και καθαρά

Πανεπιστημιακός
|

Άραγε θα δούμε και την επιχορήγηση των "μη κερδοσκοπικών" με "ζεστό" δημόσιο χρήμα (ερευνητικά προγράμματα και ευρωπαΙκά κονδύλια);

Για να καταλάβουμε πόσο θα μας στοιχίσουν (άμεσα ή έμμεσα).

το ποίημα
|

Ενώ επί σύριζα ήταν αναβαθμισμένο το δημόσιο πανεπιστήμιο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ