Κυβέρνηση προς Πρυτάνεις: 'Έχετε θεσμικό οπλοστάσιο για τον τερματισμό των καταλήψεων-Όπου κληθούν οι αρχές από τις πρυτανικές αρχές θα επιβάλλουμε το νόμο

Το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα ψηφιστεί , στη Βουλή, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

25/01/2024

Ενημερώθηκε: 26/01/2024, 23:14

Άκουσε το άρθρο

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν οι εξεταστικές των φοιτητών γι αυτό δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο  στα Πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό Ίδρυμα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και διαβεβαίωσε προς τις διοικήσεις των ΑΕΙ:  

  • Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι αρχές, όπως συνέβη στο ΕΜΠ, από τις πρυτανικές αρχές θα επιβάλλουμε το νόμο, κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. 
  • Πέρασαν οι εποχές που κάποιοι είχαν τα Πανεπιστήμια ως ορμητήρια τους την εφαρμογή του νόμου. Θα  επιβάλουμε το νόμο. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. 
  • Ναι εμείς είμαστε εδώ κι έχουμε υποχρέωση δα των αρχών να εφαρμόσουμε το νόμο και σε κάθε περίπτωση να πάμε παρακάτω.

 "Υπάρχουν οι θλιβερές μειοψηφίες οι οποίες γίνονται   όλο και πιο μικρές μειοψηφίες,   οι οποίες αντιδρούν μόνο και μόνο επειδή αντιδρούν στα πάντα και θέλουν μα μείνουμε πίσω", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόσθεσε: "Κάποιοι δεν είναι φοιτητές που συμμετέχουν σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις".

Το νομοσχέδιο  για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα ψηφιστεί , στη Βουλή, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, είπε ο Παύλος Μαρινάκης και σημείωσε:

  • Το νομοσχέδιο θα περάσει γιατί αυτό είναι στην πολιτική της Κυβέρνησης, είναι στο πρόγραμμα και είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας των φοιτητών και καθηγητών.
  • Πρόθεση της Κυβέρνησης οι ναι να διασφαλιστούν οι εξεταστικές των φοιτητών γι αυτό δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο  στα Πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό Ιδρυμα.

 Τι προβλέπει ο νόμος 

Το θεσμικό οπλοστάσιο, το οποίο επικαλέστηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προβλέπει:

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
 
2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
 
3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Επίσης  ο νόμος 4957/ 2022 προβλέπει μέχρι και διαγραφή για τους  φοιτητές που κάνουν κατάληψη.

Συγκεκριμένα στα πειθαρχικά παραπτώματα που προβλέπεται μέχρι και οριστική διαγραφή περιλαμβάνεται και "η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του".

Σχόλια (15)

Δήλωση
|

Αθήναι, 23 Ιουλίου 2023. Δήλωση του Παύλου Μαρινάκη στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται και το λέω ρητώς. Στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα που θα ευνοεί καθηγητές και φοιτητές και που θα τους προστατεύει».
Λόγια του αέρα, σανό για τους ιθαγενείς, η μπάλα στην εξέδρα και η ζωή προχωρά. Και κάτι ακόμα. Και κάποιος άλλος διασφάλιζε την ασφάλεια στα Τέμπη, Παυλίτο....

Απορία
|

@Dimitris25 Ιαν 2024 18:16
Γιατί δεν επεμβαίνει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία;

Dimitris
|

Θα σταθούν οι πρυτάνεις στο ύψος τους μια φορά ;

Μεγάλες ατάκες
|

Παυλής: "Θα επιβάλουμε το νόμο".
Κυριάκος: "Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία"
Σεφερλής: "Καλό εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε;"

Αντωνία
|

@Αντώνης25 Ιαν 2024 16:40
Εννοείται. Όλοι έχουν ευθύνη εκτός από την κυβέρνηση. Έχουν περάσει μόλις 7 μήνες από τότε που παρέλαβε χάος από τους προηγούμενους. Τι να προλάβει να διορθώσει;

Αντώνης
|

Εύστοχη τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη. Ποιες οι αποφάσεις και ποιες οι αντιδράσεις των Πρυ΄τάνεων για τις καταλ΄ήψεις ;
Μήπως έχουν ευθύνες ;

Πορείες
|

Μάλλον οι φωτογραφίες από τις σημερινές πορείες είναι φωτομοντάζ. Σκέψου και να είχαμε αντικειμενικά ΜΜΕ τι θα τράβαγες ρε Παυλή...

Δέσποινα
|

Αγαπητέ κ.Μαρινάκη από τα τέλη Ιανουαρίου πήγατε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Από τα δύο ν/σ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Δημοκρίτειο και Μη-Κρατικά, δεν είδαμε ακόμη τίποτα. Δεν φταίνε επομένως οι καταληψίες. Το Υπουργείο Παιδείας φταίει, που δεν ήταν έτοιμο για τίποτα. Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει.

Ιωάννης
|

Οι φωτογραφίες από τις συνελεύσεις των φοιτητών δείχνουν μαζικοτατη συμμετοχή και οι αποφάσεις για καταληψεις, αποδοκιμασια των μη κρατικών ΑΕΙ.Θλιβερη μειοψηφία είναι η παράταξη σου στα Πανεπιστήμια κύριε Μαρινάκη.

Τάξη
|

Μα καλά πότε θα φύγουν οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία; Δώστε τα ηνία της χώρας στο μετριοπαθή και φιλελεύθερο Κυριάκο για να έχουμε πάλι τάξη και ασφάλεια. Φτάνει πια το κλείσιμο του ματιού στους μπαχαλάκηδες. Κυριάκο δαγκωτό. Να φύγουν οι λαϊκιστές που κυβερνούν.

Πετρος
|

Παυλή οι φοιτητές σημερα ήταν περισσοτεροι στις πορειες τους εκνευριζετεε με τις απειλές σας για εξεταστική κλπ κλπ δεν μασάει η νεολαία με κάτι τέτοια ας χαθεί και το εξάμηνο δεν πτοουνται εσείς τους φοβάστε μη τη πατησετε σαν το κοντόγιαννοπουλο!!!!

Σανοπώλης ο Παυλής
|

5 χρόνια είναι το κόμμα του Παυλή στην εξουσία. Ακόμα διαπιστώσεις κάνει;

Ρουκετοπόλεμο στη Χίο θα έχουμε?
|

Εγώ λέω να ξεκινήσετε (μετά από τα 4,5 χρόνια που κυβερνάτε) με τις ξαπλώστρες στην παραλία και τους σερβιτόρους κολυμβητές. Έχετε άλλα 3,5 χρόνια άλλωστε, για να φτάσετε και στα "οπλοστάσια"....

Βέρτιγκο
|

Μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση του κράτους ο Κυριάκος θα φτιάξει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και δεν θα υπάρξει ξανά καμία κατάληψη. Υπομονή, να φύγουν οι φαύλοι που κυβερνούν και να έρθει ο Κυριάκος.

Γιώργος
|

Ωραία.
Τί θα γίνει τώρα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ